Heel eerlijk? Ik houd niet zo van zwemmen in de open zee. Vooral dat trappelen aan het wateroppervlak, terwijl een paar meter onder je de duisternis begint. Brrr. Wie weet wat er op je ligt te azen ;).
Des te blijer ben ik dat je met het bordspel ‘Dive’ van Sit Down Games gewoon de oceaan op tafel legt.
“Wat? De oceaan op tafel? Hoe dan?”
Dat ontdek je in mijn Dive bordspel review!
Voordat je begint met lezen: Geronimo Games gaf mij het bordspel Dive zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals de oceaan uit meerdere diepteniveaus bestaat, zo bestaat dit blog uit meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 20-30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Sit Down Games
- Spelauteur: Romain Caterdjian & Anthony Perone
- Illustrator: Alexandre Bonvalot
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Dive:
- 36 Transparante Oceaankaarten
- 1 Kartonnen Frame voor de Oceaankaarten
- 4 Duikersborden
- 4 Zeeschelpfiches
- 4 Zichtschermen
- 1 Afdalingsbord
- 4 Duikerpionnen
- 20 Houten Luchtfiches
- 8 Metgezeltegels
- 1 Zwarte Duikerpion (Dorpshoofd)
- 48 Dorpshoofdkaarten
- 2 Luchtbelfiches
- 1 Boekje Dive spelregels
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:

En natuurlijk de achterkant:

Zo ziet de binnenkant er uit (met mooie inlay):

Voor elke speler is een duikersbord:

En daar zet je een zichtscherm omheen:

Daarnaast krijgt elke speler een setje van 5 houten luchtfiches:

Met onderstaande zeeschelpen geef je aan welke kleur iedere speler heeft:

En daar horen natuurlijk weer fraaie duikerspionnen bij (de zwarte is trouwens het dorpshoofd die je in een solo spel gebruikt):

De duikerspionnen plaats je op het afdalingsbord:

Midden op tafel zet je het kartonnen frame:

En daar leg je de 36 oceaankaarten, geschud en wel, in:


Op die oceaankaarten zijn allerlei fraaie illustraties te zien:

Dan heb je nog onderstaande metgezellen. Als je hiermee speelt, krijgt elke speler er eentje van. Elk metgezel heeft een eigenschap/voordeel die de speler dan eenmalig in het spel kan inzetten.

Dan zijn er voor de solo variant nog onderstaande dorpshoofdkaarten en luchtbelfiches:


3 – Dive: Speluitleg
Hieronder lees je eerst mijn korte Dive speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Dive?
In Dive gaan jij en je tegenstanders duiken! Elke ronde kijken jullie in de stapel oceaankaarten en proberen vervolgens te voorspellen wat je zoal tegenkomt. Schildpadden? Manta Roggen? Haaien?
Voor elk niveau dat je goed voorspelt krijg je punten. Voorspel je fout? Dan stopt jouw duik. Zodra een speler veld 23 van het afdalingsspoor bereikt wint de speler die het verste is gedoken!
Hieronder vind je mijn uitgebreidere Dive speluitleg. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Acties in je beurt
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Zet het kartonnen frame midden op tafel. Schud alle oceaankaarten goed door elkaar (draai en spiegel elke kaart ook!) en leg ze op het frame. Leg het afdalingsbord ernaast met de pionnen in de spelerskleuren op veld 0.
Geef elke speler een zeeschelp in zijn of haar kleur, duikbord, zichtscherm én 5 houten luchtfiches van 1 t/m 5. Indien je met de metgezellen wil spelen, geef je er elke speler ook één van.
Nu ligt er ongeveer zoiets als hieronder op tafel:

3.2 – Spelverloop
Je speelt Dive een onbepaald aantal rondes. Elke ronde bestaat uit de volgende 3 fases:
- Planfase
- Duikfase
- Rustfase
In de planfase kijk je goed in de oceaan (dus van bovenaf in de stapel oceaankaarten) en probeer je in te schatten wat je op de eerste niveau’s ziet. Op basis van die informatie ga je houten luchtfiches op je duikbord plaatsen.

Met deze fiches geef je aan:
- of er wel of geen haai op een niveau is en
- hoeveel lucht jij voor dat niveau reserveert.
Denk je dat er op een niveau een haai zit? Dan leg je op je duikbord bij dat niveau een luchtfiche met de donkere kant omhoog. Denk je dat er geen haai zit? Dan leg je het luchtfiche met de witte kant omhoog.
Op sommige niveaus vind je ook groene schildpadden, rode schildpadden en manta roggen. Deze bieden een voordeel aan één speler. De speler die voor dat niveau de hoogste hoeveelheid lucht reserveert (én goed inschat of er wel of geen haai is) krijgt het voordeel in de duikfase.
Nadat elke speler zijn of haar verwachting op zijn of haar duikbord heeft neergelegd, begint de duikfase.
In de duikfase worden alle zichtschermen weggezet en pakt een speler de bovenste oceaankaart van de stapel en vertelt wat er op te zien is. Nu gaan alle spelers controleren of ze goed hebben ingeschat of er wel of geen haai op de kaart stond.

Hebben ze dit fout? Dan eindigt hun duikfase.
Hebben ze dit goed? Dan wordt er gekeken of er een groene schildpad, rode schildpad óf manta rog op de kaart te zien is. Is dit niet het geval? Dan gebeurt er niets.
Staat er wel eentje op? Dan krijgt de speler die de meeste lucht heeft gereserveerd het betreffende voordeel.
- Groene schildpad: 1 Vakje vooruit op het Afdalingsspoor
- Rode schildpad: 2 Vakjes vooruit op het Afdalingsspoor
- Manta Rog: Verzet jouw duiker naar het volgende vak dat bezet is door een duiker. Je mag daarbij veld 15 niet passeren.
Duikt een speler dieper? Dan wordt de volgende oceaankaart van de stapel gehaald, bekeken en afgehandeld. Net zolang tot een speler niet meer dieper duikt.
Daarna begint de Rustfase. In deze fase wordt gekeken hoeveel niveaus elke speler heeft gedoken. Vervolgens zet iedereen zijn of haar duikerspion zoveel vakjes verder op het afdalingsspoor.

NB: Heb je in fase 1 voor vijf niveaus fiches neergelegd op je duikbord, maar had je in fase 2 niveau drie niet goed ingschat? Dan ga je slechts 2 velden vooruit. Ben je veld 16 gepasseerd en maak je in een ronde een inschattingsfout? Dan ga je tijdens de rustfase van die ronde helemaal niet meer vooruit!
3.3 – Einde van het spel
Zodra een speler met zijn of haar duikerspion veld 23 bereikt, eindigt het spel na de ‘Rustfase’. De speler die dan het verst is afgedaald op het duikersspoor, wint het spel.

4 – Dive: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Dive recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
Ik vind Dive niet het beste spel van 2021, maar op dit moment wél de meest originele spellen. Het idee om met een stapel transparante kaarten de oceaan te vormen vind ik geweldig gevonden. En het toffe is, des te dieper je in de stapel kijkt, des te slechter je alles gaat zien. Net als in echt water.
Het artwork ziet er mooi uit. Op de doos, op de oceaankaarten, op alle tableaus. Niets op aan te merken. Ook de kwaliteit van het speelmateriaal is goed.

Qua thema en vormgeving kan ik niets anders zijn dan lovend.
Spelregels & Toegankelijkheid
Dive is zeer toegankelijk. De spelregels van het basisspel zijn niet alleen makkelijk, je kunt ze zelfs nóg makkelijker maken voor wanneer je bijvoorbeeld met kinderen speelt. Ook kun je ze juist weer iets moeilijker maken door de metgezeltegels toe te voegen.
De spelregels zijn verder goed opgezet. Op een paar schrijffouten (hey, die maken we allemaal) na is alles duidelijk. Niet teveel tekst, een logische opbouw en waar nodig illustraties om tekst te verduidelijken.

Ik verwacht dat Dive het meeste succes zal halen bij families. Dus gezinnen met kinderen. Ik denk dat volwassenen de uitdaging sneller zullen missen, terwijl kinderen geïntrigeerd blijven door de zoektocht naar haaien.
Al moet ik bekennen dat ik dat in mijn eerste solo potje ook had 😉

Strategie of Geluk?
Geen van beide. Bij Dive draait het vooral om een bepaalde skill. Namelijk hoe goed je kunt inschatten op welke diepte iets zit. Je mag best de tijd nemen om de oceaan te bestuderen. De moeilijkheid zit vooral in bepalen of iets op oceaankaart 2 of 3 staat.

Deze vaardigheid is iets wat je tijdens het spel wel leert. De intensiteit en helderheid van de kleuren op de kaart stellen je uiteindelijk in staat om in te schatten op welk niveau bijvoorbeeld een haai zit.
Nadeel is dat spelers die Dive al vaker hebben gedaan, een ruime voorsprong hebben op spelers die dat niet hebben. Het zal dan ook het leukste zijn om Dive met dezelfde groep te spelen.
Interactie
Er zit niet heel veel interactie in Dive. Het basisspel bevat alleen interactie op het moment dat spelers concurreren voor een groen schildpad, een rood schildpad of een manta rog. De speler die de hoogste waarde met fiches heeft neergelegd, krijgt dan de bonus.

Daarnaast leveren enkele metgezellen wat interactie op. Speel je een Orka? Dan moeten alle spelers binnen 10 seconden stoppen met plannen. Speel je een Dolfijn? Dan mag je meeprofiteren van het succes van een andere speler. Dat soort kleine vormen van interactie komen daarmee dus in het spel.
Herspeelbaarheid
Dive heeft niet echt een hele hoge mate van herspeelbaarheid. Er zit op zich voldoende speelmateriaal in om een beetje variatie aan te brengen, dat wel.
Het grootste probleem aan Dive is denk ik dat je gebonden bent aan vaste spelersgroep. Zoals ik net al zei: als er één speler is die Dive het meeste speelt, dan wordt hij of zij veel beter dan andere spelers. Je moet dus op gelijk niveau blijven en dat lukt het beste met eenzelfde spelersgroep.

Mijn Dive review in het kort?
Ik vind Dive er prachtig uit zien en een van de meest originele spellen van dit jaar. Wel is het zo dat alles om één eigenschap draait: inschattingsvermogen. Hoewel de uitdaging voor volwassenen naar mijn mening ontbreekt, denk ik wel dat kinderen juist graag in het diepe van Dive worden gegooid. Daarmee is het zeker een interessant familiespel!
5 – Dive bordspel: Waar te koop?
Je kunt het bordspel Dive online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
Met dit blog heb ik je de wondere wereld van het spel Dive laten verkennen. Ik liet je foto’s zien, gaf de speluitleg én deelde mijn Dive bordspel review met je.
Wat vind jij van Dive? Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Nicolas Bschor via Pixabay.