De Crew Kaartspel: Uitleg, Unboxing & Review!

De Crew Kaartspel: Review, Speluitleg + Unboxing

Meestal vertel ik pas aan het einde van mijn review wat ik van een spel vind. Ditmaal val ik direct met de deur in huis:

De Crew, in Nederland uitgebracht door 999 Games, is voor mij één van de grootste verrassingen van 2020.

Ik begrijp volkomen dat dit kaartspel de Golden Geek award voor beste coöperatieve familiespel heeft gewonnen én dat het is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar en Kennerspiel des Jahres.

Update: al die prijzen, alsook de Nederlandse Spellenprijs, zijn door De Crew gewonnen!

In dit blog geef ik je de speluitleg, deel ik foto’s en vertel ik in mijn review waarom ik vol lof ben over het kaartspel De Crew!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het kaartspel De Crew zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Net als in de overweldigende oneindigheid van het heelal, kan het ook lastig zijn om door dit enorme blog te navigeren. Daarom vind je hieronder de inhoudsopgave:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. De Crew Kaartspel: Uitleg
  5. De Crew Kaartspel: Review
  6. De Crew Kaartspel: Waar te koop?
  7. De Crew Kaartspel: Vraag & Antwoord

Ben je benieuwd naar het vervolg? Lees dan hier mijn De Crew Missie Diepzee review!

1 – Algemene Informatie

2 – Kort Speloverzicht

Astronauten gezocht! Wetenschappers vermoeden een mysterieuze planeet aan de rand van ons zonnestelsel. Tot nu toe werden echter nog geen concrete bewijzen geleverd. Waag je daarom samen aan een uniek avontuur in het heelal. Ontdek of de wetenschappers te veel fantasie hebben of dat jullie inspanningen werkelijk iets opleveren.

In dit coöperatieve slagenspel proberen de spelers 50 verschillende missies te volbrengen. Daarin slagen ze alleen als ze een goed team vormen. Om de opdrachten tot een goed einde te brengen, is een goede communicatie onontbeerlijk, maar dat is in het heelal niet altijd even vanzelfsprekend…”

3 – Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het kaartspel De Crew:

  • 81 Kaarten
    • 36 Grote Kleurenkaarten
    • 4 Rakettenkaarten
    • 5 Herinneringskaarten
    • 36 Kleine Kleurenkaarten
  • 16 Fiches
    • 10 Opdrachtenfiches
    • 5 Communicatiefiches
    • 1 Noodsignaalfiche
  • 1 Commandantfiguur
  • 1 Boekje De Crew Spelregels & Logboek

Hieronder zie je een foto van de voorkant van de doos:

De Crew Kaartspel: Voorkant Doos

En de achterkant:

De Crew Kaartspel: Achterkant Doos

En de binnenkant:

De Crew Kaartspel: Binnenkant Doos

Je krijgt één boekje van 44 bladzijden bij het kaartspel de Crew. Dit boekje bestaat voor de ene helft uit de spelregels, voor de andere helft uit het logboek.

De spelregels zijn uitgebreid (misschien té, maar lees je verderop in mijn De Crew review), al zijn ze wel duidelijk. No room for error, zeg maar. In het logboek staan de opdrachten (missies) die je moet halen én kun je de voortgang van een spel bewaken.

De Crew Kaartspel: Spelregels
De Crew Kaartspel: Logboek
De Crew Kaartspel: Missies

Tijdens De Crew moet je slagen gaan halen. Dit doe je door grote, gekleurde kaarten te spelen. Deze lopen van 1 t/m 9 en zijn er in vier kleuren.

De Crew Kaartspel: Grote Gekleurde Kaarten

Daarnaast kun je ook enkele rakettenkaarten spelen:

De Crew Kaartspel: Rakettenkaarten

De speler die als eerste uitkomt met een kaart (en andere beslissingen maakt tijdens het spel) is de commandant. Hij of zij krijgt onderstaande figuur. Leuk detail trouwens: rechts op het ruimtepak van deze commandant staat ‘Sing’. Dat is de achternaam van de auteur van dit spel ;).

De Crew Kaartspel: Commandantfiguur

Als je een kaart zichtbaar wil maken aan je team, zonder de kaart te spelen, leg je deze open op tafel. Dit mag elke speler 1x per spel doen. Om te herinneren dat je dit al hebt gedaan, plaats je een herinneringskaart in je hand:

De Crew Kaartspel: HerinneringsKaarten

Als je een gekleurde kaart neerlegt, moet je er ook een communicatiefiche op leggen. Deze zijn groen aan de ene- en rood aan de andere kant:

De Crew Kaartspel: Communicatiefiches

Om het spel wat makkelijker te maken, kun je ook onderstaande noodsignaalfiche gebruiken. Daarover lees je zo meer in m’n speluitleg:

De Crew Kaartspel: Noodsignaalfiche

Het doel van 999 Games’ De Crew is om missies te halen. Dit doe je door opdrachten te voltooien. Welke opdrachten dit zijn, wordt duidelijk gemaakt met de kleine gekleurde kaarten en opdrachtfiches:

De Crew Kaartspel: Kleine Gekleurde Kaarten
De Crew Kaartspel: Opdrachtfiches

Hoe dat werkt, lees je hieronder in mijn De Crew speluitleg!

4 – De Crew Kaartspel: Uitleg

Het doel van De Crew is om met een vast team de 50 missies te halen die in het logboek staan. Dit hoeft overigens niet allemaal op één dag.

De moeilijkheid zit in het volgende: je mag tijdens een missie wel praten, maar niks over je handkaarten zeggen en ze ook niet laten zien!

Nou, tijd voor mijn De Crew speluitleg. Deze is opgedeeld in

  1. Voorbereiding van een Missie
  2. Spelverloop
  3. Einde van een Missie

4.1 – Voorbereiding van een Missie

Schud alle grote gekleurde– en rakettenkaarten en verdeel ze blind onder de spelers. Leg voor elke speler een communicatiefiche met de groene zijde omhoog. Leg ook het noodsignaalfiche op tafel. Schud vervolgens de opdrachtkaarten en leg deze, naast de opdrachtfiches, als gedekte stapel op tafel.

De speler die rakettenkaart nummer 4 heeft benoemt dit en wordt de commandant. Hij of zij krijgt tevens bijbehorend speelfiguur.

Daarna kijkt hij of zij in het logboek bij de huidige missie naar de opdracht en legt het gevraagde aantal opdrachtkaarten van links naar rechts op tafel. Staan er ook opdrachtfiches bij de missie? Dan worden deze van links naar rechts boven de kaarten gelegd.

Je krijgt dan bijvoorbeeld zoiets als hieronder (dat is voor missie 6):

De Crew Kaartspel: Startopstelling 3 Spelers

Tot slot kiest eerst de commandant een opdrachtkaart en daarna om de beurt de spelers links van hem of haar. Als er opdrachtfiches bij de kaarten liggen, moeten deze ook worden gepakt.

Daarna kan het spel beginnen.

4.2 – Spelverloop

De Crew is een slagenspel met opdrachten. Het spelverloop deel ik even op in de volgende 3 onderdelen:

  1. Slagen Halen
  2. Opdrachten Halen
  3. Specifieke acties

4.2.1 – Slagen Halen

Een missie bestaat uit een aantal rondes en elke ronde speelt iedere speler één kaart. Zodra iedereen een kaart heeft gespeeld, wordt gekeken wie de slag heeft gehaald. De speler die de slag haalt, pakt alle gespeelde kaarten en komt de volgende ronde uit met een nieuwe kaart.

De Crew Kaartspel: Slag Winnen met Blauwe 8

De allereerste kaart van de missie wordt altijd gespeeld door de commandant.

Als je een kaart wil spelen, moet je dezelfde kleur kaart spelen als de kaart die deze ronde als eerste op tafel is gelegd. Lukt dat? Top. Lukt dat niet? Dan mag je een andere kleur kaart of rakettenkaart spelen.

De speler die de hoogste kaart (in dezelfde kleur als de eerst gespeelde kaart) heeft gespeeld, wint de slag. Behalve als er een rakettenkaart wordt gespeeld. Een raket is namelijk altijd een troef. Worden er meer raketten gespeeld? Dan wint de speler die de hoogste raket speelde de slag.

De Crew Kaartspel: Slag Winnen met Rakettenkaart 1

Dit herhaal je in feite totdat elke speler zijn of haar kaarten heeft gespeeld.

4.2.2 – Opdrachten Halen

Aan het begin van een missie worden er opdrachtkaarten en eventuele opdrachtfiches op tafel gelegd. Eerst zal de commandant, en daarna de spelers met klok mee, een opdrachtkaart met bijbehorend fiche kiezen.

De spelers moeten de door hun gekozen opdrachten halen. Wat houdt dat in?

De Crew Kaartspel: Opdracht Halen

Elke opdrachtkaart staat voor een grote gekleurde kaart. Stel je hebt de opdrachtkaart met de blauwe 6, dan is jouw opdracht om de slag te winnen waar de grote blauwe 6 in wordt gespeeld. In de foto hierboven zie je dat de commandant daar in slaagt.

De opdrachtfiches maken het halen van opdrachten echter wat moeilijker. Hieronder zie je deze fiches nog een keer:

De Crew Kaartspel: Opdrachtfiches

Voor de getallen geldt dat de spelers de betreffende opdrachten direct achter elkaar moeten halen. Dit hoeft overigens niet per se de eerste slag te zijn.

Het omega teken betekent dat de spelers deze opdracht als laatste moeten vervullen.

Zitten er opdrachtfiches met pijltjes in het spel? Dan moet de opdracht met één pijltje vóór die met de tweede pijl worden gehaald, de opdracht met twee pijlen vóór de derde, enzovoorts. Dit betekent dat er dus ook een opdracht zonder fiche tussen de pijltjes door mag worden gehaald.

4.2.3 – Specifieke Acties

Tijdens een missie kun je bepaalde acties doen, namelijk:

  1. Communiceren over één handkaart
  2. Het noodsignaalfiche spelen

Communiceren

Als je wil communiceren over één van je handkaarten, dan leg je deze kaart vóór (niet tijdens) een slag op tafel. Je kunt het communicatiefiche op de volgende plaatsen van de kaart neerleggen:

  • Bovenaan om te zeggen dat dit je hoogste kaart in die kleur is.
  • Middenin om te zeggen dat het je enige kaart in die kleur is.
  • Onderin om te zeggen dat dit je laagste kaart in die kleur is.

Je mag alleen over een kaart communiceren als het aan één van bovenstaande voorwaarden voldoet. Over raketkaarten wordt niet gecommuniceerd!

De Crew Kaartspel: Communiceren

Zodra je een kaart open hebt gelegd, neem je een herinneringskaart op handen. Deze helpen jou en je teamgenoten herinneren dat je al over een kaart hebt gecommuniceerd.

Speel je die betreffende kaart uiteindelijk in een slag? Dan draai je het communicatiefiche om naar de rode kant. Dit geeft aan dat je geen kaart meer mag delen.

Noodsignaal uitzenden

Als alle opdrachtkaarten zijn verdeeld (maar nog geen kaart is gespeeld) mag het team gezamenlijk bepalen om het noodsignaalfiche te spelen. Dit mag eenmaal per missie en levert je een extra poging voor deze missie op. Als je het noodsignaalfiche speelt, mogen alle spelers een kaart naar links of naar rechts geven.

4.3 – Einde van een Missie

Een missie kan op 2 manieren eindigen:

  1. Alle opdrachten zijn voltooid.
  2. Één opdracht wordt niet gehaald.

In het eerste geval: gefeliciteerd! Jullie kunnen door naar de volgende missie.

In het tweede geval: helaas! Jullie zullen de missie opnieuw moeten proberen.

5 – De Crew Kaartspel: Review

Ook De Crew wist, net als De Zoektocht naar El Dorado, een nominatie voor de Speelgoed van het Jaar 2020 in de wacht te slepen. Alleen dan in de categorie 18+. Maar maakt het een kans? Dat vertel ik je in deze De Crew spel review!

Laat ik eens beginnen met het thema en de artwork. Nou oké, het thema is leuk, maar wel wat ‘plat’. Ondanks de verhalende missies in de spelregels. Maar oké, meer kun je misschien ook niet verwachten van een kaartspel. Het artwork ziet er verder goed uit en is duidelijk. Ook fijn trouwens dat de fiches goed (en dus niet scheef) zijn bedrukt!

De Crew Kaartspel: Handkaarten

De spelregels zijn weliswaar erg uitgebreid, maar ze zijn dan ook volledig. Althans, alle antwoorden op de vragen die onze crew had, konden we gewoon terug vinden in de spelregels. Even een flinke kluif om te lezen dus, maar dan hoef je niet het internet op om onbeantwoorde vragen te vinden.

Dan het spelmechanisme. Voor mij is deze uniek. Ik ken namelijk geen ander spel waarbij je coöperatief speelt, beperkt mag communiceren en probeert de nodige slagen met kaarten te halen. Het lijkt een beetje op The Mind, maar ik zou De Crew eerder omschrijven als The Mind meets Bridgen!

Je mag uitermate beperkt over je kaarten communiceren. Maar gelukkig mag je wel gewoon praten over hoe je dag was. Dat houdt het wel gezellig toch ;). Bovendien speel je in korte missies en na elke missie kun je in principe stoppen. Zo hoeft het spel ook niet urenlang te duren.

Bovenstaande maakt dat De Crew naar mijn mening zeer geschikt is voor een groot publiek.

De Crew Kaartspel: Opdrachtkaarten op Tafel

Het grootste voordeel dat ik in deze De Crew spel recensie wil benoemen, is het volgende. Kijk. Meestal haak ik redelijk snel af bij coöperatieve spellen. Dit komt omdat één of twee spelers vaak actief meedoen en alles bepalen, terwijl de rest achterover leunt. Ik houd niet van die setting.

Bij De Crew is dit anders. Dit is namelijk wel een coöperatief spel, maar hier is iedereen eigenlijk verplicht om een gelijke bijdrage te leveren. Niemand kan achterover leunen en niemand kan de lead nemen. Je moet dit samen doen. Naar mijn mening is dit écht een groot pluspunt van De Crew.

Mijn De Crew review in het kort: Uitdagend kaartspel dat je niet tegen-, maar mét elkaar speelt, dat niet snel zal vervelen en dat dankzij haar unieke spelverloop het genre ‘coöperatief’ echt eer aandoet!

Aangezien De Crew voor mij op dit moment tot de beste spellen van 2020 behoort, verwacht ik zeker dat het kans maakt om de Speelgoed van het Jaar 2020 te winnen!

Update: En ja hoor, De Crew heeft zowel de SVHJ alsook de Nederlandse Spellenprijs gewonnen!

Ben je benieuwd naar het vervolg? Lees dan hier mijn De Crew Missie Diepzee review!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – De Crew Kaartspel: Waar te koop?

Je kunt De Crew kaartspel online bestellen op o.a. bol.com, 999Games.nl, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

7 – De Crew Kaartspel: Vraag & Antwoord

Vraag 1: Kun je De Crew met 2 spelers doen?

Ja, dit kan. Op de doos en in menig webshop staat weliswaar dat De Crew voor 3 tot 5 spelers is. Maar er is dus een 2 speler variant aan de spelregels toegevoegd. Je kunt De Crew overigens wel met 2 personen doen, maar er verandert wel wat aan het spelverloop. Het advies blijft om met minimaal 3 personen te spelen.

Vraag 2: Kun je De Crew maar 1 keer spelen?

Nee hoor. In het logboek kun je de voortgang noteren van maar liefst 6 verschillende teams. En omdat de opdrachtkaarten steeds anders zijn, is elk spel ook weer anders. Ik denk alleen wel dat als de 50 missies een paar keer hebt gehaald (maar dat kan best even duren!) dat de lol er wel een keer van af gaat.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het kaartspel De Crew van 999 Games. Ik gaf mijn speluitleg, liet je zien wat er in het doosje zit én deelde mijn De Crew review.

Heb je nog een vraag over dit coöperatieve spel? Stel ‘m gerust in een reactie! En ken je De Crew al? Dan hoor ik graag wat jij ervan vindt!

12 reacties

  1. Ik heb twee vragen waarop ik nog geen antwoord heb kunnen vinden:
    1. Mag je ook een raketkaart spelen als je wel kan volgen?

    2. Als 1 speler een roze 2 als opdracht kaart heeft en een andere speler een roze 3. En speler 1 wint een roze slag (met bijv een roze 6).
    Wint hij dan allebei de opdrachtkaarten en is de missie dus verloren? Of wint hij dan alleen zijn eigen opdrachtkaart en heeft de andere speler nog kans om zijn eigen opdracht kaart te winnen?

    1. Beste Karlijn,

      Bedankt voor je vraag over De Crew spelregels!

      Hierbij mijn antwoorden:

      1. Nee. Als je kunt volgen MOET je volgen. Altijd.

      2. De speler A die de roze 2 als opdracht heeft moet die kaart met een slag binnenhalen. De speler B die de roze 3 als opdracht heeft moet die kaart met een slag binnenhalen. Stel dat speler A de roze 2 met een slag wint (omdat hij/zij de roze 6 speelt en een andere speler de roze 2 bijlegt), dan is die opdracht voltooid. De opdracht met de roze 3 is nu nog NIET voltooid. Die moet speler B met een aparte slag binnenhalen.

      Heeft dit je vragen beantwoord?

      Succes en veel plezier met het kaartspel De Crew!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Twee vragen over de regels (ik vond zelf niet alles duidelijk):

    1. Mag je ook met een raketkaart uitkomen? (Ik denk van wel, soms moet dat ook wel)

    2. Stel dat je twee missies in één slag haalt, mag je dan zelf de volgorde bepalen (soms moet missie als eerst of laatste)?

    1. Beste Wilte,

      Bedankt voor je vraag over de De Crew spelregels.

      Mijn antwoorden zijn kort:

      1. Ja (Anderen moeten dan ook raketkaarten spelen als ze die hebben.)
      2. Ja

      Ik wens jullie veel speelplezier en graag tot een volgende reactie!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  3. Als je met z’n drieën speelt, houdt iemand een kaart over. Mag dat ook de laatste slag zijn met een omega-teken of de 4 zijn?

    1. Beste Sander,

      Bedankt voor je vraag over De Crew speluitleg.

      Ik weet niet zeker of ik je vraag begrijp, maar ik ga een poging doen!

      Als je met z’n drieën speelt, houd je inderdaad een kaart over. Deze kaart wordt niet gespeeld en kan dus niet worden gebruikt om een slag te doen.

      Het omega teken is een opdracht die je als laatste moet halen. Houd iemand de kaart met omega-opdracht over in zijn hand en komen er geen slagen meer? Dan heb je verloren. De raket 4 (ik gok dat je die bedoelt) mag je wel gewoon overhouden.

      Hopelijk heeft dit je vraag beantwoord. Zo niet, let me know dan ga ik me best doen je verder te helpen!

      Groet en veel plezier,
      Hans van Spellenwijs.nl

  4. Hallo Hans
    Helder.

    Andere vraag: als je commander bent, bepaal jij dan de volgorde van de opdrachten-fiches?

    1. Beste Sander,

      Wederom bedankt voor je vraag over De Crew spelregels!

      Deze is uit m’n hoofd, maar volgens mij leg je de opdrachtfiches op tafel en leg je opdrachtkaarten van links naar rechts onder de fiches.

      De commandant bepaalt dus niets.

      Veel plezier weer!

      Als ik je nog kan helpen, let me know.

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  5. Hoi, ik snap het verschil tussen de fiches met cijfers en de fiches met pijltjes niet goed. Betekenen de fiches met cijfers dat die opdrachten direct in achter elkaar opvolgende slagen in die volgorde moeten worden gehaald? En die met de pijltjes alleen dat de ene opdracht voor of na de andere moet worden gehaald, maar niet per se in op elkaar volgende slagen?

    Bedankt,
    Stephan

    1. Beste Stephan,

      Bedankt voor je vraag over De Crew spelregels.

      Het is ook een lastig verschil.

      Bij de getallen mogen er geen andere opdrachten (zonder fiche) tussen zitten. Bij de pijltjes mag dit wel.

      Helpt dit?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  6. Hoi Hans,

    Misschien geen inhoudelijke vraag over het spel, maar wellicht kan jij ons helpen. We hebben zojuist een lange reis tot een goed einde gebracht en opdracht 50 gehaald. Maarja wat komt er na 50… ik heb al even zitten googelen of er toevallig iemand opdracht 51-… heeft bedacht. Wellicht weet jij dat. Kan vanalles zijn natuurlijk. Alleen even/oneven getallen in slag X, bepaalde kleuren bij een persoon etc etc. We willen zo graag doorspelen!

    1. Beste Guido,

      Bedankt voor je vraag bij m’n review van het kaartspel De Crew.

      Ik snap jullie sentiment, al heb ik helaas niet de oplossing over het verder spelen van deze. Wel ben ik benieuwd… kennen jullie De Crew: Missie Diepzee al? Het vervolg? Die vind ik persoonlijk zelfs iets leuker :).

      En als jullie die al kennen, dan is Inside Job misschien nog een leuke optie. Daar moet je ook samen opdrachten halen, maar er is één (onbekende) speler die dat probeert te voorkomen. Deze heb ik nog niet gespeeld trouwens.

      Helpt dit iets?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *