Codenames: Het Spel, Pictures, Duet én de XXL’s – Uitleg en Verschillen!

Codenames: Het Spel, Pictures, Duet én XXL - Uitleg + Verschillen

Wat 30 Seconds voor 999Games betekent, betekent Codenames voor WhiteGoblinGames. Ik denk dat deze 2 spellen tot de meest populaire party games van Nederland behoren.

Onlangs wijdde ik al een blog aan de 30 Seconds spellen. Dit keer is Codenames van Vlaada Chvátil aan de beurt, want ook daar zijn ondertussen al een paar nieuwe varianten en edities uitgebracht.

En ja, ik noem dit geen Codenames uitbreidingen. Simpelweg omdat het geen verlengstukken zijn van het basisspel, maar op zichzelf speelbare spellen!

Laten we er maar eens een blik op werpen.

In dit blog behandel ik de volgende Codenames spellen:

Ook geef ik een advies over welk Codenames Spel je het beste kunt kopen.

Codenames: Het Spel

Codenames Spel: DoosHet succes van Codenames begon in 2015. Vlaada Chvátil had al succesvolle titels op zijn naam staan, zoals Through The Ages, Mage Knight en Space Alert. Maar met Codenames probeerde hij eens iets anders uit: een party game! En tot de dag van vandaag (dat ik dit artikel heb gepubliceerd althans) is Codenames nog steeds de nummer 1 partygame op BoardGameGeek!

Psst, lees hier mijn blog met leuke party games voor volwassenen!

Codenames speluitleg:

Het Codenames spel speel je in 2 teams (rood en blauw). Elk team wijst 1 speler aan als hoofd van de geheime dienst. De overige spelers zijn geheim agenten. De 2 leiders gaan ieder dezelfde kant van de tafel zitten. De geheim agenten gaan vervolgens tegenover hun leiders zitten (dus aan de andere kant van de tafel).

Je legt 25 kaartjes (in een kader van 5×5) op tafel. No worries, de woorden op de kaartjes zijn beide kanten op gedrukt. Aan elke kant van de tafel kun je ze dus lezen. Vervolgens zetten de leiders een zogenoemde sleutelkaart tussen hun in. Hierop staan een aantal gekleurde vakjes die het 5×5 kader van de kaartjes op tafel weergeven:

Codenames Sleutelkaart

 • Rood: Vakjes die team rood moet raden.
 • Blauw: Vakjes die team blauw moet raden.
 • Beige: Neutrale vakjes.
 • Zwart: Huurmoordenaar.

Nu gaat elk hoofd van de geheime dienst om de beurt aanwijzingen geven aan zijn teamgenoten. Dit doen de leiders door 1 woord te noemen dat betrekking heeft op meerdere woorden die op tafel liggen.

N.a.v. het woord gaan de teamgenoten de woorden met hun kleur proberen te raden. Daarbij is het cruciaal dat niet de vakjes van tegenstanders, de neutrale vakjes óf de huurmoordenaar wordt aangewezen. Je beurt is dan direct voorbij. Sterker nog, bij de huurmoordenaar verliest je team direct het spel!

Het team dat als eerste alle vakjes heeft geraden wint Codenames: het spel.

Inhoud van Codenames:

Codenames Spel

 • 200 Kaarten (400 Codenamen)
 • 16 Spionkaarten (8 blauwe, 8 rode)
 • 1 Dubbelspion (blauw en rood)
 • 7 Onschuldige Omstander Kaarten
 • 1 Huurmoordenaar
 • 40 Sleutelkaarten
 • 1 Standaard voor Sleutelklaarten
 • 1 Zandloper
 • Spelregels

Mijn korte Codenames Recensie:

Toen ik Codenames: Het Spel speelde was ik direct verliefd. Sowieso vind ik het supergaaf om creatieve hints te geven aan medespelers. Maar doordat je 400 onderling combineerbare codenames hebt én 40 sleutelkaarten die op 4 manieren neergezet kunnen worden, heb je oneindig veel unieke spellen. De herspeelbaarheid is écht hoog! Voor mij denk ik het beste partyspel dat er is.

Je kunt Codenames bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Codenames: Pictures

Codenames Pictures: DoosZoals met elk succesvol gezelschapsspel kon een vervolg niet uitblijven. In 2016 maakte Codenames Pictures zijn entree.

Wat is het verschil tussen Codenames Pictures en Codenames?

Codenames Pictures werkt praktisch hetzelfde als het basisspel. Er zijn slechts een paar verschillen. Zo staan er bij Codenames Pictures plaatjes in plaats van woorden op de kaarten afgebeeld. Daarnaast leg je geen 25 kaarten, maar 20 kaarten (4×5) op tafel. Het speelmateriaal is bijna 2x zo groot, behalve de sleutelkaarten. Die zijn iets kleiner. Tot slot zit er geen zandloper bij Codenames Pictures!

Inhoud van Codenames Pictures:

Codenames Pictures Spel

 • 140 Kaarten (280 Codenamen)
 • 14 Spionkaarten (7 blauwe, 7 rode)
 • 1 Dubbelspion (blauw en rood)
 • 4 Onschuldige Omstander Kaarten
 • 1 Huurmoordenaar
 • 60 Sleutelkaarten
 • 1 Standaard voor Sleutelklaarten
 • Spelregels

Mijn korte Codenames Pictures Recensie:

Heel eerlijk: mijn vrouw en ik kochten Codenames Pictures uit puur enthousiasme. We hadden het origineel nog niet eens kapot gespeeld ;). Los daarvan was het geen miskoop. Met Codenames Pictures wordt de herspeelbaarheid van de Codenames serie nog maar eens vergroot. Persoonlijk vind ik Pictures een tikkeltje moeilijker dan het basisspel. Wellicht omdat afbeeldingen vatbaarder zijn voor meer interpretaties.

Je kunt Codenames Pictures bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Codenames: Duet

Codenames Duet: DoosVoor Codenames Duet zocht Vlaada Chvátil een één-tweetje met Scot Eaton. Beide auteurs gaven hun input en in 2017 was een coöperatieve Codenames voor 2 spelers (of meer) geboren!

Wat is het verschil tussen Codenames Duet en Codenames?

Codenames Duet werkt volgens hetzelfde principe als het basisspel. Het grootste verschil is dat Codenames Duet speciaal voor 2 spelers is ontworpen én coöperatief is. Je werkt niet met teams tegen elkaar, maar vormt juist een team mét elkaar. Daarnaast heb je een maximum aantal beurten per spel. Tot slot kun je diverse missies uitvoeren. Zie daarvoor onderstaande kaart:

Codenames Duet Missieblok

Je begint in Praag. Het eerste getal is het aantal beurten dat je samen hebt. Het tweede getal is het aantal fouten dat je mag maken. Soms dus 0! Niet dat de kaart echt iets toevoegt, maar het geeft wel een uitdaging met een doel om na te streven. Én het geeft iets meer smoel aan het geheel natuurlijk.

Hoewel Codenames Duet is ontwikkeld voor 2 spelers, kun je het ook met meer spelen. Op de laatste bladzijde van de spelregels staat beschreven dat uit de testfase naar voren kwam dat spelers er plezier uit haalden om Codenames Duet met meer dan 2 spelers te doen. Je kunt Codenames Duet dan ook als coöperatief spel benaderen. Je moet alleen zorgen dat de overkant van de tafel je niet hoort als je overlegt. Dat kan nog wel eens een uitdaging zijn.

Inhoud van Codenames Duet:

Codenames Duet Spel

 • 200 Kaarten (400 Codenamen)
 • 15 Groen Spionkaarten
 • 11 Tijdfiches
 • 1 Huurmoordenaar
 • 100 Dubbelzijdige Sleutelkaarten
 • 1 Standaard voor Sleutelklaarten
 • Missieblok
 • Spelregels

Mijn korte Codenames Duet Recensie:

Sinds we kinderen hebben spelen mijn vrouw en ik minder vaak spellen met vrienden en familie. Het meeste zijn we met zijn tweeën. En dan is Codenames Duet echt een uitkomst. Ik heb sowieso liever woorden dan afbeeldingen. Daarnaast is het coöperatieve element een leuke toevoeging waarmee nog meer spellenliefhebbers kunnen worden aangesproken!

Je kunt Codenames Duet bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Codenames: XXL Edities

Codenames: XXL Edities

Partygames worden vaak met grotere groepen gespeeld. Lekker knus met z’n allen aan tafel… Zit je in het midden? Dan kun je vaak alles op tafel goed zien. Zit je verder naar de buitenkant toe? Dan is moeilijker te zien wat er nu precies op tafel ligt.

Om dat probleem op te lossen kwam in 2018 een Codenames XXL variant uit. Kort daarna kwam de Codenames Pictures XXL editie uit en in 2019 werd ook Codenames Duet XXL in Nederland uitgebracht.

Wat is het verschil tussen Codenames XXL’s en de normale uitgaven?

De XXL uitgaven bevatten simpelweg grotere kaarten. De kaarten met codenamen en afbeeldingen erop zijn bijna 4x zo groot. Ook de spionkaarten zijn bijna 4x zo groot. De sleutelkaart is iets groter, maar niet eens 2x zo groot. De zandloper is overigens van hetzelfde formaat. En niet geheel onbelangrijk: voor de Codenames XXL spellen betaal je bijna 2x zo veel.

Mijn korte Codenames XXL’s Recensie:

De Codenames XXL edities zijn met name voor grotere groepen en slechtzienden een ware aanvulling op deze partygame. Je kunt je weliswaar afvragen waarom de woorden op de kaarten in het originele spel niet al wat groter waren. De ruimte was er namelijk. Maar met de Codenames XXL spellen doet het er allemaal niet toe. Bigger is better (mits je ruimte op tafel hebt)!

 

Welk Codenames Spel moet ik kopen?

Vind je het leuker om woorden te omschrijven? Kies dan Codenames: Het Spel. Je kunt Codenames bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Vind je het leuker om plaatjes te omschrijven? Kies dan Codenames: Pictures. Je kunt Codenames Pictures bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Wil je met 2 spelers óf coöperatief spelen? Kies dan Codenames: Duet. Je kunt Codenames Duet bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Speel je met 6+ personen óf slechtzienden én heb je het geld? Dan zou ik voor de XXL variant gaan van het spel dat je het meeste aanspreekt.

Je kunt Codenames XXL bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Je kunt Codenames Pictures XXL bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Je kunt Codenames Duet XXL bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Goed. Ik ben fan van Codenames. Daar is geen twijfel over. Ik zal mijn best doen dit blog up to date te houden met nieuwe edities en uitgaven van het Codenames spel.

Maar wat vind jij van deze party game? Heb je een favoriet Codenames spel of vind je er sowieso niks aan? Ik hoor graag je mening in een reactie!

2 reacties

 1. Wat een ontzettend verhelderend en leuk geschreven overzicht!
  Ook het keuzelijstje op het eind is erg fijn. Dankjewel!
  Ik ga voor duet:)
  Groetjes, Anne

  1. Beste Anne,

   Bedankt voor je lieve en enthousiaste reactie over m’n Codenames overzicht.

   Heel veel plezier met Codenames Duet!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *