fbpx

Advertentie:
Spellenwijs Algemeen

9 Educatieve Spellen waar Kinderen en Volwassenen van kunnen Leren!

Educatieve Spellen Waar Kinderen en Volwassenen van kunnen Leren!

Je kunt van elk bordspel wel iets leren. Tellen, wachten op je beurt, maar het belangrijkste is misschien wel omgaan met verlies en teleurstelling. Dit is iets waar je, naar mijn mening, veel aan hebt in je leven. En om dat te leren heb je niet per se een educatief spel nodig.

Maar er valt natuurlijk veel meer ‘spelenderwijs’ te leren. Een aantal voorbeelden: algemene kennis, taal, ruimtelijk inzicht, aandacht en concentratie, geheugen, plannen en organiseren, oorzaak en gevolg relaties, motorische vaardigheden and so on…

En om die vaardigheden te leren zijn talloze leerzame spelletjes ontwikkeld.

In dit blog geef ik je 9 leerzame spellen waar vooral kinderen, maar ook zeker volwassenen van kunnen leren!

Advertentie:

Educatief Spel #1: Electro Wonderpen Nijntje

 • Educatieve Spellen: Electro NijntjeUitgever: Jumbo
 • Leeftijd: Spel vanaf 2 tot 5 jaar
 • Aantal spelers: 1 Speler
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Wat leer je: Verbanden leggen en Motoriek

Bij dit leerzame spel voor peuters krijg je 12 kaarten (aan beide kanten bedrukt) en een wonderpen. Elke kant van een kaart bevat opdrachten en het is de bedoeling dat je met de wonderpen het juiste antwoord aantipt. Bij een goed antwoord komt er een leuk muziekje uit de pen en bij een fout antwoord niet.

Wat voor opdrachten zijn er zoal? Op één kaart staan bijvoorbeeld allemaal dieren en dan moet het kind alle boerderijdieren aantippen. Of je ziet links een silhouet en rechts 4 plaatjes. Aan de peuter de taak om het juiste plaatje te vinden dat bij het silhouet hoort. Een laatste voorbeeld: Links staat een ingezoomd plaatje en rechts 4 plaatjes. Hier moet de peuter het plaatje aantippen waar het ingezoomde plaatje onderdeel van is.

Een leerzaam spel met muziek én Nijntje plaatjes. Need I say more? Peuters moeten zeer gericht met de pen op een bolletje drukken. Daarmee draagt het bij aan de fijne motoriek en oog-handcoördinatie. Maar ook algemene kennis en het leggen van verbanden worden gestimuleerd. Zeker de moeite waard! Tip: als je peuter graag hardhandig omgaat met spullen, laat ‘m dan niet alleen met het spel achter. De kaarten zijn helaas makkelijk te vouwen en te scheuren ;).

Je kunt Electro Nijntje bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leerzame spelletje eruit:

Educatieve Spellen: Electro Nijntje Inhoud

Educatief Spel #2: Knappe Koppen

 • Educatieve Spellen: Knappe KoppenUitgever: University Games
 • Leeftijd: Spel vanaf 2 jaar
 • Aantal spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Wat leer je: Algemene kennis en Motoriek

In de doos zit een speelbord, 4 pionnen, 4 bouwblokken en 3 soorten kaarten. Je hebt de blauwe kaarten met kennisvragen. Je hebt rode kaarten die je een fysieke opdracht geven, zoals op één been staan. En tot slot zijn er gele kaarten die betrekking hebben op ruimtelijk inzicht. Oja, er zit natuurlijk ook een dobbelsteen bij met de vlakken blauw, rood en geel.

Dit leerzame spel verloopt als volgt. Je gooit met de dobbelsteen, verzet je pion naar de (eerstvolgende) gegooide kleur en trekt een kaart in die kleur van de trekstapel. Goed of fout? Maakt niet uit. Het is voor wat jongere spelers, dus nadat de kaart is behandeld is gewoon de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste het einde heeft bereikt wint het spel. Al gaat het hier niet zozeer om het einddoel, maar de weg ernaartoe. Want je wil zoveel mogelijk leren toch ;)?

Knappen Koppen is een educatief bordspel voor peuters. Kinderen van 2 en 3 jaar leren op een laagdrempelige en speelse manier om bijvoorbeeld een toren na te bouwen (ruimtelijk inzicht), met de ogen dicht hun neus aan te raken met het topje van hun wijsvinger (motoriek) én dat koeien gras eten (kennis). Rond haar derde verjaardag kon mijn dochtertje geen genoeg krijgen van dit leerzame spelletje!

Je kunt Knappe Koppen bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit educatieve spel eruit:

Educatieve Spellen: Knappe Koppen Inhoud

Educatief Spel #3: Loco Leerspellen

 • Educatieve Spellen: Loco LeerspellenUitgever: Noordhoff Uitgevers
 • Leeftijd: Spel vanaf 2 tot 12 jaar
 • Aantal spelers: 1 Speler
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Wat leer je: Taal, Rekenen, Lezen en meer.

De Loco leerspellen mogen niet ontbreken in dit overzicht. Ik deed deze spelletjes al toen ik klein was (en ben op dit moment van schrijven ruim 32)… tijdloos zijn ze! Er zijn 3 soorten Loco’s, ieder toegespitst op een bepaalde leeftijdscategorie. Zo is Loco Bambino voor peuters (vanaf 2 jaar) tot 6 jaar, Loco Mini voor kinderen van 4 tot 8 en Loco Maxi is voor spelers van 7 tot 12 jaar. Zoals je ziet biedt Loco dus ook spellen voor kinderen die op de basisschool zitten!

Om Loco te kunnen spelen heb je een basisdoos met bijbehorende steentjes nodig én een boekje naar keuze. Je legt het boekje opengevouwen op de bladzijde met de opdracht die je wil maken. Vervolgens leg je de basisdoos er zó overheen, dat de doorzichtige deksel over de onderste bladzijde valt. Nu dien je, afhankelijk van de opdracht, de steentjes uit de doos op de doorzichtige deksel te plaatsen. Zijn alle steentjes neergelegd? Klap het doosje dan dicht, draai ‘m om en controleer of je het patroon op de achterkant van de steentjes goed hebt. Is dit het geval? Dan heb je alle opdrachten goed gemaakt!

Ik vind Loco zo’n geweldig educatief spel omdat het voor veel leeftijden is. Of je nu peuter bent of leerling in het eerste, tweede of derde leerjaar van de lagere school; elk kind kan van Loco leren. Daarnaast kun je ontzettend veel variëren met boekjes. Sommige bevatten opdrachten om standaard vaardigheden te oefenen, zoals lezen, rekenen en taal. Maar er zijn ook onderwerpspecifieke opdrachten, zoals over de wereld, het verkeer en dieren. Dit maakt dat Loco letterlijk een educatief spel is dat voor veel kinderen toegankelijk is. Niet voor niets wordt het veel gebruikt in het basisonderwijs.

Je kunt Loco Leerspellen bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leerzame spelletje eruit:

Educatief Spel #4: Squirrels Go Nuts!

 • Educatieve Spellen: Squirrels Go Nuts!Uitgever: Smart Games
 • Leeftijd: Spel vanaf 6 tot 99 jaar
 • Aantal spelers: 1 Speler
 • Speelduur: 15 Minuten per Opdracht
 • Wat leer je: Vooruitdenken en Ruimtelijk Inzicht

Met dit leerzame spelletje voor één persoon krijg je een tableau met 16 vakjes (4 bij 4), 5 eikels en een aantal (puzzel)stukken die je op het tableau in een startpositie plaatst. Een paar van die stukken zijn eekhoorns die voor zich een vakje hebben met een gat. Daar moet je een eikel inleggen. In het tableau bevinden zich op enkele plekken ook gaten. Komt het gat van een eekhoorn na het schuiven boven een gat van het tableau? Dan valt de eikel erin.

De bedoeling met Squirrels Go Nuts! is om de eekhoorns in de juiste volgorde over het bord te verplaatsen, dat alle eikels in het goede gat vallen. Lukt dit? Dan is de opdracht gelukt en mag je door naar de volgende opdracht. In totaal zijn er 60 opdrachten die je kunt doen. En je raadt het al… elke keer wordt een opdracht moeilijker!

Dit soort spelletjes vragen een combinatie van vooruitdenken en ruimtelijk inzicht. Niet voor niets zijn dit soort educatieve spelletjes vanaf 6 jaar en ouder. Maar ook voor volwassenen kan het soms moeilijker zijn dan het lijkt ;). Zit je kind dus al een paar jaar op de basisschool? Dan is Squirrels Go Nuts! zeker leuk om zijn brein te prikkelen!

Je kunt Squirrels Go Nuts! bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leerzame spelletje eruit:

Educatieve Spellen: Squirrels Go Nuts! Inhoud

Educatief Spel #5: IQ Puzzler Pro

 • Educatieve Spellen: IQ Puzzler ProUitgever: Smart Games
 • Leeftijd: Spel vanaf 6 tot 99 jaar
 • Aantal spelers: 1 Speler
 • Speelduur: 15 Minuten per Opdracht
 • Wat leer je: Vooruitdenken en Ruimtelijk Inzicht

IQ Puzzler Pro is een klein handzaam doosje met daarin gekleurde, ronde bouwsteentjes. Elk van deze steentjes bestaat uit een ander aantal rondjes én de steentjes hebben een andere vorm. Het doosje zelf heeft 2 zijden om puzzels te maken: 2D puzzels en 3D puzzels. Tot slot zit er natuurlijk een opdrachtenboekje bij.

Je begint door 1 of meer van die bouwsteentjes neer te leggen op het daarvoor beschikbare veld. In het opdrachtboekje staat hoe je het stukje neer moet leggen. Vervolgens is het aan jou de taak om alle andere bouwsteentjes zó neer te leggen dat je het veld vult (2D) of de piramide maakt (3D).

Als je een blog schrijft over leerzame spelletjes dan mag een spel met IQ in de naam natuurlijk niet ontbreken! Maar zonder gein. IQ Puzzler Pro is een bijzonder populair denkspel voor 1 persoon. O.a. worden hierdoor je ruimtelijke inzicht en abstract denkvermogen getraind. Wederom een leerzaam spelletje voor kinderen vanaf de basisschool (groep 3 dan) tot aan de oudste volwassene!

Je kunt IQ Puzzler PRO bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leerzame spelletje eruit:

Educatieve Spellen: IQ Puzzler Pro Inhoud

Educatief Spel #6: Vlotte Geesten

 • Educatieve Spellen: Vlotte GeestenUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Spel vanaf 6 tot 99 jaar
 • Aantal spelers: 2 tot 8 Spelers
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Wat leer je: Reactiesnelheid

Dit leerzame spelletje bestaat uit 5 speelstukken en een grote hoeveelheid kaarten. De speelstukken zijn een wit spook, een rode fauteuil, een groene fles, een blauw boek en een grijze muis. Op elke kaart staan 2 van deze voorwerpen afgebeeld.

Je zet de 5 voorwerpen op tafel en draait steeds 1 kaart om. Staat er op de kaart een voorwerp in exact dezelfde kleur als wat op tafel staat? Dan moet je deze vliegensvlug pakken. Ben jij de eerste? Dan is de kaart voor jou. Maar klopt er geen enkele kleur op het kaartje? Dan dien je even te schakelen en het voorwerp te pakken waarvan zowel de kleur als het object zelf niet op de kaart staan afgebeeld. Wanneer je een fout voorwerp pakt dien je een kaart af te staan aan de speler die na jou het snelst wél het goede voorwerp pakt. Wie uiteindelijk de meeste kaarten heeft, wint.

Vlotte Geesten wordt niet gepresenteerd als leerzaam spel. Toch worden er onbewust veel vaardigheden geoefend. Denk daarbij aan de fijne motoriek en oog-handcoördinatie voor het snel kunnen grijpen van het juiste voorwerp, het geheugen voor het onthouden van de juiste kleuren bij het juiste voorwerp, maar ook wordt er een beroep gedaan op de cognitieve flexibiliteit, doordat je snel moet kunnen schakelen in je manier van denken. En door de snelheid en soms wat lompigheid in het spel, is Vlotte Geesten bij veel kinderen tussen de 8 en 12 jaar favoriet!

Je kunt Vlotte Geesten Jr. (Vanaf 4 Jaar) bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Je kunt Vlotte Geesten (Vanaf 6 Jaar) bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leerzame spelletje eruit:

Educatieve Spellen: Vlotte Geesten Inhoud

Educatief Spel #7: Ik Leer Lezen

 • Educatieve Spellen: Ik Leer LezenUitgever: Jumbo
 • Leeftijd: Spel vanaf 5 tot 7 jaar
 • Aantal spelers: 1 Speler
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Wat leer je: Lezen

Dit leerzame spelletje zit verpakt in een koffertje. In de koffer zitten 15 kaarten en 90 letterblokjes. Je kunt 3 niveaus oefenen en per niveau zijn er 5 kaarten met elk 6 opdrachten. Dat zijn dus 90 opdrachten in totaal. Je klapt de koffer open als een boek en legt deze voor je. In het linkerdeel leg je een opdrachtenkaart en in het rechterdeel vind je alle letters. De letters dien je uiteindelijk op de opdrachtenkaarten te leggen om woorden te vormen.

Bij het eerste niveau zie je per opdracht een plaatje en een woord dat je na moet maken. Bij het tweede niveau staat het plaatje er nog steeds, maar verdwijnen er letters bij het woord. Je kunt nu dus niet een woord nabouwen. En bij het laatste niveau is het hele woord weg. Hier moet je dus echt zelf spellen. Je kunt overigens ook ‘freestylen’ op de linkerzijde. Haal de opdrachtenkaart weg en je kunt zelf woorden proberen te vormen met de letterblokjes.

Lezen is een vaardigheid waar je je hele leven lang profijt van gaat hebben. Daarom vind ik het zo gaaf dat er met Ik Leer Lezen ook een manier is om het buiten de schoolbanken te leren. Het feit dat alles in een koffertje zit is ook mooi meegenomen. Je bergt het zo op. Oja! Kinderen kunnen dit zelfstandig doen. De letterblokjes hebben aan de achterkant een uniek patroon. Deze past wel of niet in de opdrachtenkaart. Past die niet? Dan heb je een foute letter.

Je kunt Ik Leer Lezen bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leerzame spelletje eruit:

Educatieve Spellen: Ik Leer Lezen Inhoud

Educatief Spel #8: Ik Leer Rekenen

 • Educatieve Spellen: Ik Leer RekenenUitgever: Jumbo
 • Leeftijd: Spel vanaf 4 tot 6 jaar
 • Aantal spelers: 1 Speler
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Wat leer je: Rekenen

Dit educatieve spel is verpakt in een handige koffer die je kunt meenemen. In de koffer zitten 15 opdrachtenkaarten en 90 cijferblokjes. Je kunt Ik Leer Rekenen oefenen op 6 verschillende niveaus. In totaal zijn er 83 opdrachten. Je klapt de koffer voor je open als een boek. Links leg je opdrachtenkaarten en rechts vind je de cijferblokjes. Je vervult de opdrachten door de cijfers op de opdrachtenkaart te leggen.

Bij het eerste niveau leer je tellen. Hier zitten ook al meerdere uitdagingen in. Bij het tweede niveau ga je optelsommen (+) maken. Het derde niveau bestaat juist uit aftreksommen (-). Niveau 4 is weer een tikkeltje moeilijker. Hier moet jij, middenin de som een ontbrekend getal zoeken. Niveau 5 combineert lezen met rekenen. Je leest welk getal je moet hebben. Met het laatste niveau ga je vermenigvuldigen met 2. Je kunt overigens ook ‘freestylen’ op de linkerzijde. Haal de opdrachtenkaart weg en je kunt zelf sommen maken en oplossen met de letterblokjes.

Rekenen is net als lezen een bijzonder handige vaardigheid om te hebben. En met dit koffertje kun je overal waar je wil leren rekenen. En net als bij Ik Leer Lezen kunnen kinderen dit zelfstandig doen. De cijferblokjes passen namelijk maar op één manier in de opdrachtenkaart. Passen ze niet? Dan is het antwoord fout en moet je een ander getal hebben!

Je kunt Ik Leer Rekenen bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leerzame spelletje eruit:

Educatieve Spellen: Ik Leer Rekenen Inhoud

Educatief Spel #9: Memory

 • Uitgever: Ravensburger
 • Leeftijd: Vanaf 3 jaar
 • Aantal spelers: 2 tot 4
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Wat leer je: Geheugen

In dit overzicht van leerzame spellen mag Memory natuurlijk niet ontbreken. Dit is hét spel waarmee je je geheugen kunt stimuleren. Het fijne aan Memory is dat de uitleg super eenvoudig is én dat er zo ontzettend veel soorten van zijn. Van Frozen tot Dinosaurussen, van Nijntje tot Pyjamahelden, enz.

En even als tip: als je Memory met een klein kind wil spelen, dan hoef je niet per se een variant met weinig kaarten te kopen. Immers, je hoeft niet alle kaarten in één keer te gebruiken. Ik split de volledige deck meestal in tweeën als ik met m’n dochtertje speel. Dan spelen we het eigenlijk twee keer.

Je kunt Vlotte Geesten (Vanaf 6 Jaar) bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik een aantal educatieve spellen op een rij gezet waar zowel kinderen als volwassenen iets van kunnen leren. De focus ligt wel met name bij spellen voor peuters of op de basisschool. Het is een kleine greep, want er is nog zo veel meer!

Welke leerzame spelletjes ken jij en heb je écht iets van opgestoken? Ik lees ze graag in de reacties!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *