De laatste tijd speel ik veel Fonkelschat met m’n 6 jarige dochter en Kingdomino Origins met vrienden van me. En wat krijg je als je het drakenthema uit Fonkelschat combineert met het tegelprincipe van Kingdomino? Juist, Dragomino.
Het spel Dragomino is een versimpelde variant van Kingdomino en daarmee ideaal om met jonge kinderen te spelen.
In dit blog laat ik je foto’s zien van het speelmateriaal, geef ik je de speluitleg én deel ik mijn Dragomino spel review met je!
Voordat je begint met lezen: Geronimo Games gaf mij het bordspel Dragomino zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals een draak meerdere eieren legt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Kinderspel
- Aantal Spelers: 2-4 Personen
- Speelduur: 15 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 5 Jaar
- Uitgever: White Goblin Games
- Spelauteur: Bruno Cathala, Marie Fort & Wilfried Fort
- Illustrator: Mihajlo Dimitrievski
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Dragomino:
- 1 Moederdraak figuur
- 4 Startdomino’s
- 28 Exploratiedomino’s
- 69 Eifiches
- 14 Gele eieren (woestijn)
- 13 Blauwe eieren (sneeuw)
- 12 Lichtgroene eieren (prairies)
- 11 Donkergroene eieren (bossen)
- 10 Zwarte eieren (bergen)
- 9 Rode eieren (vulkanen)
- 1 Dragomino spelregels (in 8 talen!)
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
De binnenkant heeft een handige inlay en die ziet er zo uit:
Je vindt de Dragomino spelregels terug in een boekje van 24 bladzijden. Echter, er staan spelregels in voor 8 talen. Voor elke taal zijn er dus 3 pagina’s aan regels. Valt mee toch :)?
De startspeler krijgt onderstaande paarse drakenfiguur, ofwel de drakenmoeder:
Elke speler krijgt een van onderstaande starttegels (te herkennen aan de banier of vlag):
Op de exploratietegels staan steeds 2 landschapsoorten. In de volgorde hieronder is dat sneeuw, bergen, woestijn, vulkanen, prairies en bossen.
En hieronder zie je de gele, blauwe, groene, zwarte en rode eieren en hun draken:
3 – Dragomino: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van Dragomino? Stel ‘m dan gerust in een reactie onderaan m’n blog!
Hieronder lees je eerst mijn korte Dragomino speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Dragomino?
In Dragomino creëert elke speler een eigen exploratiegebied door tegels aan elkaar te leggen. Op die tegels staan verschillende landschappen. Grenzen 2 dezelfde soorten aan elkaar? Dan pakt de speler een eifiche in dezelfde kleur als die landschappen en legt deze open op de scheidingslijn van die tegels. Dit fiche kan een lege schaal óf een draakje zijn. Elk draakje levert 1 punt op.
De speler die aan het einde van het spel de meeste draakjes heeft, wint Dragomino!
Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Dragomino. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Elke speler legt een startdomino voor hem of haar op tafel. Schud alle exploratiedomino’s en vorm een gedekte stapel. Sorteer alle eifiches op kleur en leg ze gedekt binnen handbereik. De jongste speler wordt startspeler en die krijgt de moederdraak. Jullie zijn klaar om te beginnen en hebben zoiets als hieronder tafel liggen:
3.2 – Spelverloop
Je speelt Dragomino in 7 rondes. Aan het begin van elke ronde worden de bovenste 4 exploratietegels open gedraaid en midden op tafel gelegd. Beginnend bij de startspeler en daarna met de klok mee, voert elke speler onderstaande 2 acties uit:
- Exploratietegel kiezen.
- Exploratietegel plaatsen.
- Indien mogelijk, eifiche(s) plaatsen.
De eerste actie is vrij simpel. Je kiest één van de vier open tegels.
Daarna leg je de tegel in je exploratiegebied aan een andere tegel. De tegels moeten elkaar met ten minste één zijde raken (diagonaal mag niet). De landschappen mogen hetzelfde zijn, maar dat hoeft niet.
Als de grenzende landschappen wel hetzelfde zijn, pak je één eifiche in dezelfde kleur als de 2 landschappen. Dit fiche leg je open op de splitsing tussen de 2 landschappen. Onder dit fiche kun je een lege eierschaal (= 0 punten) of een draakje (= 1 punt) vinden.
Zodra een speler een lege eierschaal trekt, krijgt hij of zij direct de moederdraak. Het kan dus voorkomen dat de moederdraak in 1 ronde meermaals wordt doorgegeven!
Het kán gebeuren dat je door het plaatsen van een tegel meerdere landschappen van dezelfde soort aan elkaar laat grenzen. Voor elke aanraking mag je een fiche pakken.
Tot slot is er nog een variant, genaamd de De Draak Heeft Dorst. Op sommige tegels staan drinkplaatsen. Grenzen 2 dezelfde landschappen met elkaar en bevat één daarvan een drinkplaats? Dan mag je 2 fiches pakken die je geheim houdt. Je kiest er één, die plaats je op de scheiding tussen de tegels en het andere fiche leg je terug.
Tegels die niet gekozen worden (bijvoorbeeld in een spel met 2 en 3 spelers), worden uit het spel verwijderd en komen dus niet meer terug!
3.3 – Einde van het spel
Zodra de trekstapel van exploratiedomino’s leeg is (en alle spelers dus 7 tegels aan hun exploratiegebied hebben toegevoegd) eindigt het spel.
De speler met de meeste draken wint. Bij een gelijkspel wint de gelijkspelende speler die de meeste lege eierschalen heeft. Nog steeds gelijk? Dan deel je de overwinning.
4 – Dragomino: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Dragomino recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
Ik weet niet wat het is, maar draken doen het altijd goed bij mijn kindjes. Zowel bij m’n dochter van 6 als zoontje van 3 (al is m’n zoontje nog te jong voor Dragomino). Ze waren al fan van How to Train Your Dragon, Fonkelschat en m’n dochtertje nu dus ook van Dragomino.
Het artwork vind ik echt goed, omdat die draakjes überschattig zijn. M’n dochter kan vast niet de enige zijn met een zwak voor die beestjes. Daarnaast zorgt het veelzijdig gebruik van kleuren echt voor een kleurrijk tafereel. Dat maakt het een feestje om op tafel te leggen.
En alsof dat nog niet genoeg is, is het speelmateriaal ook van goede kwaliteit. De eifiches zijn prima. Maar de exploratiedomino’s zijn, net als bij Kingdomino, Queendomino en Kingdomino Origins, lekker dik en stevig. Waar dit voor volwassenen een luxe is, is het voor kinderen soms een handige bijkomstigheid omdat ze minder snel kapot gaan.
Overall: ik ben erg te spreken over het thema en de look&feel van het kinderspel Dragomino!
Spelregels & Toegankelijkheid
De Dragomino spelregels zijn slechts 3 pagina’s lang. En volgens mij kan het zelfs korter. Dat neemt niet weg dat ze volledig zijn. Het belangrijkste blijft in mijn optiek of de spelregels snel duidelijk zijn voor kinderen vanaf 5 jaar. En yes, dat is het geval.
Het mooie vond ik dat ik 3 niveaus van uitleg kon geven.
Ik begon met het basisspel. Gewoon tegels aanleggen, fiches pakken en hopen dat je draakjes kreeg.
Daarna begonnen we met de drinkplaatsen. Een toevoeging die m’n dochter zó onder de knie had. Ondanks dat dit het kiezen soms iets moeilijker maakt.
Tot slot kon ik m’n dochter vertellen over de kansberekening.
Elke kleur ei heeft 7 babydraakjes. De rest zijn lege schalen. Des te meer fiches er van een kleur zijn, des te kleiner de kans op een babydraak. Van rood zijn er 9 fiches, waarvan 7 draken. Van geel zijn er 14 fiches, waarvan 7 draken. De kans dat je een draak pakt, is bij rood dus groter.
Bovenstaande was het laatste wat ik m’n dochter erover kon leren. Het was leuk dat ik stap voor stap iets meer kon leren. Ook voor haar.
Strategie of Geluk?
Het kiezen van de juiste exploratietegel is enigszins tactisch van aard. Je kunt namelijk kijken welke tegel jou de meeste eieren op gaat leveren. Sterker nog, je kunt kijken welke kleur ei je de grootste kans op een draak geeft.
Maar ga je de eieren uiteindelijk omdraaien? Dan is het een kwestie van geluk. Voor een kinderspel als Dragomino is dat niet erg.
Het tactische element houdt je bezig. De geluksfactor houdt het leuk, omdat zowel kind als volwassene het spelletje kan winnen.
Spelmechanisme
Dragomino is een draken spelletje waarbij het belangrijkste mechanisme het leggen van tegels is. Het is geen polyomino spel, waarbij je met tetris tegels een veld optimaal probeert te vullen. Wél probeer je tegels zo goed mogelijk te plaatsen en patronen te maken, zodat je zoveel mogelijk babydraakjes kunt krijgen.
Groot voordeel vind ik ook dat je voor je gevoel wel iets aan het opbouwen bent.
Interactie
De enige vorm van interactie die in dit kinderspelletje zit, vindt plaats op het moment dat je tegels kiest. Je kunt namelijk onbewust (of bewust) een tegel pakken die een andere speler graag wil.
Dit is echter het enige. En voor een kinderspel vind ik dat voldoende. Het moet ook geen pesterig spelletje worden.
Herspeelbaarheid
Dragomino verloopt nooit exact hetzelfde. Immers, de tegels die je kunt kiezen en hoe je ze plaatst, zijn altijd anders. Wel is het spel dusdanig eenvoudig, dat de uitdaging er op een gegeven wel uit gaat.
Ik zou het tof hebben gevonden als er nog één of twee extra modules in zaten om het nog iets moeilijker te maken. Want het is nu eenmaal een mooi bordspel om op tafel te leggen.
Maar oké, hoewel ik het prima vind om na 1x Dragomino weer iets anders te doen (zoals Keer op Keer KIDS, Dier op Dier of Concept Kids), vraagt m’n dochter als snel “Nog een keer?”. Zij lijkt voor nu nog geen uitdaging te missen. Helemaal goed ook.
Al met al durf ik dus de voorzichtige conclusie te trekken dat Dragomino voor kinderen een goede herspeelbaarheid heeft.
Mijn Dragomino review in het kort?
Ik vind Dragomino een bijzonder geslaagd kinderspel. Het heeft kleurrijke babydraakjes, stevig speelmateriaal en is snel uitgelegd aan kinderen. Het feit dat je dit spel in 3 stappen (steeds iets moeilijker) kunt uitleggen is ook zeker een pluspunt. Kortom, mijn dochter van 6 en ik zijn fan! Ik denk dat de meeste kinderen dit tof vinden. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken ;).
5 – Dragomino: Waar te koop?
Je kunt het spel Dragomino o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Dragomino. Het werd bedacht door Bruno Cathala en het stel Marie en Wilfried Fort. Het spel wordt uitgegeven door Blue Orange Games en in Nederland gedistribueerd door Geronimo Games.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Dragomino spel review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!