Dobble Minions: Review, Speluitleg + Unboxing!

Dobble Minions Spel: Review, Uitleg & Unboxing!

Sinds Verschrikkelijke Ikke (of Despicable Me) in de bioscopen verscheen, zijn Minions niet meer weg te denken. Na meerdere vervolgen, eigen specials én zelfs eigen films, hebben ze zelfs een eigen Dobble versie verdiend!

In dit blog laat ik je foto’s van het speelmateriaal zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Dobble Minions review met je!

Zoals je meerdere Minions in Gru’s geheime hol vindt, zo vind je meerdere onderwerpen in dit blog:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Reactiespel
  • Aantal Spelers: 2-8 Personen
  • Speelduur: 10 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 6 Jaar
  • Uitgever: Asmodee
  • Spelauteur: Denis Blanchot, Jacques Cottereau, Guillaume Gille-Naves & Igor Polouchine
  • Illustrator: Denis Blanchot, Ingrid Vang Nyman, Peyo & Igor Polouchine
  • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.comSpellenwinkel.nlSpelhuis.be

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Dobble Minions:

  • 55 Kaarten
  • 1 Dobble Minions spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Dobble Minions: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

Dobble Minions: Achterkant Doos

Uiteindelijk kun je het doosje weggooien en zit al het speelmateriaal in dit blik:

Dobble Minions: Voorkant Blik

Dobble Minions: Achterkant Blik

Dobble Minions: Binnenkant Blik

Je vindt de Dobble Minions spelregels terug in een (miniscuul) boekje van 16 bladzijden. Echter, de regels voor het basisspel staan beschreven op 2 pagina’s. Daarnaast heb je nog 5 mini spellen die elk 2 bladzijden in nemen.

Dobble Minions: Spelregels

Er is zelfs een klein stukje historie over de ontwikkeling van Dobble bijgevoegd:

Dobble Minions: Historie Dobble

En dan, hetgeen waar heel Dobble omdraait en waar alle Minions-fans op wachten, de kaarten:

Dobble Minions: Kaarten Achterzijde

Hieronder zie je voorbeelden van symbolen die op de kaarten staan. Uiteraard nemen naast Kevin, Stuart en Bob ook andere karakters en figuren een plekje in, zoals Gru, Lucy, Margo, Edith, Agnes, Kyle, de Stoute Paarse Minion, een Banaan en en allerlei andere soorten Minions.

Dobble Minions: Kaarten Voorzijde

3 – Dobble Minions: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Dobble Minions? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Dobble Minions speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Dobble Minions?

Dobble Minions is een versie van het klassieke Dobble. Het speelt hetzelfde, maar de symbolen zijn anders. Het principe van Dobble is als volgt. Je legt 2 kaarten open op tafel en probeert zo snel mogelijk het identieke symbool (de grootte kan afwijken) tussen de 2 kaarten te vinden. Ben jij het snelst? Dan krijg je de kaart. Leg vervolgens een nieuwe kaart op tafel. Wie uiteindelijk de meeste kaarten verzamelt, wint het spel.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Dobble Minions. Je hebt 5 mini-spellen:

  1. De Toren des Doods
  2. De Put
  3. Hete Aardappel
  4. Een Vergiftigd Geschenk
  5. Drieling

3.1 – De Toren Des Doods

Dobble Minions: Spel 1 De Toren des Doods

Geef elke speler gedekt 1 kaart en vorm met de overige kaarten één open trekstapel in het midden van de tafel. Iedereen draait dan tegelijk zijn of haar eigen kaart om en zoekt naar het identieke symbool tussen hun kaart en de bovenste kaart van de trekstapel. Vind jij die het snelst? Leg dan de kaart van het midden open op jouw stapel en speel verder. Net zolang tot de stapel leeg is.

De speler met de meeste kaarten wint.

3.2 – De Put

Dobble Minions: Spel 1 De Put

Leg 1 open kaart midden op tafel en verdeel de andere kaarten gedekt in gelijke stapels onder de spelers. Alle spelers draaien tegelijk hun bovenste kaart open en zoeken naar het identieke tussen tussen hun kaart en de bovenste kaart van de trekstapel. Vind jij die het snelst? Leg dan jouw kaarten boven op de centrale kaart en speel verder. Net zolang totdat iemands stapel leeg is.

De speler wiens stapel als eerste leeg is wint.

3.3 – Hete Aardappel

Dobble Minions: Spel 3 Hete Aardappel

Bepaal hoeveel rondes je wil spelen (minimaal 5). Elke speler krijgt 1 kaart en legt deze open op zijn of haar hand. Zoek nu naar het identieke symbool tussen je eigen kaart en die van een andere speler. Gevonden? Leg je kaart dan op de kaart van die andere speler. Vind die speler ook een gelijk symbool? Dan geeft hij of zij alle kaarten in zijn of haar hand door. De speler die overblijft met alle kaarten legt deze voor zich neer. Dan begint een volgende ronde.

De speler die na X rondes de minste kaarten heeft, wint.

3.4 – Een Vergiftigd Geschenk

Dobble Minions: Spel 4 Vergiftigd Geschenk

Geef elke speler gedekt 1 kaart en vorm met de overige kaarten één open trekstapel in het midden van de tafel. Iedereen draait dan tegelijk zijn of haar eigen kaart om en zoekt naar het identieke symbool tussen de bovenste kaart van de trekstapel en de kaart van een andere speler. Gevonden? Leg de centrale kaart dan op open op de stapel van die speler. Speel door tot de centrale stapel leeg is.

De speler met de minste kaarten wint.

3.5 – Drieling

Dobble Minions: Spel 5 Drieling

Maak een gedekte trektstapel en leg 9 kaarten open in een raster van 3 bij 3. Dan zoekt elke speler naar een set van 3 dezelfde symbolen. Vind je die? Neem dan de 3 kaarten, leg ze voor je neer en vul de open plekken met 3 nieuwe kaarten van de stapel. Het spel eindigt als er minder dan 9 kaarten over zijn én er geen identieke symbolen meer zijn tussen 3 kaarten.

De speler met de meeste kaarten wint.

4 – Dobble Minions: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Dobble Minions recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Mijn zoontje van 4 is helemaal gek van de Minions. Hij wil elke film van Verschrikkelijke Ikke en Minions steeds weer zien en zit hardop te schaterlachen als Kevin, Stuart of Bob weer iets geks doet. Toen Dobble Minions op de deurmat viel, was hij dan ook hartstikke blij.

Dobble Minions: Spelen met 2 Spelers

En dat is was het thema doet: fans aanspreken.

Kijk, als spelliefhebber waardeer ik vooral het unieke en knap bedachte spelmechanisme dat Dobble zo toegankelijk maakt. Dat er een Minions sausje overheen zit vind ik leuk, maar dat maakt voor mij niet het spel. Voor mijn zoontje wel.

Qua speelmateriaal ben ik ook tevreden. De kaarten zijn prima kwaliteit.

Weet wel: Het blijft een reactiespel dus er kan wel wat slijtage ontstaan. Denk aan omhoog geduwde randjes door nagels die de kaarten willen op tillen of lichte vouwen die ontstaan door de snelle greep van een hand.

Dobble Minions: Kaart op Eigen Stapel Leggen

Dit doet echter niet af aan het spelplezier. Ook al wordt een kaart ‘gekenmerkt’ door een kras of vouwtje, dan geldt nog steeds het recht van de snelste.

Mijn enige kritische noot zijn de kleuren in het spel. Deze lijken wat doffig, niet zo diep ofzo. Neem het blik bijvoorbeeld. Het geel hierop lijkt ietwat groen. Geen groot probleem, maar wel jammer omdat alles bij dit spel om de symbolen draait.

Spelregels & Toegankelijkheid

De spelregels van Dobble Minions zijn goed opgezet. Feitelijk zijn het gewoon de Dobble spelregels. Dus kun je Dobble al? Dan kun je dit direct spelen. Ken je het nog niet? Dan heb je de regels zó onder de knie.

Dobble Minions: Spelregels (in Detail)

Ik vind het ook goed dat er een overzicht van de symbolen in de spelregels zit. Zo kun je kijken hoe een symbool moet worden genoemd. En dan weet je ten minste wat je moet roepen als je een dubbel symbool ziet ;).

Tot slot heb ik het al vaker gezegd in andere blogs. Dobble is een uitermate toegankelijk spelletje. De regels zijn eenvoudig, iedereen kan meedoen (ook kinderen jonger dan 6 jaar) en een potje duurt niet te lang.

De 5 mini-spellen dragen ook bij aan de toegankelijkheid. Met Hete Aardappel en Een Vergiftigd Geschenk breng je meer genaai in het spel. Beter geschikt als partyspel tijdens een gezellige avond met vrienden waar je doelbewust de ander gaat dwarsbomen. De ‘oude’ Gru zal trots op je zijn ;).

De Toren des Doods, De Put en Drieling zijn juist ideaal voor kinderen en families die een iets vriendelijker spel willen. Ideaal voor de ‘nieuwe’ Gru ;).

Een kritisch detail. Dobble Minions is een reactiespel. Dat betekent dat er een vaardigheid bepalend is voor de winst. En die vaardigheid kun je trainen. Er kan dus een groot niveauverschil ontstaan tussen spelers. Dit is voor de minder ervaren spelers natuurlijk niet zo leuk.

Strategie of Geluk?

In essentie draait Dobble puur om snelheid. Om je reactievermogen. Wellicht in combinatie met oog-hand coördinatie. Als je immers een symbool wil aanwijzen is het handig dat je je vingers snel op de juiste plek hebt.

Dobble Minions: Spelen op Vakantie

Er komt een beetje tactiek bij kijken als je de mini-spellen Hete Aardappel en Een Vergiftigd Geschenk speelt. Hier is het verstandig om de persoon te naaien die de minste kaarten heeft.

Spelmechanisme

Ik vind eigenlijk dat er één overheersend mechanisme in Dobble Minions zit, en dat is Speed Matching. Je probeert immers zo snel mogelijk om 2 dezelfde symbolen te zoeken. En dat leidt tot de overwinning.

Dit mechanisme ken je wellicht van andere zoekspellen en reactiespellen als Vlotte Geesten, SET en Jungle Speed.

Interactie

De mate van interactie die je in de Minions editie van Dobble ervaart, hangt af van het spel dat je speelt. De spellen Hete Aardappel en Een Vergiftigd Geschenk brengen een agressievere vorm van interactie in het spel, terwijl dit bij De Toren Des Doods, De Put en Drieling niet het geval is.

Bij die laatste 3 mini-spellen ontstaat de interactie vooral door de concurrentie die er heerst. Elke speler wil namelijk het snelst zijn.

Dobble Minions: Kaart van Stapel Pakken

En het is deze ‘race’ die zorgt voor een mengelmoes van hilariteit en frustratie onderling. Zeker als spelers ongeveer tegelijk zijn met het aanwijzen van een identiek symbool. En dat geeft tóch een soort van interactie.

Herspeelbaarheid

Vooropgesteld: geen enkel potje van Dobble Minions is hetzelfde. De kans dat je kaarten in exact dezelfde volgorde opendraait is superklein.

Ondanks dat, kan het spelletje na een paar keer wat eentonig aanvoelen. Gelukkig zijn er 5 varianten, of mini-spellen, in de spelregels beschreven (die heb ik dus ook in mijn speluitleg hierboven beschreven).

Elk mini-spel werkt volgens hetzelfde principe, al geeft het een leuke draai aan het spelverloop. Dit zorgt, zoals ik al eerder zei, voor extra toegankelijkheid én een hogere herspeelbaarheid.

Dobble Minions: op Tafel

Mijn Dobble Minions review in het kort?

Ik vind Dobble sowieso een van de knapst bedachte spellen die er bestaat. Het is uitermate toegankelijk voor zowel kinderen als volwassenen. De Minions editie verandert alleen de symbolen, niet het spelverloop. Dat maakt Dobble Minions de perfecte variant voor een spellenliefhebber die tevens fan is van de Minions!

5 – Dobble Minions: Waar te koop?

Je kunt het spelletje Dobble Minions o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Dobble Minions. Het werd bedacht door Denis Blanchot en Jacques Cottereau en internationaal uitgebracht door The Play Factory. Asmodee verzorgt de distributie in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Dobble Minions review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *