7 Educatieve & Leerzame Spelletjes voor Kinderen vanaf 5 Jaar

Educatieve / Leerzame Spellen voor 5 Jaar en Ouder!

Bij zowel m’n dochter als zoontje leek het cognitief vermogen een sprong te maken vanaf 5 jaar (groep 1 en 2 van de basisschool). Dit merkten ik niet alleen tijdens gesprekken met de leerkrachten, maar ook tijdens het spelen van leerzame spelletjes. Ze begonnen beter te onthouden, beter te tellen en logische stappen te maken.

In dit blog deel ik 7 educatieve spellen voor 5 jaar en ouder met je!

Voordat je begint met lezen: de meeste educatieve spellen vanaf 5 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met educatieve spelletjes voor kinderen van 5 jaar toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Sterk als een Draak

HABA: Sterk als een Draak - op Tafel

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Neerzetten

HABA: Sterk als een Draak - Meerdere Omgedraaide Tegels

HABA: Sterk als een Draak - Drakentegel Omdraaien

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Plaatsen

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguren op Vulkaan

HABA: Sterk als een Draak - Omgedraaide Drakenpiraten

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur terug in Hol

In Sterk als een Draak wordt memory gecombineerd met een race-element. Jouw draak moet een rondje rond de vulkaan lopen. Het beest mag vooruit als jij een tegel omdraait waar hetzelfde dier op staat als het vak waar jouw draak op staat. Des te meer je onthoudt, des te sneller je vooruit kunt. De speler die zijn of haar draak als eerste weer terug in het hol heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Sterk als een Draak review!

Het leerzame aspect van dit spelletje zit ‘m in het gegeven: ‘des te meer je onthoud, des te verder je in het spel komt’. Door op het juiste moment de juiste tegeltjes om te draaien, kan jouw draak verder lopen. Zo combineert dit educatieve spelletje voor 5 jarigen een beroep op je geheugen en vooruitdenk-competenties. En tja, dat het thema over draken gaat spreekt denk ik best veel kinderen aan!

Je kunt dit educatieve spelletje voor een kind vanaf 5 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Penguins Parade

Smartgames Penguins Parade: op Tafel

Smartgames Penguins Parade: Magnetische Puzzelstukken

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Stap 0

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Stap 1

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Stap 3

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Stap 4

Smartgames Penguins Parade: Opdracht Voorbeeld Pinguïns op een Rij

Smartgames Penguins Parade: Opdrachten

Met Penguins Parade ga je ijsschotsen met pinguïns op een speelbord plaatsen. Het doel is om een horizontale, verticale of diagonale rij van de 4 pinguïns te vormen. De pinguïns moeten rechtop staan en de rij mag niet worden opgebroken door lege vakken en/of ijsvakken. Vanzelfsprekend mogen puzzelstukken elkaar niet overlappen of over de rand gaan. Je hebt 4 (oplopende) niveaus verspreid over 48 puzzels.

Wat ik tof vind bij Penguin Parade is dat je – na meerdere opdrachten – leert om op basis van beschikbare speelstukken en ruimte op het bord logische stappen te volgen. Past het grote stuk op een bepaalde manier? Nee? Dan moeten de pinguïns horizontaal. Enzovoorts. Elke logica die je leert pas je direct weer toe in de volgende opdracht. Logisch denken is dan ook wat dit een educatief spel maakt. Dankzij het compacte formaat en het magnetische bord kun je dit ook goed onderweg spelen.

Je kunt dit educatieve spel voor 5 jaar en ouder online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl.nl en Spelhuis.be.

Monza

HABA - Monza: op Tafel

HABA - Monza: Startpositie

HABA - Monza: Dobbelstenen

HABA - Monza: Race

HABA - Monza: Race-Auto's

HABA - Monza: Artwork

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Race

Monza is een race-spel. Elke beurt werp je 6 dobbelstenen. Vervolgens mag je elke dobbelsteen één keer gebruiken om een vakje vooruit te gaan, mits de kleur van de dobbelsteen en het vakje overeen komen. De truc is dus om een slimme combinatie te maken. Land je op een vakje waar een tegenstander staat? Dan schuift die speler een vakje terug. De speler die als eerste over de finish gaat wint!

Ik vind Monza een leerzaam spelletje omdat het kinderen laat zoeken naar de meest efficiënte route die hun auto’s kunnen rijden. Je creëert verschillende mogelijkheden in je hoofd en kiest vervolgens de beste route. Je kunt Monza best spelen met jongere kinderen (zolang je dan maar 1 dobbelsteen gebruikt), maar toegegeven: het educatieve zit ‘m echt in de normale variant.

Je kunt dit leerzame spelletje voor kinderen vanaf 5 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen Junior

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Dobbelstenen Gooien

Regenwormen Junior: Mogelijke Resultaten

Regenwormen Junior: Wormentegel Pakken

Regenwormen Junior: Worp

Regenwormen Junior: Wormen Stapelen

Regenwormen Junior: Hoogste Tegel

Regenwormen Junior is een versimpelde variant van het bekende Regenwormen. Je gooit met 6 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde symbool af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of niet meer kunt gooien. Dan tel je het aantal symbolen op de dobbeltenen bij elkaar op en neemt een scoretegel met wormen van tafel óf bij een van je tegenstanders. De speler met de meeste wormen wint!

De Junior variant is perfect voor kinderen vanaf 5 jaar omdat je minder tegels hebt, maximaal tot 9 moet kunnen tellen én je jezelf niet ‘stuk’ kunt gooien (zoals in de volwassen-editie). Lekker toegankelijk dus. Het leerzame aspect zit in het optellen van figuurtjes en wormen alsook het inschatten of je nog een gokje wil wagen. Bovendien heeft dit leerzame spelletje een relatief fijn prijsje. Mag ook gezegd worden :).

Je kunt dit educatieve spelletje vanaf 5 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Fonkelschat

HABA Fonkelschat: op Tafel

HABA Fonkelschat: Papadraak Doorgeven

HABA Fonkelschat: Startopstelling

HABA Fonkelschat: Fonkelstenen in IJszuil

HABA Fonkelschat: IJsring Optillen

HABA Fonkelschat: Laatste IJszuil

HABA Fonkelschat: Prachtig Speelmateriaal

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Ruimtelijk Inzicht

In Fonkelschat kiezen spelers elke ronde om de beurt een kleur kristal. Daarna verwijdert de startspeler (de draak) een ijsring waardoor kristallen op het speelbord vallen. Vervolgens mag elke speler de kristallen pakken in zijn of haar gekozen kleur. De truc is dus om van tevoren in te schatten van welke kleur de meeste kristallen op het speelbord zullen vallen.

> Check hier m’n uitgebreide Fonkelschat review!

Oké, het zal direct in het oog springen hoe fraai dit de tafel aankleedt. Het speelmateriaal is kleurrijk en schiet letterlijk een beetje de hoogte in. Naast een lust voor het oog kunnen kinderen hier ook wat van leren. Ze hebben ruimtelijk inzicht nodig om in te schatten welke steentjes gaan vallen (en waar). De fijne motoriek is vervolgens nodig om de ijsring op te tillen en steentjes van het bord te pakken. Mijn kinderen hebben hier, niet alleen toen ze 5 waren, veel mee gespeeld (en van geleerd)!

Je kunt dit educatieve spel voor een 5-jarig kind online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Turtle Tactics

Smartgames Turtle Tactics: op Tafel

Smartgames Turtle Tactics: Magnetische Speelstukken

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Stap 0

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Stap 1

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Stap 2

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Stap 3

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Stap 4

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Stap 5

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Stap 6

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Stap 7

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Stap 8

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Oplossing

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Starter

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Junior

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Expert

Smartgames Turtle Tactics: Voorbeeld Opdracht Master

In Turtle Tactics moet je de schildpadden en de haas op het juiste veld – te herkennen aan dezelfde kleur als het dier – laten eindigen. Je verplaatst horizontaal en verticaal, mag niet door- of over hekjes heen, schildpadden mogen niet over elkaar heen en de haas mag over een schildpad heen springen mits er een leeg vakje achter de schildpad staat. Er zijn meerdere mogelijkheden om de 48 puzzels op te lossen.

Het grote voordeel van Turtle Tactics vind ik dat je er bijna altijd wel uitkomt. Met logisch nadenken gaat het sneller, maar als je blijft proberen lukt het ook. De truc is vooral om soms contra-intuïtieve zetten te doen. Schuif een schildpad van zijn thuisbasis af, zodat er een andere schilpad langs kan. Het magnetische, tinnen doosje en diens opstaande randen zijn ook erg fijn. Links ligt al het speelmateriaal dat je niet nodig hebt, terwijl je rechts kunt puzzelen. Ideaal voor onderweg in de auto, trein of het vliegtuig.

Je kunt dit leerzame spelletje vanaf 5 jaar online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Rechercheur Muis Stopt het Gespuis

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: op Tafel

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in Ingang

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Zilver Gegooid

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Muis Draaien

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Vergrootglas Leggen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Mechanisme van de Draaischijf

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Alarmsysteem

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Ster Verdienen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Verdiende Sterren

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in de Vluchtauto

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Memory spel

In dit spel wordt elke beurt een fiche (met een boef) in een rad (de gevangenis) gelegd, gegooid met de dobbelsteen en afhankelijk van de worp wordt het rad links- of rechtsom gedraaid. Door het draaien zie je de boeven niet meer. Hoor je tijdens het draaien een bel (het alarm)? Dan ontsnapt een boef. Weet jij welke het is? Spelers die goed raden krijgen een ster. Wie de meeste sterren verzamelt, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Rechercheur Muis Stopt het Gespuis review!

Mijn ervaring bij dit leerzame spel is dat het kinderen geïnteresseerd houdt. Dit komt denk ik doordat de figuurtjes er grappig uitzien en dat je door het ingenieuze systeem niet kunt zien wat er onder de bovenste plaat gebeurt. En daar zit ook het leerzame element. Kinderen zien meerdere figuurtjes in de draaischijf verdwijnen. Vervolgens moeten ze – terwijl de schijf de ene keer links en de andere keer rechts draait – onthouden waar welk figuurtje zit.

Je kunt dit educatieve kinderspel vanaf 5 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je kennis laten maken met meerdere educatieve spelletjes voor kinderen vanaf 3 jaar. Sommige kinderen zullen er wat meer moeite mee hebben dan de ander, maar dat maakt ze niet minder leerzaam. Ik heb geprobeerd wat verschillende aspecten terug te laten komen. Rekenen, ruimtelijk inzicht, behendigheid, reactievermogen en meer.

Wat vind jij nou goede leerzame spellen voor kinderen van 4 jaar (en ouder)? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *