HABA Fonkelschat: Review, Speluitleg + Unboxing!

HABA Fonkelschat (Spel): Review, Speluitleg + Unboxing!

In 2018 won HABA’s Fonkelschat in Duitsland de Kinderspiel des Jahres. Mijn dochter was toen pas 3 jaar oud en de vanaf leeftijd is 5 jaar. Het spel bleef voor mij dus even onder de radar.

Op dit moment van schrijven is mijn dochtertje al 5 jaar (bijna 6 jaar zelfs – man wat vliegt de tijd). Tijd om te kijken wat zij ervan vindt!

In dit blog laat ik je foto’s zien van al het speelmateriaal, geef ik de speluitleg én deel ik mijn HABA Fonkelschat review met je. Veel leesplezier!

Voordat je begint met lezen: HABA gaf mij het kinderspel Fonkelschat zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals de ijszuil in dit kinderspelletje bestaat uit meerdere kristallen, zo bestaat dit blog uit meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Fonkelschat:

  • 1 Houten Drakenpapa
  • 4 Kartonnen Drakenkinderen
  • 90 Fonkelstenen:
    • 18 Rode
    • 18 Blauwe
    • 18 Groene
    • 18 Gele
    • 18 Paarse
  • 9 IJsringen
  • 1 IJsschotsplaatje
  • 5 Fonkelsteenplaatjes
  • 1 Doosbodem met 4 Scheidingswanden
  • 1 Speelbord
  • 1 Fonkelschat Spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

HABA Fonkelschat: Voorkant Doos

En dit is de achterkant van de doos:

HABA Fonkelschat: Achterkant Doos

De binnenkant ziet er zo uit:

HABA Fonkelschat: Binnenkant Doos

Op de binnenkant leg je onderstaand speelbord:

HABA Fonkelschat: Speelbord

Je zet de 4 drakenkinderen op de hoeken:

HABA Fonkelschat: Drakenkinderen

Het ijsschotsplaatje leg je in het midden van het speelbord:

HABA Fonkelschat: IJsschotsplaatje

Daar komen de 9 ijsringen opgestapeld op te liggen:

HABA Fonkelschat: IJsringen

En daarin doe je alle kristallen of fonkelstenen:

HABA Fonkelschat: Fonkelstenen

De startspeler krijgt de papadraak:

HABA Fonkelschat: Papadraak

En elke ronde kiezen spelers een fonkelsteenplaatje:

HABA Fonkelschat: Fonkelsteenplaatjes

3 – Fonkelschat: Speluitleg

Hieronder lees je eerst mijn korte Fonkelschat spelregels. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Fonkelschat?

In Fonkelschat smelt een ijszuil langzaam door het vuur van de papadraak. Bij het smelten komen kristallen vrij en die moeten de spelers verzamelen.

Elke ronde kiezen spelers een kleur kristal. Daarna verwijdert de startspeler een ijsring waardoor kristallen op het speelbord vallen. Vervolgens mag elke speler de kristallen pakken in zijn of haar gekozen kleur. De truc is dus om van tevoren in te schatten van welke kleur de meeste kristallen op het speelbord zullen vallen.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van HABA’s Fonkelschat. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Leg de onderkant van de doos midden op tafel met het het frame erin. Plaats daar het speelbord overheen en zet in elke hoek één van de vier kinderdraken. Hierbij kun je dus kijken welk kind welke kinderdraak wil zijn.

Leg het ijsschotsplaatje midden op het speelbord en stapel de ijsringen er overheen. Doe vervolgens alle fonkelstenen in de ontstane cilinder van ijsringen. Dit noemt HABA ook wel de ijszuil.

Bepaal wie startspeler wordt en geef hem of haar de rode papadraak. Je bent nu klaar om te beginnen en hebt als het goed is zoiets liggen als hieronder:

HABA Fonkelschat: Startopstelling

3.2 – Spelverloop

Je speelt het spel in 9 rondes. Elke ronde kenmerkt zich door de volgende fases:

  1. Fonkelsteenplaatje kiezen
  2. IJsring pakken
  3. Gevallen fonkelstenen verzamelen

Eerst kiest, te beginnen met de startspeler en dan met de klok mee, elke speler een kleur fonkelsteenplaatje.

HABA Fonkelschat: IJsring Optillen

Vervolgens pakt de startspeler de bovenste ijsring van de ijszuil. Dit heeft tot gevolg dat er een aantal fonkelstenen op het speelbord zullen vallen. Sommige van die stenen kunnen in de 3 gaatjes op het bord vallen. Die zijn voor niemand.

Tot slot mogen alle spelers de aanwezige fonkelstenen in hun kleur van het speelbord pakken. De door jou verzamelde fonkelstenen doe je in het gat achter jouw kinderdraak. Liggen er dan nog fonkelstenen op het speelbord? Schuif die dan in één van de drie gaten in het midden van het speelbord.

Aan het einde van de ronde geeft de startspeler de papadraak door naar links. Daarmee wordt de nieuwe startspeler bepaalt én kun je beginnen met de volgende ronde.

HABA Fonkelschat: Papadraak Doorgeven

NB: In de laatste ronde pakt de startspeler de laatste ijsring van het bord. Nu worden alleen de fonkelstenen verzameld die NAAST het ijsschotsplaatje liggen. Wat nog op dat plaatje ligt, is voor niemand!

3.3 – Einde van het spel

Na de 9e ronde eindigt het spel. Het speelbord wordt van de doos verwijderd, de kinderen halen de door hen verzamelde fonkelstenen uit de doos en tellen ze.

De speler met de meeste fonkelstenen wint HABA’s Fonkelschat!

4 – Fonkelschat: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Fonkelschat recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Het verhaal achter Fonkelschat gaat over kinderdraken die een ijszuil met kristallen vinden. De papadraak helpt ze om de zuil te laten smelten, waarna ze die fonkelende stenen kunnen verzamelen. Een leuk en vooral begrijpelijk verhaal. Prima dus om als thema te gebruiken in dit drakenspel.

HABA Fonkelschat: Prachtig Speelmateriaal

De vormgeving en het speelmateriaal is echter waar ik het meest enthousiast over ben. Het artwork is ontzettend kleurrijk en streelt niet alleen mijn ogen, maar trekt ook de aandacht van m’n dochter en zoontje. Hier begint hun interesse in het spel.

Zodra ze vervolgens het speelmateriaal zien: de rode papadraak, de fonkelstenen en de ijsringen… dan worden ze enthousiast. Mijn zoontje van 3 vind de papadraak leuk, terwijl m’n dochter de gekleurde fonkelstenen veel boeiender vindt.

Ik verbaas me er ook enigszins over hoeveel speelmateriaal er nog bij HABA Fonkelschat zit. Naast fantasierijk artwork en interessant speelmateriaal, heb je dus ook echt een mooi spel voor kinderen op tafel liggen!

Spelregels & Toegankelijkheid

Niets dan lof over de spelregels. Duidelijk, kort en to the point. Ideaal voor als je het een kindje moet uitleggen.

HABA Fonkelschat: Spelregels in het Nederlands

Wat betreft de toegankelijkheid. Fonkelschat is wel degelijk een toegankelijk spel. De minimumleeftijd die op de doos staat (5 jaar) is daarbij wel belangrijk. Zo had mijn dochtertje van 5 jaar snel door hoe je dit kinderspelletje moet spelen. Mijn zoontje van 3 jaar daarentegen vond het vooral leuk om betrokken te zijn bij het spel. Hij leek echter geen idee te hebben van hoe het nou echt gespeeld moest worden.

Met de nodige hulp van mij als vader kon hij overigens wel gewoon leuk mee doen hoor. Je kunt jongere kinderen wel gewoon vertellen wat ze moeten doen:

  • Kies maar een kleurtje;
  • Pak deze ijsring maar;
  • Stop de groene fonkelstenen maar achter jouw kinderdraakje;
  • Enzovoorts…

Strategie of Geluk?

Hmm… dit format gebruik ik normaal bij spellen voor volwassenen haha. De vraag strategie of geluk is niet echt relevant. Wel relevant vind ik welke eigenschap, welke competentie en welke skillsets je als kind ontwikkelt. Want daar gaat het om (en plezier natuurlijk).

Zo draait het niet om geluk en strategie, maar om inschattingsvermogen i.c.m. ruimtelijk inzicht.

HABA Fonkelschat: Fonkelstenen in IJszuil

Je bestudeert de ijszuil goed en probeert in te schatten welke steentjes er gaan vallen. Mijn ervaring is dat je dit best goed kunt inschatten, ondanks dat er weleens een steentje valt die je niet had verwacht.

Naast inschattingsvermogen speelt ook de fijne motoriek een rol. Want de kinderen moeten een ijsring van de zuil pakken. Daarbij is het de bedoeling dat je geen andere ring aanraakt. Nogal een precisiewerk. Vervolgens moet je ook nog eens de kristalletjes in jouw kleur pakken. Dit moet voorzichtig, omdat je anders fonkelstenen in de 3 gaten van het speelbord kunt laten vallen of schuiven.

Dus wat leert een kind en/of wat heeft hij of zij nodig? Inschattingsvermogen en een fijne motoriek!

HABA Fonkelschat: Laatste IJszuil

Interactie

In Fonkelschat zit niet echt interactie. Het enige is dat je als startspeler als eerste een kleur mag kiezen. Daarmee hebben de volgende spelers minder keuze. Dit zie ik niet alleen als interactie, maar gewoon een gegeven.

My point is: als kind kun je vooral bezig zijn met het maximaliseren van jouw punten, door steeds de best mogelijke kleur te kiezen. Andere spelers pesten of iets dergelijks zit daar niet bij.

Herspeelbaarheid

Fonkelschat van HABA kun je best vaak doen. Ik denk alleen dat dit per kind verschilt. Mijn dochtertje vind het leuk om af en toe te doen, maar ze mist wat uitdaging. Met een fanatieke bordspelvader als ik is ze waarschijnlijk wat meer gewend.

Ik verwacht dat als jouw kind of kleinkind veel spellen speelt, dat dit prima is voor af en toe. Is hij of zij niet zoveel gewend qua spellen? Dan zal het kind Fonkelschat wellicht wat vaker willen spelen :).

HABA Fonkelschat: op Tafel

Mijn Fonkelschat review in het kort?

Fonkelschat is een prachtig vormgegeven spel voor kinderen vanaf 5 jaar. De look&feel spreekt kinderen ongetwijfeld aan. Je legt de spelregels snel uit een potje duurt niet langer dan 15 minuten. Daarnaast kunnen kindjes er ook nog iets van leren. Zo wordt hun inschattingsvermogen, ruimtelijk inzicht en fijne motoriek op de proef gesteld. Kortom: ik vind Fonkelschat een aanrader (en mijn kinderen ook)!!

5 – Fonkelschat: Waar te koop?

Je kunt Fonkelschat online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over Fonkelschat, een kinderspel dat geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar. Kleuters dus. Het is bedacht door Lena en Günter Burkhardt en in Nederland uitgegeven door HABA.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, deelde de speluitleg én gaf mijn Fonkelschat spel review.

Wat vind jij van dit spel? Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!

2 reacties

  1. Tof dat je ook kinderspellen meeneemt! Grappig dat je die leeftijdsgrens noemt. Mijn zoontje van bijna 6 vindt spelletjes heel leuk om te doen, mijn ervaring is dat de leeftijdsgrens die aangegeven wordt op veel spellen wel flexibel is. Hangt met name af van hoe leuk/ mooi het spelmateriaal is en dat het niet te lang duurt. Verboden Eiland en Flamme Rouge gaan bijvoorbeeld al prima! Voor de allerjongsten heeft Haba heel veel leuke spellen trouwens.

    1. Beste Michiel,

      Thanks voor je reactie op m’n Fonkelschat review :).

      Yes, ik speel vaak spellen met m’n kindjes, dus zo nu en dan een kinderspel erbij kan prima!

      Wat betreft de leeftijdsgrens: helemaal eens. Mijn dochter van 5 jaar kan Berenpark (vanaf 8 geloof ik) ook redelijk spelen. En weer andere spellen vanaf 10 of 12 jaar krijg ik niet uitgelegd aan kinderen van die leeftijd. Dus inderdaad, is heel flexibel allemaal.

      Groet en graag tot een volgende reactie!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *