Forest Shuffle: Review (Lookout Games)

Forest Shuffle Spel: Review (Lookout Games)

Ik was zelf niet op SPIEL ’23 maar begreep van menig bordspeler dat Forest Shuffle één van de hits was. Toen Asmodee aangaf de Nederlandse uitgave te verzorgen was ik meteen enthousiast.

In dit blog deel ik mijn Forest Shuffle review en vertel ik je of dit spel iets voor jou is.

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Forest Shuffle zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog vind je algemene informatie én mijn recensie van het bordspel Forest Shuffle. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Klaar voor de review? Let’s go!

Forest Shuffle Spel: op Tafel

Mijn Forest Shuffle review in het kort

Ik vind Forest Shuffle een leuk, tactisch spelletje om op tafel te leggen. Het artwork is schattig en de iconografie is gebruiksvriendelijker dan ik in eerste instantie dacht. Ondanks de eenvoudige regels kan het – door de vele mogelijkheden – gebeuren dat je door bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor zou ik ‘m niet zo snel als instap-spel aanraden, al is dit voor ervaren bordspelers juist lekker uitdagend. Het is leuk om te ontdekken op welke manieren je allemaal punten kunt scoren, maar de combinatie herten en wolven is wel erg sterk gebleken. Daarom zou ik adviseren om ‘m vooral met 3 of 4 personen te doen. Zo kunnen spelers er met z’n allen voor zorgen dat niet één speler alle herten oppeuzelt met de wolf en blijft het spel naar mijn mening beter in balans.

Meer weten? Scroll verder voor:

  • Algemene informatie
  • Korte uitleg
  • Is Forest Shuffle iets voor jou?
  • Met welke spellen kun je het vergelijken?
  • Mijn uitgebreide review
  • Én webshops waar je het spel kunt kopen.

Algemene informatie

  • Naam: Forest Shuffle
  • EAN: 8717371242190
  • Soort spel: Kaartspel
  • Aantal Spelers: 2-5 Personen
  • Speelduur: 60 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
  • Uitgever: Lookout Games (distributie: Asmodee)
  • Spelauteur: Kosch
  • Illustrator: Toni Llobet & Judith Piella
  • Te koop bij: bol.comSpellenrijk.nlSpellenwinkel.nlSpelhuis.be

Korte speluitleg

In Forest Shuffle creëert elke speler een bos waarin planten en dieren met elkaar in harmonie leven. Elke beurt heb je keuze uit 2 acties. Of je kunt een kaart uit je hand spelen door een X aantal andere handkaarten te betalen en op de open plek te leggen. Of je kunt 2 nieuwe kaarten (van de trekstapel en/of de open plek) pakken. Je moet altijd eerst een boom neerleggen want dieren en planten schuif je links, rechts, boven of onder bomen. Alle kaarten kunnen punten opleveren. Soms op zichzelf staand, meestal in combinatie met andere kaarten.

Zodra de 3e winterkaart uit de trekstapel komt eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint.

Is Forest Shuffle iets voor jou?

Ik kan Forest Shuffle aanraden als je…

  • een ervaren spelletjesspeler bent.
  • graag met je eigen puzzel bezig blijft, maar een beetje concurrentie oké vindt.
  • het leuk vindt om elke beurt uit talloze mogelijkheden een keuze te maken.
  • het niet erg vindt soms een andere koers te moeten varen dan gepland.
  • een spelletje zoekt voor 4-5 personen (2-3 kan ook hoor).

Ik zal Forest Shuffle afraden als je…

  • niet zo vaak spelletjes speelt (deze kan dan wat overweldigend zijn).
  • een meer strategisch spel zoekt – Forest Shuffle is juist tactisch.

Vergelijkbare spellen

In Forest Shuffle maak je vooral setjes van kaarten en probeer je punten te scoren. Je hebt daarbij talloze mogelijkheden om punten te scoren. Noem het een zogenaamde point salad. Onderstaande spellen hebben kenmerken van Forest Shuffle. Mocht je een of meer van onderstaande spellen leuk vinden? Dan denk ik dat je Forest Shuffle ook leuk vindt.

Uitgebreide review

Wil je meer lezen over mijn ervaringen en bevindingen van Forest Shuffle? Dan lees je hieronder mijn volledige review. Ik doorloop de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In Forest Shuffle creëren spelers ieder een eigen leefgebied waar planten en dieren zo goed mogelijk met elkaar in harmonie leven. Dat klinkt in mijn oren best thematisch, maar… Veel thematischer dan dit wordt het niet. Uiteindelijk leg je gewoon allerlei kaarten in je leefgebied die goede combinaties hebben.

Forest Shuffle Spel: Speelgebied

Een enkele combinatie klinkt logisch. Zoals wolven die geïnteresseerd zijn in herten en vinken die in beuken willen zitten. De wolf jaagt immers op herten en vinken peuzelen graag beukennootjes op. De meeste combinaties en effecten zijn naar mijn mening vooral speltechnisch van toegevoegde waarde.

Hoewel het thema in mindere mate aanwezig is, helpt dát stukje thema wel bij het spelverloop. Je gaat je eigen bos maken en probeert alles wat daar leeft in ecologische balans te leggen. Dat is duidelijk en ik merk dat spelers (die Forest Shuffle niet kennen) hierdoor al snel weten wat ze moeten doen.

Ik merk ook dat veel medespelers het artwork echt geweldig vinden. Dat vind ik zelf ook. Het is alleen wat jammer dat er dusdanig veel symbolen en informatie op kaarten staat, dat de illustraties letterlijk en figuurlijk op de achtergrond geraken.

Overigens vond ik de iconen en teksten op de kaarten wat afschrikken. Dat was volledig onterecht. Al vanaf het eerste potje merkte ik dat de symbolen vanzelfsprekend aanvoelen. Wij hoefden vrijwel niets op te zoeken. Volgens mij alleen of je met effecten ook kaarten uit de open plek mag pakken (wat niet mag) en of je de bonus mag activeren bij het gratis spelen van een kaart.

Forest Shuffle Spel: Speelgebied 2

De kwaliteit van het speelmateriaal is goed. Het speelbord is wat je ervan mag verwachten en datzelfde geldt voor de kaarten. Geen lage kwaliteit. Ook geen torenhoge kwaliteit. Maar gewoon goed.

Als ik mag muggenziften… Dan hadden de scoreformulieren dubbelzijdig mogen zijn én dan waren overzichtskaarten met veelvoorkomende effecten fraai geweest. Zoals ik alleen al eerder zei: bij ons waren die iconen en effecten echt snel duidelijk. Wij hadden dus geen overzichtskaarten nodig.

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik vind de Forest Shuffle spelregels netjes. De volgorde is logisch, de opmaak is goed genoeg en het formaat is aangenaam. Het boekje is relatief compact (which I like). Ik had persoonlijk graag wat meer ruimte in witregels gezien. Dit is echter weer muggenzifterij.

Forest Shuffle Spel: Spelregels (in detail)

De spelregels hebben tot dusver al onze vragen beantwoord, op eentje na. Tweemaal tijdens onze potjes kwamen we op het punt dat we ons afvroegen:

“Op welk moment precies leg je de bovenste kaart van de trekstapel open op het speelbord na het spelen van een boom?”

Dit antwoord staat niet eenduidig in de spelregels. Gelukkig werd in dit topic op BoardGameGeek een verwijzing gemaakt naar de Duitse spelregels. Hieruit blijkt deze volgorde:

  1. Kosten betalen
  2. Boom spelen
  3. Bovenste kaart van de trekstapel opendraaien
  4. Effecten afhandelen
  5. Bonussen afhandelen

Dan, de toegankelijkheid.

Forest Shuffle is in mijn optiek erg toegankelijk voor een breed publiek. Je kunt de complexiteit (en dus niet de gameplay) vergelijken met titels als:

De regels van Forest Shuffle zijn vrij eenvoudig. De moeilijkheid, of beter uitdaging, zit ‘m vooral in het zoeken van combinaties en het maken van keuzes uit alle mogelijkheden die je voor je kiezen krijgt.

Dit betekent dat, ondanks de eenvoudige regels, er bij een enkele speler wel Analysis Paralysis kan ontstaan. Ofwel, je loopt vast door het grote aantal mogelijkheden dat je hebt. Het zal niet vaak voorkomen though.

Forest Shuffle Spel: Aflegstapel

Over het algemeen vind ik Forest Shuffle een vriendelijk spel. Spelers zijn veelal met hun eigen project bezig. Slechts een enkele keer zul je tegenstanders actief kunnen dwarsbomen. Daar ga ik dieper op in bij interactie.

Strategie of Geluk?

Forest Shuffle is zo’n spel waarbij je aan het begin wel kunt zeggen: “Ik ga voor herten en wolven!” maar als je er te weinig van op handen krijgt, zul je toch iets anders moeten verzinnen. Daarom vind ik Forest Shuffle geen strategisch spel, maar een tactisch spel waarbij ook geluk een rol speelt.

Forest Shuffle Spel: Kaart van Trekstapel Pakken

Gelukt zit grotendeels in de kaarten die je trekt alsook in de kaarten die de speler vóór je verzamelt. Trek je niet de kaarten die je wil? Dan heb je pech. Daar tegenover staat ook dat je precies kunt krijgen wat je wil. De Open Plek helpt daar ook bij. Maarja, verzamelt de speler vóór je hetzelfde als jij? Dan zal hij of zij nooit die kaarten wegdoen en moet jij een ander pad bewandelen.

Bij dit soort spellen raad ik ook altijd aan:

“Speel niet met de kaarten die je wil, maar die je hebt.”

Tuurlijk, je kunt een gokje wagen om tóch te wachten op een specifieke kaart. Alleen als je ‘m niet krijgt moet je op de blaren zitten.

Ik speel liever tactisch om het maximale uit de kaarten te halen die ik wel heb. Welke kaarten uit m’n hand kunnen mij de meeste punten opleveren? Dan focus ik daar op.

Forest Shuffle Spel: Kaarten Betalen

Daarnaast helpt kansberekening ook. Of nouja, inschattingsvermogen. Op elke bosbewoner staat hoe vaak ze in het spel zitten. Je kunt dus enigszins inschatten wat de kans is dat je nog zo’n kaart tegenkomt.

Bovendien is het verstandig om naar de speler vóór en na je te kijken. Wat verzamelt de speler vóór je? Overweeg om niet hetzelfde te sparen. Hij of zij zal dat namelijk houden of wegpakken uit de Open Plek voordat jij aan de beurt bent. En de speler na je? Als jij een handkaart speelt leg je andere handkaarten in de open plek. Indien mogelijk, leg niet de bosbewoners weg die hij of zij nodig heeft!

Spelmechanisme

Ik zie verschillende spelmechanismen in Forest Shuffle. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste.

Te beginnen met Hand Management. Dit houdt in dat het moment en de volgorde van kaarten spelen bepalend is voor je succes tijdens het spel. In Forest Shuffle moet je eerst een boom spelen voordat je übherhaupt een boswezen kunt spelen. Je betaalt met handkaarten, dus welke wil je houden en welke kun je wegdoen? Bovendien zit je liever nooit aan de handlimiet van 10 kaarten, want op dat soort momenten komt altijd een kaart in de Open Plek die je dan niet mag pakken.

Dit veelvoorkomende mechanisme heb je wellicht eerder ervaren in Brass Birmingham, Terraforming Mars, Wingspan, De Crew en Ark Nova.

Forest Shuffle Spel: Handkaarten

In het verlengde van de kaarten: het zijn Multi-Use Cards. Je kunt kaarten op meerdere manieren gebruiken. Ten eerste kun je elke kaart omdraaien en tot ‘jong boompje’ transformeren. Ten tweede kun je één van de twee zijdes met bosbewoners gebruiken. En tot slot zijn kaarten ook gewoon het betaalmiddel in Forest Shuffle.

Het idee van Multi-Use Cards zit ook verwerkt in 7 Wonders Duel, De Verdwenen Ruïnes van Arnak, Brood en Bier en De Zoektocht naar El Dorado.

Een interessant mechanisme vind ik ook Layering. Bij dit mechanisme leg je speelmateriaal op een bepaalde manier over (of onder) elkaar. In Forest Shuffle is het minimaal aanwezig, maar je schuift wel degelijk bosbewoners onder bomen. En elke boom heeft maar 4 plekken dus welke bewoner je waar onder schuift is cruciaal.

Layering komt ook voor in bijvoorbeeld Meadow, Tikal, Akropolis, Canvas en Orchard.

Dan is er nog Set Collection. Dit betekent dat je setjes vormt van speelmateriaal en/of symbolen. In Forest Shuffle vormt dit mechanisme de basis van bonusacties en hoeveel punten je aan het einde scoort. Door met kaarten van dezelfde kleur te betalen kun je bonussen activeren. Veel kaarten geven ook nog een voorwaarde van bepaalde setjes die punten opleveren.

Je kent Set Collection misschien wel uit Cascadia, Azul, Jaipur, Ticket to Ride Europe en It’s a Wonderful World.

Forest Shuffle Spel: Speelgebied 3

Interactie

Alle interactie in Forest Shuffle speelt zich af op de Open Plek.

Hier pakken spelers kaarten voor elkaars neus weg. Hier leggen spelers kaarten neer als ze betalen voor een andere kaart en die gespeelde kaarten kunnen goed of slecht zijn voor de volgende speler. En dan kunnen spelers ook nog eens alle kaarten wegpakken met een beer óf zoveel kaarten betalen dat er in totaal meer dan 10 kaarten op de Open Plek liggen (met als resultaat dat ze allemaal worden afgelegd).

Mijn ervaring is dat dit meestal onbewust gebeurt. Pas als spelers wat meer ervaren zijn zullen ze de Open Plek ook doelbewuster gebruiken om andere spelers te dwarsbomen. Dan wordt de interactie dus wat agressiever van aard.

Forest Shuffle Spel: Kaart van Open Plek Pakken

Tot zover reikt de interactie.

Ook benoem ik graag nog even wat verschillen naar gelang het aantal spelers.

Speel je met z’n tweeën? Dan heb je meer grip op het spel én je kunt meestal meer kaarten verzamelen wat ook weer hogere scores betekent. Speel je met z’n vijven? Dan weet je bijna zeker dat als je kaarten aflegt, je ze de volgende beurt niet meer terugziet. Met drie en vier spelers zit je daar dus tussenin.

Herspeelbaarheid

Qua spelverloop is Forest Shuffle eigenlijk wat eentonig. Qua keuzes die je kunt maken is het juist weer heel uitgebreid. Ga je investeren in paddenstoelen voor handige, permanente effecten of niet? Ga je voor gedurfde combinaties zoals vleermuizen en kikkers? Stoort je jezelf volledig op bomen en laat je bosbewoners links liggen? Of verzamel je liever statische punten?

Forest Shuffle Spel: Speelgebied met Bomen

Er zijn tal van mogelijkheden om te ontdekken en dat maakt dat ik de herspeelbaarheid goed vind.

MAAR.

Na meerdere potjes merkten mijn spelersgroep en ik dat de combinatie herten en wolven best sterk is. Bij al onze potjes geldt: krijgt een speler het alleenrecht op die viervoeters? Dan wint hij of zij.

Na een zoekopdracht in Google merkte ik al snel dat meer spelers dit vinden.

Wat betekent dit voor het spel? Dat het ‘stuk’ is? Nou, zo hard wil ik dat niet zeggen.

Maar ik vind wel dat het spel hierdoor minder leuk en slechter herspeelbaar is met 2 spelers. Want krijgt één speler dan veel herten en wolven? Dan maakt de andere speler bijna geen kans meer. En dit is vaak een kwestie van geluk.

Met 3 of meer spelers is dit minder aan de orde. Je kunt dan nog altijd met z’n allen proberen om herten en wolven uit de handen van één speler te houden, ze evenrediger te verdelen óf ze gewoon met een beer in een grot te krijgen.

Dus al met al ben ik tevreden over de herspeelbaarheid, mits je rekening houdt met de kracht van herten en wolven.

Waar kun je Forest Shuffle kopen?

Je kunt het spel Forest Shuffle online bestellen op:

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog gaf ik je mijn recensie over het spel Forest Shuffle. Het werd bedacht door Kosch en internationaal uitgebracht door Lookout Games. Asmodee verzorgt de distributie in Nederland.

Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van Johannes Plenio via Pexels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *