Soms vraag ik me af… hoe kunnen mensen nog kaartspellen bedenken met iets nieuws? Nou. Het zijn de Franse spelauteurs Johannes Goupy en Corentin Lebrat toch gelukt. Ze bedachten Faraway waarin toch een unieke twist zit.
In dit blog deel ik mijn Faraway review en vertel ik je of dit spel iets voor jou is.
Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het kaartspel Faraway zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
In dit blog vind je algemene informatie én mijn recensie van het kaartspel Faraway. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Klaar voor de review? Let’s go!

Mijn Faraway review in het kort
Ik vind Faraway een van de leukste kaartspellen van de laatste tijd. Het is kort, je speelt grotendeels tegelijkertijd en het is eenvoudig. Daarnaast heeft het (gevoelsmatig) een originele twist. Je speelt kaarten van links naar rechts en scoort ze van rechts naar links. Hoewel het concept van vroegtijdig doelen opstellen, middelen verzamelen en daarmee doelen scoren niet uniek is, voelt de manier waarop Faraway dat aankleedt wel zo. En voor een kaartspelletje vond ik dat heel verfrissend. Nog een pluspunt is dat het lekker speelt met elk spelersaantal (2 t/m 6). Bovendien kun je – voor dit kaliber spel – genoeg variëren. Wat mij betreft een echte aanrader. Behalve als je er niet tegen kunt dat de geluksfactor je incidenteel zal dwarsbomen…
Meer weten? Scroll verder voor:
- Algemene informatie
- Korte uitleg
- Is Faraway iets voor jou?
- Met welke spellen kun je het vergelijken?
- Mijn uitgebreide review
- Én webshops waar je het spel kunt kopen.
Algemene informatie
- Naam: Faraway
- EAN: 8718026306243
- Soort spel: Kaartspel
- Aantal Spelers: 2-6 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: White Goblin Games
- Spelauteur: Johannes Goupy & Corentin Lebrat
- Illustrator: Maxime Morin
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
Korte speluitleg
In Faraway vormen spelers van links naar rechts een rij van regiokaarten. Aan het einde scoor je deze kaarten van rechts naar links. Je begint met drie regiokaarten op handen. Spelers kiezen er een en leggen die tegelijkertijd open op de eerste positie in hun rij. De speler die de laagste waarde speelde mag als eerste een nieuwe handkaart uit het aanbod kiezen. Speel je een hoger getal dan je vorige kaart? Dan mag je heiligdomkaarten pakken en er een van spelen. Uiteindelijk levert elke kaart (regio of heiligdom) symbolen op en manieren om punten te scoren. Veel punten krijg je echter pas als je een bepaalde hoeveelheid symbolen hebt. Na de 8ste kaart draai je alles dicht en ga je van rechts naar links opendraaien. Elke open kaart levert symbolen én misschien dus punten op. De speler die de meeste punten haalt, wint het spel.
Is Faraway iets voor jou?
Ik kan Faraway aanraden als je…
- graag korte spellen speelt.
- iets zoekt dat origineel aanvoelt.
- het fijn vindt (deels) tegelijkertijd te spelen.
- van relatief eenvoudige kaartspellen houdt.
Ik zal Faraway afraden als je…
- niet van hatedrafting houdt.
- niet tegen een aanwezige geluksfactor kunt.
Vergelijkbare spellen
Faraway is een eenvoudig kaartspel waarbij je veel gelijktijdig speelt, setjes maakt en contracten probeert te voltooien. Onderstaande spellen zijn vergelijkbaar. Mocht je er daar een of meer van leuk vinden? Dan denk ik dat je Faraway ook leuk vindt.
- Sushi GO!
- 7 Wonders
- Point Salad
- Draftosaurus
- Let’s go to Japan!
- It’s a Wonderful World
Uitgebreide review
Wil je meer lezen over mijn ervaringen en bevindingen van Faraway? Dan lees je hieronder mijn volledige review. Ik doorloop de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Faraway gaan spelers het eiland Alula verkennen. Elke kaart die je speelt toont een regio die je hebt bezocht, wonderen (mineralen, dieren en/of planten) die het biedt en een bewoner die je meestal vraagt op zoek te gaan naar specifieke wonderen. Onderweg kun je ook nog heiligdommen tegenkomen die ook wonderen en ander moois te bieden hebben.

Aan het einde reis je terug en lever je bewoners hun gevraagde wonderen om punten te scoren. Doe jij dit het beste?
Persoonlijk vind ik het thema de boel leuk aankleden, maar het spel verder niet echt ondersteunen. Als ik andere spelers uitleg hoe je Faraway speelt, benoem ik niks over het thema. Dat zorgt – naar mijn mening – alleen maar voor onduidelijkheid.
De looks vind ik eigenzinnig. Ik kan me niet heugen zoiets eerder te hebben gezien. Vind ik het mooi? Nou, de bewoners niet. De achtergronden spreken me wél aan. Met name de iconografie kan ik waarderen. Ze zijn duidelijk en intuïtief. Ik heb Faraway inmiddels met minder ervaren spelers en fervente bordspelers gespeeld. Beide groepen pikten het zo op.

Ik vind de kwaliteit van de kaarten en het doosje prima. Had het doosje kleiner gekund? Yes. Maar het is al relatief klein, waardoor ik dat geen groot punt vind.
Tot slot vind ik het opvallend dat White Goblin Games (en misschien de internationale uitgever ook) 4 versies van (de voorkant van) het doosje heeft uitgegeven. Ik snap de commerciële meerwaarde niet echt. De EAN code bleef overal hetzelfde, wat voor veel winkeliers – met name webshops – alleen maar irritant is.
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik ben tevreden over het grootste deel van de spelregels. De opbouw, de gebruiksvriendelijke opmaak en goede illustraties. Daar heb ik niks op aan te merken. Waarop dan wel? Ik had moeite met het gegeven dat ik in de spelregels niet terugvond hoe je kaarten scoort. Daarvoor moest ik naar de overzichtskaart. Toen ik de regels voor het eerst las dacht ik: “Whut? Maar, maar, maar. Hoe scoor je punten dan??“

Uiteindelijk vond ik die informatie terug op de overzichtskaart. Dit had wat mij betreft duidelijker aangegeven mogen worden. Al vind ik de aparte kaart onnodig. De informatie had prima in het spelregelboekje kunnen staan.
Door naar de toegankelijkheid.
Wauw, wat is Faraway ontzettend toegankelijk.
Je kunt de complexiteit (en dus niet de gameplay) vergelijken met titels als:
- Roam
- Clever
- Cacao
- Cascadia
- Zooloretto
- Carcassonne
- Ticket to Ride: Europe
Hoewel het ‘omgekeerd scoren’ niet direct duidelijk zal zijn met de uitleg, is het dat na één potje wel. Of je moet even een voorbeeld laten zien. De rest van de regels is verder zo klaar als een klontje.
Over dat omgekeerd scoren gesproken. Hierdoor voelt Faraway heel origineel aan.
Echter, als je er op inzoomt valt de originaliteit wel mee. Er zijn genoeg spellen waarbij je aan het begin een of meer doelen bepaalt en die gedurende het spel probeert te voltooien. Dat doe je in Faraway feitelijk ook.

Alleen het idee van links naar rechts en rechts naar links heb ik in kaartspellen nog niet eerder gezien. Het is dus vooral de vorm die origineel is. Niet zozeer het concept.
Maar toch… het voelt dus origineel :).
Daarnaast duurt het spel zo’n 25 minuten. Lekker kort. En dat is niet alles. Spelers kunnen grotendeels tegelijkertijd spelen. Dat betekent ook nog eens weinig downtime. En hoe je punten kunt scoren spreekt ook voor zich.
Bovendien valt mij op dat spelers die af en toe een spelletje doen én echte veelspelers Faraway erg leuk vinden. Het spreekt dus een brede groep aan.
De enige spelers voor wie het minder geschikt is, zijn spelers die veel moeite hebben met een geluksfactor. Want die zit er wel in. Je hebt ook best wat controle en mogelijkheden om de geluksfactor te verkleinen. Maar je zult zo nu en dan niet krijgen wat je wil. Simpelweg omdat de kaarten (of eigenlijk symbolen) niet tevoorschijn komen. Als je daar niet goed tegen kunt, dan is Faraway misschien niet geschikt voor je.
Strategie of Geluk?
Faraway heeft een geluksfactor, een tactisch aspect en zelfs een strategisch element.
Het strategische element zit in het feit dat je aan het begin (meestal) bepaalt hoe je punten wil scoren. In je starthand bevindt zich vaak wel een kaart met hoge punten, waar je specifieke symbolen voor nodig hebt. Door die als eerste te spelen is je plan uitgestippeld. Je kunt symbolen gaan sparen.

Maar dan komt langzaam de geluksfactor om de hoek. De iconen die je wil… ze komen maar niet. Of wel. Dat kan natuurlijk ook. Mijn ervaring is dat ze meestal wel komen (als je op tijd speelt). Al kán het voorkomen dat je pech hebt en ze niet in jouw handen belanden. Of dat je tegenstanders ze steeds wegkapen.
Tot slot zit daar het tactische aspect. Want hoe kun je kansen maximaliseren. Hoe kun je slimme keuzes maken? Nou, je kunt natuurlijk besluiten om – naast regiokaarten – ook in te zetten op heiligdomkaarten. Schatkaarten verzamelen, steeds een iets hogere kaart spelen. Zo krijg je immers extra heiligdomkaarten en daarmee vergroot je de kans op goede symbolen.
Bovendien kan het soms slim zijn om toch een lagere kaart te spelen (en geen heiligdomkaart te nemen). bijvoorbeeld omdat je een specifieke regiokaart echt wil.
Extra tip: heb je aan het begin een 1, 2 of 3? Bewaar ‘m. Mocht je later in het spel een specifieke regiokaart uit het aanbod nodig hebben, dan garandeert de lage kaart dat je ‘m kunt pakken.
Spelmechanisme
Ik zie de volgende spelmechanismen:
Ten eerste zie ik Simultaneous Action Selection. Dit betekent dat spelers grotendeels tegelijkertijd spelen. Bij Faraway is dit ook, behalve de laatste fase van een ronde. Spelers kiezen tegelijk een kaart, draaien ‘m op hetzelfde moment open en kunnen eventuele heiligdomkaarten pakken. Alleen het kiezen van een nieuwe kaart doe je om de beurt.
Het gegeven dat spelers (deels) simultaan spelen, ken je misschien wel uit Take 5, De Kwakzalvers van Kakelenburg, 7 Wonders, It’s a Wonderful World en Sushi GO!

De volgende is een combinatie van Set Collection en Contracts. Spelers proberen setjes van speelmateriaal te maken om specifieke contracten te halen. Behaal je die? Dan kun je bonussen of punten verdienen. In Faraway verzamel je dus mineraal-, dier- en plantsymbolen om contracten te voltooien en punten te scoren.
Spellen die dit ook hebben zijn bijvoorbeeld Everdell, Ticket to Ride: Europe, Stenen Tijdperk, Splendor en Sagrada.
Interactie
Er zit eigenlijk maar op één punt interactie in Faraway. En dat is in de fase waarbij je een nieuwe handkaart uit het aanbod mag kiezen. Spelers kunnen hier onbewust iets voor de neus van een ander wegpakken. Het kan echter ook bewust gebeuren in de vorm van hatedrafting. Dit gebeurde bij ons meermaals.
Zeker naar het einde toe, als spelers eigenlijk al weten welke laatste kaarten ze willen spelen, wordt er vaak gewoon weggepakt wat een ander nodig lijkt te hebben.
Overigens wordt er niks vernietigd van wat je verzameld hebt.

Tot slot vind ik Faraway erg goed voor meerdere spelersaantallen. Oké. De geluksfactor ligt bij 2 spelers iets hoger omdat je als eerste kiezer maar uit 3 kaarten kunt kiezen. Bij 6 spelers liggen er 4 extra kaarten om uit te kiezen. Los van dit verschil heb ik me met elk aantal vermaakt. Dit is ongetwijfeld te danken aan het grotendeels tegelijkertijd spelen.
Herspeelbaarheid
Ik vind de herspeelbaarheid voor dit kaliber spel best goed.
In de basis komen kaarten – zowel regiokaarten als heiligdomkaarten – nooit in dezelfde volgorde uit de stapels. Bij lagere spelersaantallen komen niet eens alle kaarten in het spel.
Oké, je doet wel elke keer hetzelfde. Handkaart kiezen, kaart omdraaien, eventuele heiligdomkaart(en) pakken, kaart uitkiezen en weer opnieuw. Dat kan natuurlijk wat eentonig worden.
Maar ik heb dit zelf nooit als eentonig ervaren. Het grappige is dat er best veel te verkennen is. De ene keer focus je op 2 of 3 dure kaarten die instant veel punten opleveren. De andere keer probeer je juist laagdrempelige kaarten met wat punten per symbool te verzamelen. En weer een andere keer ram je keihard door die stapel heiligdomkaarten heen om daar extra punten mee te pakken.

Dus ondanks een repetitief spelverloop, voelt het voor mij toch gevarieerd aan.
Waar kun je Faraway kopen?
Je kunt het kaartspel Faraway in het Nederlands o.a. online bestellen op:
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog gaf ik je mijn recensie over het kaartspel Faraway. Het werd bedacht door Johannes Goupy & Corentin Lebrat, internationaal uitgegeven door Catch Up Games en in het Nederlands door White Goblin Games.
Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Als je nog vragen hebt over dit kaartspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!