Met Wingspan verkenden we de vogels in de lucht. Met Wyrmspan onderzochten we draken in grotten. Met de komst van Finspan kunnen we ook vissen van de oceaan verder ontdekken.
Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het spel Finspan zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Finspan gaan spelers als maritieme wetenschappers de vissen van de oceaan verkennen.
Je speelt 4 rondes en elke ronde krijgen spelers 6 beurten.
Tijdens je beurt mag je één van deze acties uitvoeren:
- Viskaart spelen
- Duiker inzetten
Als je een vis wil spelen betaal je simpelweg de kosten en plaats je de vis in het toegestane deel van je oceaan. Kosten betaal je o.a. met handkaarten, eieren en jonge visjes.
Viskaarten met een ‘Als-gespeeld’-eigenschap leveren direct een beloning op.
Als je een duiker wil inzetten kies je een kolom en daar zakt je duiker rij voor rij naar beneden. Zo activeer je diverse beloningen, zoals het krijgen van nieuwe kaarten, eieren en jonge visjes én het laten bewegen van visjes en scholen.
Liggen er 3 jonge visjes op een veld? Dan wordt dit automatisch een school vissen.
Bovendien kun je ‘Als-geactiveerd’ eigenschappen van gespeelde viskaarten activeren.
Aan het einde van elke ronde krijgen spelers bonuspunten voor publieke doelen (prestaties).
Na de vierde ronde eindigt het spel.
Spelers krijgen nog punten voor al hun vissen met ‘Einde-spel’-eigenschappen.
Daarnaast krijg je punten voor:
- Zichtbare viskaarten op je tableau (variabele punten)
- Bedekte viskaarten op je tableau (1 punt per kaart)
- Eieren (1 punt)
- Jonge visjes (1 punt)
- Scholen (6 punten)
De speler met de meeste punten wint.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Hoewel ik Finspan graag als afzonderlijk spel wil beoordelen, denk ik dat de meeste spelers gebaat zijn bij een (deels) vergelijking met Wingspan.
Finspan is wat makkelijker dan Wingspan. Dat wil niet zeggen dat het geschikt is voor iedereen, maar wel voor een grote doelgroep. Zie het meer als een zwaar familiespel of beginnend kenner. Wingspan daarentegen vind ik echt meer beginnend kenner +.
Ze hebben het betaalmiddel-systeem vereenvoudigd. Je kunt een viskaart te spelen door de kosten te betalen. Die betaal je met kaarten, eitjes en visjes. Elementen die je toch al hebt. Lekker overzichtelijk.
De productie van Finspan is erg netjes. Vergelijkbaar met Wingspan. Maar er is geen tof speelmateriaal zoals eitjes en een vogelhuis (als dice-tower).
Mijn ervaring met Wingspan is nooit zo plezierig geweest als andere spelers dat ervaren. Dankzij de luck-of-the-draw (je moet geluk hebben met kaarten die je krijgt) en een – per ronde – afnemend aantal acties vind ik het spelverloop relatief onbevredigend.
Hoe is dat bij Finspan?
Nou. Ik vind Finspan meer gestroomlijnd aanvoelen. Maar die onbevredigende potjes zitten er nog steeds tussen. Dat zit ‘m niet in het aantal acties dat afneemt (want dat blijft gelijk) maar in de luck-of-the-draw die er nog wel in zit.
Oké. Bij Finspan heb je merkbaar meer grip op het spel dan bij Wingspan. Dat is beter vergelijkbaar met Wyrmspan. Iets wat ik juist waardeer.
Zo. Heb je een beetje een idee voor een vergelijking.
Wat laatste dingen die ik specifiek voor Finspan wil benoemen.
De spelersborden zijn verticaal. Ik snap dit thematisch (je duikt naar de dieptes van de oceaan), maar vind het op tafel niet lekker uitkomen. Je kunt de borden wel naast elkaar leggen. Een logische plek voor het rondenbord is er alleen niet.
Leuk detail: Draai je alle spelersborden om en leg je ze naast elkaar? Dan creëer je een wereldkaart.
Je begint Finspan altijd met 2 startkaarten. Dat vind ik echt een goede toevoeging. Ik kan menig Wingspan-potje herinneren waarbij de eerste kaarten flut (nee, geen fuut) waren. Dan sta je al met 1-0 achter. Dit gebeurt bij Finspan dus niet door deze slimme toevoeging.
Je moet een deel van de vissen in Finspan betalen met handkaarten. Die handkaarten komen echter in een privé aflegstapel. En er is een effect die maakt dat je daar kaarten uit terug mag pakken. Sterke kaarten raak je dus eigenlijk nooit kwijt. Dat is fijn.
In Finspan draait het om de juiste combinaties. En hoewel het frustrerend kan zijn als je niet de juiste kaarten krijgt (en een andere speler wel), zijn er genoeg leuke combinaties te ontdekken. Dit komt ten goede van de herspeelbaarheid.
NB: Er wordt in de spelregels ook al gehint naar een uitbreiding.
Daarnaast noemde ik het al eerder: je hebt veel grip op het spel. Daarmee bedoel ik dat je best veel kunt plannen. Ik zie dit zelf als een voordeel, maar het kán beurten soms ook wat lang maken. Beetje Analysis Paralasys vibes.
Tot slot vind ik het interessant dat alle informatie open is. De spelregels zeggen dan ook dat je al je viskaarten open op tafel moet leggen. Toegegeven, ik houd kaarten liever op de hand i.v.m. ruimte en scanbaarheid op symbolen. Maar ach, wie weet werkt het voor jou wel :).
Mijn oordeel in een samenvatting (en vergelijking):
Door vereenvoudigde beurten is Finspan meer gestroomlijnd dan Wingspan. Daarnaast heb je meer controle tijdens het spel. Let wel, dit kan incidenteel ook leiden tot iets langere beurten. Je kunt weer lekker veel combinaties ontdekken. Goed voor de herspeelbaarheid. De luck-of-the-draw blijft een ding een kan tot frustratie alsook euforie leiden. Qua speelmateriaal zijn de spelersborden even wennen én je hebt geen toffe onderdelen zoals eitjes of een vogelhuisje. Persoonlijk leg ik Finspan liever op tafel dan Wingspan (maar zal ik Wyrmspan boven beide verkiezen).
Algemene informatie
- Naam: Finspan
- EAN: 8721184280256
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-5 Personen
- Speelduur: 45-60 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: 999 Games
- Spelauteur: David Gordon & Michael O’Connell
- Illustrator: Ana Maria Martinez Jaramillo & Mesa Schumacher
Waar te koop?
Je kunt Finspan o.a. bestellen bij deze webshops:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
999Games.nl
Spelhuis.be
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Finspan al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!