Cuba Bordspel Tips voor de Perfecte Strategie!

Cuba Bordspel Tips voor de Perfecte Strategie!

Het bordspel Cuba, gemaakt door Michael Rieneck en Stefan Stadler, is een spel dat ik na elke keer spelen steeds meer waardeer.

De artwork van het bord is prachtig, de handelseenheden zijn herkenbaar en degelijk, de peso’s zijn mooi vorm gegeven en ook de doos ziet er leuk uit.

Bovendien zit er ontzettend veel diversiteit in dit spel.

Maar een potje Cuba duurt slechts 6 ronden…

En wil je kans maken op de overwinning? Dan moet je dus vanaf het begin al een goede strategie hebben.

In dit blog vind je 6 Cuba spel tips. Hiermee creëer je je eigen strategie en vergroot je de kans om te winnen!

Tip 1: Bepaal van tevoren wat je Cuba spel strategie wordt

Ik gaf het al aan in de inleiding van dit blog. Een potje Cuba duurt maximaal 6 rondes. Je kunt jezelf bijna geen fout veroorloven, omdat je te weinig tijd hebt dit weer goed te maken. Waar andere spellen nog vergevingsgezind kunnen zijn (omdat je tijdens het spel nog wat kunt wisselen van strategie), is Cuba dat veel minder.

Bedenk dus vroegtijdig op welke manieren je punten wil scoren en zorg dat je gebouwen op de juiste manier op je tableau zet. De volgende manieren leveren je punten op:

 • Producten en luxegoederen verschepen
 • Producten, luxegoederen en bouwmaterialen omzetten in punten
 • Belasting en Heffing betalen

Cuba Bordspel: Goederen Verschepen

Tip 2: Zorg dat je altijd Peso’s in je bezit hebt

Peso’s zijn gedurende het spel erg belangrijk. Je kunt er:

 1. Belasting mee betalen (en 2 punten scoren)
 2. Producten en Luxegoederen mee kopen
 3. Stemmen mee kopen in het Parlement.

Zorg er daarom altijd voor dat je Peso’s in je bezit hebt.

Cuba Bordspel: Peso's

Hoe kun je aan Peso’s komen?

 • De Burgemeester kiezen en géén schip bevoorraden (4 of 2 Peso’s).
 • Producten en Luxegoederen verkopen (1-6 Peso’s).
 • Peso’s met gebouwen verdienen (2, 4 of 6 Peso’s).

Tip 3: Bouw de juiste gebouwen (en combinaties)

Een van de belangrijkste tips voor Cuba is om de juiste gebouwen te bouwen. Maar wat zijn dan goede gebouwen in Cuba? Hieronder vind je enkele combinaties:

Distilleerderij met een Rumcafé

Cuba Gebouwen: Distilleerdij en Rumcafé

Met een Distilleerdij mag je al je Suikerriet omzetten in flessen Rum (ratio 1:1). Heb je daar ook nog eens een Rumcafé naast? Dan kun je direct maximaal 3 flessen Rum inruilen en voor elk 2 Overwinningspunten krijgen. Een ander voordeel van Rum is dat dit niet vergaat. Je kunt het dus ook bewaren en verschepen als een schip met 3 punten plek heeft voor Rum.

Sigarenfabriek met een Sigarencafé

Cuba Gebouwen: Sigarenfabriek en Sigarencafé

Deze combinatie werkt hetzelfde als die met Rum. Met een Sigarenfabriek kun je Tabak omzetten in Sigarendoosjes (ratio 1:1) en met het Sigarencafé kun je maximaal 3 doosjes Sigaren inruilen voor elk 2 Overwinningspunten. Ook Sigaren vergaan niet en kun je bewaren net zolang er een schip van 3 punten plek heeft voor Sigarendoosjes.

Herberg met een Hotel

Cuba Gebouwen: Herberg en Hotel

Er is ook een combinatie die je, zodra je de Voorman kiest, direct 3 Overwinningspunten oplevert. Dat zijn de Herberg (1 punt) en het Hotel (2 punten). Het mooie aan deze gebouwen is dat je tegenstanders er niets tegen kunnen doen. Ze kunnen geen grondstoffen duurder maken of schepen vullen voordat jij handelseenheden kwijt kunt; deze 3 punten heb je sowieso!

Zwarte Markt met een Klein of Groot Handelskantoor

Cuba Gebouwen: Zwarte Markt en Handelskantoor

Met de Zwarte Markt mag je maximaal 1 handelswaar omzetten in een ander. En met het Handelskantoor (zowel klein als groot) mag je tijdens de Voormanfase al handelseenheden (1 of 2) verschepen. Je ontvangt daar gewoon het aantal Overwinningspunten voor als dat je anders ook had gekregen.

Deze combinatie is ideaal omdat je met de Zwarte Markt altijd aan het product kan komen dat je de meeste punten oplevert tijdens het verschepen. Het kost je wel aardig wat grondstoffen om de gebouwen te bouwen.

Dam met een Golfbaan

Cuba Gebouwen: Dam en Golfbaan

Door een Dam te activeren met de Voorman ontvang je 2 waterblokjes. Zorg dat je daarvoor een blokje water ontvangen hebt van de Arbeider en je hebt zelfs 3 blokjes water. Met een Golfbaan mag je vervolgens maximaal 4 waterblokjes omzetten in punten. Deze combinatie kan je dus minstens 3 punten per beurt opleveren.

Let trouwens wel even op als de watersubsidie in het spel is. Hiermee kun je namelijk 7 punten krijgen (als je 7 waterblokjes hebt.). En dan hoef je je water niet eens in te leveren!

Cementfabriek, Houtzagerij of Klooster

Cuba Gebouwen: Cementfabriek, Houtzagerij en Klooster

De meest eenvoudige manier om aan punten te komen is om een Klooster, Cementfabriek of Houtzagerij te bouwen. Bij het Klooster kun je 2 willekeurige producten inwisselen voor 2 punten. Bij de Cementfabriek en de Houtzagerij kun je maximaal 4 steen en hout inwisselen voor 4 punten. Het voordeel hiervan is dat je slechts 1 gebouw nodig hebt om punten te scoren.

Kleine Bank, Grote Bank en/of Raadhuis

Cuba Gebouwen: Bank en Raadhuis

Bouw de Kleine Bank en Grote Bank en activeer ze om 6 Peso’s te krijgen. Met deze Peso’s kun je vervolgens je kansen vergroten om de verkiezingen te winnen. Eenmaal gewonnen? Kies dan de Wetten waarmee jij het meeste uitloopt op je tegenstanders. Je kunt er overigens ook voor kiezen om het Raadhuis te bouwen. Hiermee krijg je 2 extra Stemmen in het Parlement (in principe gelijk aan 2 Peso’s).

Tip 4: Vergeet niet dat elk bebouwd veld 2 punten oplevert

Aan het einde van het spel krijg je 2 punten voor elk bebouwd veld. Als je de belangrijkste gebouwen al hebt gebouwd, kijk dan of je alsnog wat goedkope andere gebouwen kunt bouwen. Met 5 gebouwen scoor je toch al gauw weer 10 punten. En in een potje Cuba, is dat best veel!

Cuba Bordspel: Bebouwd Tableau

Tip 5: Stel jezelf de volgende vragen vóór de Actiefase

Deze Cuba spel tips komen uit de officiële spelregels. De credits zijn dus voor de makers zelf :). Zij geven aan dat je jezelf de volgende vragen moet stellen voordat de Actiefase begint:

 1. Welke van de huidige wetten leveren mij voor- en nadelen op?
 2. Wil je één of twee nieuwe wetten absoluut invoeren of voorkomen?
 3. Welke Karakterkaart heb je niet per se nodig deze ronde?

Met het antwoord op vraag 1 kun je bepalen hoeveel invloed je in het Parlement wil hebben. Met het antwoord op vraag 2 en 3 kun je vervolgens nog bepalen welke acties je deze beurt gaat uitvoeren, zodat je goed voorbereid kunt zijn op de mogelijke wijzigingen van wetsvoorstellen.

Cuba Bordspel: Wetten

Tip 6: Let op je tegenstanders!

Gaan je tegenstanders voor één van de hierboven beschreven gebouw-combinaties? Kijk dan of je ze kunt blokkeren, door een gebouw voor hun neus weg te kapen. Uiteraard moet je wel uitkijken dat ze jou vervolgens niet snel kunnen terugpakken.

Heeft een tegenstander veel gebouwen gebouwd? Dan moet je jezelf afvragen of jij niet vaker de Architect moet kiezen om tóch een extra gebouw te bouwen. Zoals eerder beschreven levert dat toch weer 2 punten per gebouw op.

Let ook op welke Cuba strategie je tegenstanders volgen. Hierdoor kun je voorspellen met welk karakter (en hoeveel stemmen) zij het Parlement in gaan. En soms zul je van je strategie moeten afwijken en de Burgermeester (met 5 stemmen) bewaren om het je tegenstanders zo moeilijker te maken in het Parlement.

Nu ben jij aan de beurt!

In hoofdlijnen is de beste strategie voor het bordspel Cuba om ervoor te zorgen dat je Peso’s ontvangt en een bepaalde gebouwencombinatie hebt voor punten. Als dit eenmaal is gerealiseerd is het de kunst om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de passerende Schepen en Wetten.

Er zijn vast nog wel meer tips, tactieken en strategieën voor het spel Cuba te noemen.

Weet jij er nog een paar? Deel ze dan in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *