De 6 Leukste Detective Spellen!

Detective Spellen waarbij je Moord en Misdaad moet Oplossen

NCIS. CSI. Criminal Mind. Bones.

Stuk voor stuk populaire programma’s op televisie waar moord en misdaad worden opgelost. Maar wist je dat er ook bordspellen zijn waar je een moord moet oplossen?

Dit zijn de zogenoemde ‘Detective Spellen’.

In dit blog deel ik er 6 met je.

Zet je deerstalker dus maar op, doe je kalebaspijp in de mond én pak je vergrootglas. Tijd om te ontdekken welke dit zijn!

Detective Spel #1: Cluedo

Detective Spel: Cluedo
 • Uitgever: Hasbro
 • Aantal Spelers: 2 tot 6 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Soort spel: Bordspel

Het meest populaire detective bordspel is ongetwijfeld Cluedo. Niet meer dan logisch om daarmee af te trappen. Voordat het spelletje Cluedo begint worden de stapels kaarten met ‘Moordenaars’, ‘Moordwapens’ en ‘Moordlocaties’ geschud. Van elke stapel wordt één kaart in een hoesje gestopt. Deze wordt midden op tafel gelegd. De overige kaarten worden bij elkaar geschud en verdeeld onder de spelers.

Vervolgens moet je in dit spel de moord oplossen. Wie deed het? Met welk wapen? In welke kamer? Met je pion doorloop je het huis. Als je aan de beurt bent mag je een ‘gerucht’ verspreiden. Je zegt dan een persoon, wapen en locatie. Vervolgens moet de speler links van je een kaart laten zien die overeenkomt met je gerucht. Mits hij die heeft. Anders moet de speler daarna dit doen, enzovoorts. De speler die als eerste de 3 kaarten in het hoesje raadt, wint het spel!

Cluedo is natuurlijk de klassieker onder detective spellen. Ik speel hem eerlijk gezegd niet vaak meer, maar als iemand erom vraagt ligt deze zo op tafel. Ze zeggen dat je dit spel vanaf 8 jaar kunt doen… dat vind ik zelf wat aan jonge kant. Hij is en blijft voor puzzelende volwassenen in ieder geval altijd leuk!

Je kunt Cluedo bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit detective bordspel eruit:

Detective Spel: Cluedo (Speelmateriaal)


Detective Spel #2: Mysterium

Detective Spel: Mysterium
 • Uitgever: Libellud
 • Aantal Spelers: 2 tot 7 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Soort spel: Bordspel

Mysterium lijkt een beetje op Cluedo. De grootste verschillen? Dit is een coöperatief spel en hints worden gegeven via creatief vormgegeven kaarten. Beetje een mix tussen Cluedo en Dixit.

Één speler speelt een vermoorde geest en deelt de hints uit. Voor elke speler is er een scenario met moordenaar, wapen en locatie. De spelers moeten zorgen dat ze die binnen 7 rondes raden. Dan vindt er nog een grande finale plaats. Want als alle scenario’s zijn geraden, is er één combinatie uit die kaarten het echte scenario. Raden jullie deze? Dan winnen jullie dit detective spel!

Mysterium is een prachtig vormgegeven spel. Omdat je dit samen kunt spelen is het wat ‘vriendelijker’ dan Cluedo. Zelf vind ik het erg gaaf dat je met creatieve kaarten speelt en hints moet raden. Je kunt hier wel minder goed deductie toepassen. Dat is bij Cluedo veel meer. Mysterium is in mijn ogen een wat toegankelijker misdaadspel.

Je kunt Mysterium bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit detective spel eruit:

Detective Spel: Mysterium (Speelmateriaal)


Detective Spel #3: Scotland Yard

Detective Spel: Scotland Yard
 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal Spelers: 2 tot 6 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Soort spel: Bordspel

Scotland Yard werd uitgebracht begin jaren 80 en bracht een spannend concept voor detective spellen op de markt. Één speler wordt aangewezen als de crimineel ‘Mister X’. De andere spelers zijn detectives die moeten samenwerken om de crimineel te vangen.

Zowel Mister X als de detectives bewegen zich over het speelbord, waar landen op staat afgebeeld. Het doel van de misdadiger is om een bepaald aantal ronden niet te worden gepakt. Het doel van de detectives is uiteraard om de crimineel wél te pakken. De spelers mogen om de beurt bewegen.

Het achtervolg-concept van Scotland Yard maakt dit detective spel erg spannend. Niet alleen voor Mister X, maar ook voor de detectives. De setting is een moderne wereld waar het niet per se om moorden gaat, maar meer om een misdaad. Dat maakt Scotland Yard denk ik beter geschikt voor de jongere spelers.

Je kunt Scotland Yard bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit detective bordspel eruit:

Detective Spel: Scotland Yard (Speelmateriaal)


Detective Spel #4: Brieven uit Whitechapel

Detective Spel: Brieven uit Whitechapel
 • Uitgever: 999Games
 • Aantal Spelers: 2 tot 6 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Speelduur: 120 Minuten
 • Soort spel: Bordspel

In 2011 werd ‘Scotland Yard’ in een nieuw jasje gestoken. Het kreeg een fraai uitgewerkt thema met Jack The Ripper in de hoofdrol. Ook kreeg het spel meer structuur door 4 nachten die als rondes fungeren. De naam van dit misdaadspel? Brieven uit Whitechapel!

Lees hier mijn uitgebreide blog waarin ik de verschillen tussen Scotland Yard en Brieven uit Whitechapel uitleg.

Het concept is net als Scotland Yard. Één speler is Jack The Ripper, de andere spelers zijn detectives. Jack kan de verleiding niet weerstaan en vermoord elke ronde (nacht) een prostituee. Daarna moet hij vluchten naar zijn schuilplaats. Als die eenmaal bereikt is begint de volgende nacht. Overleeft Jack 4 nachten? Dan wint hij het spel. Pakken de detectives deze killer? Dan winnen zij.

Brieven uit Whitechapel is min of meer de volwassen versie van Scotland Yard. Persoonlijk vind ik deze leuker. Dat is vooral te danken aan het moordlustige thema waar dit detective spel op is gebouwd. Maargoed, dat thema maakt het wel weer minder geschikt voor kinderen.

Je kunt Brieven uit Whitechapel bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit detective bordspel eruit:

Detective Spel: Brieven uit Whitechapel (Speelmateriaal)


Detective Spel #5: Mr. Jack in New York

Detective Spel: Mr. Jack in New York
 • Uitgever: Hurricane Games
 • Aantal Spelers: 2 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 14 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort spel: Bordspel

Weer een detective spel waar Jack een rol in speelt: Mr. Jack in New York. Dit is een detective spel voor 2 personen. Hierin speelt de ene speler Mr. Jack die moet ontsnappen uit New York. De andere speler is de detective.

Op het bord staat New York afgebeeld (heel abstract, maar dat zie je wel als je naar beneden scrollt). Er zijn 8 onderzoekers (fiches) op zoek naar Jack, maar één van die onderzoekers is Jack zelf! Jack en de detective mogen om de beurt de onderzoekers over het bord verplaatsen. Daarmee moet Jack zijn fiche uit het spel laten ontsnappen. De detective moet middels deductie achterhalen wie de oplichter is en vangen. Wie zijn doel behaalt, wint het spel.

Ik leerde Mr. Jack in New York op vakantie. Romeo, van The Dutch Game Mill, had ‘m meegenomen. En ik moet zeggen… ik heb nog nooit zo vaak eenzelfde spel gespeeld op vakantie. Het werkt erg verslavend. Of je nu de detective of Jack bent; elk spel is weer anders. Houd je van detective spellen? Dan is dit écht een aanrader voor 2 personen!

Je kunt Mr. Jack in New York bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit detective spel voor 2 spelers eruit:

Detective Spel: Mr. Jack in New York (Speelmateriaal)


Detective Spel #6: Black Stories

Detective Spel: Black Stories
 • Uitgever: Story Factory
 • Aantal Spelers: 2 tot 15 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Soort spel: Kaartspel

Black Stories bestaat uit 50 kaarten waar raadsels op beschreven staan. Detective spellen kunnen dus ook wat compacter zijn! Één speler trekt een kaart, leest hem goed door en leest daarna hardop een scenario voor.

Daarna is het aan de andere spelers om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Dit moeten ze doen door vragen te stellen aan de verteller. Hij of zij mag alleen met Ja en Nee antwoorden. Zodra een speler het scenario goed raadt, wint iedereen het spel.

Black Stories valt voor mij onder detective- of misdaadspellen, omdat de scenario’s betrekking hebben op een moord. Het kan een hele vreemde moord zijn, maar dat maakt het wat uitdagender om het raadsel op te lossen. Ik vind het bovendien een ideaal reisspel vanwege zijn kleine formaat!

Je kunt Black Stories bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit detective spelletje eruit:

Detective Spel: Black Stories (Speelmateriaal)


Nu ben jij aan de beurt!

Deze lijst met detective spellen is natuurlijk niet volledig. Ken jij nog leuke bordspellen waar je een moord of misdaad moet oplossen? Ik hoor ze graag in een reactie!

2 reacties

 1. De Peking mysteries.

  Echt leuk om met kinderen te spelen. Ik speelde het spel al 35 jaar geleden toen ik zelf klein was, maar het blijft nog steeds leuk. Vooral door de grappige verhaaltjes, mooie vormgeving en verschillende attributen die je moet gebruiken.

  Kies 1 van de mysteries uit het boekje en ga langs alle getuigen om aanwijzingen te vinden wie de dader is. Een soort kruising tussen cluedo en wie ben ik.

  1. Beste Mary Lou,

   Bedankt voor je waardevolle reactie op m’n blog met detective spellen :).

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *