De 6 Leukste Escape Room Spellen voor Thuis!

Escape Room Spellen voor Thuis!

“Ongeduldig wacht hij op de code van zijn puzzelende teamgenoot. Hij kijkt naar links en ziet nog 2 minuten en 36 seconden op te klok. Hij buigt zijn hoofd en kijkt naar het 4-cijferige slot dat hij met trillende handen vasthoudt.

Plots hoort hij “Ja! Ja! Dit moet ‘m zijn! 1-3-3-7!” Terwijl hij elk cijfer in de juiste positie draait bonst het hart in zijn keel. Maar zodra hij de 7 heeft goed gezet klinkt een bevrijdende klik. Het slot gaat open en de sleutel voor de uitgang komt vrij. Het is gelukt, ze zijn ontsnapt!”

Iemand die weleens escape rooms op locatie doet, kent deze (of een vergelijkbare) ervaring vast wel. Maar wist je dat je de spanning van een escape room ook thuis kunt ervaren?

Daarom deel ik in dit blog 6 leuke escape room spellen voor thuis!

#1 – Message from Beyond

Escape Room voor Thuis: Message From Beyond: Slot en Krantenknipsel

Escape Room voor Thuis: Message From Beyond: Ontcijferaar

Escape Room voor Thuis: Message From Beyond: Hekserij

Escape Room voor Thuis: Message From Beyond: Methanol en Lamp

 • Uitgever: Escape World
 • Speelduur: 180 Minuten
 • Aantal Spelers: 1-5 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 14 Jaar
 • Jaar van Uitgifte: 2021
 • Gesponsord: Ja

Deze escape room voor thuis komt van ontwikkelaar Escape World. Van origine (en nog steeds) raakten ze bekend door escape rooms op locatie. Door covid-19 ontstond uit creativiteit en noodzaak een escape room voor thuis: Message from Beyond.

Ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws. Het goede nieuws is dat je een blijkbaar een medium als familielid hebt die met de doden kan communiceren. Het slechte nieuws…? Ze is enkele dagen geleden overleden in een autobrand. Op het moment van overlijden werkte ze aan één zaak. En dat bleek er een te zijn met zwarte magie, hekserij en occultisme. Ze heeft haar geheime onderzoek en dossiers aan niemand minder achter gelaten dan jij. Durf jij de zaak op te lossen?

Message From Beyond heeft mij aangenaam verrast. Allereerst ziet het speelmateriaal er echt prachtig uit. Helemaal in stijl en netjes afgewerkt. Je doorloopt meerdere fasen met puzzels, breinbrekers en cryptische boodschappen. En hoewel ik de eerste best wel even pittig vond, was de rest uitdagend. Het systeem met hints (ik had er 2 nodig) via je smartphone werkt prima. Tot slot staat er 180 minuten voor, maar je kunt er in principe zo lang over doen als je wilt.

Een klein deel van deze escape room voor thuis zal verloren gaan. Gelukkig bestaat er een refill set waarmee je deze escape room daarna gewoon kunt doorverkopen/doorgeven.

Je kunt deze escape room voor thuis (alsook de refill kit) online bestellen op EscapeWorld.nl.

#2 – Escape Room: The Game

Escape Room Spellen voor Thuis: Escape Room - The Game
 • Uitgever: Identity Games
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Aantal Spelers: 3-5 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Jaar van Uitgifte: 2016

De (online) interesse in Escape Rooms groeide razendsnel in 2015. In 2016 kwam dan ook het eerste bordspel uit dat hierop inspeelde: Escape Room: The Game. Het spel werd uitgebracht door Identity Games. Ik denk dat dit het aller- allereerste escape room spel voor thuis was.

Je gaat lekker aan de eettafel (of salontafel) zitten, legt de Chrono Decoder op tafel en pakt de envelop voor scenario 1. Je leest de introductie, zet de Chrono Decoder aan en de tijd begint te lopen. Elk scenario bestaat uit meerdere fasen, waarin je een puzzel of raadsel moet oplossen. Je komt daarmee tot een sleutelcode die je middels de Chrono Decoder moet toetsen. Lukt het jullie om deze escape rooms binnen 60 minuten op te lossen?

Escape Room: The Game biedt je voor zo’n €30,- maar liefst vier escape rooms voor thuis. De Chrono Decoder is absoluut een sfeermaker. Het spel is compleet als je de app op je telefoon of tablet installeert en er spannende muziek mee afspeelt! Elk scenario is wel maar één keer te spelen. Ben je erop uitgekeken? Dan zijn er nog talloze Escape Room The Game uitbreidingen verkrijgbaar.

Je kunt deze escape room voor thuis prima doorverkopen als je er netjes mee omgaat!

Je kunt Escape Room: The Game bestellen op bol.com.

Hieronder zie je de inhoud van dit escape room spel voor thuis:

Escape Room Spellen voor Thuis: Escape Room - The Game (Inhoud)


#3 – Exit: Het Spel

Escape Room Spellen voor Thuis: Exit Het Spel
 • Uitgever: 999Games
 • Speelduur: 45-90 Minuten
 • Aantal Spelers: 1-4 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Jaar van Uitgifte: 2016

Nederlands’ bekendste spellenuitgever 999Games kwam kort erna ook met een escape room spel voor thuis, genaamd Exit: Het Spel. Ook van dit escape room spel zijn diverse edities gemaakt. Met elke editie haal je 1 escape room in huis die je één keer kunt spelen.

Dit spel begin je door de inleiding van een boekje te lezen. In dat boekje staan diverse puzzels. Daarnaast wordt er via het boekje verwezen naar kaarten waar raadsels op staan die leiden tot een 3-cijferige code. Je controleert deze code middels een kartonnen codeerschijf. Is deze goed? Dan kun je verder. Zo niet, dan moet je blijven puzzelen. Als alle raadsels zijn opgelost heb je dit escape room spel voor thuis gewonnen!

Wat veel aan deze escape rooms wordt gewaardeerd, zijn de puzzels. Het biedt misschien niet de sfeer van een echte escape room, maar je kunt op een relatief eenvoudige manier samen puzzelen. Ook ben je niet gebonden aan de klassieke 60 minuten tijd van een escape room, maar moet je gewoon zo snel mogelijk tot het einde proberen te komen.

Je kunt deze escape room voor thuis NIET doorverkopen!

Je kunt Exit: Het Spel bestellen op 999Games.nl en bol.com.

Hieronder zie je de inhoud van dit escape room spel voor thuis:

Escape Room Spellen voor Thuis: Exit Het Spel (Inhoud)


#4 – Unlock!

Escape Room Spellen voor Thuis: Unlock
 • Uitgever: Asmodee
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Aantal Spelers: 1-5 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Jaar van Uitgifte: 2017

Asmodee volgde in 2017 met hun escape room spel voor in de huiskamer: Unlock! Escape Adventures. Bij de aanschaf van dit spel krijg je 3 scenario’s om te spelen. En ook voor deze geldt dat je ze slechts 1x kunt spelen.

Voor deze escape room heb je sowieso de app nodig op je telefoon of tablet. Deze laat de tijd zien, geeft eventuele hints en is de manier om te controleren of bepaalde antwoorden op puzzels goed zijn. Je doorloopt het spel simpelweg met kaarten. Je hebt een locatie met diverse objecten. En met die kaarten moet je steeds iets doen om binnen 60 minuten een uitweg te vinden.

Ik zie Unlock! wat meer als een mix tussen Escape Room: The Game en Exit: Het Spel. Het gebruikt eveneens kaarten, net zoals Exit. Maar dankzij de app en de 60 minuten playtime biedt het wel een betere escape room ervaring dan Exit.

Je kunt deze escape room voor thuis prima doorverkopen als je er netjes mee omgaat!

Je kunt Unlock! bestellen op bol.com.

Hieronder zie je de inhoud van dit escape room spel voor thuis:

Escape Room Spellen voor Thuis: Unlock (Inhoud)

#5 – Pocket Escape Room

Escape Room Spellen voor Thuis: Pocket Escape Room
 • Uitgever: 999Games
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Aantal Spelers: 1-6 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Jaar van Uitgifte: 2017

Pocket Escape Room is de ‘kleinste’ escape room voor thuis en bestaat slechts uit kaarten. Ik kan niets anders dan het formaat bedenken, waardoor het meerwaarde biedt ten opzichte van Exit. Maar aangezien er ook hier diverse spellen van te krijgen zijn, was er vast vraag naar. Deze escape rooms voor in je broekzak zijn ook één keer te spelen.

Alle andere escape room spellen voor thuis moet je op een tafel spelen. Voor deze kun je ook lekker op de bank in de woonkamer gaan zitten. Je speelt namelijk alleen met kaarten. Je moet steeds een raadsel oplossen. Je controleert het antwoord door de kaart om te draaien. Is deze goed? Dan pak je de volgende kaart. Is deze fout? Dan krijg je strafpunten, maar pak je ook gewoon de volgende kaart. Heb je alle raadsels doorlopen? Dan heb je gewonnen.

Het formaat maakt dat je Pocket Escape Room overal makkelijk mee naartoe neemt. Bij vrienden thuis, een avond in de kroeg of een familieweekend. Je kunt het zelfs makkelijk in een vliegtuig spelen. Alleen is het niet zo praktisch om daadwerkelijk met 4 of meer spelers te doen. Dan moet iedereen steeds het kaartje wisselen en dat kost tijd. Ook biedt het niet de ultieme escape room ervaring natuurlijk. Los daarvan is het een zeer toegankelijk escape room achtig spelletje!

Je kunt deze escape room voor thuis prima doorverkopen als je er netjes mee omgaat!

Je kunt Pocket Escape Room bestellen op 999Games.nl en bol.com.

#6 – Escape Tales

Escape Room Spellen voor Thuis: Escape Tales
 • Uitgever: WhiteGoblinGames
 • Speelduur: 180-360 Minuten
 • Aantal Spelers: 1-4 Spelers
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Jaar van Uitgifte: 2018

Ook White Goblin Games kon niet achter blijven en bracht (onlangs nog) een escape room spel voor thuis uit. Het specifieke spel heet Escape Tales: Het Ritueel en is denk ik de eerste in een reeks die nog komen gaat. Belangrijker is echter het onderscheidende karakter van dit spel. Zo kun je het prima 2 of 3 keer spelen in plaats van 1 keer. En dat komt omdat jij met jouw keuzes het spelverloop beïnvloedt!

Op tafel heb je de locatie liggen waar je jezelf bevindt. Deze locatie bestaat uit 12 velden, waarvan jij er middels actiefiches 6 van mag kiezen. Door een veld te kiezen, wordt je naar een verhaal verwezen in het Verhaalboek. Deze verwijst vervolgens weer naar een C-Kaart met een raadsel. En soms heb je meer van die kaarten nodig om een raadsel van die locatie op te lossen. De oplossing controleer je via de app. Met goede antwoorden kom je steeds verder.

Zoals ik al zei: de échte factor waarmee deze escape room voor thuis zich onderscheidt van anderen, is de herspeelbaarheid. Niet dat je het spel ontelbaar vaak kunt spelen, maar 2 à 3 keer moet kunnen. Kies je de eerste keer weg A en de tweede keer weg B? Dan kom je vanzelf nieuwe puzzels tegen die je niet eerder hebt gezien.

Je kunt deze escape room voor thuis prima doorverkopen als je er netjes mee omgaat!

Je kunt Escape Tales bestellen op bol.com.

Hieronder zie je de inhoud van dit escape room spel voor thuis (behalve de smartphone natuurlijk ;)):

Escape Room Spellen voor Thuis: Escape Tales (Inhoud)


Nu ben jij aan de beurt!

Wat vind jij van deze escape room spellen voor thuis? Ken je er nog meer? En heb je een favoriete escape room voor thuis?

Ik hoor je mening graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *