Dixit of Dixit Odyssey? Wat is het verschil en welke moet je kopen?

Dixit of Dixit Odyssey? Wat is het Verschil en welke moet je kopen?

Sinds de komst van Dixit in 2008 zijn er al talloze versies van dit spel uitgebracht.

En van al die versies zijn er 2 standalones: Dixit (2008) en Dixit Odyssey (2010).

Alleen deze 2 versies bevatten de nodige spelonderdelen om een potje Dixit te doen.

Maar wat is het verschil tussen Dixit en Dixit Odyssey? In dit blog ga ik Dixit en Dixit Odyssey vergelijken zodat je weet welke je het beste kunt kopen!

Dixit versus Dixit Odyssey

Één afbeelding zegt meer dan duizend woorden.

Daarom zie je hieronder eerst een afbeelding van Dixit, gevolgd door een afbeelding van Dixit Odyssey. Hiermee kun je in ieder geval zien hoe de spellen er qua uiterlijk uitzien.

Dixit (2008)

Dixit Inhoud Doos

Materiaal:

  • 84 Kaarten
  • 6 Houten Konijnen
  • 1 Scorebord
  • 36 Stemfiches
  • Spelregels

Dixit Odyssey (2010)

Dixit Odyssey Inhoud Doos

Materiaal:

Wat is het verschil tussen Dixit en Dixit Odyssey?

Zelf zie ik 4 grote verschillen als je Dixit en Dixit Odyssey vergelijkt met elkaar.

Verschil 1: Het maximale spelersaantal

Ten eerste kun je Dixit met slechts 6 spelers doen en Dixit Odyssey met maar liefst 12. Moet je dan voor Dixit kiezen als je met niet meer dan 6 spelers speelt? Nee. Je kunt Dixit Odyssey ook prima met 6 spelers (of minder) doen. Daarmee is Dixit Odyssey geschikt voor zowel kleine als grote groepen.

Verschil 2: Het scorebord

Het tweede verschil tussen Dixit en Dixit Odyssey zit in het scorebord, maar heeft geen invloed op het spel. Bij Dixit zit het scorebord verwerkt in de doos en ziet het er uit als een sprookjesachtig grasveld met konijntjes. Dat geeft eerlijk gezegd wat meer sfeer en past natuurlijk beter bij het “Go Down The Rabbit Hole*” concept.

*Als je Down The Rabbit Hole gaat neem je een drug waardoor je gaat hallucineren en de perceptie van de realiteit verliest. De werkelijkheid die je ziet lijkt dan al gauw op de vreemde illustraties van de kaarten uit Dixit!

Bij Dixit Odyssey krijg je een lang en donkerbruin scorebord. Deze is stijlvol vormgegeven en er zit een praktisch aspect bij. Aan de zijkanten bevinden zich velden met de nummers 1 t/m 12. Hier kun je, afhankelijk van het aantal spelers, het aantal kaarten neerleggen bij een vast nummer.

Het scorebord van Dixit is dus wat sfeervoller. Het scorebord van Dixit Odyssey is wat praktischer.

Verschil 3: Het aantal spelvariaties

Het derde verschil zit ‘m in de doos. Dixit heeft geen plek voor uitbreidingen. De stemfiches, konijnen en bijgeleverde 84 kaarten passen erin. That’s it.

In de doos van Dixit Odyssey hebben ze rekening gehouden met uitbreidingen. Hier kun je namelijk 2 uitbreidingen (lees: 84 x 2 kaarten) aan toevoegen in afzonderlijke schappen. Scheelt weer bagageruimte als je Dixit en uitbreidingen mee wil nemen!

Verschil 4: Het aantal spelvariaties

Het vierde verschil is dat je met Dixit Odyssey meer spelvaraties kunt doen. Zo staan er 2 variaties beschreven in de spelregels: (1) ieder voor zich en (2) in teams van 2 spelers.

Maar doordat je in Dixit Odyssey werkt met stembordjes en (rode en groene) stemfiches, kun je er ook voor kiezen dat je 2 stemmen mag uitbrengen. Je groene stemfiche levert dan bijvoorbeeld 3 punten op en je rode stemfiche 1, mits je goed hebt gestemd natuurlijk.

Of deze variant: stem je met 2 fiches? Dan krijg je minder punten als je goed stemt dan wanneer je met 1 fiche hebt gestemd.

En er zijn vast nog wel meer variaties te bedenken en te doen! Laten we eerlijk zijn, als je Dixit speelt dan ben je creatief genoeg om nog wat te bedenken ;).

Zijn er ook overeenkomsten tussen Dixit en Dixit Odyssey?

Jazeker!

Het basisprincipe van de spellen is gelijk. De Verteller kiest een kaart, doet een uitspraak en de anderen kiezen een kaart die ook bij de uitspraak past. Vervolgens raadt elke speler welke kaart de Verteller heeft gekozen. Tot slot worden er punten verdiend als spelers de juiste kaart raden. Je verdient als Verteller geen punten als niemand of iedereen jouw kaart weet te raden.

Ook krijg je met elke versie weer 84 prachtig geïllustreerde kaarten. Bovendien past elke uitbreiding (dat zijn er nu 5) bij zowel Dixit als Dixit Odyssey. Sterker nog, je kunt de kaarten uit Dixit en uit Dixit Odyssey óók onderling combineren!

Conclusie: Dixit of Dixit Odyssey kopen?

Persoonlijk zou ik altijd aanraden om Dixit Odyssey te kopen. Je kunt alles wat je met het oorspronkelijke basisspel kunt, maar dan meer!

Je kunt Dixit Oddysey bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Volgens mij is er maar 1 situatie die maakt dat je Dixit uit 2008 zou kopen, en dat is als je

  • én in het bezit bent van Dixit Odyssey
  • én in het bezit bent van de 5 uitbreidingen (met alleen 84 kaarten)
  • én wéér toe bent aan nieuwe kaarten…

Je kunt Dixit bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik geprobeerd duidelijk te maken wat de verschillen zijn tussen Dixit en Dixit Odyssey. Er zit zonder meer een subjectief sausje over heen, genaamd mijn mening. Wat is jouw mening over Dixit en/of Dixit Odyssey? Ik lees ‘m graag in de reacties!

De afbeeldingen van dit blog zijn afkomstig van Libellud!

4 reacties

  1. Ik heb dixit odyssey gekocht, maar ik snap alleen niet hoe het werkt met de fiches. Er zijn eigenlijk geen fiches, maar knopjes die je in je stemkaart moet plaatsen. In de spelregels staat; om te stemmen legt elke speler het stemfiche met het nummer van de gekozen kaart gedekt voor zich neer. Als iedereen gestemd heeft worden de stemfiches omgedraaid en op de overeenkomstige kaarten gelegd. huh? als je er een pennetje insteekt, kun je de kaart toch niet omdraaien?

    1. Beste Henriette,

      Bedankt voor je vraag en excuses voor mijn (heel erg) vertraagde antwoord. Je berichtje is er tussendoor geglipt!

      Anyway, onder het mom van ‘beter laat dan nooit’:

      Wat je zegt klopt en dat kan een beetje raar zijn. Wat wij zelf altijd doen bij Dixit Odyssey is een knopje in de stemkaart plaatsen, blijven vasthouden en het knopje bedekken met je hand. Zodra iedereen heeft gestemd, legt iedereen tegelijk de kaart neer bij het betreffende kaartje op tafel. Het knopje heeft hier eigenlijk een controle functie. Want als je op 3 stemt, maar de stemkaart bij 2 legt, dan gaat er iets niet goed.

      Hopelijk heb jij, en anders iemand met dezelfde vraag, er nog wat aan!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Dixit Odyssey heeft een grote vertalingsfout in de handleiding. Er is volgens mij een stuk overgenomen van de tekst uit het originele spel Dixit. Daarom is het erg verwarrend.
    Ik vind het originele spel de beste koop als je nog geen Dixit hebt. Met de fiches speelt het eenvoudiger en begrijpelijker dan me de prikkaarten. En hoe vaak speel je nu een spel met 12 personen? 4-6 is ruim genoeg. Het spelbord is ook wat leuker voor de konijnen om op rond te hupsen.
    Dixit dus als eerste kopen en als je ooit een uitbreiding wilt dan Dixit Odyssey; heb je een set extra kaarten en de mogelijkheid om met meer mensen te spelen. De spelregels ken je dan al

    1. Beste Jeroen,

      Bedankt voor je reactie! Fijn dat je een ander perspectief weet te bieden dan ik. Ook die zal andere bordspel-liefhebbers helpen bij het maken van een keuze!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *