Everdell Spirecrest (Nederlands): Review, Speluitleg + Unboxing!

Everdell Spirecrest: Review, Speluitleg + Unboxing!

Op dit moment van schrijven is het ruim een jaar geleden dat Everdell door White Goblin Games in Nederland werd uitgebracht. Ongeveer een half jaar later kwam de 1e uitbreiding Everdell Pearlbrook uit.

Nu zijn we weer een half jaar verder en mogen we ook de 2e uitbreiding, Everdell Spirecrest, welkom heten!

In dit blog laat ik je foto’s zien van al het speelmateriaal, vertel ik wat deze Everdell uitbreiding precies toevoegt én deel ik natuurlijk mijn Everdell Spirecrest review!

Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij de Everdell uitbreiding Spirecrest zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals met Everdell Spirecrest meerdere grote boswezens in het spel komen, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Wat voegt het toe?
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Everdell Spirecrest:

 • 1 Extra speelbord
 • 5 Grote boswezens
 • 6 Plastic zadels (1 reserve)
 • 33 Ontdekkingskaarten
 • 12 Weerkaarten
 • 6 Everdell kaarttegels
 • 24 Kaarttegels
 • 6 Vosarbeiders
 • 1 Kikkerambassadeur
 • 12 Konijnenreizigers
 • 12 Puntenfiches van waarde 3
 • 1 Boekje Everdell Spirecrest spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Everdell Spirecrest: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

Everdell Spirecrest: Achterkant Doos

De binnenkant leeg ziet er zo uit:

Everdell Spirecrest: Binnenkant Doos (Leeg)

De binnenkant gevuld ziet er zo uit:

Everdell Spirecrest: Binnenkant Doos (Gevuld)

En zoals je kunt zien is er voor het extra speelbord een bescherming bijgeleverd:

Everdell Spirecrest: Binnenkant Doos (met Bescherming)

Je vindt de Everdell Spirecrest spelregels terug in een boekje van 14 bladzijden. De spelregels staan uitgelegd op 1 t/m 6. Extra toelichtingen staan op 7-10. Tot slot staan er mooi beschreven fragmenten uit het dagboek van Torrin Hare op de laatste pagina’s 11 t/m 14.

Everdell Spirecrest: Spelregels

Met Everdell Spirecrest wordt het speelbord uitgebreid met onderstaande ‘bergspeelbord’. Dit bord stelt de bergen van Spirecrest voor.

Everdell Spirecrest: Bergspeelbord

Alle spelers krijgen een Konijnenreiziger die de bergen van Spirecrest gaat verkennen:

Everdell Spirecrest: Konijnenreizigers

Daarnaast komen er 5 grote boswezens in het spel. Dit zijn Whisper, Koning Rhun, Windlore, Stubblehoof en Honeypaw.

Everdell Spirecrest: Grote Boswezens (Whisper, Koning Rhun, Windlore, Stubblehoof en Honeypaw)

Op deze grote boswezens komen jouw kleinere arbeiders te zitten. Hoe dat komt vertel ik later. Punt blijft, je kunt alleen fatsoenlijk op zo’n beest blijven zitten met een zadel. Daarom krijg je die er ook bij!

Everdell Spirecrest: Zadels

Je kunt deze grote boswezens krijgen met ontdekkingskaarten. De groene stapel bevat kaarten uit het voorgebergte, de witte stapel bevat kaarten uit de bergtoppen en de bruine stapel bevat kaarten uit de bergruggen.

Everdell Spirecrest: Ontdekkingskaarten (Achterkanten)

Hieronder zie je de ontdekkingskaarten van het voorgebergte: Sunblaze Route, Stubblehoof, Mistrise Route, Greensprout Route, Starfall Route, Everblossom Route, Kaartenverkoper, Caravan van de Cartograaf, Gids, Archeoloog en de Voedselzoeker.

Everdell Spirecrest: Ontdekkingskaarten (Voorgebergte)

Hieronder zie je de ontdekkingskaarten van de bergtoppen: Bellsong Route, Windlore, Whisper, Koning Rhun, Honeypaw, Oude Boomgaard, Ruïnes van Spire, Schuilplaats van Grey Cloak, Mijnen van Moleia, Stormvale en de Cloudrim Bergtop.

Everdell Spirecrest: Ontdekkingskaarten (Bergtoppen)

Hieronder zie je de ontdekkingskaarten van de bergruggen: De Afgelegen Kust, Premiejager, De Stad Sunblaze, De Stad Starfall, De Stad Everblossom, De Stad Mistrise, De Stad Geensprout, Gatherwind Route, Hopewatch Route, Bergpas van Serpent en Luchtlied.

Everdell Spirecrest: Ontdekkingskaarten (Bergruggen)

Naast ontdekkingskaarten, komen er met Everdell Spirecrest ook weerkaarten in het spel voor de Herfst, Winter, Lente en Zomer.

Everdell Spirecrest: Weerkaarten (Achterkant)

Hieronder zie je alle weerkaarten. Ze heten Hagel, Bosbrand, Overstroming, IJskoude Regen, Sneeuwstorm, Dichte Mist, Tornado, Zware Regenval, Onweer, Droogte, Harde Wind en Hittegolf.

Everdell Spirecrest: Weerkaarten (Voorkant)

Tot slot zal je Konijnreiziger kaarttegels tegenkomen. Je hebt 6 begintegels (Everdell Kaarttegels) en 24 verschillende.

Everdell Spirecrest: Everdell Kaarttegels
Everdell Spirecrest: Kaarttegels (Achterkant)

Hieronder heb ik alle kaarttegels op de foto voor je gezet.

Ze heten Het Moeras, Yara’s Veldje, Meerkat Ravijn, Fort Afgelegen, Klein Kruispunt, Lelievijvers, Littledell, Kibblerill Pont, Langebenenbos, Borrelende Bronnen, Stompe Heuvel, Knusse Baai, Ambergrotten, Bessenland, Dugworm Geul, Burrowdale, Dubbele Bruggen, Dassentanden, Quokka Eiland, Spiegelmeer, Schipbreukkliffen, Zomerbloemenveld, Versteende Woestijn, Mistfire Watervallen.

Everdell Spirecrest: Kaarttegels (Voorkant)

Een van de leukste onderdelen van Everdell vind ik altijd de arbeiders. En ditmaal krijgen we er weer nieuwe arbeiders bij: vossen! Hieronder zie je de vossenarbeiders én hun kikkerambassadeur voor Everdell Pearlbrook.

Everdell Spirecrest: Vosarbeiders en Kikkerambassadeur

Tot slot kunnen de puntenaantallen nogal oplopen. Daarom krijg je er ook weer wat extra puntenfiches van waarde 3 bij:

Everdell Spirecrest: Puntenfiches van Waarde 3

3 – Everdell Spirecrest: Wat voegt het toe?

Wat voegt deze uitbreiding toe?

Met Everdell Spirecrest worden de volgende elementen toegevoegd:

 1. Extra speelbord
 2. Kaarttegels
 3. Ontdekkingskaarten
 4. Weerkaarten
 5. Nieuwe arbeiders

3.1 – Extra speelbord

Net als Everdell Pearlbrook, voegt ook Everdell Spirecrest een extra speelbord toe. Dit zijn de bergen van Spirecrest en die plaats je onder het speelbord uit het basisspel (dus o.a. op de plek van de aflegstapel).

Elke speler zet zijn of haar konijnenreiziger op het voorgebergte-symbool.

Geef elke speler een Everdell kaarttegel en schud de overige kaarttegels. Op elk bergpad komen zoveel kaarttegels te liggen als het aantal spelers +1. Alle kaarttegels vóór het bergtoppen-symbool worden alvast open gelegd. De rest blijft gesloten.

Schud de stapels ontdekkingskaarten en leg deze gesloten op de betreffende plekken.

Sorteer tot slot de weerkaarten, schud elke soort en leg er 1 gedekt op de vier locaties. Draai vervolgens de weerkaart van de winter open.

Everdell Spirecrest: Winterkaart Open

Hier ligt feitelijk al het speelmateriaal dat de expansie Everdell Spirecrest toevoegt.

Zodra een speler heeft voorbereid voor het volgende seizoen, moet je direct de ontdekkingsactie uitvoeren. Tijdens deze actie voer je onderstaande stappen uit:

 1. Kaarttegel nemen
 2. Ontdekkingskaart nemen
 3. Weerkaart omdraaien
 4. Konijnreiziger naar volgende symbool verplaatsen

Je konijn begint op het voorgebergte-symbool. Aan het einde van de winter verplaats je jouw konijn naar het bergtoppen-symbool. Aan het einde van de lente verplaats je jouw konijn naar het bergruggen-symbool. Aan het einde van de zomer verplaats je jouw konijn naar je Everdell kaarttegel.

3.2 – Kaarttegels

Everdell Spirecrest: Kaarttegel Kiezen

Op het pad dat je konijn gaat bewandelen liggen kaarttegels. Daar mag je er een van kiezen. De gekozen kaarttegel leg je rechts van je Everdell kaarttegel.

Je krijgt tijdens Everdell Spirecrest in totaal 3 kaarttegels. Hiermee kun je extra punten scoren. In het laatste seizoen mag je namelijk op expeditie.

Everdell Spirecrest: Op Expeditie

Je mag je konijn van links naar rechts over de kaarttegels verplaatsen en de aangegeven kosten betalen om de punten te krijgen. Wil of kun je bepaalde kosten niet betalen? Dan mag je konijn ook niet verder naar rechts. Je mag immers geen tegel overslaan.

NB: Het kan dus slim zijn om als eerste kaarttegel een relatief goedkope tegel te nemen!

3.3 – Ontdekkingskaarten

Everdell Spirecrest: Ontdekkingskaart Opendraaien

Naast het pad dat je konijn gaat bewandelen liggen ook ontdekkingskaarten. Trek er 3 en leg deze open onder het bergspeelbord. Hier moet je er nu één van kiezen. De linkse is gratis. De middelste betaal je 1 grondstof of 1 handkaart voor. De rechtse betaal je 2 grondstoffen, 2 handkaarten of een combinatie voor.

Je krijgt tijdens Everdell Spirecrest 3 ontdekkingskaarten. Deze kaarten leveren je voordelen op gedurende het spel of punten aan het einde van het spel.

Everdell Spirecrest: Grote Boswezens op Speelbord

Noemenswaardig zijn de grote boswezens. Kies je namelijk voor een ontdekkingskaart met zo’n dier erop? Dan neem je het houten speelstuk, plaats je er een zadel op en zet je één van je arbeiders op het dier. Deze arbeider wandelt nu samen met het grote boswezen en profiteert voor de rest van het spel van een voordeel.

3.4 – Weerkaarten

Everdell Spirecrest: Weerkaart Opendraaien

Zodra je konijnreiziger het volgende veld heeft bereikt, draai je (indien dat nog niet gebeurd is) de weerkaart van het volgende seizoen open.

Weerkaarten zijn gebeurtenissen en zorgen elk seizoen voor een negatief effect. Deze effecten zijn voor alle spelers hetzelfde. Let wel: elke weerkaart is gekoppeld aan één seizoen. En omdat spelers niet altijd in hetzelfde seizoen zitten, hebben ze dus niet per se tegelijkertijd met dezelfde weerkaart te maken!

3.5 – Nieuwe arbeiders

Hier kan ik kort over zijn. Met Spirecrest krijg je weer nieuwe arbeiders. Ditmaal zijn het vossen. De vossenarbeiders worden bovendien vergezeld door een kikkerambassadeur voor als je met Everdell Pearlbrook wil spelen.

4 – Everdell Spirecrest: Review

Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze Everdell Spirecrest recensie elk van de toevoegingen apart.

Extra speelbord

Het extra speelbord is wederom een plaatje. Ik kan niet anders zeggen. Het sluit bijna naadloos (er is licht kleurverschil) aan op het speelbord van het basisspel en is een mooie manier om de grenzen van Everdell te verleggen naar de gebergten van Spirecrest.

Everdell Spirecrest: van Bovenaf (Volle Tafel)

Wel maakt het Everdell nóg groter. En het was al groot. Als je een kleine tafel hebt, sta je hier dus misschien niet om te springen.

Maar oké. Wat wel fijn is van dit nieuwe speelbord t.o.v. die uit Everdell Pearlbrook, is dat je deze niet aan de zijkanten van het speelbord legt, maar er onder. In het verlengde ervan. Dit maakt dat het speelbord wel op veel tafels zal passen.

Kaarttegels

De kaarttegels zorgen dat je extra punten kunt verdienen aan het einde van het spel. In mijn ogen is dit een welkome toevoeging, omdat het extra manieren biedt om punten te scoren. Lukt plan A niet helemaal? Dan kun je nog voor plan B gaan.

Ook vind ik het leuk dat je de kaarten van links naar rechts moet afhandelen. Hierdoor kan tijdens Everdell Spirecrest een interessante vorm van interactie ontstaan.

Everdell Spirecrest: Kaarttegels Tactisch Pakken

Stel dat jij als eerste naar het volgende seizoen gaat, dan kun je er tactisch voor kiezen om een kaarttegel met weinig punten te pakken. Die zijn relatief makkelijk. Door moeilijke kaarttegels te laten liggen, maak je het jouw tegenstanders lastiger. Zij zullen namelijk harder moeten werken om én die kaarttegels te fixen én hun stad uit te blijven breiden.

Ontdekkingskaarten

Ontdekkingskaarten geven spelers unieke eigenschappen, eenmalige voordelen of punten. Je zou bijna kunnen zeggen dat Everdell hierdoor een wat meer asymmetrisch karakter krijgt. De invloed is echter niet zó groot. Bovendien blijft ieders einddoel hetzelfde: gewoon de meeste punten halen.

Everdell Spirecrest: Gespeelde Ontdekkingskaarten

Ik vind ontdekkingskaarten eigenlijk wel tof. Juist omdat weerkaarten je al een handicap geven. Dan is een tegenreactie die je een voordeeltje oplevert bijzonder welkom. De ontdekkingskaarten die je een voordeel tijdens het spel geven, waardeer ik het meeste.

De ontdekkingskaarten die je punten opleveren aan het einde van het spel vind ik ook zeker fijn. Dat ligt eigenlijk in het verlengde van de kaarttegels. Extra manieren voor punten maakt dat je makkelijker kunt switchen (lukken plan A en B niet? Dan C misschien wel).

Oja, waar ik mijzelf elke keer op betrap, is dat ik zo’n groot boswezen wil. En er zijn maar 5 kaarten. Je hebt dus best kans, dat je die niet krijgt. En krijgt ik ‘m niet? Dan vind ik dat jammer. Dat ligt alleen niet aan het spel, maar aan mijn drang om een van mijn arbeiders in het zadel van een groot boswezen te hijsen ;).

Everdell Spirecrest: Vos op Windlore

Weerkaarten

De weerkaarten zijn natuurlijk niets meer dan gebeurteniskaarten. En you either love them, or hate them. Ik ben zelf geen enorme fan van onvoorspelbaarheid, dus echt blij met deze kaarten was ik niet.

Echter, je hebt per seizoen ‘maar’ 3 weerkaarten. Als je die een beetje kent, dan kun je dus rekening gaan houden met wat scenario’s. En ondanks dat je niet 100% zeker weet wat er gaat komen, kun je op die manier wel beter anticiperen op wat er komen gaat.

En nu ik ze ken, kan ik ze dus ook wat meer waarderen.

Everdell Spirecrest: Open Weerkaarten

Nieuwe arbeiders

Tjah, wat kan ik hierover zeggen? Ik houd van die beestjes haha.

Final thoughts…

Kijk.

Ik vind Everdell an sich geen strategisch bordspel omdat je van te voren niet een duidelijke koers kunt bepalen. Dat kan niet omdat je afhankelijk bent van de kaarten die je krijgt. Je moet elke beurt weer kijken wat je opties zijn en de meest tactische keuze maken.

Zo loop je stap voor stap naar het einde van het spel.

Met Everdell Spirecrest worden die stapjes lastiger om uit te voeren.

Dat zit zo.

Ten eerste zorgen de weerkaarten ieder seizoen voor een handicap:

 • Je mag dit seizoen geen boslocaties gebruiken.
 • Je speelt dit seizoen met 1 arbeider minder.
 • Je betaalt dit seizoen 1 grondstof extra voor gebouwen.
 • Enzovoorts…

Bovendien weet je pas wat de handicap van een seizoen is, als dat seizoen voor het eerst wordt begonnen.

Ten tweede geven ontdekkingskaarten spelers unieke eigenschappen. Hoewel dit voordelen zijn voor de spelers zelf, levert het ook meer mogelijkheden op. Dit maakt het maken van een keuze lastiger. Bovendien betekenen de eigenschappen voor andere spelers dat gedrag van hun tegenstanders onvoorspelbaarder wordt.

Ten derde maken kaarttegels dat je kunt plannen en met nóg meer factoren rekening moet houden. Bouw je ‘dit gebouw’ nog of bewaar je de grondstoffen voor een kaarttegel? Wat levert meer punten op?

Ik besluit mijn Everdell Spirecrest review dus met het feit dat deze uitbreiding voor meer variatie en onvoorspelbaarheid zorgt. De een vind dit een leuke uitdaging (ikzelf bijvoorbeeld), maar de ander zal er alleen maar gefrustreerd van raken.

De huidige editie van Everdell Spirecrest is de zogenaamde retailvariant. Met de Everdell Trailblazers Pack kun je het speelmateriaal upgraden tot een Collector’s Edition.

Momenteel zijn ook Everdell Pearlbrook en Everdell Bellfaire uit. In m’n blog over alle Everdell uitbreidingen ga ik dieper in op de verschillen met Spirecrest.

Met de Folded Space insert voor Everdell kun je alles mooi opbergen!

Everdell Spirecrest: Op Tafel

Mijn Everdell Spirecrest review in het kort?

Everdell Spirecrest voegt een berg aan nieuw speelmateriaal toe. Het is mooi, schattig en tof om mee te spelen. We hadden niet anders verwacht, toch ;)? Naar mijn mening maakt Spirecrest het basisspel veel uitdagender. Dit komt door de handicaps van weerkaarten, de talloze extra opties die ontdekkingskaarten bieden en de benodigde planning-skills die kaarttegels van je vragen. Toegegeven. Deze uitbreiding voegt écht iets nieuws toe. Dat staat buiten kijf. Maar Spirecrest verhoogt ook de moeilijkheidsgraad en niet iedereen zal die berg willen beklimmen.

5 – Everdell Spirecrest: Waar te koop?

Je kunt Everdell Spirecrest online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over Everdell Spirecrest, de tweede uitbreiding voor het geroemde bordspel Everdell. Ook deze expansie werd bedacht door James A. Wilson en geïllustreerd door Andrew Bosley. Waar Starling Games de internationale uitgave heeft gedaan, heeft White Goblin Games de uitbreiding Everdell Spirecrest in het Nederlands uitgebracht.

Als je nog vragen hebt over deze uitbreiding, stel ze dan gerust in een reactie.

Wil je graag jouw recensie geven? Deel je mening dan in een reactie. Dan hebben andere lezers er ook wat aan :).

Voor de hoofdafbeelding van dit blog is een foto gebruikt van Rachel Claire via Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *