Phil Walker-Harding heeft een divers portfolio aan spellen opgebouwd. Kleine kaartspelletjes zoals Sushi GO! en grotere bordspellen zoals Berenpark, Neoville, Lamaland en Cloud City.
Maar een flip&write? Die kende ik nog niet. Met de komst van het Explorers spel (uitgegeven door Ravensburger) mag hij ook dát genre aan z’n ludografie toevoegen.
In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Explorers spel review met je.
Let op: Explorers is niet in het Nederlands uitgegeven! Wel geef ik je in dit blog mijn Nederlandse speluitleg.
Voordat je begint met lezen: Ravensburger gaf mij het spel Explorers zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je tijdens ontdekkingsreizen meerdere nieuwe gebieden vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Flip & Write
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Ravensburger
- Spelauteur: Phil Walker-Harding
- Illustrator: Sabrina Miramon
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com – Amazon.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Explorers:
- 4 Spelerborden
- 32 Terreintegels (4 Sets van 1 t/m 8)
- 12 Scoretegels (4 Sets van 3)
- 8 Verkenningstegels
- 4 Viltstiften
- 1 Startspelerfiguur
- 1 Explorers spelregels
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:

En dit is de achterkant:

De binnenkant bevat geen insert, maar wel een voorbeeld van een ingevuld spelersbord:

Je vindt de Explorers spelregels terug in een boekje van 40 bladzijden. Er is geen Nederlandse taal. Wel Engels, Duits, Frans en Italiaans.

De spelersborden zijn dubbelzijdig, zodat je bij de tempels kunt variëren met de puntentelling. Hieronder zie je de voorkant en achterkant:


Bovenin de spelersborden komen scoretegels te liggen. Er zijn 3 soorten, met elk 2 zijdes (ook om te variëren). Hieronder zie je van links naar rechts: Provisie-tegels, Dorp-tegels en Edelsteen-tegels.

Dan zijn er nog de terreintegels. Je krijgt 4 setjes van 8 terreintegels (genummerd 1 t/m 8). Zo speelt elke speler met dezelfde terreintegels.

Hieronder zie je de nummers 1 t/m 8:

Op de achterkant van deze tegels staan 32 unieke manieren van punten scoren:

Je mag gebieden op terreintegels gaan aankruisen. Welke gebieden dat zijn, wordt bepaald door de verkenningstegels:

Om aan te kruisen gebruik je de uitwisbare stiften:

En voor de startspeler is er een startspelerfiche:

3 – Explorers: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van Explorers? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Hieronder lees je eerst mijn korte Explorers speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Explorers?
Explorers is een flip & write waarbij er elke beurt een tegel wordt omgedraaid. Op die tegel staan 2 terreinsoorten. De actieve speler kiest een terreinsoort en de passieve spelers kiezen de andere. Alle spelers zetten nu kruisjes in het gekozen terrein op hun (uitwisbare) scorebord. Kruisjes moeten altijd aan eerder gezette kruisjes grenzen.
Met het zetten van kruisjes verken je het terrein en kun je symbolen ontdekken. Deze symbolen leveren punten en/of bonussen op. Zodra alle tegels in een ronde zijn omgedraaid, vind er een tussentijdse puntentelling plaats. Daarna ga je naar de volgende ronde.
De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel!
Hieronder vind je mijn Explorers Spelregels in het Nederlands. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Punten scoren
- Einde van het spel
- Expert regels
3.1 – Voorbereiding
Geef elke speler een spelersbord en 3 scoretegels. Kies samen met welke zijdes jullie gaan spelen. Iedereen moet dezelfde zijdes gebruiken. Hieronder zie je de setup van het basisspel die ik voor mijn speluitleg gebruik:

Kruis bij 3 of 2 spelers respectievelijk de 10 of 10 en 6 door onder alle tempels (aan de zijkanten van het bordje).
Bepaal dan de startspeler. Hij of zij kiest 4 terreintegels en plaatst deze naar wens in zijn spelersbord. De andere spelers pakken dezelfde tegels en leggen deze op dezelfde manier in hun spelersbord. Zet dan een kruisje door het dorp dat het dichtst bij het midden ligt (bij gelijke stand kiest de startspeler).
Tot slot kiest elke speler één terreintype (Grasland, Rivier, Woestijn of Berg) en kruist 3 velden van dit type terrein door. Je begint bij het startdorp en moet de richtlijnen van het kruisjes zetten volgen (verderop leg ik dat verder uit).
Nu heb je zoiets als hieronder op tafel liggen (kruisjes staan er nog niet op):

3.2 – Spelverloop
Een spelletje Explorers duurt 4 rondes en elke ronde duurt 7 beurten.
Aan het begin van elke ronde schudt de startspeler de verkenningstegels, legt er eentje gedekt af en vormt een trekstapel van de overige 7 tegels.
Een beurt bestaat uit 2 fasen:
- Tegel omdraaien en terrein kiezen
- Kruisjes zetten
1 – Tegel omdraaien en terrein kiezen
De actieve speler (aan het begin van een ronde is dit de startspeler, daarna rouleert deze) draait de bovenste verkenningstegel open. Hierop staan 2 terreintypen afgebeeld. De actieve speler kiest 1 terreinsoort en draait de tegel zó, dat het gekozen terrein naar hem of haar gericht is.

Uitzondering: Er zijn 2 verkenningstegels waar 4 terreintypen op staan afgebeeld. Daarover later meer.
2 – Kruisjes zetten
De actieve speler zet 3 kruisjes van het gekozen terreintype op zijn spelersbord volgens de plaatsingsregels (die leg ik zo uit).
De passieve spelers mogen één van onderstaande opties kiezen:
- Optie 1: 2 Kruisjes zetten op hetzelfde terreinsoort als de actieve speler.
- Optie 2: 3 Kruisjes zetten op het soort dat de actieve speler niet koos.

Uitzondering: Bij 3 spelers is er geen actieve speler in de laatste beurt van de 4e ronde. Alle spelers mogen dan een terreinsoort kiezen en 3 kruisjes zetten.
Regels bij het zetten van kruisjes:
- Een kruisje moet altijd horizontaal of verticaal grenzen aan een eerder gezet kruisje.
- De 2 of 3 kruisjes die je in een beurt mag zetten hoeven niet per se aan elkaar te grenzen.
- Je mag geen kruisje op een dorp zetten (met uitzondering van het startdorp).
Er zijn 2 verkenningstegels waar 2 vakken met 2 terreinsoorten op staan afgebeeld. Dit zijn zogenaamde jokers (wildcards). Bij zo’n tegel kiest de actieve speler één vak. Hij of zij mag dan in totaal 3 kruisjes zetten, maar ze indien gewenst verdelen over de 2 soorten terrein. De passieve spelers kiezen vervolgens optie 1 of 2 en mogen ook hun kruisjes verdelen over de 2 terreinsoorten van hun gekozen vak.

Zodra alle spelers hun kruisjes hebben gezet, eindigt de beurt. De speler links van de actieve speler wordt de nieuwe actieve speler en draait weer een nieuwe verkenningstegel open, enzovoorts.
Een ronde eindigt na de beurt waarin de laatste verkenningstegel is omgedraaid. Nu noteren alle spelers punten voor provisie en edelstenen (hieronder lees je hoe dat werkt). Tot slot geeft de startspeler de token door naar links. Deze persoon is nu de startspeler.
3.3 – Punten scoren
Je vindt niet alleen terreinsoorten op het spelersbord, maar ook verschillende plaatsen en objecten. Door deze aan te kruisen kun je bonussen en punten verdienen. Hieronder leg ik uit wat er gebeurt als je een van deze symbolen aankruist.
Sleutel: Omcirkel één sleutel rechtsboven op je spelersbord. Deze sleutel kun je later gebruiken om een tempel te ontdekken.

Tempel: Je mag een tempel op je terreintegel alleen aankruisen als je een beschikbare sleutel (en de juiste terreinsoort) hebt. Heb je die? Kruis dan die sleutel (rechtsboven) door, kruis de tempel aan en omcirkel vervolgens de hoogst beschikbare bonus bij de corresponderende tempel (A, B, C of D). Alle andere spelers zetten nu op hun spelersbord een streep door de bonus die jij zojuist hebt omcirkeld. Doorgestreepte bonussen zijn niet meer beschikbaar.
Ontdekken meerdere spelers in één beurt dezelfde tempel? Dan omcirkelen deze spelers allen de hoogste bonus. Vervolgens strepen de andere spelers, van boven naar beneden, het aantal bonussen door dat gelijk is aan het aantal spelers dat in deze ronde die tempel heeft ontdekt.

Scroll: Omcirkel één scroll linksboven op je spelersbord. Met deze scroll kun je in een latere beurt eenmalig de terreinsoorten op een verkenningstegel negeren. In plaats daarvan mag je 4 kruisjes zetten op één terrein naar keuze. Doe je dit? Zet dan een kruis door de scroll.
Paard: Zet direct één kruisje extra op een veld naar keuze dat grenst aan een van je bestaande kruisjes.
Provisie: Zet een kruisje door de zojuist aangekruiste provisie (appel, wortel of vis) op je scoretegel. Je hebt 4 kolommen en elke kolom staat voor een ronde. Per ronde mag je elke soort provisie slechts 1x op je scoretegel aankruisen. Aan het einde van de ronde krijg je 2, 5 of 10 punten als je respectievelijk 1, 2 of 3 verschillende provisies hebt aangekruist.

Edelstenen: Zet een kruisje door een edelsteen op je scoretegel. Aan het einde van de ronde krijg je 1 punt voor elke aangekruiste edelsteen (inclusief die van vorige rondes).
Dorp: Aan het einde van het spel krijg je punten voor dorpen. Kijk daarvoor naar de 4 velden die boven, naast en onder het dorp zitten. Elk dorp levert 3, 5, 7 of 10 punten op bij respectievelijk 1, 2, 3 of 4 kruisjes.
3.4 – Einde van het spel
Het spel eindigt na de 4e ronde. Spelers tellen nu hun punten voor:
- Provisie
- Dorpen
- Edelstenen
- Tempels
- Prestaties (bij regels voor gevorderden)
De speler met de meeste punten wint het spel Explorers. Bij een gelijkspel wint de speler die de minste scrollen heeft aangekruist.

3.5 – Expert spelregels voor Explorers
De Explorers spelregels die ik zojuist beschreef golden voor het basisspel. Je kunt spelregels voor gevorderden gebruiken. Je speelt dan met een willekeurige combinatie van zijdes van het speelbord en scoretegels.
Aanvullend kun je ook met Prestaties spelen. Nadat de 4 terreintegels zijn gekozen, trek je 1, 2 of 3 overige terreintegels en die draai je om. Op de achterkant staan verschillende opdrachten die je als speler kunt halen om aan het einde van het spel extra punten te halen.

Ik ga niet alle prestaties uitschrijven. Mocht je er niet uitkomen met de Engelse vertaling, stel dan gerust je vraag in een reactie. Dan beantwoord ik ‘m voor je!
4 – Explorers Spel: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Explorers recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Explorers ga je een nieuw gebied verkennen. Je stapt door hete woestijnen, trotseert robuuste bergen, reist over uitgestrekte grasvlaktes en vaart over weelderige rivieren. Onderweg vind je voedsel, schatten en sleutels. Met die laatste kun je tempels betreden. Wilde paarden helpen je soms nét iets veder weg en bewoners uit andere dorpen ontvangen je graag.

Bovenstaande schetst de thematische achtergrond van Explorers.
En hoewel dit spel ‘slechts’ een simpele flip&write is, is het thema tijdens het spelen toch aanwezig. Het zorgt ervoor dat het zetten van kruisjes logisch voelt.
Het speelmateriaal is van goede kwaliteit. Alles is gemaakt van dikker karton en heeft een gladde, glanzende finish gekregen. Dit laatste is uiteraard omdat je op veel materiaal met een uitwisbare stift moet tekenen. Hier had de punt misschien iets dunner van gemogen. Voor mij werkt het goed, maar ik heb een aantal spelers per ongeluk zien kliederen.
Bij het artwork heb ik vooral het idee dat er is gekeken naar duidelijkheid. En dat is zonder twijfel een goede keuze geweest. Iconen op je spelersbord moeten helder zijn en de kleuren moeten een goed onderscheid hebben. En dat is bij Explorers precies het geval.

Mijn enige puntje van kritiek zit bij de puntentegels. Hier was voor mij niet altijd in een oogopslag duidelijk hoe je punten kon scoren. De Explorers spelregels wisten dit prima te verduidelijken, maar de iconografie werkte hier net niet goed genoeg.
Spelregels & Toegankelijkheid
Vooropgesteld: De Explorers spelregels zijn alleen in het Engels verkrijgbaar. Wil je de Explorers spelregels in het Nederlands? Dan helpt mijn blog je daar misschien bij. Feit blijft alleen dat Explorers niet toegankelijk is voor mensen die de Nederlandse taal prefereren.
Zetten we de taalbarrière opzij?
Dan is het spelregelboekje prima opgebouwd. De uitleg is helder en op eventuele vragen die ik had, kon ik snel het antwoord vinden.

Daarnaast is het spelverloop relatief eenvoudig, mag iedere speler elke beurt iets doen en een potje Explorers duurt niet lang (zo’n 30 minuten).
Oja! Je kunt met de basisregels spelen of met de zogenaamde expertregels. Ofwel, je hebt een makkelijkere en een moeilijkere variant. Dit maakt dat Explorers een bredere doelgroep kan aanspreken.
Bordspelers die van strategische spellen houden zullen dit minder leuk vinden. Spelers die van kleinere spellen houden, zullen Explorers juist leuk vinden.
Strategie of Geluk?
Explorers is niet strategisch. Je kunt als stip op de horizon wel als doel stellen dat je gaat winnen, maar niet met welke middelen je dit gaat doen. Rantsoen? Dorpen? Tempels? Diamanten? Het hangt allemaal af van wat er op je pad komt.
Dit maakt Explorers tactisch van aard. Tijdens het spel moet je jezelf flexibel opstellen en keuzes maken die op dát moment het meest verstandig zijn.

Groot voordeel daarbij is dat je met een paar verkenningstegels speelt. Elke terreinsoort die daarop staat komt even vaak voor. Als je onthoudt welke terreinsoorten er in een ronde al zijn gespeeld, dan kun je kansen beter inschatten en slimmere keuzes maken. Dit haalt de geluksfactor ook wat omlaag.
De geluksfactor zit ‘m vooral in het moment dat een verkenningstegel wordt omgedraaid. Ook al weet je welke terreinsoorten er nog gaan komen, als een bepaalde soort nét een beurt te vroeg komt, heb je gewoon pech.
Spelmechanisme
Explorers is een flip & write. Je draait een kaart om en alle spelers kunnen vervolgens iets tekenen, aankruisen of schrijven op hun scoreformulier.
Het mechanisme lijkt op dat van een roll & write (met dobbelstenen). Over het algemeen vind ik flip & writes wat sterker. Dat komt door de geluksfactor. Bij een roll & write kan een dobbelsteen 10x hetzelfde zijn. Bij een flip & write heb je sowieso elke beurt een andere kaart. Geluk speelt een veel kleinere rol en je hebt dus meer grip op het spel.

Interactie
Hier kan ik heel kort over zijn. De interactie in Explorers vind je alleen terug bij de tempels. De speler die als eerste een tempel in een bepaald kwadrant ontdekt, krijgt meer punten dan spelers die de tempel later ontdekken. Zie het als wat concurrentie of een race-element.
Voor de rest zit er geen interactie in het spel en ben je vooral bezig met je eigen project.
Herspeelbaarheid
Geen enkel spelletje Explorers zal hetzelfde zijn. Alles aan het speelbord is modulair. Je kunt terreintegels met de klok mee- en om hun as draaien en ze op elk mogelijke manier in het bord zetten. Ook puntentegels kun draaien zodat de manier van punten verdienen verandert.
En dan kun je er ook nog eens achievements bij doen. Ofwel, nóg meer manieren om punten te scoren.
In essentie heeft Explorers dus een hoge herspeelbaarheid. Dit geldt vooral voor mensen die van kleine spelletjes houden. Spelers die liever grote, meer strategische bordspellen spelen, zullen wellicht wat sneller verveeld raken door het spelverloop.

Mijn Explorers spel review in het kort?
Ik vind Explorers een toegankelijke en veelzijdige flip & write. Je trekt er zonder strategie op uit, maar kunt (en moet) wel slimme keuzes maken om het meeste te halen uit wat er op je pad komt. Je wandelt vooral je eigen route en andere reizigers kunnen je nauwelijks dwarsbomen. Er zijn ontzettend veel dingen te ontdekken. En dát allemaal in een klein doosje. Klinkt als een perfect reisspel, toch ;)?
5 – Explorers Spel: Waar te koop?
Je kunt het spelletje Explorers online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het spel Explorers. Het is bedacht door Phil Walker-Harding en wordt uitgegeven door Ravensburger. Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Explorers spel review met je.
Wat vind jij van Explorers? Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie, want nu ben jij aan de beurt!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van Andy Vu via Pexels.
Er is ook een hele fijne app te koop van dit spelletje. Werkt voor mij verslavend….
Beste Eric,
Thanks voor de reactie op m’n Explorers review én tip! Daar zullen anderen ook nog veel aan hebben :).
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl