Korte review – Fall (Happy Meeple Games)

Fall Bordspel: Review

Als ik naar buiten kijk zie ik een achtertuin vol herfstachtige kleuren. Perfecte timing om over Fall te schrijven toch? Ik zie alleen geen vos in de tuin, maar dat is alleen maar goed denk ik…

Voordat je begint met lezen: Happy Meeple Games gaf mij het spel Fall zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Korte speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!

In Fall gaan 2 spelers een herfst-ecosysteem creëren. Ze maken één gezamenlijk speelgebied met bladertegels, dierfiches en paddenstoelen.

Je speelt 12 rondes.

Elke ronde wisselt de startspeler. De startspeler kiest één combinatie van tegel en fiche. De tweede spelers kiest daarna twee combinaties. De startspeler neemt vervolgens de laatste.

Direct nadat je een combinatie hebt gekozen leg je de bladertegel in het speelgebied.

Je moet de tegel aan ten minste één andere tegel leggen. Er dient ook minimaal één zijde aan een zijde met dezelfde kleur te grenzen.

Je kunt bladertegels ook bovenop een andere tegel leggen (zolang de tegel eronder ten minste een gelijke kleur bladeren heeft én een zijkant nog steeds dezelfde kleur heeft als een aangrenzende tegel, ongeacht het niveau).

Er kunnen nooit meer dan drie tegels op elkaar liggen. Ook mag je geen tegel op paddenstoelen en kikkerfiches leggen. Leg je een tegel op een vos- of vogelfiche? Dan verwijder je dit fiche uit het spel.

Het fiche dat je pakt mag je direct spelen of bewaren, maar aan het einde van je beurt mag je nooit meer dan twee fiches hebben. Kikkers mag je niet bewaren en moet je direct plaatsen op een onbezet veld naar keuze (er is geen kikkersymbool op de tegels!).

Je mag fiches alleen op bladertegels met hetzelfde symbool leggen. Leg je een paddenstoelfiche? Dan leg je daar direct een paddenstoel in jouw kleur op.

NB: Elke ronde is er één fiche dat je niet mag plaatsen. Die staat aangegeven op het seizoenenbord!

Met kikkers, vossen, roodborstjes en hop creëer je patronen die op je scorekaarten staan.

Met bladertegels maak je ook bloemen. Op het punt waar 3 tegels samenkomen ontstaan bloemen. Als de bloem uit één kleur bestaat kan het punten opleveren, afhankelijk van je scorekaart.

Paddenstoelen leveren 1,3 of 6 punten op, als ze respectievelijk op niveau 1, 2 of 3 staan.

Na de 12e ronde tel je alle punten voor scorekaarten en paddenstoelen. De speler met de meeste punten wint.

Bekijk het spel in een slideshow:

Fall Bordspel: op Tafel

Fall Bordspel: Fiches uit Buidel Halen

Fall Bordspel: Combinatie Tegel/Fiche Kiezen

Fall Bordspel: Tegel Aanleggen

Fall Bordspel: Tegel Bovenop Leggen

Fall Bordspel: Paddenstoel Plaatsen

Fall Bordspel: Speelgebied

Fall Bordspel: Scorekaart Bloem

Fall Bordspel: Scorekaart Vogel

Fall Bordspel: Scorekaart Vos

Fall Bordspel: Eindscores

Fall Bordspel: Volgende Ronde

Korte review

Al met al biedt Fall een overzichtelijk spelverloop binnen een aangename speelduur. Productie-wise doet het veel goed. Toegegeven, sommige scorekaarten lijken wat uit balans. En verwacht, ondanks de lieflijke uitstraling en een veelgemaakte vergelijking met Cascadia, geen lief spel. Naarmate je meerdere potjes speelt leren jij en je tegenstander de scorekaarten beter kennen en kun je steeds gerichter je tegenstander dwarsbomen.

Hieronder vind je wat meer gedachtenspinsels.

Ik ben erg tevreden met de productie van Fall. Het heeft een paar noemenswaardige details.

Ten eerste het formaat doosje. Die is niet groter dan het hoeft te zijn. Ten tweede zitten er duidelijke, witte stippen op de tegels. Hierdoor kunnen mensen die moeite hebben met het onderscheiden van kleuren dit ook spelen. Ten derde vind ik het fijn dat de ronde fiches aan beide zijdes zijn bedrukt.

Bij Cascadia ben ik altijd die speler die de fiches naar de zijde mét symbool legt ;).

Wel had het buideltje iets groter gemogen. Ik heb niet echt grote handen en krijg m’n hand er net in. Als je grotere handen hebt dan ik wordt dat een uitdaging denk ik.

De regels zijn op zich logisch en netjes opgebouwd. Misschien een beetje té uitgebreid op sommige vlakken.

Daarnaast zou ik per scorekaart gewoon een duidelijke uitleg hebben toegevoegd. Nu hadden we een kaart waarbij we niet zeker waren van de uitleg. Deze topic op BoardGameGeek gaf het verlossende antwoord.

Het interessante is dat veel spelers een vergelijking maken met Cascadia. Niet heel gek. Daar kies je ook een combinatie van zeshoekige tegel en rond dierfiche. Maar Fall biedt wel degelijk een hele andere spelervaring.

Zo delen spelers één speelgebied. En binnen dat speelgebied wil je elkaar echt gaan dwarsbomen.

Of nouja… de eerste potjes let je nog weinig op je tegenstander. Alleen voor bloemen misschien. Voor de rest heb je geen idee wat hij of zij nodig heeft. Pas als je de scorekaarten leert kennen, dan kun je ook tactischer fiches verwijderen of plaatsen omdat je een idee hebt welke doelkaart je tegenstander heeft.

In de eerste potjes ben je dus nog niet echt gemeen tegen elkaar. Dat komt waarschijnlijk later. Althans, dat was bij ons zo.

Het spelverloop is verder prima, overzichtelijk en binnen een aangename tijd.

Het gegeven dat je snakedraft (eerst draften met de klok mee en daarna tegen de klok in) zorgt voor tactische mogelijkheden en dilemma’s.

Ter illustratie: als je tegenstander 2 fiches heeft en die niet mag plaatsen (vanwege het seizoenenbord), dan kun je hem of haar geforceerd een 3e fiche geven dat hij moet plaatsen – of misschien zelfs moet afleggen.

Wel twijfelen mijn (verschillende) tegenstanders en ik over de balans tussen sommige scorekaarten. Bepaalde voskaarten lijken makkelijker punten op te leveren dan andere voskaarten. Ook sommige vogelkaarten lijken makkelijker dan de ander.

Wij ervaarden vooral dat het makkelijker was om van een specifieke vogel gewoon véél te moeten halen, dan een specifiek aantal. Dat laatste is veel lastiger. En wijk je er iets van af? Dan kost dat best veel punten, terwijl het behalen niet eens zo heel veel meer oplevert.

En – als ik dan toch even mag muggenziften – ik vind het bij de bloemenkaarten minder leuk als beide spelers 3 punten scoren voor bijvoorbeeld de gele bloem. Als je verschillende bloemenkaarten vind ik het wel oké. Omdat het dus kan dat je als hoogt scorende bloem dezelfde hebt, vind ik die als scorekaart het minst geslaagd.

Last but not least: ik vind de achterzijde van het rondebord beter. Hierdoor worden fiches gelijkmatiger in het spel geblokkeerd. En dat voorkomt een zekere onbalans bij scorekaarten.

Ter illustratie: als je scoort voor hop, maar die vogel mag je niet neerleggen in de laatste rondes? Dan kun je in het begin wel veel hopfiches plaatsen. Echter, hoeft je tegenstander die niet? Dan kan die ze makkelijk weghalen en je kunt er niks tegen doen.

Dus mijn voorkeur heeft sowieso om met de achterzijde van het rondenbord te spelen.

Algemene informatie

  • Naam: Fall
  • EAN: 5430004127017
  • Soort spel: Tile placement
  • Aantal Spelers: 2 Personen
  • Speelduur: 30 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
  • Uitgever: Happy Meeple Games
  • Spelauteur: Giampaolo Razzino
  • Illustrator: Mirko Properzi

Waar te koop?

Je kunt Fall momenteel alleen bestellen bij Happy Meeple Games zelf:

HappyMeepleGames.com

In de loop van 2025 vind je ‘m ook in spellenwinkels :)!

Nu ben jij aan de beurt!

Heb jij Fall al gespeeld? Wat vond je ervan?

Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *