Dobbel Zo Clever: Speluitleg, Unboxing + Review

Dobbel Zo Clever: Review, Speluitleg + Unbxing!

Clever behoort tot mijn favoriete dobbelspellen. Vanzelfsprekend dat ik zijn opvolger, Dobbel Zo Clever (soms ook Dubbel zo Clever en in het buitenland bekend als Twice as Clever en Doppelt so Clever), óók moest spelen.

Voor de goede orde. Dobbel Zo Clever is geen uitbreiding maar een opzichzelfstaand spel. Je kunt het dus spelen zonder Clever en zelfs zonder dat je Clever ooit hebt gespeeld.

Maar raad ik dat aan? Dat lees je in mijn Dobbel Zo Clever review! Daarnaast deel ik de speluitleg en laat ik je met foto’s zien wat er in de doos zit. Veel plezier!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het dobbelspel Dobbel Zo Clever zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Net zoals een dobbelsteen van Dobbel Zo Clever zes kanten heeft, bestaat ook dit blog uit zes onderdelen (sorry ik kon geen andere vergelijking bedenken):

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Dobbel Zo Clever: Speluitleg
 5. Dobbel Zo Clever: Review
 6. Dobbel Zo Clever: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Kort Speloverzicht

“Wie van Clever houdt, zal ook Dobbel Zo Clever leuk vinden!

Kies je dobbelstenen nog slimmer! Dit opzichzelfstaande spel biedt met 5 nieuwe categorieën en een nieuwe actiemogelijkheid nog meer uitdagingen. Ben jij dubbel zo clever?

Het grote speelplezier in een kleine doos! Razend spannend tot het einde!”

3 – Wat zit er in de doos?

In het doosje van Dobbel Zo Clever zit het volgende speelmateriaal:

 • 1 Scoreblok
 • 6 Dobbelstenen
  • 1 Witte Dobbelsteen
  • 1 Grijze Dobbelsteen
  • 1 Gele Dobbelsteen
  • 1 Blauwe Dobbelsteen
  • 1 Groene Dobbelsteen
  • 1 Roze Dobbelsteen
 • 4 Zwarte Viltstiften
 • De spelregels

En dat ziet er zo uit, te beginnen met de voorkant van de doos:

Dobbel Zo Clever: Voorkant Doos

De achterkant:

Dobbel Zo Clever: Achterkant Doos

En de binnenkant zie je hieronder. Clever fans zullen direct het dienblad herkennen, waar je ongebruikte dobbelstenen op presenteert aan je tegenstanders:

Dobbel Zo Clever: Binnenkant Doos (Dienblad)

Dan het boekje spelregels. Deze bestaat uit 8 bladzijden waarin alles helder wordt uitgelegd. De regels zijn best wel uitgebreid, maar daarmee worden veel uitzonderingen ook afgedekt. Het dient dus een doel:

Dobbel Zo Clever: Spelregels

Bij Dobbel Zo Clever zit weer een compleet nieuw scoreblok, die zie je hieronder. Dit blok bevat 100 velletjes!

Dobbel Zo Clever: Scoreblok

Op het scoreblok ga je aankruisen en wegstrepen met de zwarte viltstiften. Deze hebben een fijne punt en zijn dus perfect voor kruisjes en cirkels.

Dobbel Zo Clever: Viltstiften

Tot slot de 6 prachtige dobbelstenen:

Dobbel Zo Clever: Dobbelstenen

4 – Dobbel Zo Clever: Speluitleg

Ik deel deze Dobbel Zo Clever speluitleg op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het Spel
 4. Clever in je eentje

4.1 – Voorbereiding

Haal alles uit de doos en leg de doos vervolgens (dus zonder deksel) in het midden van de tafel. Geef elke speler een scoreformulier en een viltstift en bepaal de startspeler.

Kijk nog even met hoeveel spelers je bent, want dat bepaalt het aantal rondes dat je speelt:

Dobbel Zo Clever: Scoreformulier (Aantal Rondes)

Nu ben je er klaar voor!

4.2 – Spelverloop

Om te weten hoe je Dobbel Zo Clever speelt, licht ik de volgende onderdelen toe:

 1. Hoe ziet een beurt er uit?
 2. Welke acties kun je doen?
 3. Wat betekenen de bonus-symbolen?

4.2.1 – Hoe ziet een beurt er uit?

Als je aan de beurt bent zet je eerst een kruis door het vakje die de huidige ronde aangeeft en neem je bijbehorende bonus. Daarna gooi je alle dobbelstenen. Daar kies je er een van en die leg je op een leeg wit vakje, linksboven op je scoreformulier. Vervolgens voer je de bijbehorende actie uit.

Dobbel Zo Clever: Dobbelsteen op je Scoreformulier

Alle dobbelstenen met een lagere waarde dan de dobbelsteen die je zojuist opzij hebt gelegd, leg je nu op het schaaltje. Deze doen in jouw beurt niet meer mee.

Dobbel Zo Clever: Dobbelstenen op Dienblad Leggen

Vervolgens gooi je met de overige dobbelstenen en herhaal je wat hierboven staat.

Nadat je een derde dobbelsteen op je scoreformulier hebt geplaatst én bijbehorende actie hebt gedaan OF geen dobbelstenen meer kunt gooien, zijn je tegenstanders aan de beurt. Zij mogen nu één dobbelsteen kiezen die op het dienblad ligt en bijbehorende actie uitvoeren.

Daarna is de volgende speler aan de beurt.

4.2.2 – Welke acties kun je doen?

Bekijk het scoreformulier hieronder eens.

Dobbel Zo Clever: Scoreformulier

Je ziet een vijftal gekleurde vakken waar je acties kunt doen.

Dobbel Zo Clever: Scoreformulier (Grijze Veld)

In het grijze gebied kun je een kruis zetten zodra je de grijze dobbelsteen op je scoreformulier legt. Je mag de kleur zelf kiezen, maar het vakje moet wel dezelfde waarde als het aantal ogen van de grijze dobbelsteen hebben.

Leg je bovendien nog één of meer dobbelstenen op het dienblad omdat je de grijze pakte? Dan mag je die dobbelstenen ook nog gebruiken om extra kruisjes te zetten in de vakjes met dezelfde waarde en kleur.

Aan het einde van het spel krijg je per rij punten voor het aantal kruisjes dat erin staat.

Dobbel Zo Clever: Scoreformulier (Gele Veld)

In het gele gebied gebruik je de gele dobbelsteen. Leg je deze af, dan mag je een cirkel zetten om een vakje met het getal dat overeenkomt met het aantal ogen van de gele dobbelsteen. Gooi je dit getal nog een keer? Dan mag je in de cirkel een kruisje zetten.

Met cirkels kun je bonussen activeren, maar het zijn de kruisjes waar je punten mee haalt. Des te meer kruisjes, des te meer punten.

Dobbel Zo Clever: Scoreformulier (Blauwe Veld)

In het blauwe gebied moet je een getal zetten dat gelijk is aan het totaal aantal ogen van de blauwe- én witte dobbelsteen (daarvan leg je er eentje af!). Let wel, je moet altijd van links naar rechts werken, je mag geen velden overslaan en het getal dat je invult moet gelijk of lager zijn dan het getal links daarvan.

Aan het einde van het spel kijk je in welk vakje het laatste getal staat. Het getal dat boven dát vakje staat krijg je als punten uit het blauwe veld.

Dobbel Zo Clever: Scoreformulier (Groene Veld)

In het groene gebied vul je in elk vakje het getal in dat overeenkomt met de waarde op de groene dobbelsteen. Ook hier werk je van links naar rechts. Als er een x1, x2, x3 of x4 in een vakje staat, vermenigvuldig je deze met het getal.

Bij elke twee vakjes ontstaat een aftelsom. Het resultaat zet je in de groene sterretjes erboven en is het aantal punten dat je krijgt. Zorg dus dat het eerste vakje een hoog getal heeft, anders kun je ook minpunten scoren!

Dobbel Zo Clever: Scoreformulier (Roze Veld)

In het roze gebied vul je het aantal ogen in van de roze dobbelsteen die je op je scoreformulier hebt gelegd. Weer van links naar rechts. Je mag in elk vak neerleggen wat je wil (dus ook bij de bonusvakjes), maar haal je het gevraagde minimum? Dan krijg je de bonus!

Elk getal dat je invult is het aan einde van het spel weer punten waard.

4.2.3 – Wat betekenen de bonus-symbolen?

Dan zijn er nog diverse bonus-symbolen die uitleg behoeven:

 1. 3 Pijltjes: Je mag na een worp alle dobbelstenen die je niet op je scoreformulier of het dienblad hebt gelegd opnieuw gooien.
 2. +1: Je mag aan het einde van een beurt één van de zes dobbelstenen nogmaals gebruiken.
 3. Pijl met vierkant: Je mag een dobbelsteen op het dienblad terugnemen om er vervolgens weer mee te gooien.
 4. ?: Je mag direct een vakje vullen met een getal naar keuze. De kleur van de bonus geeft aan in welk veld je dat mag doen. Is de kleur zwart? Dan mag je vrijuit kiezen.
 5. Vosje: Hier kom ik zo op bij de puntentelling.

De eerste 3 bonussen kun je verdienen nadat je een dobbelsteen hebt geplaatst en een bonus krijgt.

Dobbel Zo Clever: Scoreformulier (Bonusacties)

Zodra je ze verdient, omcirkel je het rondje in de betreffende rij. Wil je deze bonusactie gebruiken? Dan zet je een kruisje in de cirkel.

4.3 – Einde van het Spel

Zodra elke speler het benodigde aantal rondes heeft gespeeld, eindigt het spel. Tijd voor de puntentelling. Achter elk scoreformulier vind je onderstaand schema waar je per kleur de punten kunt invullen:

Dobbel Zo Clever: Achterkant Scoreformulier

Het aantal vosjes dat je als bonus hebt gekregen vermenigvuldig je met het veld dat de laagste waarde heeft.

4.4 – Dobbel Zo Clever solo!

Je kunt Dobbel Zo Clever ook in je eentje spelen. Je speelt dan 6 rondes als actieve- (jijzelf) en passieve speler. Als actieve speler speel je net zoals altijd. Je gooit dobbelstenen, legt ze opzij en that’s it. Aan het einde kiest de passieve speler geen dobbelstenen.

Zodra de passieve speler aan de beurt is gooi je alle dobbelstenen. Je legt de 3 dobbelstenen met de laagste waardes (of die het dichtst bij het dienblad liggen) op het dienblad. Vervolgens mag je daar één dobbelsteen uit kiezen om op je scoreformulier een actie mee te doen.

Uiteindelijk is het doel om een zo hoog mogelijke score te halen.

5 – Dobbel Zo Clever: Review

Toen ik aan Dobbel Zo Clever begon, dacht ik dat het wel dezelfde ervaring zou bieden als zijn voorganger (lees hier mijn Clever spel review). Maar na het eerste potje was ik echt verrast. Naar mijn mening wordt er veel meer gevraagd van je denkvermogen en inzicht. Meer dan bij Clever.

Zou dat de naam verklaren? Dat je ‘dubbel zo slim’ moet zijn?

Dobbel Zo Clever: op Tafel

Dit betekent enerzijds dat ik in deze Dobbel Zo Clever review wel durf te stellen dat dit spel moeilijker is. Anderzijds biedt het dus wel, ondanks hetzelfde spelverloop, een nieuwe spelervaring. En dat is ideaal voor mensen die van Clever houden maar toe zijn aan iets nieuws.

Door de hogere moeilijkheidsgraad zou ik Dobbel Zo Clever alleen niet aan iemand aanraden die nog niet bekend is met het Clever concept. Die zou ik juist eerder gewoon de eerste Clever (Ganz Schön Clever) aanraden. Na die vaak te hebben gespeeld zou Dobbel Zo Clever pas adviseren.

Ook wil ik in deze Dobbel Zo Clever recensie iets kwijt over de velden. De leukste velden vind ik namelijk het grijze- en gele veld.

Het grijze veld vraagt het meeste inzicht. Wanneer leg je de grijze opzij? Welke dobbelstenen pak je dan mee? Welke kleur kan ik het beste wegkruisen? En loont het zich om een volledige worp op te offeren als je een hoge grijze dobbelsteen weglegt? Leuke vraagstukken!

Het gele veld stelt je zelfbeheersing op de proef. Ik merk bij veel spelers dat ze snel cirkels gaan plaatsen om de bonussen te krijgen. Op basis van mijn huidige ervaring kun je juist beter een paar cirkels zetten en daar kruisjes in plaatsen. Uiteindelijk heb je namelijk de punten nodig.

Mijn Dobbel Zo Clever review in het kort: Waardig, maar moeilijker vervolg op Clever dat meer uitdaging biedt voor de echte liefhebbers, maar minder toegankelijk is voor het grote publiek.

Inmiddels is het 3e deel ook verschenen. Lees hier mijn Clever tot de 3e Macht review.

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Dobbel Zo Clever: Waar te koop?

Je kunt Dobbel Zo Clever online bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het dobbelspelletje, Dobbel Zo Clever. Ik gaf de speluitleg, liet je zien wat er in de doos zit én gaf je mijn Dobbel Zo Clever review.

Heb je nog vragen? Of wil je graag vertellen wat jij van dit dobbelspel vindt? Deel het dan in een reactie!

16 reacties

 1. Hallo,
  Wanneer krijg je je ronde bonus?
  Als je de ronde start allemaal tegelijk?
  In clever is het alleen bij ronde 4 zo dat alle spelers tegelijk de bonus inzetten.

  1. Beste Louise,

   Bedankt voor je vraag over de Dobbel Zo Clever spelregels.

   Bij zowel Dobbel Zo Clever als de originele Clever krijgen alle spelers tegelijkertijd en aan het begin van een ronde de betreffende bonus.

   I hate to say it, maar het laatste wat je zegt klopt dus niet.

   Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord. Mocht je nog iets willen weten, let me know!

   Groet en veel spelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. hoi,

    dus wanneer de eerste speler aan een nieuwe ronde begint duiden alle spelers tegelijk deze bonus aan?
    Ik dacht dat als je zelf aan je beurt start je dan je bonus aanvoert, maar dat klopt dus niet?

    1. Beste Lieselotte,

     Dat klopt. Het is een veelgemaakte ‘fout’.

     Iedereen kruist ‘m inderdaad tegelijk aan, aan het begin de ronde.

     Groet en veel speelplezier!
     Hans van Spellenwijs.nl

 2. Hoi Hans,

  Wij hebben een vraag over het grijze veld.
  Als je in de derde worp de grijze dobbelsteen kiest, mag je dan ook de waardes opschrijven van de dobbelstenen die je op het dienblad legt, ookal zijn ze hoger dan de grijze dobbelsteen?
  Je legt de stenen namelijk af. In theorie kan je dan dus 4 waardes noteren bij grijs in de laatste worp.

  We vragen ons af of we de regels juist hanteren.

  Groeten Jurien

  1. Beste Jurien,

   Bedankt voor je vraag over de Dobbel Zo Clever spelregels.

   Het antwoord op je vraag: nee.

   Als je als 3e dobbelsteen de grijze (of zilveren) kiest, dan leg je dobbelstenen met een lagere waarde op het dienblad. Deze waardes mag je aankruisen.

   Tot slot leg je, als ze er nog zijn, overgebleven dobbelstenen op het dienblad. Deze worden niet door de grijze dobbelsteen verplaatst en mag je dus ook niet afkruisen.

   Kortom, je kunt dus nooit hogere waardes dan de gekozen grijze dobbelsteen afstrepen.

   Heeft dit je vraag beantwoord?

   Veel speelplezier!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Hoi, ook wij vragen ons dit af.. het is onduidelijk in de regels. Is het niet het gevolg van de laatste ronde..dus na de laatste ronde, de hogere waardes ook naar de aflegplek gaan. Dus gaat dan niet meer om de lagere waarde maar om de stenen die dan naar de aflegplek gaan… is het je eigen interpretatie of heb je contact met de makers van dobbel so clever?

    1. Beste Rianne,

     Bedankt voor je kritische, doch goede vraag bij m’n Dobbel Zo Clever review.

     Ik moest even graven in m’n geheugen en wat zoekwerk doen, maar de bedenker van het spel (Wolfgang Warsch) omschreef hier de oplossing voor bovenstaand scenario.

     Beantwoord dit je vraag?

     Groet en veel speelplezier met Dobbel Zo Clever!
     Hans van Spellenwijs.nl

     1. Rianne

      Hoi hans!! Dank je ! Maar de link doet yet niet en ben nu wel erf nieuwsgierig geworden!!

     2. Hans

      Beste Rianne,

      Ik heb de link zojuist aangepast. Is iets niet goed gegaan blijkbaar.

      Groet!
      Hans van Spellenwijs.nl

 3. Hallo,

  Mag je meerdere dobbelstenen per beurt terug halen door het inzetten van meerdere “slotjes”?

  1. Beste Rick,

   Bedankt voor je vraag over de spelregels van Dubbel zo Clever!

   De actieve speler mag meerdere slotjes gebruiken om meerdere dobbelstenen terug te pakken van het dienblad.

   Heeft dit je vraag beantwoord?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Beste Hans,
    Mag je bij een bonus voor het blauwe vak (vraagteken) elke willekeurige waarde bij blauw invullen? Dus eigenlijk weer met 12 beginnen omdat de volgende weer gelijk of lager moeten zijn.

    1. Beste Nick,

     Bedankt voor je vraag bij m’n Dobbel Zo Clever review.

     Het blauwe vraagteken maakt puur dat je een getal naar keuze mag invullen. Maar bij blauw moet het volgende getal altijd lager dan- of gelijk aan het vorige getal zijn. Je mag dus niet zomaar een 12 opschrijven na bijvoorbeeld een 9.

     Is je laatste blauwe getal bijvoorbeeld een 9? Dan kun je met een blauw vraagteken het beste gewoon een 9 ernaast zetten.

     Heeft dit je vraag over Dobbel Zo Clever beantwoord?

     Groet en veel speelplezier!
     Hans van Spellenwijs.nl

 4. Hallo Hans, help ons uit de brand!

  Als je een witte dobbelsteen gebruikt als een zilveren, mag je dan van alle lagere kleuren alleen de zilveren of ook de andere kleuren aankruisen?

  Paul en Ilma

  1. Beste Paul en Ilma,

   Bedankt voor jullie vraag over de witte en zilveren dobbelsteen.

   Als je de witte dobbelsteen als zilveren dobbelsteen gebruikt, dan leg je alles wat lager is op het schaaltje. De dobbelstenen die op het schaaltje terecht komen, mag je ook in het zilveren gebied aankruisen. Komt de zilveren dobbelsteen er ook bij? Dan mag je die gebruiken voor een kleur naar keuze.

   Helpt dit :)?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *