Dixit Odyssey Spel: Uitleg, Unboxing, Review en meer!

Dixit Odyssey: Uitleg, Unboxing, Review en Meer!

Strategische spellen zorgen vaak voor een vast denkpatroon. Je berekent je kansen, kijkt wat het meeste oplevert en vervolgens bepaal je de weg die je inslaat.

Dit soort spellen speel ik vaak, maar er is een ander soort spel dat ik erg leuk vind om te doen.

En dat zijn gezelschapsspellen waarmee je een heel andere eigenschap van je brein nodig hebt: creativiteit.

Dixit Odyssey is zo’n spel waarbij de eindeloze diepte van je fantasie je naar de overwinning kan helpen.

In dit blog geef ik een korte speluitleg van Dixit Odyssey én laat ik zien wat er in de doos zit. Handig dus voor als je Dixit Odyssey wil kopen.

Om het blog wat overzichtelijker te houden, heb ik het opgedeeld in onderstaande onderdelen:

 1. Dixit Odyssey Algemene Informatie
 2. Dixit Odyssey Spelregels
 3. Dixit Odyssey Uitleg
 4. Dixit Odyssey Unboxing
 5. Dixit Odyssey Recensie
 6. Dixit Odyssey Uitbreidingen
 7. Dixit Oddysey Waar Te Koop

1 – Dixit Odyssey Algemene Informatie

Hieronder eerst wat praktische informatie over het Dixit Odyssey spel:

 • Speelduur: 30-60 Minuten
 • Aantal Spelers: 3-12 Spelers
 • Leeftijd: Vanaf 7 jaar
 • Soort Spel: Kaartspel
 • Standalone of uitbreiding: Standalone
 • Uitgever: Libellud
 • Auteur: Jean-Louis Roubira
 • Illustrator: Marie Cardouat Pierô

2 – Dixit Odyssey Spelregels

Volledige credits gaan uiteraard naar de website van Libellud. Daar komen de Nederlandse Dixit Odyssey spelregels vandaan waarvan je hier de PDF kunt downloaden.

3 – Dixit Odyssey Uitleg

Bij Dixit Odyssey krijg je een zestal kaarten op handen. Op elke kaart staat een kleurrijke afbeelding met een bijzonder fantasierijk tafereel.

Als je aan de beurt bent ben je de ‘Verteller’. Je kies één kaart (je vertelt je tegenstanders niet welke kaart dit is), je bekijkt de afbeelding en verzint er een uitspraak of een geluid bij. Dit laatste maakt het spel creatief!

De uitspraak mag uit één of meerdere woorden bestaan. Daarnaast maakt het niet uit of je de uitspraak helemaal zelf verzint of baseert op een bestaand werk (zoals een quote uit een film, de naam van een top 40 nummer, enzovoorts.).

Ter verduidelijking zie je hieronder een drietal kaarten, gevolgd door een mogelijke uitspraak.

Dixit Odyssey: Kaarten voor Uitleg 1

 1. Een gevaar voor Roodkapjes, Geitjes en Biggetjes…
 2. Dit heb je nodig voor succes…
 3. In een groen, groen, groen, groen knollen-knollenland…

De kaart waar jij een uitspraak over deed, houd je nog even vast. De andere spelers gaan nu kijken of ze een kaart op handen hebben, die past bij jouw uitspraak. Ze kiezen er één en leggen die gesloten op tafel.

Jij als Verteller verzamelt alle kaarten en voegt jouw oorspronkelijke kaart er aan toe. Je schudt ze en legt ze vervolgens open op tafel neer.

Nu moet elke speler (behalve de Verteller) door middel van Stemfiches en een eigen Stembordje gaan raden welke kaart de Verteller oorspronkelijk heeft omschreven (je mag niet je eigen kaart kiezen).

En dat zal niet gemakkelijk gaan. Er liggen naar alle waarschijnlijkheid namelijk meer kaarten die bij de verzonnen uitspraak passen.

Neem uitspraak 2 hierboven als voorbeeld. Wat als de volgende kaarten er liggen?

Dixit Odyssey: Kaarten voor Uitleg 2

 1. Heb je een goed idee nodig voor succes?
 2. Heb je een goede opleiding nodig voor succes?
 3. Heb je de sleutel tot succes nodig voor succes?

Als speler moet je dus niet simpelweg naar een plaatje kijken, maar jezelf ook verplaatsen in de Verteller. Welke gedachtegang heeft hij of zij gevolgd om tot die uitspraak te komen en welke kaart past er het beste bij?

 • Raad elke speler de kaart die de Verteller heeft gekozen? Dan krijgt de Verteller geen punten en krijgen alle andere spelers 2 punten.
 • Raad niemand de kaart die de Verteller heeft gekozen? Dan krijgt de Verteller ook geen punten en krijgen alle andere spelers 2 punten.
 • Raden enkele spelers (maar niet allemaal) de kaart die de Verteller heeft gekozen? Dan krijgt de Verteller 3 punten en de spelers die het goed hebben geraden krijgen ook 3 punten.
 • Wordt er een afbeelding van een andere speler aangewezen? Dan krijgt die betreffende speler ook nog eens 1 punt (met een maximum van 3 punten) per stem.

Elke ronde is er weer een nieuwe Verteller en die wordt gekozen door met de klok mee te gaan.

De speler die de meeste punten heeft als iemand de 30 punten passeert, wint Dixit Odyssey.

4 – Dixit Oddysey Unboxing!

De doos van Dixit Odyssey heeft een bescheiden formaat en ziet er als volgt uit:

Dixit Odyssey: Box

Verwijderen we de deksel, dan zien we direct de 8-talige spelregels in het Frans, Duits, Engels, Nederlands, Pools, Spaans, Italiaans en Portugees. De Dixit Odyssey spelregels in PDF formaat download je hier.

Dixit Odyssey: Spelregels

Wanneer we de spelregels uit de doos halen zien we diverse vakken voor de onderdelen van Dixit. Sterker nog, er zijn zelfs 2 beschikbare vakken voor Dixit uitbreidingen!

Dixit Odyssey: Binnenkant Doos

In de doos zitten 24 stemfiches. 12 Rode en 12 groene. Je kunt ze vergelijken met Mastermind pinnetjes.

Dixit Odyssey: Stemfiches

Geen idee waarom, maar de score wordt bijgehouden met houten konijntjes. In de doos zitten 12 konijntjes met elk een andere kleur.

Dixit Odyssey: Konijntjes

Tijdens een potje Dixit Odyssey zullen de konijntjes zich over onderstaand scorebord verplaatsen van 1 naar 30. Aan de zijkanten van het scorebord zie je ook nog de nummers 1 t/m 12. Zodra de kaarten worden opengelegd, wordt bij elk nummer 1 kaart gelegd. Beginnend bij de 1.

Dixit Odyssey: Scorebord

En last but not least: 84 kaarten met ieder een eigen, unieke afbeelding. De achterkant ziet eruit zoals hieronder weergegeven.

Dixit Odyssey: Kaarten

En de voorkant ziet eruit zoals de voorbeelden hieronder.

Dixit Odyssey: Kaarten

Dixit Odyssey: Kaarten

Dixit Odyssey: Kaarten

5 – Dixit Odyssey Recensie

Ik wil met deze Dixit Odyssey Review geen cijfer geven, maar juist een beschrijving die mijn subjectieve ervaring en objectieve conclusies voor je combineert. Met deze beschrijving hoop ik dat je voor jezelf kunt bepalen of Dixit Odyssey het spel is dat jij zoekt.

Persoonlijk ben ik aangenaam verrast door Dixit Odyssey. Zoals ik al zei, ik vind het leuk als je je creativiteit kunt prikkelen. En volgens mij laten bovenstaande afbeeldingen zien dat dit snel gebeurt…

Bovendien heb je geen geluksfactor in het spel zoals een dobbelsteen en kun je de creativiteit ook enigszins tactisch inzetten. Bedenk bijvoorbeeld een uitspraak waarvan je weet dat maar 1 speler die gaat raden en je maakt kans op maximale punten. Maar let op: raad niemand jouw kaart? Dan benadeel je jezelf juist weer. Op deze manier wordt Dixit Odyssey ook weer spannend.

Wel is het zo je Dixit Odyssey (net als elke Dixit variant) het beste kunt spelen met mensen die je kent. Je moet jezelf namelijk kunnen inleven in de Verteller om te achterhalen welke kaart hij of zij heeft gekozen. En inleven lukt vaak beter bij iemand die je kent.

En hoewel ik geloof dat elk mens creativiteit bezit, ken ik ook mensen die van zichzelf vinden dat ze het niet hebben. Voor deze personen zal Dixit Odyssey mogelijk een teleurstelling zijn.

Al met al vind ik Dixit Odyssey een heerlijke, ongedwongen verademing na tactischere spellen als Puerto Rico, Ticket to Ride of Caverna. Dixit Odyssey is wat dat betreft meer een partyspel waarmee je op een hele andere manier kunt nadenken en vaak ook nog iets over je tegenstanders leert.

6 – Dixit Uitbreidingen

Ben je bang dat je na een paar rondes of potjes Dixit Odyssey de 84 kaarten wel kent? Niet getreurd! Er zijn op dit moment van schrijven maar liefst 5 uitbreidingen te krijgen met elk 84 nieuwe kaarten:

 • Dixit 2: Quest
 • Dixit 3: Journey
 • Dixit 4: Origins
 • Dixit 5: Daydreams
 • Dixit 6: Memories

Bovendien heb je het oorspronkelijke basisspel Dixit nog. Dit is net als Dixit Odyssey een standalone en bevat ook 84 kaarten!

Lees hier mijn blog “Dixit of Dixit Odyssey“.

7 – Dixit Oddysey Waar Te Koop

Je kunt Dixit Oddysey bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Heb jij zelf nog leuke informatie over het Dixit Odyssey spel? Bijvoorbeeld tips, een review of iets anders? Deel het dan in de reacties!

2 reacties

 1. Je zegt dat je van creatieve gezelschapsspellen houd. Ik ben groot fan van dixit. Ik zou graag meer creatieve spellen willen spelen. Heb je suggesties?

  1. Beste Jessica,

   Allereerst excuses voor mijn vertraagde antwoord! Mogelijke opties voor creatieve spellen zijn:

   – Concept (van Repos Production)
   – Muse (van 999 Games)
   – Black Stories (van Story Factory)
   – Mysterium (van Enigma)

   Kijk maar eens of er iets voor je tussenzit :).

   Succes!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *