10 Educatieve & Leerzame Spelletjes voor Kinderen vanaf 6 Jaar

Educatieve / Leerzame Spellen voor 6 Jaar en Ouder!

Als kinderen 6 jaar zijn en in groep 3 van de basisschool belanden, wordt het serieuzer. Ze kunnen minder tot niet meer spelen en maken kennis met o.a. schrijven, taal en rekenen. Ontwikkelt je kind zich toch graag spelenderwijs? Dan heb je geluk, want er zijn genoeg leerzame spelletjes voor 6-jarigen en ouder.

In dit blog deel ik 10 educatieve spellen vanaf 6 jaar met je!

Voordat je begint met lezen: de meeste educatieve spellen vanaf 6 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met educatieve spelletjes voor kinderen van 6 jaar toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Plug & Play Ball

Smart Games - Plug & Play Ball: op Tafel

Smart Games - Plug & Play Ball: Puzzelen

Smart Games - Plug & Play Ball: In Elkaar Zetten

Smart Games - Plug & Play Ball: Breinbreker

Smart Games - Plug & Play Ball: Puzzelstukjes

Smart Games - Plug & Play Ball: Uitkepingen in Witte Stukjes

Smart Games - Plug & Play Ball: Inkepingen in Zwarte Bal

Deze breinbreker uit de Plug & Play serie van Smartgames is een voetbal die op talloze manieren opgelost kan worden. Je haalt alle witte puzzelstukjes los. Een daarvan bestaat uit 2 stukjes, de rest uit 3. Je drukt die van 2 op een willekeurige plek (witte uitkepingen moet altijd in zwarte inkepingen!) en vervolgens moet je de andere puzzelstukken passend krijgen. Er zijn meestal meer mogelijkheden om de puzzel op te lossen.

De Plug & Play Ball is een handzaam, educatief spelletje voor kinderen vanaf 6 jaar. De bal voelt degelijk, ligt lekker in de hand en de witte puzzelstukken hebben een aangename, zachte structuur. Zelfs ik als nagelbijter krijg ze makkelijk los. De voetbal-vorm maakt het een leuk cadeau voor voetballer(tje)s – jongens of meisjes. Dankzij het compacte formaat is het echter ook een ideaal educatief spel voor onderweg. Let wel: er zit geen boekje met oplossingen bij. Niet iedereen houdt daarvan.

Je kunt dit educatieve spelletje vanaf 6 jaar online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

We trappen af met een van de leukste kinderspellen. In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Het grootste educatieve aspect van Beverbende is ongetwijfeld het trainen van je geheugen. Je kunt tijdens het spel zien welke kaarten er voor jou en andere spelers liggen, maar de kaarten blijven gedekt en kunnen later nog geruild worden. Hier grip op houden is leuk én leerzaam. En wij laten de kinderen ook altijd zelf hun score optellen. Trainen ze ook nog hun rekenvaardigheden 🙂 (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit educatieve spelletje voor 6 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

IQ Waves

Smart Games IQ Waves: op Tafel

Smart Games IQ Waves: Puzzelstukken met Zachte Finish

Smart Games IQ Waves: Voorbeeld Opdracht Stap 0

Smart Games IQ Waves: Voorbeeld Opdracht Stap 1

Smart Games IQ Waves: Voorbeeld Opdracht Stap 2

Smart Games IQ Waves: Voorbeeld Opdracht Stap 3

Smart Games IQ Waves: Voorbeeld Opdracht Stap 4

Smart Games IQ Waves: Voorbeeld Opdracht Stap 5

Smart Games IQ Waves: Voorbeeld Opdracht Stap 6

Smart Games IQ Waves: Compact Doosje

Met IQ Waves dien je alle puzzelstukken op het speelbord te krijgen. Je begint altijd met een startopstelling waarbij – afhankelijk van de moeilijkheidsgraad – al een aantal puzzelstukken op het bord liggen. Zo liggen er bij de makkelijke opdrachten al 6 van de 8 stukken op het bord. Bij de moeilijke slechts 1. Er zijn trouwens 5 niveaus om te spelen, verspreid over maar liefst 120 opdrachten.

Ik vind IQ Waves niet per se heel origineel (andere spellen uit de IQ reeks bieden soortgelijke puzzels), maar het is wel weer een hoogwaardige productie. Ideaal voor als je nog niet veel IQ Games kent of een educatief spel voor 6-jarigen zoekt dat niet snel kapot kan gaan. De catch van deze variant zit in de vormen. Dan heb je bijvoorbeeld een L-vorm nodig, alleen dan wel met de sub-deeltjes in de juiste positie. Ik heb me vaak vergist in een puzzelstuk. Dat gaf nog iets unieks wat mij betreft. De puzzelstukken hebben een aangenaam gewicht en een zachte finish. Alles, ook het opdrachtboekje, past in het compacte doosje. Makkelijk om ergens mee naartoe te nemen!

Je kunt dit educatieve solo spel vanaf 6 jaar online bestellen op bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Vlotte Geesten

Vlotte Geesten (Reactiespel): op Tafel

Vlotte Geesten (Reactiespel): Speelfiguren

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Muis

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Spook

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Fles

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Bank

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Boek

Met Vlotte Geesten liggen er 5 voorwerpen op tafel. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Hierop staan 2 voorwerpen (met 2 verschillende kleuren). Heeft een voorwerp dezelfde kleur als op tafel? Dan moet je het van tafel pakken. Heeft geen enkel afgebeeld voorwerp de juiste kleur? Dan moet je het voorwerp pakken dat niet op de kaart staat én waarvan de kleur niet op de kaart staat. De speler met de meeste kaarten wint dit snelheidsspel.

> Check hier mijn uitgebreide Vlotte Geesten review!

Vlotte Geesten is een leerzaam spelletje omdat je een bepaald ruimtelijk inzicht traint én je reactievermogen op de proef stelt. Je kunt het op 2 niveaus spelen. Het makkelijkste niveau is als er altijd een speelfiguur op de kaart exact overeenkomt. In dit geval draagt het spel bij aan meetkunde. Het wordt moeilijker als geen enkel object overeenkomt. Dan zal het kind logisch moeten nadenken en redeneren welk figuur hij of zij dan moet pakken. Het lagere niveau is fijn voor 6-jarige kinderen. Het hogere niveau voor oudere leeftijden.

Je kunt dit educatieve kinderspelletje vanaf 6 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Kluster

Kluster Behendigheidsspel: op Tafel

Kluster Behendigheidsspel: Magneten in Voorraad

Kluster Behendigheidsspel: Magneten Trekken Samen

Kluster Behendigheidsspel: Samengetrokken Magneten

Kluster Behendigheidsspel: Magneet Plaatsen in Vol Veld

Kluster Behendigheidsspel: Magneet Proberen te Plaatsen

Kluster is een vrij eenvoudig behendigheidsspel. Je legt een draad op tafel en vormt daarmee het veld. Spelers krijgen een aantal magneten en leggen om de beurt één magneet in het veld. Maar pas op! Trekt jouw magneet andere magneten aan? Dan moet je alle ‘geclusterde’ magneten terug in je voorraad nemen. De speler die als eerste zijn of haar magneten kwijt is, wint dit behendigheidsspelletje.

Een van educatieve kinderspellen vanaf 6 jaar die ik het meeste waardeer is Kluster. En dat komt door de speltechnische eenvoud. Het concept is zo simpel en tóch geeft het speelplezier en is het leerzaam. Bijkomend voordeel is ook dat het een compact en snel spelletje is. Je kunt het dus op veel plekken spelen. Ook op school. Het enige dat je nodig hebt, is een tafel(tje). Bovendien is dit een ideaal spelletje om de fijne motoriek mee te stimuleren.

Je kunt dit educatieve spelletje voor kinderen van 6 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

Dit is zonder twijfel een van de meest bekende reactiespellen out there. Het is waarschijnlijk ook een van de oudste reactiespelletjes, want het dateert al uit 1990! En toch blijft Halli Galli immens populair. Dat is wellicht te danken aan de hilariteit die het op tafel brengt. En je verwacht het misschien, maar dit is ook een leerzaam spelletje voor 6-jarige en ouder. Je moet namelijk zo snel mogelijk rekenen om te kijken of er precies 5 vruchten van 1 soort op tafel ligt. En dat maakt dit educatief.

Je kunt dit educatieve spelletje voor kinderen van 6 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Formula

Formula Rekenspel op Tafel

Formula Spel: Startopstelling voor 3 Spelers

Formula Spel: Handkaarten

Formula Spel: Opvallende Kleuren

Formula Spel: Kaarten 0 t/m 9

Formula Spel: Symboolkaarten

Formula Spel: Voorbeeld 1

Formula Spel: Voorbeeld 2

Formula Spel: Voorbeeld 3

Formula Spel: Voorbeeld 4

Formula Spel: Voorbeeld 5

Formula Spel: Voorbeeld 6

 • Uitgever: Formula Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Rekenspel

In Formula hebben jij en je tegenstanders kaarten met getallen op handen. Om de beurt mag je maximaal 3 kaarten spelen om een kloppende som te maken. Daarbij mag je ook een symbool (x + : -) van tafel pakken dat je nodig hebt. Kun je geen kaart spelen? Dan moet je een nieuwe van de trekstapel pakken. Heb je geen handkaarten meer? Dan win je Formula!

> Lees hier mijn uitgebreide Formula spel review !

Spelenderwijs leren rekenen. Hoe leuk is dat? De kracht van Formula is tweeledig. Ten eerste zijn de regels simpel en wordt van rekenen iets leuks gemaakt. Ten tweede kun je het niveau aanpassen naar gelang de groep die je hebt. Begin bij kinderen van 6 jaar met een + of – som. Bij oudere leeftijden kun je ook vermenigvuldigen, delen en breuken toevoegen. Dat maakt Formula een perfect rekenspel. Oja, dit educatieve spelletje vanaf 6 jaar wordt aangeraden door diverse leerkrachten en het Nederlands Mathematisch Instituut.

Je kunt dit leerzame spel voor kinderen van 6 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, FormulaGames.nl en Spelhuis.be.

Squirrels GO Nuts!

Smartgames Squirrels Go Nuts: op Tafel

Smartgames Squirrels Go Nuts: Eekhoorns met Eikels

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Voorbeeld Stap 0

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Voorbeeld Stap 1

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Voorbeeld Stap 2

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Voorbeeld Stap 3

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Voorbeeld Stap 4

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Voorbeeld Stap 5

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Voorbeeld Stap 6

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Voorbeeld Stap 7

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Voorbeeld Stap 8

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Starter

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Junior

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Expert

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Wizard

Smartgames Squirrels Go Nuts: Opdracht Master

Bij deze schuifpuzzel ga je tegels met eekhoorns en eikeltjes schuiven. Het doel is om alle eikeltjes in de grond te verstoppen. Schuif je met een eikeltje over een gat? Dan valt de eikel erin. Zorg alleen wel dat het juiste eikeltje in het juiste gat valt. Valt die in de verkeerde? Dan kun je de breinbreker niet meer afkrijgen en zul je opnieuw moeten beginnen.

Squirrels Go Nuts! won in 2018 de Speelgoed van het Jaar. Hoewel het concept van een schuifpuzzel niet heel nieuw is, gaf de toevoeging van eikeltjes een nieuwe dimensie aan het geheel. Combineer je dit met de schattige looks van de eekhoorntjes en de hoge kwaliteit van het speelmateriaal? Dan heb je absoluut een geweldig solo educatief spel te pakken. Niet alleen geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook leuk voor volwassenen!

Je kunt dit leerzame spelletje vanaf 6 jaar en ouder online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl.nl en Spelhuis.be.

Lynx

Lynx Spel: op Tafel

Lynx Spel: Grabbelton met Kaartjes

Lynx Spel: te zoeken kaartjes

Lynx Spel: 350 Plaatjes

Lynx Spel: te vinden kaartjes

Lynx Spel: Blauwe Fiches

Lynx Spel: Gevonden Plaatjes

In Lynx krijgen alle spelers elke ronde 3 kaartjes uit de grabbelton. Hierop staat een plaatje die ook op het speelbord te vinden is. Spelers zoeken tegelijkertijd op het bord naar de plaatjes die ook op hun kaartjes staan. Vind je er één? Dan leg je er een fiche op. Heb je alle 3 de plaatjes gevonden? Dan roep je Lynx!. Elke speler mag de kaartjes die ze gevonden hebben houden. De rest gaat terug in de grabbelton en daarna begint de volgende ronde. De speler die als eerste 25 kaartjes verzamelt, wint het gezelschapsspel.

Lynx is een leerzaam bordspel vanaf 6 jaar dat zich kenmerkt door zoeken en snelheid. Mijn zoontje van 4 speelt dit ook met plezier, maar is niet altijd even snel genoeg. Maar oké, zoeken tussen 350 unieke plaatjes is niet heel makkelijk. Daarom denk ik dat de minimum leeftijd van 6 jaar geen overbodige luxe is. Verwacht niet een hoogwaardige productie, maar wel een spel dat dankzij het variabele speelbord bijna nooit hetzelfde zal zijn!

Je kunt dit educatieve spel voor kinderen van 6 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dodo

Dodo Bordspel: op Tafel

Dodo Bordspel: Bouwfiche en Dobbelsteen zelfde symbool

Dodo Bordspel: Fiche in Gleuf

Dodo Bordspel: Brug ophangen

Dodo Bordspel: Ei naar volgende brug

Dodo Bordspel: Ei valt in de Boot

Dodo Bordspel: Jokers omgedraaid

Dodo Bordspel: Ei rolt naar beneden

Dodo Bordspel: Ei rolt rustig naar beneden

In dit coöperatieve kinderspel vanaf 6 jaar rolt het wiebelende ei van de dodo langzaam van de berg af. De spelers moeten (snel) samenwerken en bruggen rondom de berg bouwen om te zorgen dat het ei via de bruggen, veilig op het kussen in de boot landt. Je werpt de dobbelsteen, draait een fiche om en als dit hetzelfde symbool heeft leg je ‘m op de benodigde brug. Zijn alle velden van de brug gevuld? Dan mag je de brug aan de berg hangen. Het ei kan nu weer een stukje verder rollen. Als het lukt om het ei in de boot te laten rollen, dan winnen jullie. Maar zijn jullie te langzaam en valt het ei van de brug? Dan verliezen jullie.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Dodo spel review!

Ik vind Dodo een leerzaam (en grappig!) spel voor kinderen vanaf 6 jaar. De kids moeten hun geheugen gebruiken, hun behendigheid wordt op de proef gesteld én ze moeten samenwerken. Daarnaast wordt er gespeeld onder tijdsdruk. Niet alleen leren kinderen zo hun hoofd koel te houden, maar ontstaan toch ook allerlei chaotische (lees: hilarische) situaties. Nouja, misschien vinden de ouders het grappiger dan zijzelf ;). Maar ook dáár leren ze van!

Je kunt dit educatieve bordspel voor een 6 jarige o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nessie

Nessie Bordspel: op Tafel

Nessie Bordspel: Duikerspion op Bord

Nessie Bordspel: Meerdeksel Optillen

Nessie Bordspel: Geluksvisje Zichtbaar

Nessie Bordspel: Hoofd van Nessie Zichtbaar

Nessie Bordspel: Fiche op Camerategel Leggen

Nessie Bordspel: Ronde Fiches Onder Meeroppervlak Schuiven

Nessie Bordspel: Fiches op die Nessie Lijken

Nessie Bordspel: Ronde Fiches van Dichtbij

Nessie Bordspel: Nessie Compleet op Camerategel

Nessie Bordspel: Opening in het Water

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Zoekspel

In het bordspel Nessie gaan jij en je medespelers op zoek naar het mysterieuze wezen van Loch Ness. Elke beurt mag je jouw duiker verplaatsen en/of laten duiken. Als je duikt til je het waterdekseltje op om te zien wat er onder ligt. Zie je een deel van Nessie? Leg dan snel een overeenkomstig fiche op je fototoestel. Laat je trouwens niet voor de gek houden door andere waterdieren. Want die lijken nogal op Nessie. De speler die Nessie als eerste compleet op zijn of haar fototoestel heeft wint.

> Check hier mijn uitgebreide Nessie spel review!

Nessie is een educatief bordspel voor 6 jaar en ouder dat dankzij de looks tot de verbeelding van kinderen spreekt. Het is thematisch goed aangekleed. En omdat je iets zoekt onder het wateroppervlak, maar niet alles kunt zien, zorgt het voor een leuke spanning tijdens het spel. De doos zegt trouwens vanaf 6 jaar, maar mijn zoontje van 4,5 speelt dit ook al best goed. Ik denk dat 5 jaar in veel gevallen dus ook al kan. Het feit dat je moet zoeken en vooral onthouden waar stukjes liggen (en naartoe kunnen zijn geschoven) geeft dit een leerzaam karakter.

Je kunt dit leerzame bordspel voor kinderen van 6 jaar en ouder o.a. bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Ice Floes & Foes

Ice Floes & Foes Spel: op Tafel

Ice Floes & Foes Spel: IJsschots Kiezen

Ice Floes & Foes Spel: IJsschots op het Speelbord Schuiven

Ice Floes & Foes Spel: IJsschots Schuiven

Ice Floes & Foes Spel: IJsschots met Zeehond op het Bord Schuiven

Ice Floes & Foes Spel: Zeehond op IJsschots Plaatsen

Ice Floes & Foes Spel: Speelmateriaal op Bord

Ice Floes & Foes Spel: Vissersboot over de Rand

Ice Floes & Foes Spel: 5 Trofeeën

Ice Floes & Foes Spel: IJsschotsen Hangen over de Rand

Ice Floes & Foes Spel: Dik Speelmateriaal

 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Ruimtelijk Inzicht

In Ice Floes & Foes draait het om ruimtelijk inzicht. Elke beurt moet je 3 ijsschotsen, één voor één, vanaf de zijkant op het speelbord schuiven. Het doel? Zorgen dat jagers en vissersboten van het speelbord vallen. Maar pas op! Laat geen zeehonden en walvissen van het bord vallen, anders is je beurt voorbij. De speler die als eerste 5 ‘vijandige’ speelstukken (jagers & vissersboten) van het bord weet te schuiven, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Ice Floes & Foes review!

Ik vind Ice Floes & Foes een leerzaam en uitermate toegankelijk spel voor kinderen van 6 jaar en ouder. Het draait niet echt om tactiek, maar vooral om behendigheid en ruimtelijk inzicht. Het schuifmechanisme zien we niet vaak en dat maakt dit educatieve bordspel vanaf 6 jaar ook wat unieker in z’n soort. Ach, en kijkende naar de fraaie looks en hoge productiewaarde, dan is Ice Floes & Foes ook gewoon een mooie aanvulling voor de spellenkast!

Je kunt dit leerzame bordspel vanaf 6 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je kennis laten maken met meerdere educatieve spelletjes voor kinderen vanaf 6 jaar. Sommige kinderen zullen er wat meer moeite mee hebben dan de ander, maar dat maakt ze niet minder leerzaam. Ik heb geprobeerd wat verschillende aspecten terug te laten komen. Rekenen, ruimtelijk inzicht, behendigheid, reactievermogen en meer.

Wat vind jij nou goede leerzame spellen voor kinderen van 6 jaar (en ouder)? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *