14 Everdell Tips voor een Strategie om mee te winnen!

Everdell Tips voor een Strategie om mee te winnen!

Toen ik Everdell voor het eerst speelde, kreeg ik al snel de indruk dat de geluksfactor best hoog lag. Maar na meerdere potjes ontdekte ik dat er tóch wat tactische keuzes te maken zijn.

Dus, hoe kun je Everdell winnen?

In dit blog deel ik 14 tips met je waarmee je jouw Everdell strategie kunt optimaliseren en winst kunt binnenharken!

1: Speel met de kaarten die je hebt, niet die je wil

Een echte beginnersfout bij Everdell is om te gaan wachten of jagen op een specifieke kaart. Voor de goede orde, dat deed ik ook altijd! Vooral als ik de man of vrouw had, wilde ik respectievelijk bijbehorende vrouw of man. Koste wat het kost.

Maar de kans dat de kaart komt die jij wil, is erg klein. Van de meeste kaarten zitten er 2, 3 of 4 in. De Boerderij is een uitzondering met 8. Check mijn Everdell review voor de exacte aantallen! Er zitten in totaal 128 boswezens en gebouwenkaarten in het spel. Reken maar uit hoe klein de kans is. En dan zijn er ook nog eens andere spelers die óók kaarten verzamelen.

Everdell Tips: Speel met de kaarten die je hebt, niet die je wil

Daarom is mijn eerste, en misschien wel belangrijkste Everdell tactiek: speel met de kaarten die je hebt, niet die je wil!

2: Probeer eerst kaarten te krijgen die je grondstoffen opleveren

Grondstoffen zijn schaars. En zo is het. Probeer daarom in de eerste ronde een kaart te spelen waar je grondstoffen mee krijgt.

Dit kunnen groene kaarten zijn, want die leveren je direct én in de twee productiefases grondstoffen op. Maar vergeet ook zeker niet een aantal blauwe kaarten. Met name de Winkelier en het Gerechtsgebouw kunnen je veel grondstoffen opleveren!

Everdell Tips: Speel Kaarten om Grondstoffen te Krijgen

Dus Everdell tip nummer 2: Pak in het begin kaarten die je grondstoffen opleveren!

3: Ga eerst voor inkomen, dan voor punten

Oké, mijn vorige Everdell tip was duidelijk: Focus eerst op kaarten die je grondstoffen opleveren.

Blijf dit echter niet te lang doen!

Dit soort kaarten leveren namelijk niet heel veel punten op. Verzamel de ‘grondstof-kaarten’ vooral in de eerste 2 seizoenen (winter en lente). Daarna moet je de omslag maken naar kaarten die vooral punten opleveren. Je doet er goed aan om hier in het 3e en 4e seizoen (zomer en herfst) voor te gaan.

4: Vul je stad niet te snel

Ik heb een paar keer meegemaakt dat spelers hun stad erg snel wisten te vullen. Zij waren alleen vergeten dat je maximaal 15 plekken in je stad hebt. Op zich is een volle stad goed, maar niet als je alleen maar kaarten met lage punten hebt. En dat hadden zij dus. Met een nederlaag tot gevolg.

Dus als je Everdell wil winnen, probeer je stad dan niet te snel te vullen. Zeker niet met kaarten die weinig punten geven. Wacht rustig af, pak nog wat nieuwe kaarten en wie weet zitten er betere kaarten tussen dan die je op handen hebt.

5: Benut eerst de acties waar concurrentie op zit

Everdell Tips: Pak eerst de plekken met concurrentie

Dit klinkt misschien als een no-brainer, maar ik zie het nog zo vaak fout gaan. Het is soms heel verleidelijk om zo snel mogelijk kaarten in je stad te spelen. Echter, dat kun je altijd nog doen. Je kunt beter eerst kijken of er nog een veld op het speelbord vrij is voor jouw arbeider. Zet jij jouw arbeider niet neer? Dan heb je een grote kans dat je tegenstander ‘m bezet. Met name bosvelden kunnen erg geliefd zijn.

Dus daarom luidt een van mijn Everdell tips: benut eerst de acties waar concurrentie op zit!

6: Probeer voor te lopen op je tegenstanders

Oké, deze Everdell tip is handig, maar lastig. Meestal worden de meest interessante (bos)velden op het speelbord bezet door arbeiders. Past een speler? Dan moet hij of zij diens arbeiders van het speelbord halen. Dit is dus hét moment dat gewilde velden weer vrij komen.

Op dat moment wil je eigenlijk nog een arbeider hebben. Want zodra de tegenstander past en naar het volgende seizoen gaat, kun jij mooi het vrijgekomen veld nog bezetten. Heb je geen arbeider meer en moet jij óók passen? Dan kan je tegenstander wéér dat veld bezetten en jij niet.

Probeer daarom in je Everdell strategie voor te lopen op je tegenstanders. En het liefst op de speler die vóór jou zit!

7: Know the numbers!

Als het om kaarten gaat, kent Everdell een hoge geluksfactor. De kans dat je krijgt wat je wil, is namelijk erg klein. Dit betekent alleen niet dat je helemaal niks met statistiek kan. In mijn Everdell review vind je hoe vaak alle kaarten in het spel zitten.

Everdell Tips: Know the Numbers voor deze Kaarten

Daarnaast is het voor het Kasteel, School, Paleis en Theater goed om onderstaande cijfers te weten:

 • Gewone Gebouwen (10 soorten, 32 totaal)
 • Gewone Boswezens (9 soorten, 32 totaal)
 • Unieke Gebouwen (14 soorten, 33 totaal)
 • Unieke Boswezens (15 soorten, 32 totaal)

Meestal zul je de keuze of je één van die paarse gebouwen bewaart baseren op wat er al in je stad ligt. Moet je een keer kiezen tussen 2 paarse kaarten? Dan helpen bovenstaande cijfers je wellicht :). Overigens zijn de meeste unieke gebouwen en boswezens wel wat duurder dan de gewone.

8: Bouw je strategie niet op gebeurtenissen

Focus niet op gebeurteniskaarten en -tegels. Op zich zijn 1 of 2 gebeurtenistegels wel te pakken. De gebeurteniskaarten daarentegen pak ik meestal met toeval. Ik houd wel in de gaten welke kaarten er liggen, maar ga niet jagen op een specifieke andere kaart. Want je moet dan weer een specifieke kaart te pakken krijgen en eh ja, zie #1 van m’n Everdell tips :).

Kun je er wel één of zelfs twee halen? Top! Maar focus er niet op. Dit is een van m’n Everdell tactieken waar vooral beginners veel baat bij zullen hebben denk ik.

Everdell Tips: Staar je niet blind op gebeurtenissen

9: Let op je tegenstanders

Je bent in Everdell vooral met je eigen stad bezig. Er zijn echter een paar momenten waarbij het goed is om op je tegenstanders te letten. Hieronder schets ik wat situaties.

Speelt iemand de Koning? Dan kan deze speler extra punten scoren met gebeurtenissen. Als je een gebeurtenis op het oog hebt, zou ik ‘m maar snel pakken!

Speelt iemand de Begraafplaats? Dan kan deze speler na het plaatsen van een arbeider de bovenste 4 kaarten van de aflegstapel pakken en één ervan GRATIS bouwen. Houd dus in de gaten of deze speler kaarten aflegt. Grote kans dat hier dure (en dus waardevolle) kaarten tussen zitten. In dat geval kan het verstandig zijn om minimaal 4 slechte kaarten af te leggen!

Everdell Tips: Gebruik de Begraafplaats

Speelt iemand de Kermis? Dan is de kans groot dat de Dwaas (-2 punten!) jouw kant op komt. Daar kun je niet veel aan doen, behalve als je nog één plek in je stad hebt. Die moet je dan misschien toch maar vullen.

10: Bewaar kaarten om je stad mee op te ruimen

Met dit soort kaarten bedoel ik:

 • Universiteit
 • Ruïnes
 • Kraan
 • Kerker (eventueel in combinatie met de Boswachter)
Everdell Tips: Kaarten om je Stad op te Ruimen

Deze kaarten stellen je in staat om kaarten uit je stad te verwijderen (en er nog wat voor te krijgen ook!). Die eigenschappen zijn bijzonder aangenaam in een aantal situaties. Bijvoorbeeld wanneer je de Dwaas hebt gekregen óf wanneer je kaarten met weinig punten uit je stad wil verwijderen om plek te maken voor kaarten met veel punten.

11: Onthoud dat stenen schaars zijn

Als je de boskaarten niet meerekent, is er maar één plek op het speelbord waar je steen kunt krijgen. Terwijl steen voor veel gebouwen nodig is. Gelukkig zijn er een aantal kaarten waarmee je steen kunt krijgen. Het is goed om je daar bewust van te zijn, zodat je ze kunt spelen als je ze op handen krijgt. Die kaarten zijn:

 • Marskramer: Dan mag je 2 willekeurige grondstoffen ruilen voor andere grondstoffen
 • Mijn: Ontvang 1 steen
 • Pakhuis: Hier kun je per productie 1 steen op leggen.
 • Schoonmaker: Hiermee kun je bijvoorbeeld de Mijn en het Pakhuis nogmaals activeren.
 • Uitkijkpost: Dan kun je het veld voor steen uitvoeren, ook al is die bezet.
 • Gerechtsgebouw: Dan kun je steen krijgen als je een gebouw speelt.
 • Rechter: Dan kun je na het spelen van een kaart een grondstof ruilen voor steen.
Everdell Tips: Schoonmaker met Pakhuis

12: Speel eerst de Vrouw en dan pas de Man

Als je eerst de Vrouw speelt en dan pas de Man, dan krijg je het effect (= 1 grondstof naar keuze) van de man. Speel je eerst de Man en daarna pas de Vrouw? Dan krijg je die bonus niet. Behalve tijdens de productiefase dan.

Dus, kun je eerst de Vrouw spelen en daarna de Man? Doe dat. En niet andersom.

Everdell Tips: Speel Eerst de Vrouw, dan de Man

13: Waag een gok met de Begraafplaats

Als je deze kaart in je stad speelt opent dat de mogelijkheid tot makkelijk punten incasseren. Zet je er namelijk een arbeider op? Dan mag je de bovenste 4 kaarten van de aflegstapel pakken en één kaart gratis bouwen. GRATIS.

Hoe mooi is het als je in de ene beurt een dure kaart als de Ever Tree en het Kasteel of Paleis aflegt en deze kaart in je volgende beurt gratis mag bouwen. Het is zo tof als dat lukt!

Maargoed, in nummer 9 van mijn tips om Everdell te winnen noemde ik de Begraafplaats al. Waar jij andere spelers in de gaten moet houden, doen zij misschien hetzelfde bij jou. Daarom blijft het een gokje als je kaarten aflegt. En het is sowieso verstandig om altijd maar 1 kaart af te leggen. Des te groter de kans dat deze tussen de 4 bovenste kaarten zit als je daarna weer aan de beurt bent.

14: Probeer de Koningin vroeg in het spel te bouwen

Als je een arbeider op de Koningin zet mag je één kaart van maximaal 3 punten gratis spelen. Lukt het je om de Koningin in de lente te spelen? Dan kun je maar liefst 3 keer een gratis kaart bouwen met maximaal 3 punten. Nouja, zolang je de arbeiders over hebt.

Everdell Tips: Speel de Koningin Vroeg in het Spel

En fair enough, de Koningin is duur. Probeer ‘m daarom te spelen door de Herbergier af te leggen. Je krijgt dan namelijk 3 besjes korting. Dan wordt het een stuk interessanter :).

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je diverse Everdell tips en tactieken gegeven. Hier kun je jouw Everdell strategie mee vormen en je kansen vergroten om dit bordspel te winnen. Uiteraard zullen alle tips niet altijd slagen. Het blijft een spel waar geluk een rol in speelt.

Daarnaast zijn er vast nog meer tips. Weet jij nog een leuke tactiek die ik niet heb genoemd? Dan vind ik het tof als je die een reactie deelt :)!

Meer over Everdell lezen? Check m’n uitgebreide blogs met foto’s, uitleg en reviews:

14 reacties

 1. Ha Hans

  Bij 9 staan wat typefouten over de begraafplaats. Ik dacht, handig als iemand je er op wijst.
  “Dan kan deze speler 4 na het plaatsen van een arbeider de bovenste 4 kaarten van de aflegstapel pakken en GRATIS bouwen. ”
  1 gratis bouwen mist en de eerste 4 snap ik niet.

  Leuke toegsnkelijke site trouwens!

  1. Beste Raimond,

   Thanks voor je scherpe reactie bij m’n Everdell tips!

   Helemaal terecht. Ik heb je punten aangepast. Volgens mij klopt deze nu :).

   Ook bedankt voor je compliment!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Zou jij everdell met 2 spelers spelen met de ‘border’ variant of gewoon standaard?

  Thx!

  1. Beste Joël,

   Bedankt voor je reactie bij m’n Everdell tips.

   Ik speel eigenlijk nooit met de border variant. Ik waardeer het concept ervan hoor. Maar in mijn potjes met 2 spelers vinden we ‘het niet door de deck komen’ geen probleem.

   Al kan ik me goed voorstellen dat sommigen dit wel ervaren. Ik denk dat je puur even moet kijken hoe je het zelf ervaart.

   Helpt dat?

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

 3. Vraagje:
  Mag je meerdere unieke wezens en gebouwen in je stad hebben?
  Ik vind die omschrijving in het boekje niet duidelijk.
  Dank je.

  1. Beste Laura,

   Bedankt voor je vraag!

   Je mag meerdere unieke wezens en gebouwen in je stad hebben, maar van elk uniek wezen en uniek gebouw maximaal 1.

   Bijvoorbeeld: Je mag een rechter, dokter en monnik in je stad hebben, maar niet 2 rechters.

   De beschrijving in de regels is inderdaad vatbaar voor meerdere interpretaties.

   Helpt dit?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

 4. Hallo,

  Wat doe je als de puntenfisches op zijn. Mijn man bleef maar op reis gaan in de herfst. Hij ging van 2 kaarten pakken en 1 punt(open locatie) naar reislocatie 2 punten. (Open locatie).
  Daar kun je heel veel.punten mee halen.

  Groetjes Annelies

  1. Beste Annelies,

   Bedankt voor je vraag over Everdell.

   Ik heb zelf nog niet meegemaakt dat de puntenfiches op zijn.

   Wat ik mij afvraag, verplaatst jouw man arbeiders die hij eerder heeft geplaatst? Je zegt namelijk “hij ging van … naar …” en dat klinkt als een verplaatsing.

   Echter, je mag elke arbeider in elk seizoen slechts eenmaal plaatsen.

   Met extra verplaatsingen kun je inderdaad meer dingen halen. Ook puntenfiches. En dan raken ze misschien wel op inderdaad.

   Overigens verwacht ik dat, áls het zou gebeuren, je gewoon vervangend speelmateriaal voor puntenfiches moet gebruiken. Die zijn volgens mij gewoon ongelimiteerd.

   Maargoed, misschien interpreteer ik jullie situatie niet goed.

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

 5. Beste Hans
  Ik zit met een vraag over de kaart Ruïnes als die open op het spelbord ligt mag je deze dan gewoon nemen?
  Er staat niets bij van aantal hout of bessen, …
  Dus mijn vraag is hoe neem je die?
  Bedankt Leen

  1. Beste Leen,

   Bedankt voor je vraag over Everdell.

   Je mag deze kaart gratis spelen. Het kost geen grondstoffen. Hij levert je alleen 0 punten op en neemt dus wel een plek in je stad in. Het is dus niet de meest ideale kaart om te hebben, maar kan handig zijn om bijvoorbeeld De Dwaas te verwijderen óf een andere sterkere kaart te bouwen (je krijgt immers de grondstoffen van de kaart die je weer aflegt).

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Met de ruines kun je gebouwen afleggen en geen wezens.
    Daar heb je de begraafplaats voor nodig.
    Verder handige tips.

    1. Beste Ronald,

     Bedankt voor die rectificatie bij mijn vorige reactie :). Je hebt helemaal gelijk.

     Groet en veel speelplezier,
     Hans van Spellenwijs.nl

 6. dank voor de tips, hiee nog een voor punt 11, heb je kaarten te veel en stenen nodig? overweeg deze 2:1 te ruilen in de veilige haven. Die optie wordt volgens mij nog wel eens vergeten, maar is zeker handig als je veel kaarten hebt.

  1. Beste Joery,

   Bedankt voor die tip over Everdell.

   Het kan nooit kwaad dat te noemen. Ik zie vaak zat dat spelers vanzelfsprekende acties missen hoor.

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *