10 Feiten over 999 Games die je nog niet wist!

10 Feiten over 999Games!

“Bordspellen verkopen? Dat moet je niet doen! Online games gaan het helemaal worden!”

Dat werd gezegd tegen Michael Bruinsma, directeur van 999 Games, toen hij als eenmanszaak gezelschapsspellen ging importeren en doorverkopen.

Maar na de komst van Catan werd 999 Games een van de meest succesvolle uitgevers in Nederland. Catan was alleen niet het enige dat voor succes zorgde.

In dit blog vertel ik je wat nog meer bijdroeg aan het succes én deel ik andere leuke feiten die je misschien nog niet wist over 999 Games!

Dit blog heb ik gemaakt in samenwerking met 999 Games. Ik wil ze dan ook bedanken voor de tijd en input die ze hebben gegeven!

1 – 999 Games bestaat op dit moment al bijna 30 jaar!

Op 1 juli 1990 werd 999 Games officieel opgericht door Michael Bruinsma. Het assortiment bestond toen nog niet uit spellen als Catan, maar juist uit wargames, fantasygames, complexe multiplayer games en accessoires. Deze spellen werden destijds door Michael Bruinsma binnen Nederland en naar België en Duitsland verstuurd.

2 – 999 Games bracht Magic: The Gathering naar Nederland

Hoewel de kaarten van dit succesvolle ruilkaartspel momenteel door Hasbro worden uitgebracht, was het toch echt 999 Games die ze voor het eerst naar Nederland bracht. Dat gebeurde al in 1993. Dankzij het succes van Magic: The Gatherhing kon 999Games breidde het team flink uit en werd een eerste stap richting de volwassenen organisatie gezet!

Magic: The Gathering

3 – 999 Games bracht Pokémonkaarten naar Nederland

De impact van Magic: The Gathering was groot, maar de impact van de Pokémonkaarten was groter! In 1999 lanceerde 999 Games de welbekende Pokémonkaarten. Hierdoor ging niet alleen het aantal personeelsleden omhoog, maar werd ook de organisatiestructuur noodgedwongen op de kop gegooid.

4 – Het 999 Games logo zag er eerst anders uit

Als ik ‘999Games’ zeg is de kans groot dat je dat zwart-bruin-gouden logo met de hofnar voor je ziet. Maar wist je dat het logo er eerst anders uitzag? Michael’s eerste importspel was het treinenspel 1835. Het stoomlocomotief model 999 stond voor snelheid, kwaliteit en vooruitgang. Op deze locomotief werd het eerste logo gebaseerd. En hoewel het logo later naar de hofnar veranderde, is 999 in de naam blijven zitten!

Oude en Nieuwe 999Games Logo

5 – Het allereerste spel van 999 Games is… NIET Catan!

Catan is onlosmakelijk verbonden met 999 Games. Veel mensen denken zelfs dat dit het eerste spel van de uitgever was. Deze eer behoort echter tot een ander spel, namelijk Elfenland! Deze wordt sinds maart 1998 officieel in Nederland uitgegeven. Dat verklaart ook waarom Elfenland een speciale jubileumeditie kreeg toen 999 Games 25 jaar bestond!

999Games' Elfenland

6 – 999 Games verkocht in 2018 ongeveer 2,5 miljoen spellen

In een interview met het NRC gaf Michael Bruinsma aan in 2018 ongeveer 2,5 miljoen spellen te hebben verkocht. Wauw. Het feit dat er elk jaar meer spellen uitkomen én 999 Games goed vertegenwoordigd was tijdens de Speelgoed van het Jaar 2019, maakt dat ik verwacht dat het aantal in 2019 minimaal net zo hoog lag!

Lees hier wat ik de leukste 999Games spellen vind!

7 – De auteur van 999 Games’ Stenen Tijdperk is een pseudoniem

Op de voorkant van de doos van Stenen Tijdperk staat als auteur Michael Tummelhofer. Dit is een pseudoniem van de bedenker van dit spel: Bernd Brunnhofer. Het pseudoniem bestaat uit Michael Bruinsma (oprichter van 999 Games), Jay Tummelson (oprichter Rio Grande Games) en Bernd Brunnhofer. De eerste 2 namen zijn toegevoegd als subtiel bedankje voor een fijn partnerschap!

Pseudoniem Bernd Brunnhofer op de doos van bordspel Stenen Tijdperk

8 – 999 Games heeft Catan met de meeste mensen tegelijk gespeeld!

Om de zoveel jaar wordt er een Big Game Catan georganiseerd. Zoveel mogelijk mensen worden samengebracht om samen Catan te spelen. De laatste keer Big Game Catan werd door 999 Games georganiseerd in 2017. Toen werd het ook een nieuw record gevestigd! Maar liefst 1.096 mensen hebben toen samen Catan gespeeld!

9 – 999 Games heeft een spel dat een dag duurt…

En dat is Western Empires dat in 2019 uitkwam. Je speelt het met 5 tot 9 personen. Elke speler begint met een beschaving in het stenen tijdperk. Het doel is om je beschaving over 8000 jaar geschiedenis te ontwikkelen tot de meest succesvolle beschaving. Gelukkig speel je geen 8000 jaar, maar je bent er zeker nog wel een dag mee zoet!

10 – De 999 Games Outlet trekt ruim 4.000 bezoekers per dag!

Dit is natuurlijk iets om trots op te zijn: Twee keer per jaar komen zó ontzettend veel mensen af op het magazijn van 999 Games om hun favoriete spel met korting te bemachtigen. Dit aantal laat dan ook een stijgende lijn zien. 999 Games werkt hard om de organisatie ervan dan ook in goede banen te leiden!

999Games: Outlet Sale

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog deelde ik 10 interessante feitjes over 999 Games met je. Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met 999 Games. Daarom wil ik hen ten zeerste bedanken voor de tijd die ze voor me hebben genomen.

Weet jij zelf nog een leuk feitje over 999 Games? Deel deze dan in een reactie!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *