Welke Escape Room: The Game Spellen en Uitbreidingen zijn er?

Escape Room: The Game Bordspel en Uitbreidingen

In 2016 won Escape Room: The Game van uitgever Identity Games de speelgoed van het jaar prijs in de categorie ’12 Plus Spellen’. In 2017 won Escape Room: The Game Virtual Reality Set dezelfde prijs binnen de categorie ’18 Plus’.

Dat deze game voor thuis populair is moge duidelijk zijn. Een logisch gevolg bij een populair spel is dat er diverse uitbreidingen uitkomen. En dat is precies wat er bij Escape Room: The Game gebeurde.

Het zijn er nu alleen zoveel… zie jij het overzicht nog? Ik vond het in ieder geval lastig. Daarom heb ik in dit blog een overzicht van alle Escape Room: The Game’s en uitgebrachte expansion packs gezet.

Veel leesplezier!

In dit blog bespreek ik het verhaal van de escape rooms die er allemaal door Identity Games zijn uitgebracht. Hoewel ik het thema daarmee duidelijk maak, zeg ik geen woord over de puzzels en opdrachten die gedaan moeten worden! Dan zou de lol er natuurlijk snel vanaf gaan.

Check hier meer Escape Room spellen voor thuis!

Alle Escape Room spellen van Identity Games zijn onder te verdelen in de volgende groepen:

 1. De Basisspellen
 2. Uitbreidingen die je mét of zonder basisspel kunt spelen.
 3. Uitbreidingen die je alleen met het basisspel kunt spelen.

Hieronder vind je per groep een overzicht van welke spellen erin horen. Ik heb achter elk escape room spel tussen haakjes gezet hoeveel rooms, ofwel scenario’s erin zitten.

1 – De Basisspellen:

2 – Uitbreidingen die je mét of zonder basisspel kunt spelen:

3 – Uitbreidingen die je alleen met het basisspel kunt spelen:

LET OP: Uitbreidingen kun je alleen spelen met het originele bordspel: Escape Room The Game. Je kunt uitbreidingen dus niet combineren met Jumanji Family Edition, het 2 Players spel en de VR Uitbreiding.

Escape Room: The Game

 • Escape Room: The GameType: Standalone Bordspel
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 4
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Variërend van Niveau 2 tot 4
 • Te combineren met: Alles, behalve Jumanji Family Edition

Dit is hét Escape Room Bordspel voor thuis waar het allemaal mee begon. In deze doos zit de Chrono Decoder, 16 sleutels en de inhoud voor 4 Escape Rooms. Met de Chrono Decoder wordt de tijd bijgehouden én hierin kun je de sleutels plaatsen om te controleren of codes zijn gekraakt. Binnen de escape rooms zijn overigens meerdere codes te kraken en kom je steeds een beetje verder. Meestal moet je er 3 of 4 kraken. Dit zijn de escape room spellen in het basisspel:

Prison Break (Niveau 2): Tijdens dit Escape Room spel zitten jij en je maten in de gevangenis. De cel waar jij in zit werd vóór jou behuisd door een wiskundige. Voordat hij werd overgeplaatst heeft hij hints achtergelaten in je cel. Jij en je maten vinden enveloppen met diverse hints en puzzels. Over 60 minuten komen de bewakers weer terug. Kunnen jullie op tijd ontsnappen?

Virus (Niveau 2): Deze game speelt zich af in een laboratorium. Jij en je co’s zijn labpartners van een gerenommeerde professor. Hij heeft alleen een substantie ontwikkeld die levensgevaarlijk is. Laat het nu zo zijn dat één van je labpartners de fles in stukken heeft laten vallen. Als jullie er binnen een uur niet in slagen om tegengif in te nemen, zal deze escape room eindigen met de dood…

Nuclear Countdown (Niveau 3): Jij en je partners van de inlichtingendienst hebben tijdens deze escape room game een bommelding binnen gekregen. Via het telefoonnummer slaagden jullie erin om het appartement te vinden vanuit waar de melding is gedaan. Eenmaal aangekomen wordt al snel duidelijk dat er een explosie zal plaatsvinden binnen 60 minuten. Lukt het jullie om binnen die tijd te ontdekken wáár de bom ligt?

Temple of the Aztec (Niveau 4): Negen meter onder de grond in een verborgen tempel die zich in de Mexicaanse Jungle bevindt. Als schatzoekers zijn jullie op zoek naar het Oog van de Azteken. Een uiterst waardevolle diamant. Maar zodra jullie de tempel binnenstapten, sloot de deur achter jullie. Hij zit potdicht. Als jullie niet weten te ontsnappen in 3.600 seconden, zal de hel losbreken en het niet goed met jullie aflopen.

Je kunt Escape Room: The Game bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Escape Room: The Game – Jumanji Family Edition

 • Escape Room: The Game - Jumanji Family EditionType: Standalone Bordspel
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 3
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Variërend van Niveau 2 tot 3
 • Te combineren met: Niets (helaas).

Dit is een escape room voor kinderen vanaf 10 jaar. De opdrachten zijn makkelijker, al wordt wel aangeraden het te spelen met een volwassene erbij. Je kunt deze uitvoering voor thuis op zichzelf kunt spelen (je hebt geen ander spel nodig), maar je kunt hem niet combineren met andere Escape Room Games. Ook zijn er 2 edities van. In de eerste editie duurt het eerste scenario slechts 15 minuten. In de tweede editie is hier 60 minuten van gemaakt. Dit zijn de escape room games die je krijgt:

De Drummende Kast (Niveau 2): Jullie vriend Jesse is al een tijdje vermist. In de eerste editie gaan jij en je vrienden rondneuzen op z’n kamer, totdat jullie gedrum uit de kast (die op slot zit) hoort komen. Lukt het jullie binnen 15 minuten de kast te openen? De tweede uitgave is uitgebreider. Hier moeten jullie eerst uit het lokaal ontsnappen waar jullie nablijven, zodat jullie op tijd bij Jesse’s oude kamer kunnen komen.

De Zoektocht naar Jesse (Niveau 3): In deze escape room game belanden jullie midden in het computerspel Jumanji. Jullie vinden een brief van Alan Parrish (yes, het karakter uit de Jumanji film van 1995). Hierop staat dat Jesse snel tegengift nodig heeft. Jullie kunnen dit goed verstopte goedje vinden in Alan’s hide-out. Lukt het jullie om het tegengif én Jesse op tijd te vinden?

Verbreek de Vloek (Niveau 3): Om uit het spel Jumanji te ontsnappen moeten jullie de vloek verbreken. Dit doe je door met de groene diamant in je hand een aantal keer Jumanji! te roepen zodra de smaragdgroene maan aan de hemel staat. Dit gebeurt alleen maar 1x in de 10 jaar. Helaas wordt het groene diamant gestolen door een aapje én kom je oog in oog te staan met 5 wilde dieren uit de jungle. Gaan jullie op tijd zijn?

In deze escape room spellen zitten veel herkenningspunten met de films van Jumanji uit 1995 met Robin Williams en de film uit 2017 met o.a. The Rock en Jack Black. Wanneer je kind die leuk vond, valt deze escape room game vast in de smaak!

Je kunt het Escape Room bordspel: Jumanji Family Edition bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Escape Room: The Game – 2 Players

 • Escape Room: The Game - 2 PlayersType: Standalone
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 3
 • Aantal Spelers: 2 personen
 • Moeilijkheid: Variërend van Niveau 2 tot 4
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game óf een Smartphone

Dit is een escape room spel voor 2 personen. Je hebt óf het basisspel (The Game) nodig of gewoon je smartphone. Met de app kun je namelijk de Chrono Decoder nabootsen. Op de doos staat ‘2 spannende escape rooms’ maar omdat er ook een introductie bij zit van 15 minuten, zou ik zeggen dat er 3 spellen inzitten. Hieronder de uitleg over de rooms.

Kidnapped (Niveau 2): Je ontwaakt in een donkere ruimte. Het laatste wat je herinnert is dat je door een donkere steeg liep, een hand over je mond voelde gaan en een klap van achteren kreeg. Al snel ontdek je in de ruimte lugubere details, die erop wijzen dat je ontvoerder geen goede plannen met je heeft. Kun je binnen 15 minuten ontsnappen?

Prison Island (Niveau 3): Jaren geleden ben je opgesloten voor een misdaad die je niet had begaan. Nu is het eindelijk zover en kun je na veel voorbereiding je plan in werking zetten om te ontsnappen. Je weet wel dat met 60 minuten de volledige gevangenis hermetisch afgesloten wordt. Is dit voor jou voldoende tijd om te ontsnappen in deze escape room game?

Mad House (Niveau 4): Je vriendin Diane is opgenomen in een gekkenhuis. Via brieven houden jullie contact. Na een verontrustende brief van haar, besluit je om een zenuwinzinking te faken zodat je ook kunt worden opgenomen. Het doel? Samen met Diane ontsnappen (zoals de serie Prison Break zeg maar). Maar eenmaal opgenomen bekruipt de gekte jou ook. Krijg jij jezelf en Diane op tijd uit het gekkenhuis voordat je zelf gek wordt?

Je kunt Escape Room: The Game 2 Players bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Escape Room: The Game – Virtual Reality

 • Escape Room: The Game - Virtual RealityType: Standalone
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 3
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Variërend van Niveau 2 tot 4
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game óf een Smartphone

Deze editie geeft een geheel nieuwe dimensie aan de escape room spellen voor thuis! Dankzij de Virtual Reality bril treden jullie (wel maar 1 bril) andere werelden binnen en ervaar je nóg meer diepgang in de game. Op de doos staat ‘2 virtual reality escape rooms’, maar er zit ook een introductie bij. Daarom noem ik dat je eigenlijk 3 rooms krijgt. Je kunt deze escape room game spelen met het basisspel (The Game) of via een app die je kunt downloaden op je smartphone.

Down Below (Niveau 2): Dit is het introductiespel en duurt 15 minuten. Je ontwaakt in een donkere, gedempte ruimte en ziet om je heen vissen zwemmen (achter glas dan hè). Net als je beseft dat je diep onder water zit wordt er omgeroepen: “Nog 15 minuten zuurstof!” Kunnen jullie ontsnappen voordat jullie stikken?

Submarine (Niveau 3): Deze escape room game lijkt op zijn voorganger. Hier raakt de duikboot waar jij en je vrienden in zitten zwaar beschadigd waarna jullie nog maar zuurstof hebben voor 1 uur. Gelukkig ligt er een handboek waarin staat uitgelegd hoe je zonder al teveel stroom de duikboot werkende kan krijgen en jullie naar het oppervlak kunnen krijgen. Bereiken jullie het 0ppervlak op tijd?

Behind Enemy Lines (Niveau 4): Jullie zijn als soldaten per helikopter afgereisd naar vijandelijk gebied. Het doel was om informatieve foto’s te maken en terug te keren naar de basis. Helaas stort de helikopter op de terugweg neer aan de rand van een ravijn. Hoewel jullie het allemaal hebben overleefd, is de piloot verdwenen. Je kijkt naar de lucht en de oranje zon schemert door dat ze snel zal verdwijnen. Jullie moeten de weg op tijd terugvinden, anders zijn jullie overgeleverd aan de nachtelijke patrouilles van de vijand!

Je kunt Escape Room: The Game VR bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Uitbreiding: The Legend of Redbeard’s Gold

 • Escape Room: The Game - The Legend of Redbeard's GoldType: Uitbreiding
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 1
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Niveau 2
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game

Je waant zelf in deze escape room game uitbreiding een piraat die het piratenbestaan wil ontvluchten. Hiervoor willen jij en je maten Redbeard’s kajuit binnentreden, 300.000 dubloenen stelen en ervandoor gaan. De hut van de kapitein is alleen op slot… Kapitein Redbeard is aan land gegaan om één van zijn echtgenotes te bezoeken. Met een uurtje zal hij terug zijn. Lukt het jullie om de deur op tijd te openen?

Je kunt deze Escape Room: The Game Uitbreiding bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Uitbreiding: Casino

 • Escape Room: The Game - CasinoType: Uitbreiding
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 1
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Niveau 3
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game

Met dit escape room spel zijn jullie min of meer oplichters die casino’s langsgaan en er met veel geld vandoor gaan. Op een avond wordt een van jullie teamgenoten, Carolyn, gesnapt tijdens het vals spelen en gevangen genomen. De beruchte maffiafamilie Trapiani staat bekend om onmenselijke acties als ze beledigd worden. Jullie krijgen een uur de tijd om zoveel mogelijk geld op te kuchen en Carolyn vrij te kopen. Al is het wel vreemd waarom Carolyn alleen handelde…

Je kunt deze Escape Room: The Game Uitbreiding bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Uitbreiding: Murder Mystery

 • Escape Room: The Game - Murder MysteryType: Uitbreiding
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 1
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Niveau 3
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game

Dit keer dient er een moord te worden opgelost. Een moord op een van de rijkste en meest invloedrijke personen: Theodore Jones. Los van zijn welvaart was hij onaardig en kei- en keihard. Er zijn ongetwijfeld veel vijanden. Je beveelt je onderzoeksteam de ruimte binnenste buiten te keren en elk detail serieus te nemen. Er loopt een moordenaar rond en zodra de pers daar lucht van krijgt, is dat slecht voor het imago van de politie! Zijn jullie op tijd met het oplossen van deze Escape Room Game uitbreiding?

Je kunt deze Escape Room: The Game Uitbreiding bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Uitbreiding: Welcome to Funland

 • Escape Room: The Game - Welcome to FunlandType: Uitbreiding
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 1
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Niveau 3
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game

Als je van Walibi’s Halloween Fright Nights én escape rooms houdt, dan vind je deze uitbreiding vast leuk. Het speelt zich af op een pretpark waar jaren geleden een klein meisje is verdwenen. Na jarenlang gesloten te zijn, heeft het zijn deuren geopend en brengen jij en je vrienden een bezoekje omdat je gratis kaartjes hebt gekregen.

Jullie bezoeken als enige een show van de clown Happy Jack en dienen als vrijwilliger mee te doen. Maar zodra jullie in een kooi zitten en Happy Jack een gekarteld mes pakt, vergaat jullie het lachen. Hij zegt nog een klus te moeten klaren in een andere ruimte, maar komt daarna terug voor jullie. Lukt het jullie te ontsnappen van deze moordlustige clown?

Je kunt deze Escape Room: The Game Uitbreiding bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Uitbreiding: The Magician

 • Escape Room: The Game - The MagicianType: Uitbreiding
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 1
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Niveau 3
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game

Jij en je vrienden hebben net een goochelshow van Flaubert Moudin bezocht. Vastberaden om zijn geheim te ontrafelen, keren jullie ’s nachts terug naar het theater. Zodra de nachtportier zijn eerste ronde heeft gemaakt breken jullie in. Met precies 60 minuten zal de portier weer terug zijn. Lukt het jullie om binnen die tijd het raadsel van deze escape room game uitbreiding op te lossen?

Je kunt deze Escape Room: The Game Uitbreiding bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Uitbreiding: Secret Agent

 • Escape Room: The Game - Secret AgentType: Uitbreiding
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 1
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Niveau 3
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game

Als team van geheime agenten is aan het jullie om de kwade bedoelingen van Zekestand’s president aan het licht te brengen. Jullie dienen eerst het paleis ongemerkt binnen te komen. Daarna moeten jullie de kluis kraken om bewijsmateriaal voor de president’s kwade te krijgen. Tot slot is er één kans op ontsnapping mogelijk en dat is via de geheime ondergrondse metro van de president. Over 60 minuten zal hij die alleen zelf nemen… lukt het jullie op tijd te vertrekken uit dit escape room spel?

Je kunt deze Escape Room: The Game Uitbreiding bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Uitbreiding: The Dentist

 • Escape Room: The Game - The DentistType: Uitbreiding
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 1
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Niveau 4
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game

Als je al bang was voor de tandarts, wordt dat met deze escape room game alleen maar versterkt. Dr. Siènski verdooft op sluwe wijze patiënten om er vervolgens allerlei experimenten op te doen met röntgenstraling. Bij sommige slachtoffers vallen alleen tanden en haren uit, anderen verkopen het met de dood. Dr. Siènski heeft ook jou en anderen verdoofd. Als jullie wakker worden in zijn wachtkamer moet je ontsnappen. Gelukkig biedt de secretaresse, die er niet meer tegen kan, jullie een helpende hand. Kunnen jullie met 60 minuten ontsnappen én de tandarts overmeesteren?

Je kunt deze Escape Room: The Game Uitbreiding bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Uitbreiding: Space Station

 • Escape Room: The Game - Space StationType: Uitbreiding
 • Vanaf Leeftijd: 16 Jaar
 • Aantal Escape Rooms: 1
 • Aantal Spelers: 3 tot 5 personen
 • Moeilijkheid: Niveau 4
 • Absoluut nodig: Escape Room: The Game

Als team van astronauten zouden jullie de komende periode het Russisch ruimtestation MIR II bemannen. Door een explosie zijn jullie 3 Russische collega’s, tevens enige tolken, om het leven gekomen. En helaas is alles op de MIR II in het Russisch. Ook de melding op de intercom. Het lukt je om die te vertalen met een woordenboekje, maar dat betekent niet veel goeds: “Nog 60 minuten zuurstof.” Lukt het jou en je collega’s om het ruimtestation weer operationeel te maken en de zuurstoftoevoer te herstellen?

Je kunt deze Escape Room: The Game Uitbreiding bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog wil ik je een overzicht geven de Escape Room spellen die Identity Games heeft uitgebracht. Ik zal m’n best doen dit blog zo up to date mogelijk te houden, want er komen vast nog meer uitbreidingen. Ook wilde ik je vertellen welk escape room spel en welke uitbreiding met elkaar gecombineerd kunnen (en moeten) worden. Daarnaast gaf ik voor elke escape room game een korte omschrijving zodat je snel een indruk krijgt van het onderwerp van de escape room.

Check hier meer Escape Room spellen voor thuis!

Mocht ik ergens toch ergens cruciale informatie missen of een foutje hebben gemaakt? Of wil je graag jouw mening delen over de Escape Room bordspellen? Dan hoor ik dat natuurlijk graag in een reactie!

6 reacties

 1. Er is ook een basis game 2de editie.
  En ik vraag mij dus af of alle uitbreidingen hiermee gespeeld kunnen worden.
  Weet u dit?

  1. Beste EMZ,

   Bedankt voor je vraag. Volgens mij kun je alle uitbreidingen ermee spelen. Ik meende dat de Chrono Decoder en diens sleutels noodzakelijk zijn om de uitbreidingen te doen, en die zitten er bij.

   Heb ik zo je vragen beantwoord?

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Beste Hans,

  Mij verwart de tekst bij ‘Jumanji’ waar staat dat je het kunt combineren met alle spelen behalve Jumanji terwijl bij alle uitbreidingssets staat dat je die alleen kunt spelen (met de decoder van) het originele basisspel.
  Ik wil dus graag weten of ik een uitbreiding kan kopen op het Jumanjispel, wat ik reeds in bezit heb.
  Bij voorbaat dank, Anna

  1. Beste Anna,

   Bedankt voor je vraag (en feedback) over de Escape Room The Game spellen.

   Jumanji is helaas niet te combineren met andere spellen of uitbreidingen. De Chrono Decoder is anders dan die van het basisspel.

   Een uitbreiding kopen is dus helaas geen optie :(.

   Groet en succes,
   Hans van Spellenwijs.nl

 3. Zijn er ook uitbreidingen op de escape room the game versie voor 2 personen ?
  Ik zie namelijk bij alles dat het vannaf 3 personen is .

  1. Beste John,

   Bedankt voor je vraag over Escape Room The Game uitbreidingen.

   Helaas zijn er op dit moment van schrijven nog geen uitbreidingen voor Escape Room The Game 2 Player. Je hebt naast het eerste spel ook nog een Horror Editie en een Puzzle Adventure.

   Die kun je beide met 2 spelers doen.

   Ik begreep van m’n contactpersoon bij Identity Games dat het wel op de planning ligt om uitbreidingen te maken, maar concrete data zijn er nog niet.

   Heeft dit je vraag beantwoord?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *