Folded Space Insert: Tapestry

Folded Space Insert: Tapestry

Jamey Stegmaier, eigenaar van Stonemaier Games en bedenker van o.a. Scythe, Viticulture en Tapestry, kreeg een tijd terug de vraag of er nog Bix Box van Tapestry zou komen – want er zijn inmiddels 3 Tapestry uitbreidingen uit. Hij dacht van niet omdat de doos van het basisspel al relatief groot is én er sinds kort een handige (en mooie) insert is van Folded Space. Deze insert heeft het bedrijf samen met Jamey ontwikkeld.

In dit blog vertel ik je meer over de insert, laat ik zien hoe je ‘m in de doos stopt én geef ik mijn Folded Space Tapestry insert review!

Voordat je begint met lezen: Folded Space gaf mij deze insert voor het bordspel Tapestry zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog:

  1. Algemene informatie
  2. Hoe richt je de doos in?
  3. Insert review
  4. Insert kopen?

1 – Algemene informatie

Folded Space Insert: Voorkant Doos

2 – Hoe richt je de doos in?

Met deze Folded Space organizer voor Burggraven van het Westelijk Koninkrijk past alles netjes in de doos. Hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe alles in de doos moet.

NB: Je kunt de insert op 2 manieren in elkaar zetten. De eerste manier is om het passend te maken voor al het standaard speelmateriaal. De tweede manier is om het passend te maken voor als je ‘houders’ onder je miniaturen hebt. Deze maken het geheel iets groter. Ik heb die houders niet en daarom zie je hieronder dus de indeling voor de eerste manier.

Stap 0:

Folded Space Insert: Stap 0

Stap 1:

Folded Space Insert: Stap 1

Stap 2:

Folded Space Insert: Stap 2

Stap 3:

Folded Space Insert: Stap 3

Stap 4:

Folded Space Insert: Stap 4

Stap 5:

Folded Space Insert: Stap 5

Stap 6:

Folded Space Insert: Stap 6

Stap 7:

Folded Space Insert: Stap 7

Stap 8:

Folded Space Insert: Stap 8

Stap 9:

Folded Space Insert: Stap 9

In elk bakje staat trouwens aangegeven welke bezienswaardigheden er in moeten. De Folded Space insert van Tapestry is alleen in het Engels en de namen geven niet precies aan hoe de gebouwen passen. Daarom deel ik hieronder foto’s van de bakjes met hoe ik de miniaturen er in doe.

Check het bakje hieronder. Je ziet links de afbeelding van het kasteel en rechts 2 blauwe vakjes met (slecht leesbare namen). De kleur blauw betekent ‘bezienswaardigheidskaart’ zodat je weet welke soort gebouwen er in moeten. Andere gebouwen hebben bijvoorbeeld de kleur van techkaarten.

Folded Space Insert: Namen in Bakjes

Anyway, zo past elke bezienswaardigheid er in (het kasteel steekt wat uit, maar dat geeft niet want het bakje met de dobbelstenen past daar mooi op):

Folded Space Insert: Bakje 2

Kijk maar (onder de dobbelstenen zit extra ruimte):

Folded Space Insert: Bakje 1

Dan heb je deze met de 3 extra bezienswaardigheden uit Kunst & Architectuur:

Folded Space Insert: Bakje 3

En deze met bijvoorbeeld de Monolith uit Plannen en Complotten:

Folded Space Insert: Bakje 4

En tot slot alle bezienswaardigheden van de 4 ontwikkelingssporen uit het basisspel:

Folded Space Insert: Bakje 5

3 – Tapestry Folded Space Insert Review

Ik had niet gedacht dat een Folded Space insert opgewassen zou zijn tegen het gewicht van de miniaturen uit Tapetry. Niets bleek minder waar. Ze passen er mooi in en de bakjes lijken dat goed te houden. Het is natuurlijk uitermate fraai dat de illustraties uit het spel ook op de doosjes staan afgebeeld. Spelerskleuren, gebouwen en soorten kaarten: het staat afgebeeld.

Folded Space Insert: Mooie Illustraties

Misschien is het wat jammer dat je wel moet passen en meten met hoe de gebouwen goed in de bakjes passen. Maar hey, daar kun je de foto’s uit mijn blog nu mooi voor gebruiken ;).

Het in elkaar zetten kostte me wel wat tijd. Ik ben er volgens mij 1,5 à 2 uur mee bezig geweest. Iets langer dan normaal. Dit zijn wellicht wat meer bakjes. Meestal vind ik het een ontspannende bezigheid, dus dat het iets langer duurde maakte mij niets uit.

Folded Space Insert: In Elkaar Zetten

Je kunt met de insert één van de twee varianten maken. Eentje voor alles conform het standaard speelmateriaal. Of eentje waarbij de miniaturen houders hebben die een vierkantere vorm geven (en dus beter laten zien welke delen van de hoofdstad je bebouwt).

Zelf heb ik variant 1 waardoor ik dus nog enkele bladen over had. Heb je variant 2? Dan had je een paar delen die je voor variant 1 gebruikt nodig en de delen van de overgebleven bladen. Je kunt met één Folded Space Insert voor Tapestry dus nooit de insert voor beide varianten maken. De overgebleven bladen heb ik dus weggegooid.

Folded Space Insert: Bladen voor Tweede Variant

Vaak helpen inserts bij het sneller klaarzetten van een spel op tafel. Dat had ik bij Tapestry niet echt. Het scheelt wel dat je geen zakjes hoeft te openen en/of te sluiten. Én het is natuurlijk fijn dat alle beschavingen, hoofdsteden en kaarten van het basisspel en uitbreidingen bij elkaar zitten.

Je kunt het jammer vinden dat er geen aparte vakjes zijn om bijvoorbeeld kaarten per uitbreiding te sorteren. Ik heb er niet zo’n moeite mee want speel meestal toch met meer. En als ik het wil sorteren leg ik de type kaarten gewoon om en om bij elkaar.

Tot slot maakt de Folded Space inlay voor Tapestry de originele doos gewoon tot een Big Box. Alles past er netjes in en je kunt ‘m met een gerust hart verticaal in de kast opbergen. Hij steekt bij mij (omdat ik alle spelregelboekjes er nog in heb zitten) 2 of 3 mm uit, maar vult dus wel genoeg om verschuivingen in de doos te voorkomen.

4 – Folded Space insert voor Tapestry kopen?

Je kunt deze Folded Space insert online bestellen bij Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over de Folded Space insert voor Tapestry. Ik gaf algemene informatie, liet zien hoe je de doos moet inrichten én gaf mijn review.

Wil je er nog iets over weten? Of wil je graag je eigen mening over deze insert delen? Dan hoor ik graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *