7 Educatieve & Leerzame Spelletjes voor Kinderen vanaf 3 Jaar

Educatieve / Leerzame Spellen voor 3 Jaar en Ouder!

Om onze kinderen een beetje voor te bereiden op school brachten we ze niet alleen twee keer per week naar de peuterspeelzaal, maar speelden we ook veel spelletjes. Voor het plezier, maar ook om er wat van te leren. Er zijn namelijk leerzame spelletjes voor 3-jarigen genoeg.

In dit blog deel ik 7 educatieve spellen voor 3 jaar en ouder met je!

Voordat je begint met lezen: de meeste educatieve spellen vanaf 3 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met educatieve spelletjes voor kinderen van 3 jaar toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Kleurentorentjes

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Torentjes van Verschillende Hoogtes

Regenwormen Junior: Toren

Regenwormen Junior: Dobbelsteen

Regenwormen Junior: Kralen

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In dit kinderspel vanaf 3 jaar gaan spelers gekleurde torentjes maken. Spelers gooien om de beurt met een dobbelsteen. Hier staan 6 verschillende kleuren op. Gooi je een kleur die je nog niet hebt? Dan mag je een kraal van die kleur pakken en over je torentje laten glijden. Heb je de gedobbelde kleur al wel? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste zijn of haar torentje af heeft, wint het spel.

Kleurentorentjes is een van de meest eenvoudige, educatieve spelletjes in dit blog. Het is toegankelijk voor velen, behalve voor spelers die toch wat meer uitdaging willen. Mijn dochter en zoontje hebben hier veel mee gespeeld. Soms ook alleen. Dat ging prima. Bovendien helpt dit spelletje om kinderen kleuren te leren en het draagt bij aan de fijne motoriek. Leerzame spelletje voor 3-jarigen dus! Kan ook prima voor een kind van 2 jaar, maar de kleine spelonderdelen maken dat dit wordt afgeraden.

Je kunt dit educatieve spelletje vanaf 3 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Memory (Disney 100 Jaar)

Disney 100 Jaar Memory: op Tafel

Disney 100 Jaar Memory: Illustraties

Disney 100 Jaar Memory: Dombo Open Draaien

Disney 100 Jaar Memory: Ariël en Rapunzel

Disney 100 Jaar Memory: Kaartjes op Tafel

Disney 100 Jaar Memory: Zelfde Pinokkio

Disney 100 Jaar Memory: Belle en het Beest Kasteel

Disney 100 Jaar Memory: Vaiana en Pluto

Disney 100 Jaar Memory: Eindscore

Memory behoeft eigenlijk geen uitleg natuurlijk, maar vooruit ;). Je draait alle kaartjes gedekt op tafel, schudt ze en gaat vervolgens op zoek naar twee dezelfde. Elke beurt mag je twee kaartjes omdraaien. Zijn ze gelijk? Dan krijg je de set én mag je nog een keer. Zijn ze niet gelijk? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die er, zodra alle kaarten zijn verzameld, de meeste heeft wint het spel!

Hoewel er bij veel memory spelletjes een vanaf leeftijd van ‘6 jaar’ wordt gegeven, kun je Memory prima met jongere kinderen spelen. Je moet dan alleen een kleine selectie van de kaartjes gebruiken. Op de foto’s zie je een Disney variant, maar memory biedt veel meer thema’s. Woezel en Pip, Dikkie Dik, en nog veel meer. Passend bij 3 jarigen. Feit blijft: dit educatieve spelletje helpt kinderen bij het trainen van hun geheugen en daarom mag dit niet ontbreken.

Je kunt dit leerzame spelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

Naar de Ark

HABA: Naar de Ark (Spel) - op Tafel

HABA: Naar de Ark (Spel) - Startopstelling

HABA: Naar de Ark (Spel) - Noah Pakken

HABA: Naar de Ark (Spel) - Kaartje Omdraaien

HABA: Naar de Ark (Spel) - Waterdruppels in de Koffer

HABA: Naar de Ark (Spel) - Noah Naast Dier

HABA: Naar de Ark (Spel) - Dieren op de Ark

HABA: Naar de Ark (Spel) - Koe op de Ark Plaatsen

HABA: Naar de Ark (Spel) - Dieren voor de Ark

Naar de Ark is een coöperatief memory spel waarbij je alle dieren op de ark moet krijgen. Tijdens je beurt zet je Noah naast een dier en probeer je een kofferkaartje om te draaien met datzelfde dier. Als dat goed is zet je ‘m op de ark. Bevat de koffer water? Dan draai je een rond wegkaartje om naar de waterkant. Lukt het jullie om alle dieren op de ark te krijgen voordat alle ronde wegkaartjes zijn omgedraaid? Dan winnen jullie het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Naar de Ark review!

Dit is een van de educatieve kinderspelletjes om 3-jarigen en ouder kennis te laten maken met het memory- en coöperatieve principe. Ze leren hun geheugen gebruiken en dat maakt Naar de Ark een leerzaam spelletje. Het spel is leuk aangekleed met diertjes. Daarnaast speel je het coöperatief, wat betekent dat je elkaar (en dus ook het kind) kunt helpen. Bovendien zijn de spelregels supereenvoudig. En dat maakt dit educatieve spel ook nog eens reuze toegankelijk!

Je kunt dit educatieve spelletje voor een kind van 3 jaar oud o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Safari Park Jr.

Smartgames Safari Park Jr. op Tafel

Smartgames Safari Park Jr. Giraffe Plaatsen

Smartgames Safari Park Jr. Olifant Verplaatsen

Smartgames Safari Park Jr. met de Leeuw Spelen

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Junior

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Starter

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Expert

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Master

In Safari Park Jr. moet de 3-jarige een puzzel proberen op te lossen. De opdrachtkaarten laten steeds een foto zien, waarop een leeuw, olifant en/of giraffe(s) op een bepaalde manier naast elkaar óf naast een boom, struik, rots of regenboog staan. Het is aan de peuter om de speelstukken zo in het bord te bewegen dat de foto klopt. Let wel, elk dier heeft zo zijn beperkingen op het gebied van bewegen. Naast de 60 opdrachten die je kunt voltooien, is het ook leuk om met de dieren op het bord te spelen.

Ik vind dit een mooie productie voor jonge kinderen. De speelstukken zijn groot, kunnen tegen een stootje én het is educatief. De vanaf-leeftijd is 3 jaar en het ene kind zal dit sneller oppikken dan het andere kind. Maar pakt een kind het slecht op? Dan is en blijft het nog steeds mooi speelgoed. Kleine tip: het staat niet expliciet in de spelregels, maar je mag de dieren een voor een in het speelbord plaatsen en het ene dier bewegen vóórdat je het volgende dier erin plaatst. Anders zijn sommige opdrachten niet haalbaar ;).

Je kunt dit leerzame kinderspelletje vanaf 3 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Walter Wikkelspin

HABA - Walter Wikkelspin: op Tafel

HABA - Walter Wikkelspin: Dobbelsteen Werpen

HABA - Walter Wikkelspin: Spinnenwebben met Draad

HABA - Walter Wikkelspin: Geen Draad Meer

HABA - Walter Wikkelspin: Draad Rijgen

HABA - Walter Wikkelspin: Draad Strak Trekken

HABA - Walter Wikkelspin: Draad Te Kort

HABA - Walter Wikkelspin: Spinnen met Spinnenweb

Walter en zijn spinnenvriendjes hebben allemaal lekkernijen in hun spinnenweb gevangen. Elke beurt gooit iemand de dobbelsteen, die een lekkernij aangeeft. Nu moeten alle spelers hun spin (en draad) naar die lekkernij brengen. Maar let op: je spinnendraad moet lang genoeg zijn! De speler die als laatste nog spinnendraad over heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Walter Wikkelspin review!

Ik vind Walter Wikkelspin een van de uniekere, leerzame spelletjes voor kinderen van 3 jaar omdat het veel op behendigheid focust. Het kan wat lastig zijn om het rijgen van spinnendraad goed onder de knie te krijgen. Geduld is dus vereist. De rijg-handelingen dragen echter bij aan het trainen van de fijne motoriek en oog-hand coördinatie. Dat is tof. Er is wel een klein nadeel. Als je dit eenmaal goed kunt is de uitdaging er wel van af en ben je veelal overgeleverd aan het lot van de dobbelsteen.

Je kunt dit educatieve spelletje voor 3-jarigen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Spoorzoeken

999 Games Spoorzoeken Spel: op Tafel

999 Games Spoorzoeken Spel: Opdrachten

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 1

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 3

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 2

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 4

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 5

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 6

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-20 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Speurtocht / Bewegingsspel

Spoorzoeken is niet een spel voor aan tafel, maar eentje voor door het hele huis (of buiten). Je hebt een spelleider (meestal papa of mama) die met de kaarten van dit spel een speurtocht uitzet. Het idee is dat er koekjes zijn gestolen en de kinderen de koekjesdief moeten zoeken. Op de achterkant van alle kaarten staan pijlen en op de voorkant staan unieke, uiteenlopende opdrachten. Sommige opdrachten mag je ook zelf verzinnen.

Toegegeven, je moet er als ouder wel iets voor doen. Een speurtocht verzin je niet zomaar. Toch neemt Spoorzoeken veel werk uit handen. Je hoeft alleen maar kaarten neer te leggen, zo nu en dan wat materialen neer te leggen en eventueel de kids begeleiden. Mijn kinderen (jongen en meisje) vonden dit erg leuk en vroegen er zo vaak om, dat het me bijna begon te irriteren haha. Groot pluspunt is dat de kaarten van PVC zijn en niet snel slijten. Dat maakt dit een van de educatieve spelletjes vanaf 3 jaar die binnen én buiten te gebruiken zijn.

Je kunt dit educatieve kaartspel voor 3 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Amazon.nl.

Het Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: op Tafel

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Meisje

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Potten in de Kast

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Dobbelsteen met Meisje als Resultaat

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Groene Emotietoken op Speelbord

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 1 - Pot Pakken

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 2 - Emotietoken in Pot Doen

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 3 - Pot Draaien

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 4 - Pot gedraaid Terugzetten

 • Uitgever: Space Cowboys
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Memory spel + Praat spel

De emoties van het Kleurenmonster zijn in de war. Jullie moeten hem helpen bij het sorteren van zijn emoties en ze een plekje te geven. Elke beurt dobbel je, verplaats je het Kleurenmonster naar een gekleurd vakje en daarna vertel je een verhaal dat bij de emotie van dat vakje past: blij, verdrietig, kalm, boos of bang. Tot slot pak je een potje. Heeft die dezelfde kleur als het vakje? Dan mag je bijbehorende emotietoken in de pot doen. Het doel is om alle 5 de emotietokens in de juiste potten te doen.

Je hoort het vaak: “Niet huilen!”, “Rustig!” en “Er is niks, ga maar slapen.” Als kinderen een emotie tonen, wordt het meestal niet gewaardeerd. Of erger, niet erkend. Terwijl het juist goed is dat ze zo nu en dan uiting geven aan hun gevoel. Wat ik sterk vind aan het Kleurenmonster is dat kinderen hier juist over hun emoties moeten praten, d.m.v. dingen die ze eerder hebben meegemaakt. Het kan al met kinderen van 3 jaar, al zal niet elk kind zo makkelijk praten. Gelukkig staan er wat handige tips in de spelregels voor ouders én professionals!

Je kunt dit educatieve spel voor kinderen van 3 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je kennis laten maken met meerdere educatieve spelletjes voor kinderen vanaf 3 jaar. Sommige kinderen zullen er wat meer moeite mee hebben dan de ander, maar dat maakt ze niet minder leerzaam. Ik heb geprobeerd wat verschillende aspecten terug te laten komen. Rekenen, ruimtelijk inzicht, behendigheid, reactievermogen en meer.

Wat vind jij nou goede leerzame spellen voor kinderen van 4 jaar (en ouder)? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *