21 Leerzame & Educatieve Spelletjes met Tips per Leeftijd!

Leerzame & Educatieve Spelletjes

Tegenwoordig zijn er veel spelletjes waar je ‘spelenderwijs’ van kunt leren. Algemene kennis, taal, ruimtelijk inzicht, aandacht en concentratie, geheugen, plannen en organiseren, oorzaak en gevolg relaties, motorische vaardigheden and so on…

In dit blog deel ik 21 educatieve en leerzame spellen waar vooral kinderen, maar ook zeker volwassenen van kunnen leren!

Voordat je begint met lezen: de meeste leerzame spelletjes in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met educatieve spellen toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Leerzame Spelletjes vanaf 2 Jaar

Colorino Colors & Shapes

Ravensburger Colorino: op Tafel

Ravensburger Colorino: Knoppen op Tekening

Ravensburger Colorino: Knoppen

Ravensburger Colorino: Kleurplaten

Ravensburger Colorino: Haan met Wit

Ravensburger Colorino: Haan met Kleur

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 2 Jaar
 • Wat leert je kind: Kleuren, vormen en fijne motoriek

Colorino is een soort kleurrijke puzzel. Je hebt verschillende tekeningen waar je een groot kunststof sjabloon met pinnetjes over heen kunt leggen. Vervolgens is het aan de 2-jarige om de juiste dopjes op de pinnetjes te drukken. Daarbij moet de peuter niet alleen naar kleur, maar ook naar vorm kijken. Uiteraard kun je jouw kindje van 2 jaar ook gewoon creatief zijn of haar eigen gang laten gaan.

Dit leerzame spelletje is een mooie, laagdrempelige manier om kinderen kennis te laten maken met kleuren en vormen. Ze moeten het juiste dopje erbij zoeken en deze op de goede plek plaatsen. Bij dit laatste speelt ook de fijne motoriek weer een grote rol. En had ik al gezegd dat het speelmateriaal lekker stevig is? Ook wel handig bij peuters van deze leeftijd :).

Je kunt dit educatieve spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Eerste Boomgaard

HABA - Eerste Boomgaard: op Tafel

HABA - Eerste Boomgaard: Groene Appels

HABA - Eerste Boomgaard: Blauwe Pruimen

HABA - Eerste Boomgaard: Geworpen Raaf

HABA - Eerste Boomgaard: Volle Mand met Fruit

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 2 Jaar
 • Wat leert je kind: Kleuren, vormen, fruitsoorten en samenwerken

Onee! De vruchten zijn uit de bomen gevallen en de raaf is op weg om ze op te eten. Elke beurt werp je een dobbelsteen. Gooi je een kleur? Pak dan het soort fruit van dezelfde kleur en stop het in de mand. Gooi je een mandje? Dan mag je een fruitsoort kiezen. Gooi je de raaf? Dan komt deze één stap dichter bij de boomgaard. Aan jullie de taak om al het fruit te verzamelen voordat de raaf de boomgaard betreedt.

> Check hier m’n uitgebreide Eerste Boomgaard review!

Eerste Boomgaard was een van de eerste kinderspellen die ik met mijn kinderen speelde. En wat tof dat deze al vanaf 2 jaar is. Je hebt grof, stevig speelmateriaal waarmee je kind zijn of haar fijne motoriek kan trainen. Daarnaast kun je ook goed kleuren en fruitsoorten oefenen. En ach, het spel gewoon eenvoudig. Heeft je kindje toch wat moeite? No worries! Het is een coöperatief spel dus je kunt gewoon helpen. Je werkt immers samen. In vergelijking met Little Red Riding Hood kun je hier soms wat tactischer spelen.

Je kunt dit leerzame spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bumba Verstoppertje Spelen

Bumba Verstoppertje Spelen: op Tafel

Bumba Verstoppertje Spelen: Bumba

Bumba Verstoppertje Spelen: Aan en Uit Knop

Bumba Verstoppertje Spelen: Opdrachtkaartjes

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 2 Jaar
 • Wat leert je kind: Besef van voorwerpen in de ruimte en concentratie.

Met Bumba Verstoppertje zet papa, mama, opa, oma of iemand anders Bumba ‘aan’ en verstopt deze. Bumba maakt vervolgens – om de 10 seconden – allemaal Bumba-geluidjes. Nu is het aan de jonge peuter om Bumba te vinden. Kruipend, lopend, dat maakt allemaal niet uit. Je kunt zelfs kaartjes gebruiken om hints te geven. Dat zal vooral lukken als de 2-jarige iets ouder is.

Ik heb Bumba Verstoppertje veel gedaan met mijn kindjes toen ze 2 à 3 jaar waren. Zowel mijn dochtertje als zoontje vonden dat erg leuk. Al was m’n zoontje er iets eerder op uitgekeken. Die vond het op een gegeven moment interessanter om andere dingen te ontdekken. Hoe dan ook, dit spelletje voor kinderen van 2 jaar blijft toegankelijk. Let op: je hebt 2 1,5V AAA batterijen nodig.

Je kunt dit leuke leerzame spel online bestellen op bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Leerzame Spelletjes vanaf 3 Jaar

Hieronder deel ik drie educatieve spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 3 jaar

Kleurentorentjes

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Torentjes van Verschillende Hoogtes

Regenwormen Junior: Toren

Regenwormen Junior: Dobbelsteen

Regenwormen Junior: Kralen

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Wat leert je kind: Kleuren, fijne motoriek en behendigheid

In dit behendigheidsspel gaan spelers gekleurde torentjes maken. Spelers gooien om de beurt met een dobbelsteen. Hier staan 6 verschillende kleuren op. Gooi je een kleur die je nog niet hebt? Dan mag je een kraal van die kleur pakken en over je torentje laten glijden. Heb je de gedobbelde kleur al wel? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste zijn of haar torentje af heeft, wint het spel.

Kleurentorentjes is een van de meest eenvoudige, leerzame spelletjes in dit blog. Het is toegankelijk voor velen, behalve voor kinderen die toch wat meer uitdaging willen. Mijn dochter en zoontje hebben hier veel mee gespeeld. Soms ook alleen. Dat ging prima. Bovendien helpt dit educatieve spel om kinderen kleuren te leren en het draagt bij aan de fijne motoriek. Kan ook prima voor een kind van 2 jaar, maar de kleine spelonderdelen maken dat dit wordt afgeraden.

Je kunt dit leerzame spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Naar de Ark

HABA: Naar de Ark (Spel) - op Tafel

HABA: Naar de Ark (Spel) - Startopstelling

HABA: Naar de Ark (Spel) - Noah Pakken

HABA: Naar de Ark (Spel) - Kaartje Omdraaien

HABA: Naar de Ark (Spel) - Waterdruppels in de Koffer

HABA: Naar de Ark (Spel) - Noah Naast Dier

HABA: Naar de Ark (Spel) - Dieren op de Ark

HABA: Naar de Ark (Spel) - Koe op de Ark Plaatsen

HABA: Naar de Ark (Spel) - Dieren voor de Ark

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Wat leert je kind: Onthouden, samenwerken en de fijne motoriek

Naar de Ark is een coöperatief memory spel waarbij je alle dieren op de ark moet krijgen. Tijdens je beurt zet je Noah naast een dier en probeer je een kofferkaartje om te draaien met datzelfde dier. Als dat goed is zet je ‘m op de ark. Bevat de koffer water? Dan draai je een rond wegkaartje om naar de waterkant. Lukt het jullie om alle dieren op de ark te krijgen voordat alle ronde wegkaartjes zijn omgedraaid? Dan winnen jullie het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Naar de Ark review!

Dit is een van de leerzame spelletjes waarmee je kinderen kunt laten kennis maken met het memory principe. Ze leren hun geheugen gebruiken en dat is de voornaamste reden dat Naar de Ark een educatief spelletje is. Daarnaast speel je het coöperatief, wat betekent dat je elkaar (en dus ook het kind) kunt helpen. Bovendien zijn de regels eenvoudig en is het geheel leuk aangekleed met schattige diertjes. En dat maakt dit spel ook nog eens reuze toegankelijk!

Je kunt dit leerzame spelletje o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Het Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: op Tafel

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Meisje

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Potten in de Kast

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Dobbelsteen met Meisje als Resultaat

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Groene Emotietoken op Speelbord

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 1 - Pot Pakken

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 2 - Emotietoken in Pot Doen

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 3 - Pot Draaien

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 4 - Pot gedraaid Terugzetten

 • Uitgever: Space Cowboys
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Wat leert je kind: (Praten) over emotie en onthouden

De emoties van het Kleurenmonster zijn in de war. Jullie moeten hem helpen bij het sorteren van zijn emoties en ze een plekje te geven. Elke beurt dobbel je, verplaats je het Kleurenmonster naar een gekleurd vakje en daarna vertel je een verhaal dat bij de emotie van dat vakje past: blij, verdrietig, kalm, boos of bang. Tot slot pak je een potje. Heeft die dezelfde kleur als het vakje? Dan mag je bijbehorende emotietoken in de pot doen. Het doel is om alle 5 de emotietokens in de juiste potten te doen.

Je hoort het vaak: “Niet huilen!”, “Rustig!” en “Er is niks, ga maar slapen.” Als kinderen een emotie tonen, wordt het meestal niet gewaardeerd. Of erger, niet erkend. Terwijl het juist goed is dat ze zo nu en dan uiting geven aan hun gevoel. Wat ik sterk vind aan het Kleurenmonster is dat kinderen hier JUIST over hun emoties moeten praten, d.m.v. dingen die ze eerder hebben meegemaakt. Het kan al met kinderen van 3 jaar, al zal niet elk kind zo makkelijk praten. Gelukkig staan er wat handige tips in de spelregels voor ouders én professionals! Ook voor andere kinderen op de basisschool geschikt.

Je kunt dit educatieve spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 3 jaar

Leerzame Spelletjes vanaf 4 Jaar

Hieronder deel ik drie educatieve spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 4 jaar

Dress Code

Smart Games Dress Code: op Tafel

Smart Games Dress Code: Alles in Doosje

Smart Games Dress Code: Kleurenschijven

Smart Games Dress Code: Figuren

Smart Games Dress Code: Plaat Erachter Schuiven

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 0

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 1

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 2

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 3

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 4

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 5

Smart Games Dress Code: Opdracht Maken

 • Uitgever: Smart Games
 • Aantal spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 5 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Wat leert je kind: Kleuren, patronen, volgordes en oriëntatie

Dress Code is een breinbreker of puzzelspel wat jouw 4-jarige in zijn of haar eentje kan doen. Of met jouw hulp natuurlijk. Je hebt een soort sjabloon van een kindje. Je moet gekleurde platen achter dit sjabloon plaatsen zodat het aanzicht van het sjabloon overeenkomt met de afbeelding uit het boekje. Door kleuren en patronen in de juiste volgorde te plaatsen en schijven correct te draaien krijg je dit voor elkaar.

Wat mij direct opvalt aan Dress Code is het ’thema’. Je moet eigenlijk zorgen dat figuurtjes goed worden aangekleed. Dat is weer eens iets anders dan dieren, voertuigen of abstracte puzzeltjes. M’n zoon en dochter vinden ‘m beide leuk, maar het spelletje sluit wel beter aan bij de leeftijd van m’n zoon. De kwaliteit van het speelmateriaal is goed en je kunt het lekker compact opbergen. Weer eens een ander soort leerzaam spelletje voor iemand van 4 jaar!

Je kunt dit educatieve spelletje o.a. bestellen op bol.com.

Egeltje Prikje

Egeltje Prikje Spel: op Tafel

Egeltje Prikje Spel: Egel

Egeltje Prikje Spel: Bord en Baan

Egeltje Prikje Spel: Spullen Kleven aan Egel

Egeltje Prikje Spel: Verzamelde Appels, Blaadjes en Paddenstoelen

Egeltje Prikje Spel: Egels op Speelbord

Egeltje Prikje Spel: Coöperatieve Modus

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Wat leert je kind: Behendigheid, mikken en tellen

Egeltje Prikje is een race-spel waarbij behendigheid en ruimtelijk inzicht tot de overwinning leiden. Tijdens je beurt rol je de egel (bruine tennisbal met oogjes – supercute wel) over de met klittenband beklede blaadjes, paddenstoelen en appels. Wat blijft plakken mag je gebruiken om je houten egeltje over het speelbord te verplaatsen. De speler wiens houten egeltje als eerste het huisje bereikt, wint het spel.

Dit is één van de uniekere educatieve spelletjes omdat je een bal moet gaan rollen. Naast een variant waarin je tegen elkaar speelt, heeft dit spel ook een coöperatieve- en solo-variant waarin je het tegen de vos opneemt. Je moet wel bereid zijn om met z’n allen naast de tafel te staan. Je rolt immers om de beurt de egel over een baan en het is wel zo eerlijk als iedereen er recht voor kan staan. Maar ach, dat geeft een leuke happening aan tafel!

Je kunt dit leerzame spel online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 2-12 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Wat leert je kind: Omschrijven (van abstract naar concreet en terug) en dierennamen

Dit is een van de spelletjes vanaf 4 jaar waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Concept: Kids (Dieren) behoort tot de leerzame spellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Met name rond de leeftijd van 4 jaar. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren. Mag dus niet ontbreken in m’n blog met educatieve spelletjes!

Je kunt dit leerzame spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 4 jaar

Leerzame Spelletjes vanaf 5 Jaar

Hieronder deel ik drie educatieve spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 5 jaar

Fonkelschat

HABA Fonkelschat: op Tafel

HABA Fonkelschat: Papadraak Doorgeven

HABA Fonkelschat: Startopstelling

HABA Fonkelschat: Fonkelstenen in IJszuil

HABA Fonkelschat: IJsring Optillen

HABA Fonkelschat: Laatste IJszuil

HABA Fonkelschat: Prachtig Speelmateriaal

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Wat leert je kind: Ruimtelijk inzicht, inschatten en fijne motoriek

In Fonkelschat kiezen spelers elke ronde om de beurt een kleur kristal. Daarna verwijdert de startspeler (de draak) een ijsring waardoor kristallen op het speelbord vallen. Vervolgens mag elke speler de kristallen pakken in zijn of haar gekozen kleur. De truc is dus om van tevoren in te schatten van welke kleur de meeste kristallen op het speelbord zullen vallen.

> Check hier m’n uitgebreide Fonkelschat review!

Fonkelschat is een leerzaam bordspel dat prachtig is vormgegeven. De look&feel spreekt kinderen ongetwijfeld aan. Je legt de spelregels snel uit een potje duurt niet langer dan 15 minuten. Naast plezier kunnen kindjes er ook nog iets van leren. Zo wordt hun inschattingsvermogen, ruimtelijk inzicht en fijne motoriek op de proef gesteld. Kortom: ik vind Fonkelschat een aanrader (en mijn kinderen ook!)!

Je kunt dit educatieve bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen Junior

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Dobbelstenen Gooien

Regenwormen Junior: Mogelijke Resultaten

Regenwormen Junior: Wormentegel Pakken

Regenwormen Junior: Worp

Regenwormen Junior: Wormen Stapelen

Regenwormen Junior: Hoogste Tegel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Wat leert je kind: Het concept van gokjes wagen en rekenen (t/m 9)

Regenwormen Junior is een versimpelde variant van het bekende Regenwormen. Je gooit met 6 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde symbool af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of niet meer kunt gooien. Dan tel je het aantal symbolen op de dobbeltenen bij elkaar op en neemt een scoretegel met wormen van tafel óf bij een van je tegenstanders. De speler met de meeste wormen wint!

Ik zal eerlijk zijn. Regenwormen is niet mijn favoriete gezelschapsspel. Volgens mij heb ik het zelfs nog nooit gewonnen. Maar ik ken zo ontzettend veel mensen die het leuk vinden. Mijn kinderen horen daar ook bij. De Junior variant is perfect voor kinderen vanaf 5 jaar omdat je minder tegels hebt, maximaal tot 9 moet kunnen tellen én je jezelf niet ‘stuk’ kunt gooien (zoals in de volwassen-editie). Dit maakt ‘m niet alleen leerzaam, maar ook toegankelijk.

Je kunt dit leerzame spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Rechercheur Muis Stopt het Gespuis

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: op Tafel

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in Ingang

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Zilver Gegooid

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Muis Draaien

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Vergrootglas Leggen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Mechanisme van de Draaischijf

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Alarmsysteem

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Ster Verdienen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Verdiende Sterren

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in de Vluchtauto

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Wat leert je kind: Ruimtelijk inzicht, denken over iets dat niet zichtbaar is en geheugentraining

In dit spel wordt elke beurt een fiche (met een boef) in een rad (de gevangenis) gelegd, gegooid met de dobbelsteen en afhankelijk van de worp wordt het rad links- of rechtsom gedraaid. Door het draaien zie je de boeven niet meer. Hoor je tijdens het draaien een bel (het alarm)? Dan ontsnapt een boef. Weet jij welke het is? Spelers die goed raden krijgen een ster. Wie de meeste sterren verzamelt, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Rechercheur Muis Stopt het Gespuis review!

Ik vind dit spelletje een interessant memory-spel. Het is toegankelijk, ziet er tof uit en werkt goed om het geheugen te trainen. De ingenieuze constructie in de doos trekt bij veel kinderen de aandacht. En het feit dat je niet ziet wát er in de doos gebeurt, houdt kinderen geïnteresseerd. Ik zou het aan ieder kind vanaf 5 jaar aanraden, behalve als ze een korte spanningsboog hebben of een slecht geheugen dat ze niet willen trainen. Maargoed, daarvoor lees je dit blog niet ;).

Je kunt dit leerzame bordspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 5 jaar

Leerzame Spelletjes vanaf 6 Jaar

Hieronder deel ik drie educatieve spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 6 jaar

Rory’s Story Cubes

Rory's Story Cubes Classic: op Tafel

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 1

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 2

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 3

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 4

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 5

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 6

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 1 of meer personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Wat leert je kind: Creatief zijn, verhalen verzinnen en praten

Met Rory’s Story Cubes ga je verhalen verzinnen. Het gegeven is simpel. Je werpt om de beurt de 9 dobbelstenen en maakt met die dobbelstenen een verhaal. Je kunt er 3 kiezen voor het begin, 3 voor het midden en 3 voor het einde. Je kunt ook eerst 3 dobbelstenen gooien om een hoofdpersonage te omschrijven en vervolgens alle 9 dobbelstenen te gooien voor het verhaal om je personage heen. Je speelt niet voor de winst, maar puur om je creativiteit te stimuleren.

Veel spellen in dit blog hebben betrekking op tegen elkaar spelen of samenwerken en winnen. Bij Rory’s Story Cubes is dat juist niet. Hier is het doel om creatief bezig te zijn. Ik ken diverse ouders die dit leuk vinden om te doen met hun kinderen. En het is nog verdomd leerzaam ook! Daarom vind ik dat Rory’s Story Cubes niet mag ontbreken in dit blog met leerzame spelletjes. Het is weer eens wat anders en gezien de ontwikkeling van het creatieve proces, ook een educatief kinderspel.

Je kunt dit leerzame spelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Wat leert je kind: Listig spelen, onthouden en rekenen (t/m 36)

Beverbende is – denk ik – een van de meest populaire kinderspellen van Nederland. Je speelt met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Wat ik vaak merk bij kinderen (jongens en meisjes) die Beverbende leren (of al kennen), is dat ze het ‘onwetende’ element erg leuk vinden. Je weet niet altijd welke kaarten je hebt. Daarbij kun je je tegenstander ook nog weleens goed misleiden. Als m’n dochter dat bij mij doet gaat ze helemaal stuk. Je zou kunnen zeggen dat Beverbende een familiespel is waarbij kinderen leren om wat listiger te spelen. Daarnaast moet je ook kaarten onthouden én rekenen voor de scores. Lekker leerzaam dus. (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit leerzame spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Vlotte Geesten

Vlotte Geesten (Reactiespel): op Tafel

Vlotte Geesten (Reactiespel): Speelfiguren

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Muis

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Spook

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Fles

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Bank

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Boek

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Wat leert je kind: Herkenning, reactievermogen en fijne motoriek

Met Vlotte Geesten liggen er 5 voorwerpen op tafel. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Hierop staan 2 voorwerpen (met 2 verschillende kleuren). Heeft een voorwerp dezelfde kleur als op tafel? Dan moet je het van tafel pakken. Heeft geen enkel afgebeeld voorwerp de juiste kleur? Dan moet je het voorwerp pakken dat niet op de kaart staat én waarvan de kleur niet op de kaart staat. De speler met de meeste kaarten wint dit spelletje voor kinderen vanaf 6 jaar.

> Check hier mijn uitgebreide Vlotte Geesten review!

Als ik terugdenk was Vlotte Geesten misschien wel het eerste gezelschapsspel waarbij m’n reactievermogen op de proef werd gesteld. Het vernuftige aan dit leerzame spel vond ik dat je soms ook ‘andersom’ moest denken. Eerst zoeken wat klopt en anders zoeken wat ontbreekt. Knap bedacht. En het maakt dit een stuk uitdagender dat het lijkt. Deze versie is geschikt voor kinderen vanaf groep 3 (dus 6 jaar en ouder), maar er is ook junior versie voor leeftijden vanaf 4 jaar.

Je kunt dit educatieve spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 6 jaar

Leerzame Spelletjes vanaf 7 Jaar

Hieronder deel ik drie educatieve spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 7 jaar

Dr. Eureka

Dr. Eureka Spel: op Tafel

Dr. Eureka Spel: Nieuwe Opdrachtkaart Omdraaien

Dr. Eureka Spel: Opdrachtkaart Open Leggen

Dr. Eureka Spel: Reageerbuizen Tegen Elkaar

Dr. Eureka Spel: Bal Valt uit Reageerbuis

Dr. Eureka Spel: Opdracht Voorbeeld 1

Dr. Eureka Spel: Opdracht Voorbeeld 2

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Wat leert je kind: Abstract denken in de ruimte, fijne motoriek en snel handelen

In Dr. Eureka zijn spelers scheikundige wetenschappers die de juiste combinaties in reageerbuizen moeten maken. Elke ronde wordt er een opdrachtkaart opengedraaid. Hierop staan 3 reageerbuizen met 1, 2, 3 of zelfs 4 ballen afgebeeld. Spelers moeten nu zo snel mogelijk zorgen dat hun 3 reageerbuizen er exact hetzelfde uit zien. Let wel, je mag de ballen niet met de handen aanraken en valt er een? Dan mag je deze ronde niet meer meedoen. De speler die als eerste 5 opdrachtkaarten heeft wint!

Dr. Eureka gaf me Potion Explosion vibes, maar het is veel makkelijker en al toegankelijk voor kinderen vanaf 7 jaar. Vooropgesteld vind ik het speelmateriaal er erg tof uit zien. Mooier is dat Dr. Eureka goed is om je ruimtelijk inzicht én de fijne motoriek te ontwikkelen en niet eens zo lang duurt. Dit korte kinderspel is dus niet alleen leuk, maar ook leerzaam!

Je kunt dit leerzame kinderspel o.a. bestellen op Spellenwinkel.nl. Er zijn wel andere shops, maar die bieden alleen de Engelse versie aan.

PixBlocks

PixBlocks Bordspel: op Tafel

PixBlocks Bordspel: Samen Spelen

PixBlocks Bordspel: Oplossing Opdracht

PixBlocks Bordspel: Opdracht op Tafel

PixBlocks Bordspel: Konijn op Sleutel

PixBlocks Bordspel: Konijn op Wortel

PixBlocks Bordspel: Konijn naar Leeg Veld

PixBlocks Bordspel: Konijn naar Voetbal

PixBlocks Bordspel: Konijn naar Portaal

PixBlocks Bordspel: Wortel Neerleggen

PixBlocks Bordspel: Spel Opbouwen

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Wat leert je kind: Logische gevolgtrekkingen van variabelen met diverse functies

PixBlocks is eigenlijk een grote breinbreker met verschillende opdrachten. Voor elke opdracht vorm je met fiches een scenario op het bord. Tot slot krijg je een paar fiches en een konijn. Deze moet je zó op het bord plaatsen, dat het konijn alle wortels kan opeten. Zodra je alles hebt geplaatst laat je het konijn lopen in de richting waarin je het dier hebt gezet. Bij het verplaatsen volg je de logica op van elke variabele in het spel.

Het konijn zelf loopt altijd naar links of rechts en verandert van richting als het ergens niet verder kan. Hij kan niet springen of klimmen, maar wel naar beneden vallen. Door sleutels te pakken open je sloten, via het ene portal kan het konijn teleporteren naar een ander veld met hetzelfde portaal en door pijlen verandert het beestje van richting. Lukt het jou om het konijn alle wortels op te laten eten?

Ik vind PixBlocks een veelzijdig puzzelspel omdat je het als breinbreker én als bordspel kunt gebruiken. Speel je ‘m solo of coöperatief? Dan is het een breinbreker waarbij je 1 van de 56 opdrachten moet oplossen (lees: jullie konijn moet alle wortels opeten). Speel je ‘m tegen elkaar? Dan wordt het meer een spel waarbij jouw konijn de meeste wortels moet opeten. Naar mijn mening is PixBlocks bijzonder leerzaam voor kinderen, maar ik raad wel aan om de opdrachten samen te doorlopen zodat je kunt helpen indien nodig. Mijn dochter is 7 jaar (gaat richting de 8) en ze kon mijn hulp nog goed gebruiken. Puzzel je als volwassene dus graag mee? Dan kan ik PixBlocks van harte aanraden.

Je kunt dit educatieve bordspel voor kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Cats & Boxes

Smartgames Cats & Boxes: op Tafel

Smartgames Cats & Boxes: Poesjes

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 0

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 1

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 2

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 3

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 4

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 5

Smartgames Cats & Boxes: Starter Voorbeeld

Smartgames Cats & Boxes: Junior Voorbeeld

Smartgames Cats & Boxes: Expert Voorbeeld

Smartgames Cats & Boxes: Master Voorbeeld

Smartgames Cats & Boxes: Wizard Voorbeeld

 • Uitgever: Smartgames
 • Aantal spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Wat leert je kind: Ruimtelijk inzicht, planning en logisch redeneren

Met Cats & Boxes moeten alle katten in een doos terecht komen (Want ja, dat willen katten toch?). Je verplaatst speelstukken één voor één en mag pas een volgende verplaatsen als de vorige is neergezet. De katten blijven altijd op hun plek staan. Je mag enkel en alleen de polyomino stukken verplaatsen waar dozen op staan. Een fijn gegeven: er leiden meerdere wegen naar Rome. Ofwel, er is maar één oplossing, maar die kun je op meerdere manieren bereiken.

Oké, ik vertel zo waarom ik Cats & Boxes inhoudelijk een interessant denkspelletje vind. Maar eerst… damn die poesjes! Supercute! Het speelmateriaal is niet alleen leuk, maar ook van goede kwaliteit. Plus je kunt alles afsluiten met een handige deksel. Handig voor op reis. Dus, waarom vind ik dit leerzame spelletje zo interessant? Omdat ik de logica maar niet te pakken krijg! Hierdoor blijf ik uitgedaagd om het te spelen. Purrrrrfect!

Je kunt dit leerzame spelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 7 jaar

Leerzame Spelletjes vanaf 8 Jaar

Hieronder deel ik drie educatieve spelletjes voor deze leeftijd. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 8 jaar

Clever

Clever Dobbelspel: op Tafel

Clever Dobbelspel: Gekozen Dobbelstenen

Clever Dobbelspel: Dobbelstenen op Schaaltje

Clever Dobbelspel: Groen, Oranje en Paars Gebied

Clever Dobbelspel: Geel en Blauw Gebied

Clever Dobbelspel: Eindscores

Clever Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Wat leert je kind: Plannen en rekenen (met tien- en hondertallen)

Als je aan de beurt bent dobbel je drie keer en kies je maximaal 3 dobbelstenen. Daarna mogen de passieve spelers ook nog een dobbelsteen kiezen. Zodra je een dobbelsteen kiest, moet je een kruisje of cijfer zetten op je scoreformulier in het vak van dezelfde kleur als de dobbelsteen. Veel vakjes geven specifieke bonussen, waardoor leuke kettingreacties kunnen ontstaan. De speler die na een bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint dit dobbelspel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever review !

Clever behoort tot mijn favoriete dobbelspellen (al ben ik na zoveel jaar wel uitgekeken op deel 1 – gelukkig heb je ook nog Clever Junior, Dobbel Zo Clever, Clever tot de 3e Macht en Clever 4 Ever). Net als bij Qwixx blijven spelers voortdurend betrokken bij het spel. Clever onderscheid zich daarnaast met de spectaculaire kettingreacties die je kunt maken. Leuk dus voor als je iets meer denkwerk zoekt in een leerzaam spelletje.

Je kunt dit educatieve spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Recto Verso

Recto Verso Spel: op Tafel

Recto Verso Spel: Kaart in Gleuf

Recto Verso Spel: Blokken

Recto Verso Spel: Zicht Speler A

Recto Verso Spel: Zicht Speler B

Recto Verso Spel: Puntenfiches

Recto Verso Spel: Uitdagingsfiches

Recto Verso Spel: Makkelijke Kaarten

Recto Verso Spel: Moeilijke Kaarten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Wat leert je kind: Behendigheid, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren en samenwerken

Recto Verso is semi-coöperatief. Elke beurt proberen 2 spelers samen om zo snel mogelijk een figuur na te bouwen met blokken. Funfact: Speler A ziet een ander patroon dan Speler B. Toch kunnen ze het zó nabouwen dat beide zijdes en het totale figuur klopt. Des te sneller de spelers het figuur weten te bouwen, des te meer punten ze krijgen. Wanneer alle spelers een keer met elkaar hebben gebouwd, wint de speler die de meeste punten heeft verzameld.

Ik vind Recto Verso erg leuk en mijn dochtertje (nu 7) deelt die mening. Ik kan niet wachten tot m’n zoontje, die meer van het bouwen is, oud genoeg is om dit leerzame spelletje met me te doen. Het kleurrijke speelmateriaal nodigt uit tot spelen en is bovendien van hoge kwaliteit. Daarnaast is het nog leerzaam en goed voor je ruimtelijk inzicht ook. Tot slot vind ik het voordeel van deze coöp dat het aandeel van elke speler even groot is!

Je kunt dit leerzame gezelschapsspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

The Genius Star

The Genius Star: op Tafel

The Genius Star: Dobbelstenen Gooien

The Genius Start Voorbeeld 1 Opdracht

The Genius Start Voorbeeld 1 Oplossing

The Genius Start Voorbeeld 2 Opdracht

The Genius Start Voorbeeld 2 Oplossing

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 1 of 2 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Wat leert je kind: Plannen, logisch redeneren, trial&error en onder druk presteren

In The Genius Star gooi je eerst de 7 dobbelstenen. Daarna pak je je spelersbord en leg je de 7 witte blokjes op de geworpen getallen. En dán begint het puzzelen pas echt. Want nu moet je alle gekleurde speelstukken passend op je bord leggen. Er is maar één goede oplossing. Funfact? Door de variabele startopstelling, die wordt bepaald door de dobbelstenen, kun je maar liefst 165.888 unieke puzzels maken.

Ik houd van wiskundige slimmigheden en The Genius Star is daar een voorbeeld van. Los van het feit dat er geen verschil in moeilijkheid per opdracht zit, heb je dus wel ontzettend veel unieke puzzels te maken. Zo knap bedacht. Bijkomend voordeel is dat je dit leerzame spel gewoon lekker relax in je eentje kunt spelen óf in een race tegen de klok met z’n tweeën. Absoluut een aanrader onder de educatieve spellen!

Je kunt dit leerzame bordspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle educatieve spellen vanaf 8 jaar

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse leerzame spelletjes met je gedeeld. De meeste spellen zijn gemaakt voor kinderen, maar er zitten ook zeker educatieve spellen tussen voor volwassenen. Wijsheid komt met de jaren, toch ;)?

Wat vind jij nou goede leerzame spellen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *