CuBirds Kaartspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

CuBirds Kaartspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Ik denk dat CuBirds hét spelletje was die de kleine, doch noemenswaardige Nederlandstalige uitgever Gam’inBIZ op de kaart zette. Helemaal toen het in 2021 de Nederlandse Spellenprijs won in de categorie ‘Familie’ (Ik denk ook dat Hidden Leaders bijdroeg aan de bekendheid van Gam’inBIZ, maar dat is een ander verhaal).

In dit blog vind je VEEL foto’s, geef ik de speluitleg én deel ik mijn CuBirds review!

Voordat je begint met lezen: Gam’inBIZ gaf mij het kaartspel CuBirds zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in de natuur meerdere vogelsoorten vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij CuBirds:

  • 110 Vogelkaarten:
    • 7 Flamingo’s
    • 10 Uilen
    • 10 Toekans
    • 13 Papegaaien
    • 13 Eenden
    • 17 Eksters
    • 20 Bosrietzangers
    • 20 Roodborstjes
  • 1 CuBirds spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

CuBirds Kaartspel: Voorkant Doos

CuBirds Kaartspel: Achterkant Doos

CuBirds Kaartspel: Binnenkant Doos

CuBirds Kaartspel: Spelregels

CuBirds Kaartspel: Vogelkaarten Achterkant

CuBirds Kaartspel: Vogelkaarten Voorkant

3 – CuBirds: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van CuBirds? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte CuBirds speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je CuBirds?

In CuBirds ga je vogels verzamelen. Tijdens je beurt moet je eerst alle handkaarten van eenzelfde vogel gebruiken om naast een rij op tafel te leggen. Liggen er nu een of meer vogels tussen jouw vogels én vogels van dezelfde soort die al in die rij lagen? Dan mag je die pakken. Daarna mag je alle handkaarten van één vogelsoort afleggen. Afhankelijk van het aantal vogels dat je aflegt mag je 1 of 2 vogels voor je op tafel leggen. De speler die als eerste 7 verschillende vogels óf 3 vogels van twee soorten heeft, wint het spel.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van CuBirds. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Schud de vogelkaarten en vorm midden op tafel een raster van 4 rijen met 3 kaarten. Zorg dat in elke rij 3 verschillende vogelsoorten liggen. Maak met de overige kaarten een trekstapel met ruimte ernaast voor een (gedekte) aflegstapel. Geef elke speler gedekt 8 kaarten op hand en 1 kaart open op tafel. Deze laatste kaart is het begin van de verzameling. Je hebt nu zoiets als hieronder liggen:

CuBirds Kaartspel: Startopstelling voor 4 Personen

3.2 – Spelverloop

Je speelt CuBirds om de beurt, met de klok mee, net zolang totdat het einde van het spel wordt ingelast.

Een beurt bestaat uit 3 stappen:

  1. Vogels aanleggen (verplicht)
  2. Familie vormen (optioneel)
  3. Lege hand?

1. Vogels aanleggen (verplicht)

Kies één vogelsoort uit je hand en leg al je handkaarten van die soort links of rechts naast een rij op tafel.

CuBirds Kaartspel: Uil Pakken

Ligt er in die rij een vogel van dezelfde soort als de soort die je neerlegde? Dan kun je vogels insluiten. Neem deze vogels op handen en schuif daarna alle vogels in de rij aan zodat er geen lege plekken meer zijn. Ligt er nu één vogelsoort in de rij? Leg dan een nieuwe vogel van de trekstapel in de rij totdat er een tweede soort bij ligt.

Het kan ook gebeuren dat je, expres of niet, na het neerleggen van kaarten geen vogels insluit. In dat geval mag (het hoeft niet) je 2 kaarten van de trekstapel op handen nemen.

2. Familie vormen (optioneel)

Na actie 1 mag je maximaal één familie vormen. Je legt dan alle vogels van één soort (de familie) uit je hand af. Afhankelijk van het aantal vogels dat je op de aflegstapel legt, mag je 1 of 2 van die vogels voor je op tafel leggen. Deze voeg je toe aan je verzameling. Je mag alleen vogels afleggen als je ook daadwerkelijk een familie kunt vormen.

CuBirds Kaartspel: Verzamelde Vogels van 2 Soorten

3. Lege hand?

Heeft de actieve speler aan het einde van zijn of haar beurt geen handkaarten meer? Dan moeten alle spelers hun resterende handkaarten op de aflegstapel leggen. Kaarten in verzamelingen blijven gewoon liggen. Daarna krijgen alle spelers 8 nieuwe kaarten van de trekstapel.

CuBirds Kaartspel: Kaarten Delen

Moet je een kaart van de trekstapel pakken maar is deze leeg? Schud dan de aflegstapel en vorm daar een nieuwe trekstapel mee.

3.3 – Einde van het spel

Zodra een speler aan één van onderstaande condities voldoet stopt het spel direct. Hij of zij heeft:

  • 7 verschillende vogelsoorten in de collectie
  • 2 soorten met minstens 3 vogels in de collectie
CuBirds Kaartspel: Verzamelde Vogels

De speler die dit haalt wint CuBirds.

Het spel kán vroegtijdig eindigen als er na een lege hand opnieuw moet worden gedeeld en er niet genoeg kaarten zijn om iedere speler er 8 te geven. Dan wint de speler met de meeste vogels in zijn of haar collectie.

Er is geen tiebreaker.

4 – CuBirds: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze CuBirds recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In CuBirds ga je vogels verzamelen (anders dan in het Wingspan bordspel hoor). Ik kan je vertellen wat je speltechnisch moet doen, maar thematisch kan ik daar geen logisch verhaal van breien. Je speelt vogels, krijgt nieuwe vogels, vormt families en voegt ze vervolgens toe aan je verzameling. Hmm, blijkbaar is het thema van CuBirds dus behoorlijk abstract.

CuBirds Kaartspel: Artwork Vogels

Het artwork van Kristiaan der Nederlanden heeft een abstract karakter, maar de vogels zijn herkenbaar en, net als de achtergrond van de kaarten, kleurrijk. Dit geeft het spelletje een vrolijke uitstraling. En een tof detail; de illustratie op elke kaart is uniek. De vogeltjes staan nét wat anders en soms vliegt er een vlindertje langs.

Dit is overigens vergelijkbaar met de spellen Wild Cards en Cubosaurus.

De kwaliteit van de kaarten is goed. Bij spellen waar je vaak kaarten van tafel moet oppakken blijft mijn feedback wel altijd om een kleine witte rand aan de voor- en achterzijde van alle kaarten te maken. Daardoor vallen beschadigingen minder snel op én kun je kaarten minder goed herkennen. Toegegeven, je kunt de kaarten ook sleeven maar dat kost de eindgebruiker dan wel wat extra’s.

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik vind de CuBirds spelregels prima. Ze zijn logisch opgezet, volledig en ze hebben een duidelijke structuur. Op enkele pagina’s had ik iets meer witregels gewaardeerd, maar ik snap ook dat je concessies doet om bepaalde stukken uitleg op 1 pagina te krijgen.

CuBirds Kaartspel: Spelregels (in detail)

De CuBirds spelregels zijn relatief eenvoudig. Je speelt vogels, pakt vogels en legt eventueel vogels af om er 1 of 2 aan je collectie toe te voegen.

Toch wil ik benoemen dat ik door het thematische gebrek niet alles even logisch vond. Het went wel hoor, maar voor dit kaliber kaartspel duurde het toch langer voordat ik het spelverloop goed onder de knie had. En weet, dat is no biggie, maar ik wilde het wel noemen.

Qua complexiteit (niet qua gameplay) kun je het vergelijken met:

Hoewel je tactische keuzes kunt maken, vliegt er best wat geluk door het spel. Houd je daar niet zo van? Dan is CuBirds niks voor jou. Maar, gecombineerd met de eenvoud, maakt de mix van geluk en tactiek CuBirds wel een toegankelijk spelletje voor het grote publiek.

Strategie of Geluk?

Ik zei het net al: CuBirds is een mix van geluk en tactiek.

Je kunt wel een beetje anticiperen op wat je tegenstanders doen, maar het speelveld is nooit volledig te voorspellen. Dat kan betekenen dat er zo nu en dan geen interessante vogels in het raster liggen. Als je dan besluit om 2 kaarten te pakken (in plaats van vogels in te sluiten) kun je de pech hebben dat je slechte vogels pakt. Ook kun je de pech hebben dat je een slechte handkaarten krijgt na het delen van kaarten.

Andersom kun je dus ook het geluk hebben dat het raster wel interessante vogels biedt, je juist 2 goede vogels pakt óf je handkaarten perfect zijn.

De beste tip die ik je kan geven bij CuBirds is:

“Speel met de kaarten die je hebt, niet die je wil.”

CuBirds Kaartspel: Handkaarten

Je kunt af en toe best wel een gokje wagen en bijvoorbeeld kaarten van de trekstapel pakken. Maar de kans dat je de vogel pakt die je nodig hebt, is best wel klein. Focus daarom op de kaarten in je hand. Dat is de enige zekerheid die je hebt. Ligt er echt niks op tafel? Dan kun je prima die trekstapel proberen. Maak er alleen geen gewoonte van.

Wil je het lot toch beproeven? Pas dan in ieder geval kansberekening toe. Kijk naar de hoeveelheid kaarten die van elke vogelsoort in het spel zitten. En belangrijker, onthoud van welke soort er al veel zijn afgelegd. De aflegstapel is overigens gedekt, daarom ligt de nadruk op onthouden.

Oja, je moet altijd vogels op tafel leggen als je nieuwe vogels wil pakken. Verzamel daarom nooit 1 soort vogels en zorg dat je een paar andere vogelsoorten op handen hebt. Die laatste kun je dan gebruiken om te spelen en zo één familie groter te maken.

Een laatste tactiek is om soms gewoon voor een lege hand te gaan. Niet om jezelf te helpen, maar om andere spelers hun kaarten af te laten leggen. Dit vertraagt ze en geeft jou weer een kans op nieuwe goede kaarten.

Spelmechanisme

Ik zie 2 belangrijke spelmechanismen in CuBirds.

De eerste is Hand Management. Hierbij is het belangrijk welke kaarten je speelt, wanneer je ze speelt én in welke volgorde je ze speelt. Het vernuftige aan CuBirds is dat je altijd vogels moet afleggen om aan nieuwe vogels te komen. Je moet dus niet vogels van één soort sparen, maar ook wat andere soorten op handen houden.

Hand management komt voor in kleine kaartspellen zoals De Crew: Missie Diepzee, Jaipur, Love Letter en Lost Cities alsook in grote bordspellen zoals Brass Birmingham, Ark Nova, Everdell, Wingspan en Terraforming Mars.

CuBirds Kaartspel: Setjes

Het tweede mechanisme is Set Collection. Spelers verzamelen setjes van kaarten, figuren, grondstoffen, kleuren of nog veel meer. Dit levert bonussen, acties en/of punten op. Bij CuBirds verzamel je eerst dezelfde soort vogels om families te maken. Door families af te leggen vorm je setjes in je collectie. Hier leiden verschillende- of juist dezelfde vogelsoorten tot de overwinning.

Je kent set collection wellicht uit titels als Sushi GO!, 7 Wonders, Ticket to Ride: Europe, Pandemic, Azul, Cascadia, Sagrada, Stenen Tijdperk en It’s a Wonderful World.

Interactie

Er zit vooral passieve interactie in CuBirds. Incidenteel kan het agressievere vormen aannemen.

Meestal zijn spelers bezig met hun eigen project. Ze willen bepaalde vogels hebben. Daarom spelen ze kaarten en veranderen ze het raster. Meestal wordt niet gekeken naar wat tegenstanders kunnen gebruiken. De actie van speler A heeft dan onbewust invloed op de mogelijkheden van speler B. Deze onbewuste invloed maakt de interactie passief.

CuBirds Kaartspel: Raster met Vogels

Toch zullen spelers soms juist een bepaalde vogelsoort proberen weg te pakken om te voorkomen dat een andere speler het krijgt. Mijn ervaring is dat dit niet vaak gebeurt, maar wel voorkomt. En dan heb je ook nog het bewust leeg maken van je hand. Je krijgt er weliswaar 8 nieuwe kaarten door (wat een welkome verrassing kan zijn), maar spelers moeten wel eerst al hun handkaarten afleggen. Zo kun je iemand met een volle hand dus best goed naaien. Daar zit de agressieve vorm van interactie.

Een nadeel aan CuBirds is dat het valsspeel-gevoelig is. Handkaarten zijn geheim en je moet bij het spelen van kaarten ALLE kaarten van een vogelsoort afleggen. Je kunt hier onmogelijk controleren of spelers dat ook daadwerkelijk doen. Helemaal omdat kaarten gedekt worden afgelegd. Speel dit dus niet met iemand die er niet vies van is om af en toe vals te spelen.

Je kunt CuBirds solo spelen of met 2 tot 5 spelers. Daarbij geldt. Met 2 spelers heb je het meeste grip op het spel, maar mist wel de interactie. Met 5 spelers verlies je de meeste grip, maar heb je wel meer interactie tussen spelers. Met 3 en 4 spelers zit je daar dus tussenin.

Herspeelbaarheid

De herspeelbaarheid van CuBirds is prima. Geen enkel spel zal precies hetzelfde zijn. Het raster is altijd anders en spelers krijgen ook altijd andere handkaarten. Alleen het spelverloop is natuurlijk grotendeels gelijk. En ik kan me voorstellen dat dit wat eentonig wordt.

Daar staat wel tegenover dat ik het moeilijk vind om uit te vogelen wat nou de beste tactiek is voor CuBirds. En misschien is er wel geen beste tactiek. Maar voor mij geldt altijd: zolang er niet één leidende tactiek (of strategie) is, blijft het spel sowieso langer leuk. En daar soort CuBirds dus punten op het gebied van herspeelbaarheid!

CuBirds Kaartspel: op Tafel

Mijn CuBirds review in het kort?

Ik vind CuBirds een leuk en toegankelijk kaartspel. Er is niet echt een thema dat het spelverloop goed ondersteunt, maar wel schattig en kleurrijk artwork dat het spel een vrolijke uitstraling geeft. Waar vogels in het echte leven ‘dick moves’ uithalen bij andere soorten, zullen spelers elkaar tijdens CuBirds minder vaak dwarsbomen. En hoewel de spelregels eenvoudig zijn, vind ik het toch moeilijk om uit te vogelen wat nou de beste tactiek is. Misschien is die er wel niet. Hoe dan ook, dit houdt CuBirds uitdagend en dat komt weer ten goede van de herspeelbaarheid.

5 – CuBirds: Waar te koop?

Je kunt het kaartspel CuBirds online bestellen op Gaminbiz.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het kaartspel CuBirds. Het werd bedacht door Stefan Alexander en internationaal uitgebracht door Catch Up Games. Gam’inBIZ verzorgt de uitgave in het Nederlands.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn CuBirds kaartspel review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

4 reacties

  1. Als je je hand hebt uitgespeeld en een familie hebt gelegd, moet iedereen zijn kaarten inleveren.
    Je krijgt 8 nieuw kaarten, maar wie is er aan de beurt?
    Degene die zijn hand uitspeelde of de volgende speler?

    1. Beste Frieda,

      Bedankt voor je vraag bij m’n CuBirds review.

      De speler die zijn of haar hand uitspeelde wordt de nieuwe startspeler.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Beste Hans, Allereerst dank voor de uitgebreide en heldere uitleg.
    Er blijft één vraag over: bij het verplichte onderdeel moet men één vogel (of eventueel meerdere vogels) van dezelfde soort aanleggen bij één van de rijen (links of rechts). Maar hoe moet men handelen als je domweg nergens iets kunt aanleggen? Is dan je beurt voorbij of mag je dan (net als in een andere situatie) twee kaarten nemen? En als dat laatste de bedoeling is, mag je dan in dezelfde beurt alsnog aanleggen of pas weer in de volgende beurt? Groet van Fred

    1. Beste Fred,

      Bedankt voor je vraag bij m’n CuBirds review.

      Je kunt altijd een vogel aanleggen. Je hoeft dus niet per se een vogel naast een rij te leggen waar al eenzelfde soort in ligt. Het mag elke vogelsoort zijn.

      In het geval dat je – na het plaatsen van een vogel – geen andere vogels insluit, neem je 2 kaarten.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *