Forest Shuffle zit boordevol verschillende strategieën. De een nog sterker dan de ander. In dit blog geef ik tips en tactieken die jou kunnen helpen naar de overwinning!
Voordat ik begin: Houd rekening met het feit dat je bij 2 spelers altijd wel meer punten zal halen dan bij 3, 4 of 5 spelers. Dit komt simpelweg doordat je met minder spelers meer kaarten en beurten krijgt. Bovendien heb ik niet gekeken naar Forest Shuffle uitbreidingen.
1. Ken de verschillende strategieën
Hieronder vind je een aantal populaire strategieën die je kunt volgen in Forest Shuffle:
- Herten
- Bomen
- Vleermuizen
- Hazen
- Zwijnen
- Amfibieën
- Vlinders
- Grot
Herten
Persoonlijk vind ik de Herten-strategie (in combinatie met Wolven) het sterkst. Focust één speler hierop en krijgt hij of zij praktisch het alleenrecht op herten en wolven? Gegarandeerd dat deze speler dan wint.

Althans, ik heb nog nooit een potje mee gemaakt waarbij dit niet het geval was. Alleen als alle spelers Herten gaan spelen (en/of Wolven gaan weggooien) wordt het effect verspreid.
Bomen
Een andere sterke strategie is de focus op Bomen. Het komt erop neer dat je zoveel mogelijk bomen speelt. Daarbij zijn de Esdoorn en Eik onmisbaar. En let ook op de volgende kaarten:
- Mos
- Wilde Aardbei
- Grote Bonte Specht

Vleermuizen
Vleermuizen zijn krachtig, maar moeilijker te halen. En als het even kan moet je de Mug en Relmuis te pakken krijgen. Deze kaarten maken dat je vleermuizen makkelijker kunt spelen én ze meer waard worden.
Zwijnen
De meest straightforward strategie die er is, is het verzamelen van Zwijnen en de Big. Heb je minimaal 1 Big? Dan is elk Zwijn 10 punten waard. Daar zitten er 5 van in het spel. Combineer dit eventueel met het Damhert en elk Zwijn en Big zijn nog eens 3 punten extra waard.
Hazen
Een strategie die bij ons vaak links blijft liggen (maar stiekem best effectief is), is de Hazen-strategie. Deze moet uiteraard wel in combinatie met de Vos. Ik denk dat deze strategie soms zo effectief is doordat één speler zich er bij ons vaak op kan richten.

Amfibieën
Nog zo’n strategie die niet veel wordt gebruikt: Amfibieën.
Juist omdat deze niet vaak wordt gebruikt, kan het als monopolie veel punten opleveren. Wel heb je zoveel mogelijk amfibieën nodig, zoals de Gewone Pad, Moerasschildpad, Boomkikker en de Vuursalamander. Daarnaast zijn Boomvarens én Bosmieren vereist.
Vogels
Next up: Vogels. De meeste vogels leveren op zichzelf al een leuk aantal punten op (al zijn ze soms relatief duur om te spelen). De onmisbare kaart bij deze strategie is de Havik, die 3 punten oplevert voor elke vogel.
Vlinders
Dan zijn er nog Vlinders. In theorie een leuke strategie, maar in de praktijk nogal een lastige.
Vlinders scoren per set. Je moet dus relatief veel vlinders spelen om überhaupt leuke puntjes te scoren. Met de Mol kun je weliswaar sneller vlinders spelen en de Egel alsook Goudvink maken vlinders meer waard. Toch blijft het een uitdaging.
Grot
De Grot is bij ons meestal geen echte strategie om te volgen. Het biedt meer een optie voor tactische gameplay. Bijvoorbeeld om bepaalde kaarten uit je hand (i.c.m. de Wasbeer) of uit de open plek (i.c.m. de Beer) te verwijderen.

Een aantal leuke combinaties:
- De Mol met Vlinders
- De Mol met Berken
- De Mol met Jonge Boompjes (helemaal i.c.m. de Esdoorn)
- De Houtbij voor de Beuk
- De Houtbij voor de Paardenkastanje
Kaarten die ik afraad:
- Vuurvliegjes
- Vuursalamanders
Voor deze laatste geldt dat er respectievelijk 4 en 3 kaarten in het spel zitten. Die heb je allemaal nodig om er punten voor te scoren. De kans dat dit lukt is klein.
Ik gebruik Vuurvliegjes en Vuursalamanders eigenlijk alleen in combinatie met andere kaarten, zoals de Goudvink (punten voor insecten) en Bosvarens (punten voor amfibieën).
Zo, nou heb je een beetje een idee van de mogelijkheden.
Tijd voor wat aanvullende tips en tactieken.
2. Begin met kaarten pakken

Daarmee bedoel ik: Pak de eerste 2 beurten kaarten. Uit de open plek of van de trekstapel. Dat maakt niet uit.
Maar zodra je 10 kaarten hebt, heb je de maximaal haalbare informatie in de hand om een goed onderbouwde keuze te maken voor de strategie die je wil naleven.
3. Verberg je strategie zo lang mogelijk
Speel als het mogelijk is (want hey, handlimiet) niet te snel kaarten die je strategie aan tegenstanders bekend maken.
Stel dat je al 3 verschillende vlinders op handen hebt aan het begin van het spel.
Top!
Maar aangezien vlinders gratis zijn, kun je misschien beter even wachten met ze spelen. Des te sneller spelers zien dat jij vlinders (of herten, of hazen, of wat dan ook) spaart, des te sneller ze die van jou weg zullen houden.
En wie weet pak je nog wel een Mol en kun je in één beurt tal van vlinders spelen.

4. Houd vast aan 1-2 strategieën
Kies 1 of (maximaal) 2 grote strategieën op basis van de kaarten die je aan het begin op handen hebt. Wellicht kun je zijdelings nog 1 of 2 leuke, maar kleinere combinaties pakken.
Ben je eenmaal begonnen met een bepaalde strategie?
Wijk er dan niet meer van af!
De speelduur van het spel laat dit niet toe. Helemaal niet als je tegenstanders het spel proberen te versnellen met drafts, het vullen van de grot en het spelen van bomen.
5. Hatedraft!
Niet iedereen vindt het leuk, maar als je Forest Shuffle zo goed mogelijk wil spelen, dan zul je incidenteel moeten hatedraften.
Wat betekent dat?
Houd je tegenstanders in de gaten. Welke kaarten hebben ze nodig? Wat levert ze veel punten op?
Voor die kaarten geldt:
- Houd die kaarten op hand!
- Leg die kaarten in je grot!
- Of betaal ermee als daarmee meer dan 10 kaarten in de open plek komen (zodat ze verwijderd worden)!

Je moet alles doen om te voorkomen dat ze specifieke kaarten krijgen.
6. Speel paddenstoelen vroeg in het spel
Paddenstoelen leveren permanente effecten op. Het zijn ‘gratis’ beloningen terwijl je een andere actie doet. Ideaal.
Maar!
Je profiteert hier het meeste van als je ze aan het begin van het spel speelt. Paddenstoelen zijn op zichzelf geen punten waard.
Des te verder het spel vordert, des te minder je paddenstoelen wil spelen.
Ik speel eigenlijk nooit meer paddenstoelen in de tweede helft van het spel.
Behalve als de paddenstoelen me via een andere kaart (zoals de Zilverspar of Bosmier) tóch een of meer punten op kan leveren.
7. Versnel het spel als je lijkt te winnen
Sta je er het beste voor en ben je aan het winnen? Race dan naar het einde van het spel door het volgende te doen:
- Speel bomen
- Pak 2 kaarten van de trekstapel
- Speel de wasbeer, gooi al je handkaarten in de grot en trek hetzelfde aantal van de stapel.

Nu ben jij de aan beurt!
In dit blog heb ik diverse strategieën en tips alsook tactieken met je gedeeld, die je kunnen helpen om Forest Shuffle te winnen.
Elke tip is gebaseerd op mijn ervaring. Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek aan gehangen. Misschien heb jij dus wel andere ervaringen. Uiteraard hoor ik die graag.
Welke tactiek of strategie werkt goed voor jou? Mis ik er nog één? Let me know in een reactie!
Leuke tips idd.. Het komt hier nogal eens voor dat mensen dezelfde strategie hebben.. (meestal altijd hehehe) Ik ga eens zien of ik ze eens voor kan zijn..
Nog een tip (weet niet of je die kent) maar er is een app voor het tellen van de punten. Je scant dan elke boomset die je hebt liggen. Je kan evt grot kaarten ook toevoegen..
Beste Diane,
Bedankt voor je reactie.
Hopelijk kun je ze verrassen ;).
Ik ken de app inderdaad, gebruik ‘m zelf niet, maar weet dat veel anderen ‘m fijn vinden!
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl
Ik mis de marter. Die levert vijf punten per volledig bezette boom. Als je meer marters hebt, tikt dat ook wel aan
Beste Sandra,
Bedankt voor je reactie!
Ah, zeker met de Zilverspar is de Marter inderdaad een leuke. Goede aanvulling!
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Fascinerend, ik vind de vuursalamander vrij goed, helemaal als je er 2 hebt zijn ze al redelijk wat punten waard. Als je hem goed speelt speel je er ook gratis een Wolf of Marter mee. Scheelt weer een beurt. Andere handig tip die er nog niet in staat. Dubbele beurten door de eik bijvoorbeeld zorgen ervoor dat je sneller door je deck gaat daardoor betere kaarten kan pakken en de kaart die open gelegd wordt je die terug kan pakken. Maar leuk spel inderdaad. Al vind ik na meer potten en je het vaker speelt de uitbreidingen bijna noodzakelijk worden vanwege de hert wolf combo.
NB: Deze reactie is initieel op Facebook geplaatst, maar ik vond ‘m dusdanig waardevol dat ik ‘m aan dit artikel heb toegevoegd.
Vuursalamanders mag je nooit laten liggen voor je tegenstander. Vleermuizen zijn nooit goed genoeg. De water vole (weet de nederlandse naam even niet meer) is een zwaar ondergewardeerde kaart. Amfibieenstrategie word heeel vaak gespeeld. Als je deze niet doet als je kan, zeker met de 1ste uitbreiding erbij, verlies je. Al deze uitspraken zijn wel vooral in een 2 spelermatch en bijna allemaal op BGA.
NB: Deze reactie is initieel op Facebook geplaatst, maar ik vond ‘m dusdanig waardevol dat ik ‘m aan dit artikel heb toegevoegd.
Onder het kopje Hatedraft zou je ook kunnen zetten dat je ze niet in de hand houdt, maar speelt als boompje.
NB: Deze reactie is initieel op Facebook geplaatst, maar ik vond ‘m dusdanig waardevol dat ik ‘m aan dit artikel heb toegevoegd.