10 Educatieve & Leerzame Spelletjes voor Kinderen vanaf 8 Jaar

Educatieve / Leerzame Spellen voor 8 Jaar en Ouder!

M’n dochter is inmiddels 8 jaar en zit in groep 5 op de basisschool. Hoewel ze het leuk vindt op school ‘klaagt’ ze wel vaak over dat ze niet meer zoveel mag spelen. Zeker in vergelijking met haar jongere broertje. Gelukkig heb ik thuis diverse leerzame spelletjes waarmee je plezier maakt én waar je wat van op kunt steken.

In dit blog deel ik 10 educatieve spellen voor 8 jaar en ouder met je!

Voordat je begint met lezen: de meeste educatieve spellen vanaf 8 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met educatieve spelletjes voor kinderen van 8 jaar toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Criss Cross Cube

Criss Cross Cube: op Tafel

Criss Cross Cube: in de Hand

Criss Cross Cube: Voorbeeld Opdracht 17 Stap 0

Criss Cross Cube: Voorbeeld Opdracht 17 Stap 1

Criss Cross Cube: Voorbeeld Opdracht 17 Stap 2

Criss Cross Cube: Voorbeeld Opdracht 17 Stap 3

Criss Cross Cube: Voorbeeld Opdracht 17 Stap 4

Criss Cross Cube: Schroeven in Kubus

Met deze vierkante puzzel krijg je 80 opdrachten om op te lossen. In de kubus moeten 13 schroeven worden gedraaid. Kris kras door elkaar heen. Zolang het maar past. De opdracht geeft een startopstelling en dan is het aan jou om de overige schroeven op de juiste plek erin te draaien. Je hebt rode, gele en blauwe schroeven en schroeven hebben verschillende lengtes. En precies dat maakt deze puzzel mogelijk.

Wat ik zo leuk vind aan Criss Cross Cube is het 3D-aspect. Je kunt door de kubus heen kijken en dus van alle kanten bedenken welke schroef waar moet. En daar zit ook precies hetgeen dit een educatief spelletje maakt. Je traint ruimtelijk inzicht en logisch denkvermogen. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat ik het draaien van de schroef (steeds in en uit) wat minder vond, ook al hebben ze dit knap genoeg ontwikkeld zodat het weinig tijd en draaikracht kost.

Je kunt dit educatieve spelletje vanaf 8 jaar bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel – Push your luck

In Regenwormen gooi je met 8 dobbelstenen en leg je na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Regenwormen is een van de meest populaire spelletjes van Nederland. Los van het succes als gezelschapsspel is het ook nog eens leerzaam. Waarom? Omdat je keuzes moet maken gebaseerd op kans, het aantal ogen van dobbelstenen bij elkaar op moet tellen en het aantal wormen bij elkaar op moet tellen. Met name als rekenspel is Regenwormen dus ook een educatief spelletje vanaf 8 jaar te noemen.

Je kunt dit leerzame spelletje voor 8 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Formula

Formula Rekenspel op Tafel

Formula Spel: Startopstelling voor 3 Spelers

Formula Spel: Handkaarten

Formula Spel: Opvallende Kleuren

Formula Spel: Kaarten 0 t/m 9

Formula Spel: Symboolkaarten

Formula Spel: Voorbeeld 1

Formula Spel: Voorbeeld 2

Formula Spel: Voorbeeld 3

Formula Spel: Voorbeeld 4

Formula Spel: Voorbeeld 5

Formula Spel: Voorbeeld 6

 • Uitgever: Formula Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Rekenspel

In Formula hebben jij en je tegenstanders kaarten met getallen op handen. Om de beurt mag je maximaal 3 kaarten spelen om een kloppende som te maken. Daarbij mag je ook een symbool (x + : -) van tafel pakken dat je nodig hebt. Kun je geen kaart spelen? Dan moet je een nieuwe van de trekstapel pakken. Heb je geen handkaarten meer? Dan win je Formula!

> Lees hier mijn uitgebreide Formula spel review !

Spelenderwijs leren rekenen. Hoe leuk is dat? De kracht van Formula is tweeledig. Ten eerste zijn de regels simpel en wordt van rekenen iets leuks gemaakt. Ten tweede kun je het niveau aanpassen naar gelang de groep die je hebt. Je begint met een + of – som voor kinderen in groep 2 of 3. Vanaf 8 jaar kun je ook gaan vermenigvuldigen, delen en zelfs breuken toevoegen. Dat maakt Formula een perfect rekenspel. Oja, dit educatieve spelletje vanaf 8 jaar wordt aangeraden door diverse leerkrachten en het Nederlands Mathematisch Instituut.

Je kunt dit educatieve kaartspel voor kinderen van 8 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, FormulaGames.nl en Spelhuis.be.

Perfect Shot

Perfect Shot Spel: op Tafel

Perfect Shot Spel: Foto Nemen

Perfect Shot Spel: Dierfiche Pakken

Perfect Shot Spel: Gevulde Fotoalbums

Perfect Shot Spel: Fiche Pakken

Perfect Shot Spel: Dierfiches in Fotoalbum Plaatsen

Perfect Shot Spel: Fotoalbum Nemen

Perfect Shot Spel: Zichtbare Dieren door Gaten

Perfect Shot Spel: Einde van het Spel

 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Ruimtelijk Inzicht

In Perfect Shot doe je een beroep op je ruimtelijk inzicht. Tijdens je beurt mag je óf een foto maken óf een fotoalbum pakken. Als je een foto maakt leg je een van je landschapskaarten met gaten op de bovenste kaart in de kaartenhouder. Zie je nu dieren door de gaten? Dan neem je daar fiches van. Je mag de landschapskaart niet boven de houder plaatsen en moet dus inschatten wat je door de gaten gaat zien. Je kunt ook een van de twee fotoalbums pakken. Hier kun je dierfiches in kwijt. Dierfiches in fotoalbums én volle albums leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

Ik noemde het al. Ruimtelijk inzicht en inschattingsvermogen is hetgeen je traint in Perfect Shot. Mijn ervaring is dat zowel kinderen als volwassenen (bijna iedereen met wie ik dit heb gespeeld!) vaak wel denken een goede inschatting te maken, maar dat ze het vaak fout doen. En van fouten leer je ;). Daarom vind ik dat Perfect Shot voor z’n genre een mooie aanvulling is op dit blog met educatieve spelletjes voor kinderen van 8 jaar en ouder.

Je kunt dit leerzame kinderspel vanaf 8 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Tower Stacks

Smart Games: Tower Stacks: op Tafel

Smart Games: Tower Stacks: Eenvoudige Puzzel

Smart Games: Tower Stacks: Puzzel Oplossen

Smart Games: Tower Stacks: Voorbeeld Opdracht 49 Stap 0

Smart Games: Tower Stacks: Voorbeeld Opdracht 49 Stap 1

Smart Games: Tower Stacks: Voorbeeld Opdracht 49 Stap 2

Smart Games: Tower Stacks: Voorbeeld Opdracht 49 Stap 3

Smart Games: Tower Stacks: Voorbeeld Opdracht 49 Stap 4

Smart Games: Tower Stacks: Voorbeeld Opdracht 49 Stap 5

Smart Games: Tower Stacks: Voorbeeld Opdracht 49 Stap 6

Smart Games: Tower Stacks: Voorbeeld Opdracht 49 Stap 7

Smart Games: Tower Stacks: Voorbeeld Opdracht 49 Stap 8

Smart Games: Tower Stacks: Opdrachten Starter

Smart Games: Tower Stacks: Opdrachten Junior

Smart Games: Tower Stacks: Opdrachten Expert

Smart Games: Tower Stacks: Opdrachten Wizard

Smart Games: Tower Stacks: Opdrachten Master

In Tower Stacks reis je af naar de Middeleeuwen en ga je kastelen bouwen. Elke opdracht toont een basisopstelling van meerdere kasteel-onderdelen. Deze vormen de grond. Alle andere kasteel-onderdelen moet je er bovenop plaatsen. Niet wetende of er 2, 3 of meer verdiepingen komen. Je kunt alleen kasteel-delen bovenop platte delen (en dus geen torens) plaatsen én er moet altijd een volledige fundering onder zitten. Nou succes, er is altijd maar 1 oplossing :).

Wat mij zo aanspreekt aan dit educatieve spelletje vanaf 8 jaar is hoe het eruit ziet. Ik bedoel, kastelen. Zo vet. De puzzelstukken zijn stevig, hebben een fijn formaat en stapelen prima op elkaar. En ik zeg prima, want als er eentje ietwat wegschuift, wordt het gelijk lastig om de ander er bovenop te zetten. Zitten ze eenmaal aan elkaar? Dan zitten ze ‘muurvast’ hoor. De niveaus bouwen goed op en ik ben in hogere niveaus aangenaam verrast. Ik achtte geen andere oplossing mogelijk en tóch was die er. Aanrader!

Je kunt dit leerzame spel vanaf 8 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spellenwinkel.nl.

Recto Verso

Recto Verso Spel: op Tafel

Recto Verso Spel: Kaart in Gleuf

Recto Verso Spel: Blokken

Recto Verso Spel: Zicht Speler A

Recto Verso Spel: Zicht Speler B

Recto Verso Spel: Puntenfiches

Recto Verso Spel: Uitdagingsfiches

Recto Verso Spel: Makkelijke Kaarten

Recto Verso Spel: Moeilijke Kaarten

Recto Verso is semi-coöperatief. Elke beurt proberen 2 spelers samen om zo snel mogelijk een figuur na te bouwen met blokken. Funfact: Speler A ziet een ander patroon dan Speler B. Toch kunnen ze het zó nabouwen dat beide zijdes en het totale figuur klopt. Des te sneller de spelers het figuur weten te bouwen, des te meer punten ze krijgen. Wanneer alle spelers een keer met elkaar hebben gebouwd, wint de speler die de meeste punten heeft verzameld.

Ik ken meerdere leerkrachten die Recto Verso als educatief spel in de klas gebruiken en mijn vrouw gebruikt het ook in haar praktijk (ze is orthopedagoog). Het speelmateriaal is stevig en kan wel tegen een stootje (oké de kaartjes misschien niet). Wat dit spel leerzaam maakt is de bijdrage aan ruimtelijk inzicht, motorische vaardigheden én het feit dat je onder enige tijdsdruk met elkaar moet overleggen. Met name het gegeven dat je de ander iets duidelijk moet maken wat die persoon niet kan zien, vind ik interessant. Een onbekend, maar waardevol, educatief spel voor kinderen van 8 jaar en ouder.

Je kunt dit leerzame bordspel voor een 8 jarige en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Squla: Familie Bordspel

Kennisspel: Squla Familie Bordspel - Pionnen en Dobbelstenen

Kennisspel: Squla Familie Bordspel - Verzamelde Fiches

Kennisspel: Squla Familie Bordspel - Fiches

Kennisspel: Squla Familie Bordspel - Voorbeeld Vragenkaart Groep 4

Kennisspel: Squla Familie Bordspel - Voorbeeld Vragenkaart Groep 5

Kennisspel: Squla Familie Bordspel - Voorbeeld Vragenkaart Groep 6

Kennisspel: Squla Familie Bordspel - Voorbeeld Vragenkaart Groep 7

Kennisspel: Squla Familie Bordspel - Voorbeeld Vragenkaart Groep 8

Kennisspel: Squla Familie Bordspel - Voorbeeld Vragenkaart Ouders

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Trivia spel

Het Squla Familie Bordspel lijkt het meest op het klassieke Triviant. Je dobbelt, verplaatst je pion naar een vakje op het speelbord en moet een vraag beantwoorden die past bij het vakje waar je pion staat. Heb je die goed? Dan krijg je een rond puntenfiche en een boogfiche van die specifieke categorie. De ronde fiches leveren vooral punten- en soms een bonusactie op. Voltooide bogen leveren extra punten op.

Tijd voor een spel waarbij kinderen hun kennis toetsen én kennis opdoen. Het mooie aan dit educatieve bordspel voor 8 jaar is dat je de vragen kunt afstemmen op leeftijd. Zo zijn er vragen voor groepen 4, 5, 6, 7 en 8 + vragen voor ouders. Ideaal voor gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden die hun kennis graag wat bijspijkeren. Er zijn in totaal 180 vragenkaarten met in totaal 900 vragen. Voor kinderen zit er genoeg variatie in (ze groeien mee), ouders kunnen op een gegeven moment wel dezelfde vragen tegenkomen.

Je kunt dit educatieve bordspel vanaf 8 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Genius Star

The Genius Star: op Tafel

The Genius Star: Dobbelstenen Gooien

The Genius Start Voorbeeld 1 Opdracht

The Genius Start Voorbeeld 1 Oplossing

The Genius Start Voorbeeld 2 Opdracht

The Genius Start Voorbeeld 2 Oplossing

In The Genius Star gooi je eerst de 7 dobbelstenen. Daarna pak je je spelersbord en leg je de 7 witte blokjes op de geworpen getallen. En dan begint het puzzelen. Want nu moet je alle gekleurde speelstukken passend op je bord leggen. Er is maar één goede oplossing. Funfact? Door de variabele startopstelling, die wordt bepaald door de dobbelstenen, kun je maar liefst 165.888 unieke puzzels maken.

Ik houd van wiskundige slimmigheden en The Genius Star is daar een voorbeeld van. Los van het feit dat er geen verschil in moeilijkheid per opdracht zit, heb je dus wel ontzettend veel unieke puzzels te maken. Zo knap bedacht én goed voor de herspeelbaarheid. Bijkomend voordeel is dat je dit educatieve bordspel vanaf 8 jaar lekker in je eentje kunt spelen óf in een race tegen de klok met z’n tweeën.

Je kunt dit leerzame spel voor 8 jaar en ouder online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Gravity Maze

Thinkfun Gravity Maze: op Tafel

Thinkfun Gravity Maze: Toren Plaatsen Stap 1

Thinkfun Gravity Maze: Toren Plaatsen Stap 2

Thinkfun Gravity Maze: Toren Plaatsen Stap 3

Thinkfun Gravity Maze: Toren van Bovenaf

Thinkfun Gravity Maze: Knikker door Toren

Thinkfun Gravity Maze: Knikker Rolt

Thinkfun Gravity Maze: Knikker aan Einde

Thinkfun Gravity Maze: Opdracht Beginner Voorbeeld

Thinkfun Gravity Maze: Opdracht Intermediate Voorbeeld

Thinkfun Gravity Maze: Opdracht Advanced Voorbeeld

Thinkfun Gravity Maze: Opdracht Expert Voorbeeld

Thinkfun Gravity Maze: Opdracht Oplossing Voorbeeld

In Gravity Maze ga je de hoogte in en moet je een knikkerbaan bouwen. Elke startopstelling geeft enkele torens weer. Vervolgens is het aan jou om de andere torens op het bord te plaatsen zodat er een baan ontstaat waarmee de knikker van boven naar beneden kan glijden en het eindpunt kan bereiken. Enkele regels zorgen enerzijds voor uitdaging, maar bieden anderzijds extra mogelijkheden tot deductie.

Als klein jongetje had ik zelf een grote knikkerbaan dus je kunt je voorstellen hoe gaaf ik deze 3D puzzel vind. Brings back memories en ik denk dat het veel kinderen van 8 jaar (en ouder) zal aanspreken. De kwaliteit van het speelmateriaal is erg goed én je krijgt reserve knikkers. Let wel: als je de torens uit het bord wil halen moet je ze één kant op duwen. Gaat dit moeizaam? Dan moet je een andere richting opduwen want anders kan het helaas wel stuk gaan. Help daar als ouder even mee.

Je kunt dit educatieve spel vanaf 8 jaar online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

Ghost Adventure

Ghost Adventure Behendigheidsspel: op Tafel

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Verhaalboek met Missies

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Missies

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Tol over Hermelijnenbos

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Tol over Konijnenveld

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Tol over Hol van de Draak

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Tol van Moeras naar Nachtmerrie

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Werelden 5 t/m 8

Ghost Adventure Behendigheidsspel: Werelden 1 t/m 4

In Ghost Adventure ga je tollen. Je hebt verschillende landschappen (borden) met 2, 3 of zelfs 4 niveaus. De bedoeling is dat je bepaalde missies volbrengt. Je tol begint in een hoek en vanuit daar moet je diverse voorwerpen op het bord bereiken. Daar zit de nodige uitdaging. Je moet gaten vermijden, naar andere borden tollen en soms zelfs je eigen bord omdraaien. Je wint natuurlijk als je een missie haalt.

Dit educatieve spel helpt je bij de ontwikkeling van behendigheid en je moet samenwerken (en elkaar aanmoedigen). Je kunt met een hulpmiddel tollen of – als het je goed afgaat – gewoon uit de hand. Daarnaast bouwen niveaus rustig op en dat is fijn, want de laatste niveaus zorgen echt voor een uitdaging. De productiewaarde van Ghost Adventure is extreem hoog en het spel ziet er dan ook prachtig uit. Daarom verdient deze een plekje in mijn blog met educatieve spellen voor 8 jaar en ouder.

Je kunt dit educatieve spel vanaf 8 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spellenwinkel.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je kennis laten maken met meerdere educatieve spelletjes voor kinderen vanaf 8 jaar. Sommige kinderen zullen er wat meer moeite mee hebben dan de ander, maar dat maakt ze niet minder leerzaam. Ik heb geprobeerd wat verschillende aspecten terug te laten komen. Rekenen, ruimtelijk inzicht, behendigheid, reactievermogen en meer.

Wat vind jij nou goede leerzame spellen voor kinderen van 8 jaar (en ouder)? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *