10 Educatieve & Leerzame Spelletjes voor Kinderen vanaf 4 Jaar

Educatieve / Leerzame Spellen voor 4 Jaar en Ouder!

Zodra m’n kinderen in groep 1 van de basisschool kwamen begonnen ze als kleuter merkbaar veel te leren. Thuis leerden ze ook nog veel, maar dan gewoon met leerzame spelletjes. Op een plezierige, ongedwongen manier.

In dit blog deel ik 10 educatieve spellen voor 4 jaar en ouder met je!

Voordat je begint met lezen: de meeste educatieve spellen vanaf 4 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met educatieve spelletjes voor kinderen van 4 jaar toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Ik vind Kroko Loko een geweldig educatief spel vanaf 4 jaar vanwege twee redenen. De eerste reden is dat je het geheugen traint. Je moet onthouden waar welke diertjes – of eigenlijk waar een land-, water- of luchtdier zit. A la memory, alleen hoef je geen paren te maken. De tweede reden is dat je dierennamen leert. Mijn dochter, zoon en ik noemde altijd de naam van het dier zodra we het kaartje omdraaide. Zo kun je als 4-jarige toch weer 28 verschillende diersoorten leren kennen.

Je kunt dit educatieve spel vanaf 4 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Coral Reef

Smartgames Coral Reef: Magnetische Puzzelstukken

Smartgames Coral Reef: Opdracht 39 Stap 0

Smartgames Coral Reef: Opdracht 39 Stap 1

Smartgames Coral Reef: Opdracht 39 Stap 2

Smartgames Coral Reef: Opdracht 39 Stap 3

Smartgames Coral Reef: Opdracht 39 Stap 4

Smartgames Coral Reef: Opdracht 39 Oplossing

Smartgames Coral Reef: Dikte Tegels

Smartgames Coral Reef: Opdrachten

Het doel van deze magnetische smartgame is om alle afgebeelde – en alleen de afgebeelde – vissen zichtbaar te maken op je speelbord. Op het bord staan 4 vakjes met vissen. Op elk vakje kun je één van de puzzelstukken met koraal plaatsen. Deze hebben unieke vormen en mogen worden gedraaid naar wens. Zo bedek je vissen, houd je vissen zichtbaar én voltooi je de 48 opdrachten. De uitdaging zit ‘m in het gegeven dat sommige vissen op meerdere vakjes staan. Welke moet je bedekken?

Laat ik beginnen met het gegeven dat Coral Reef compact en toegankelijk is. Het compacte formaat en magnetische bord maken ‘m ideaal als reisspel voor in de auto. En van alle Smart Games die mijn kinderen hebben gespeeld, hadden ze deze het snelste door. Dan het educatieve aspect. Ik merk dat de 4-jarigen steeds logischer moeten nadenken. Je krijgt door welk puzzelstuk welke delen afdekt. En kunt steeds beter redeneren waarom een bepaald stuk ergens op moet. Absoluut een aanrader onder de educatieve spelletjes voor 4 jaar.

Je kunt dit educatieve spelletje vanaf 4 jaar online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli Junior

Halli Galli Junior: op Tafel

Halli Galli Junior: Persoonlijke Trekstapel

Halli Galli Junior: Verdrietige en Blije Clown

Halli Galli Junior: Kaart Omdraaien

Halli Galli Junior: op de Bel Slaan

Halli Galli Junior: Bel op Tafel

Halli Galli Junior: Kaarten door Elkaar

Halli Galli Junior is ‘het spel met de bel’, maar dan voor kinderen vanaf 4 jaar. Iedereen krijgt een persoonlijke trekstapel. Spelers draaien om de beurt een kaart open op een persoonlijke aflegstapel. Zodra er 2 vrolijke clowns van dezelfde kleur op tafel liggen moet je op de bel slaan. De snelste speler krijgt alle open kaarten en schuift ze onder zijn of haar stapel. Heb je geen kaarten meer? Dan lig je uit het spel. Kort nadat de eerste speler is ‘geëlimineerd’, eindigt het spel. De speler met de meeste kaarten wint.

Ik vind Halli Galli een ideaal educatief spelletje voor kinderen van 4 jaar omdat het niet iets vraagt van een analytisch vermogen of rekenvaardigheden, maar simpelweg draait om kijken en reactievermogen. De bel geeft vaak een grappig karakter aan dit gezelschapsspelletje. Ik raad alleen wel aan om dit vooral met 3 of 4 kinderen te spelen. Dan trigger je namelijk sneller twee lachende clowns van dezelfde kleur.

Je kunt dit leerzame spelletje voor een 4-jarige o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Jungle Speed: KIDS

Jungle Speed KIDS: op Tafel

Jungle Speed KIDS: Totem

Jungle Speed KIDS: Dierenkaarten

Jungle Speed KIDS: Stap 1 - Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 2 - Totem Pakken

Jungle Speed KIDS: Stap 3 - Totem op Kaart Plaatsen

Jungle Speed KIDS: Stap 4 - Tweede Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 5 - Setje op je Stapel Leggen

Jungle Speed KIDS: Karakterkaart Draaien na Foute Aanwijzing

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaartje Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaarten

Jungle Speed KIDS is de eenvoudigere (en schattigere) variant van Jungle Speed. Het werkt als memory met een vleugje snelheid. Spelers draaien om de beurt een kaart om, onthouden ‘m en draaien ‘m weer terug. Wordt er een dier omgedraaid en weet jij waar hetzelfde dier ligt? Pak dan als eerste de totem en draai de kaartjes om. Klopt het? Dan houd je de kaartjes. Is het fout? Dan lig je een rondje uit het spel (maar je mag wel kaartjes onthouden). Zodra alle leeuwenkaarten zijn omgedraaid wint de speler met de meeste kaartjes.

Dit educatieve kinderspelletje vanaf 4 jaar doet eigenlijk alles goed. Het is compact, ziet er leuk uit en duurt niet te lang. Belangrijker: kinderen trainen hun geheugen, reactievermogen én hun oog-hand coördinatie. Jungle Speed is sinds 1997 al een klassieker en de KIDS variant maakt dit geweldige concept op een leuke manier toegankelijk voor kinderen van 4 jaar en ouder. Er zitten zelfs 2 varianten in voor 5 en 6 jaar.

Je kunt dit leerzame kinderspel vanaf 4 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dier op Dier

HABA Dier op Dier: op Tafel

HABA Dier op Dier: Speelmateriaal

HABA Dier op Dier: Startopstelling

HABA Dier op Dier: Dobbelsteen Gooien

HABA Dier op Dier: Plaatsen

HABA Dier op Dier: Stapelen

HABA Dier op Dier: Gestapeld

In Dier op Dier gooi je om de beurt een dobbelsteen en plaats je één of meer dieren op de dierenpiramide in het midden van de tafel. Valt de piramide om? Dan moet de speler die dat veroorzaakt heeft maximaal 2 dieren tot zich nemen. De rest van de dieren gaat terug in de doos. De speler die als eerste zijn of haar dieren op heeft, wint dit kinderspelletje vanaf 4 jaar!

> Check hier m’n uitgebreide Dier op Dier review!

Dit educatieve spel vanaf 4 jaar is vooral leerzaam omdat de kleuter zijn of haar fijne motoriek traint en behendig wordt in stapelen. Aanvullend leert hij of zij nog wat dierennamen en/of kleuren kennen. Toegegeven, mijn kinderen (jongen en meisje) vonden dit op hun vierde nog best lastig. Dankzij hun geduld (en misschien mijn hulp en aanmoediging) werden ze er steeds beter in. Mooi om te zien. Net zoals het fraaie speelmateriaal trouwens!

Je kunt dit leerzame spel voor 4-jarigen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Egeltje Prikje

Egeltje Prikje Spel: op Tafel

Egeltje Prikje Spel: Egel

Egeltje Prikje Spel: Bord en Baan

Egeltje Prikje Spel: Spullen Kleven aan Egel

Egeltje Prikje Spel: Verzamelde Appels, Blaadjes en Paddenstoelen

Egeltje Prikje Spel: Egels op Speelbord

Egeltje Prikje Spel: Coöperatieve Modus

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Race- en Behendigheidsspel

Egeltje Prikje is een race-spel waarbij behendigheid en ruimtelijk inzicht tot de overwinning leiden. Tijdens je beurt rol je de egel (bruine tennisbal met oogjes – supercute wel) over de met klittenband beklede blaadjes, paddenstoelen en appels. Wat blijft plakken mag je gebruiken om je houten egeltje over het speelbord te verplaatsen. De speler wiens houten egeltje als eerste het huisje bereikt, wint het spel.

Dit is een educatief spelletje vanuit meerdere aspecten. Behendigheid staat verreweg op nummer 1. Mikken met een bal, ‘m op het juiste moment én met de juiste snelheid loslaten. Goed om te motoriek te trainen. Daarnaast verzamel je symbolen waarmee je moet puzzelen en kijken wat de meest logische weg is die jouw egel kan volgen. Tot slot is er een coöperatieve variant waarbij je leert samenwerken.

Je kunt dit educatieve gezelschapsspel vanaf 4 jaar online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Dress Code

Smart Games Dress Code: op Tafel

Smart Games Dress Code: Alles in Doosje

Smart Games Dress Code: Kleurenschijven

Smart Games Dress Code: Figuren

Smart Games Dress Code: Plaat Erachter Schuiven

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 0

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 1

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 2

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 3

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 4

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 5

Smart Games Dress Code: Opdracht Maken

Dress Code is een breinbreker of puzzelspel wat jouw 4-jarige in zijn of haar eentje kan doen. Of met jouw hulp natuurlijk. Je hebt een soort sjabloon van een kindje. Je moet gekleurde platen achter dit sjabloon plaatsen zodat het aanzicht van het sjabloon overeenkomt met de afbeelding uit het boekje. Door kleuren en patronen in de juiste volgorde te plaatsen en schijven correct te draaien krijg je dit voor elkaar.

Wat maakt dit leerzame spelletje nou zo educatief? Kinderen van 4 jaar en ouder leren met dit spel meer over kleuren, patronen, vormen en volgorde. Het gegeven dat je schijfjes moet draaien en voor- en achter elkaar moet plaatsen, draagt bij aan het ruimtelijk inzicht van je kleuter. Het thema vind ik verfrissend. Weer eens wat anders dan dieren, voertuigen en abstracte puzzels. Voor mijn kinderen (zowel jongen als meisje) was dit een van de educatieve spelletjes die hun aandacht trok.

Je kunt dit spelletje voor een 4 jarige o.a. bestellen op bol.com en Spellenwinkel.nl.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

Dit is een coöperatief spel. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Naast Kroko Loko behoort ook Concept: Kids (Dieren) tot de spellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Met name rond de leeftijd van 4 jaar. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Hoewel kinderen leren samenwerken, leren ze vooral ook om dieren te omschrijven. De 4-jarige kids leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of andersom: van concreet naar abstract moeten werken (dan omschrijven ze zelf). Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren!

Je kunt dit educatieve bordspel vanaf 4 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Foto Fish

Foto Fish Spel: op Tafel

Foto Fish Spel: Dobbelstenen Gooien

Foto Fish Spel: Dobbelsteenworp

Foto Fish Spel: Vissen van Worp Fotograferen

Foto Fish Spel: Gele Camera over Bord Schuiven

Foto Fish Spel: Laatste Brede Vistegel Pakken

Foto Fish Spel: Brede Vistegel Nemen

Foto Fish Spel: Vissen Vergelijken

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Zoekspel

In Foto Fish worden er elke beurt 2 dobbelstenen met gekleurde vissen gegooid. Na de worp zoekt iedere speler de geworpen vissen op zijn of haar speelbord door met het fototoestel over het bord te schuiven. Ben jij de eerste die exact dezelfde vissen (niet meer of minder!) op de foto zet? Dan krijg je een dik puzzelstuk van de vis. De andere spelers krijgen een dun stukje. Daarna is de volgende beurt. Zodra alle dikke puzzelstukken op zijn, wint de speler met de langste vis.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Foto Fish review !

Foto Fish was hier een regelrechte hit, maar m’n kinderen werden er ook erg snel goed in (waardoor het toch minder duurzaam was). Speel dit dus niet kapot, maar leg het af en toe op tafel. Voor mij valt dit onder de educatieve bordspellen voor kinderen van 4 jaar omdat het bijdraagt aan het ruimtelijk inzicht. Je moet bepaalde kleuren vissen zoeken op het bord en er een denkbeeldig raster omheen zien om te kijken of het past.

Je kunt dit leerzame kinderspel vanaf 4 jaar online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Sneeuwwitje Deluxe

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: op Tafel

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Voorbeeld Opdracht 15 Stap 1

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Voorbeeld Opdracht 15 Stap 2

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Voorbeeld Opdracht 15 Stap 3

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Voorbeeld Opdracht 15 Stap 4

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Voorbeeld Opdracht 15 Oplossing

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Voorkant Huis

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Opdracht Starter

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Opdracht Junior

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Opdracht Expert

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Opdracht Master

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Prentenboek

Smartgames Sneeuwwitje Deluxe: Prentenboek Binnenkant

Deze smartgame, geïnspireerd door het welbekende sprookje, biedt een kennismaking met logica, kleuren en symbolen, speciaal op maat gemaakt voor kleuters. Het doel is om alle speelfiguren (Sneeuwwitje, de Zeven Dwergen en de Heks) op de juiste manier in het huis te krijgen. Er zijn 48 opdrachten oplopend in moeilijkheid. Grappig detail: voor de ene helft van de opdrachten speel je ‘binnen’ het huisje. Voor de andere helft ‘buiten’.

Mijn dochtertje vond Smartgames Sneeuwwitje Deluxe echt geweldig. Ik trof haar niet alleen puzzelend aan, maar ook spelend. Dan had ze het huis en alle figuurtjes op de grond gezet en speelde ze het verhaal van Sneeuwwitje óf een ander verhaal na. Het verzinnen van verhalen is natuurlijk ook leerzaam. Ze vond het bijgeleverde (tekstloze) prentenboekje dan ook erg leuk. Deze smartgame is vanaf 4 jaar en eigenlijk tot 7 jaar. Die snap ik wel. Mijn dochter had de puzzeltjes op een gegeven moment wel door.

Je kunt dit leerzame kinderspel voor 4-jarigen online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je kennis laten maken met meerdere educatieve spelletjes voor kinderen vanaf 4 jaar. Sommige kinderen zullen er wat meer moeite mee hebben dan de ander, maar dat maakt ze niet minder leerzaam. Ik heb geprobeerd wat verschillende aspecten terug te laten komen. Rekenen, ruimtelijk inzicht, behendigheid, reactievermogen en meer.

Wat vind jij nou goede leerzame spellen voor kinderen van 4 jaar (en ouder)? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *