8 Feiten die je nog niet wist over Catan

8 Dingen die je nog niet wist over Catan

Veel mensen kennen 999Games’ bordspel Catan van Klaus Teuber wel. Maar toch zijn er veel weetjes over dit gezelschapsspel die mensen niet kennen.

In dit blog deel ik 8 feiten over Catan met je. Hoeveel ken jij er?

1 – Catan is bedacht door een tandtechnicus

Yes. Velen van jullie kennen Klaus Teuber, de bedenker van toentertijd Kolonisten van Catan. Maar voordat hij spellen ontwierp, was hij Tandtechnicus. Zo iemand maakt bijvoorbeeld implantaten, kronen en kunstgebitten. In 1998 zette hij hier een streep onder en beet hij zich full time vast in het bedenken van bordspellen.

2 – Catan heeft een jonger broertje: Entdecker!

Spelauteur Klaus Teuber werkte begin jaren 90 aan een spel waarbij hij discovery (= ontdekken) en settling (= vestigen) wilde samenvoegen. Maar na talloze iteratierondes bleek al snel dat het spel te groot werd. Of zoals hij zelf zegt:

“I felt like a cook, who had overloaded a meal with too many delicious ingredients.” – Klaus Teuber

Hij besloot eerst verder te gaan met het ‘settlers-deel’. Daardoor ontstond het immens populaire Settlers of Catan in 1995. In 1996 bracht hij Entdecker op de markt, die helaas niet heel positief werd ontvangen. Waarschijnlijk omdat de lat na Catan te hoog lag. De herziene 2001 editie van Entdecker werd wel beter onthaald.

Entdecker: Het Jongere Broertje van Catan

3 – Veel bekende mensen spelen graag Catan!

Niet alleen wij, het gewone volk, vinden het leuk om Catan te spelen. Ook bekende mensen vinden het leuk om te doen. Neem John de Mol bijvoorbeeld. Hij schijnt een grote fan te zijn. En ook sporters, zoals zwemster Ranomi Kromowidjojo. Zelfs de dames van ons nationale voetbalteam én de Rode Duivels spelen graag Catan. Vaak als ontspanning tussen de wedstrijden.

4 – Er zijn zo’n 40 versies en uitbreidingen van Catan uitgebracht

Met 23 Catan uitbreidingen (van Zeevaarders, Steden & Ridders tot mini uitbreidingen), 15 aparte spellen (zoals De Prehistorie, De Val van Rome en Star Trek) én nog speciale varianten voor kinderen komt het aantal versies van Catan momenteel uit op zo’n 40 spellen! Wauw.

Catan Varianten en Uitbreidingen

5 – Er zijn Catan kampioenschappen

Niet alleen voetbal en andere sporten kennen kampioenschappen. Ook bordspellen zoals Catan kennen ze. Maar liefst 54 landen doen regelmatig mee aan een Catan Wereld Kampioenschap. In 2018 stond Duitsland op de #1 van ‘All Time High Scores’. Wij als Dutchies doen het met een #2 zo slecht nog niet!

6 – Het is gespeeld met maar liefst 1.096 mensen!

Catan: Big Game. Zo wordt het genoemd. Al jaren proberen diverse landen het record te verbreken. In 2017 lukte het Nederland om 1.096 mensen samen te brengen. Zij speelden Catan met officiële, aangepaste regels die het spel met zoveel spelers in balans houdt. Met z’n allen werd het record van 1.040 mensen verbroken dat in 2015 in Duitsland werd gevestigd.

Catan Big Game

7 – Catan was een oorzaak van de groeiende bordspellenmarkt

Toen Catan in 1995 in als bordspel werd gevestigd, had dat een positief effect op de productie en verkoop van andere bordspellen. Catan liet zien dat spellen niet lang hoeven te duren, spelers niet geëlimineerd hoeven te worden én dat er meer strategie in kan zitten dan bijvoorbeeld Risk of Monopoly. Andere spellen die aan deze criteria voldeden volgden snel (El Grande en Carcassonne bijvoorbeeld).

8 – Catan bestaat…

…niet echt ;). Het geroemde eiland is wél geïnspireerd door een bestaande locatie, namelijk De Azoren. Dit is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van Portugal (waar het ook bij hoort). Een leuk artikel over de locatie van Catan vind je op Startyourmeeple.com. Het is wel in het Engels trouwens.

Catan is geïnspireerd door De Azoren

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik diverse feiten gedeeld over het bordspel Catan van Klaus Teuber. Weet jij nog leuke feitjes over Catan die wellicht niet zo bekend zijn? Deel ze dan in een reactie!

Voor dit artikel wil ik naast de bronvermeldingen ook 999Games bedanken voor hun geleverde input voor dit blog!

999Games Logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *