Hoewel er best wat spelletjes zijn voor kinderen van 2 en 3 jaar, gaat er voor kinderen écht een (bordspellen)wereld open als ze 4 jaar worden. Vaak leggen deze spellen de focus op een behendigheid. Het spel Foto Fish is er daar ook een voorbeeld van.
In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Foto Fish review!
Voordat je begint met lezen: Jumping Turtle Games gaf mij het spel Foto Fish zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je in de oceaan meerdere gekleurde vissen vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Zoekspel
- Aantal Spelers: 2-4 Personen
- Speelduur: 15 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 4 Jaar
- Uitgever: Jumping Turtle Games
- Spelauteur: Michael Kallauch
- Illustrator: Rasa Joni & Gediminas Akelaitis
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Foto Fish:
- 4 Dubbelzijdige aquariumborden
- 4 Puzzelvissen met in totaal:
- 12 Grote puzzelstukken (3 per vis)
- 36 Kleine puzzelstukken (9 per vis)
- 4 Koppen (1 per vis)
- 4 Staarten (1 per vis)
- 4 Gele fototoestellen
- 4 Rode fototoestellen
- 2 Dobbelstenen
- 2 Foto Fish spelregels (Nederlands en Frans)
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
De binnenkant ziet er zo uit:
Je vindt de Foto Fish spelregels terug op een dubbelzijdige A4:
Voor elke speler is er een aquariumbord:
Elk bord is dubbelzijdig en elke zijde is uniek wat betreft de plaatsing van visjes.
De groene zijde is voor een makkelijker spel:
De blauwe zijde is voor een iets moeilijker spel:
Elke speler krijgt een fototoestel. Het gele fototoestel is voor de makkelijkere variant en gebruik je bij het groene aquarium. Het rode fototoestel is voor de moeilijkere variant en gebruik je bij het blauwe aquarium:
Je krijgt 4 vissen bij het spel, die bestaan uit verschillende, dubbelzijdige puzzelstukken. Voor het eerste spel haal je die vissen los en daarna kun je ze mixen en matchen zoals je wil. Elke vis heeft een kop en een staart:
Ook heeft elke vis 9 smalle- en 3 brede puzzelstukken:
Tot slot krijg je nog 2 dobbelstenen. Op 5 zijdes staat een gekleurd visje (geel, groen, paars, blauw en rood) en op 1 zijde staat niks.
3 – Foto Fish: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van Foto Fish? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Hieronder lees je eerst mijn korte Foto Fish speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Foto Fish?
In Foto Fish worden er elke beurt 2 dobbelstenen gegooid. Hierop staan gekleurde vissen. Na de worp zoekt iedere speler de geworpen vissen op zijn of haar speelbord door met het fototoestel over het bord te schuiven. Ben jij de eerste die exact dezelfde vissen (niet meer of minder!) op de foto zet? Dan krijg je een dik puzzelstuk van de vis. De andere spelers krijgen een dun stukje. Daarna is de volgende beurt.
Zodra alle dikke puzzelstukken op zijn, wint de speler met de langste vis.
Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Foto Fish. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Geef elke speler een aquariumbord. Bepaal welke spelers met de makkelijke- en welke spelers met de moeilijke variant spelen. Draai het bord naar de juiste zijde en leg bij elke speler het juiste fototoestel erop. Leg bij elke speler een vistegel met kop en staart boven het spelersbord. Bepaal de startspeler en geef hem of haar de dobbelstenen. Sorteer de vistegels op breedte. Je hebt nu zoiets als hieronder:
3.2 – Spelverloop
Foto Fish duurt een onbepaald aantal beurten. Alle spelers doen elke beurt mee!
Een beurt bestaat uit de volgende fasen:
- Dobbelstenen gooien
- Foto nemen
- Beloning krijgen
Eerst werpt een speler (maakt niet uit wie) de 2 dobbelstenen. Zorg dat de dobbelstenen goed zichtbaar zijn voor alle spelers. De dobbelsteencombinatie kan 2 visjes, 1 visje en zelfs geen visje tonen.
Vervolgens schuiven (je mag ‘m niet tillen!) alle spelers het fototoestel over hun aquariumbord om vervolgens met het fototoestel een shot te maken van de visjes. Voor het shot gelden de volgende regels:
- Het gele fototoestel moet precies over 4 vakjes vallen.
- Het rode fototoestel moet precies over 6 vakjes vallen.
- Fototoestellen mogen niet over de rand gaan.
- Je mag de fototoestellen niet schuin houden.
- Er mogen geen andere vissen dan die van de worp zichtbaar zijn.
- Spelers met het rode fototoestel mogen deze 90 graden draaien.
NB: Het kan voorkomen dat er maar 1 vis of zelfs geen vis is gedobbeld. In dat geval moeten spelers hun fototoestel zo op hun aquariumbord plaatsen, dat ze respectievelijk die ene vis of helemaal geen vis in het shot hebben.
De speler die als eerste de vissen van de worp in zijn of haar vizier heeft roept KLIK!, wint deze beurt en mag een breed puzzelstuk pakken. Zijn er meer spelers het snelst? Dan pakken zij allemaal een breed puzzelstuk. Alle andere spelers zoeken gewoon door en nemen na de vondst een dun puzzelstuk.
Hierna begint de volgende beurt.
3.3 – Einde van het spel
Het spel eindigt na de ronde dat één van de volgende situaties zich voordoet:
- De stapel met brede puzzelstukken is leeg.
- De vis van een speler is breder dan zijn aquariumbord.
In beide gevallen wint de speler met de langste vis. Er is geen tiebreaker.
4 – Foto Fish: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Foto Fish recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Foto Fish gaan spelers foto’s maken van vissen in het aquarium. Heel tastbaar voor kinderen als je het mij vraagt. Dat dobbelstenen bepalen welke vissen er op de foto moeten worden gezet en dat je na het maken van een foto puzzelstukjes krijgt om een vis langer te maken… tja, dat is thematisch wat gek, maar het is duidelijk voor kindjes.
Het artwork is kleurrijk, vrolijk en bovendien herkenbaar. De meeste kindjes weten denk ik wel hoe visjes en een fototoestel er uit zien. Dit maakt de instap laagdrempelig. Het maakt dat een kind sneller op de regels kan focussen, dan eerst door te hebben wat alles nou precies is.
Ik moet wel bekennen dat ik het afgebeelde kind op de voorkant van de doos niet zo, eh, fraai vind. Het zou mij eerder afschrikken zeg maar. Ik denk dat het meer had uitgenodigd (en beter had gepast) als je een kind een foto had zien maken van vissen in een aquarium. Onder water of voor het glas van een aquarium.
Mocht je Foto Fish kopen, dan wil ik je meegeven om de dobbelstenen in het midden van alle spelers te gooien. Als er licht van buiten over de tafel schijnt, dan is het verschil tussen rood en geel soms lastig te zien. De kleuren zijn contrasterend genoeg, maar niet opgewassen tegen zijdelings, fel licht. Houd daar dus rekening mee.
De kwaliteit is verder prima. De aquariumborden en fototoestellen zijn dik genoeg en voelen stevig aan. De puzzelstukken hadden van mij dikker gemogen voor een betere grip (en betere aansluiting van stukken). Al is dit misschien wel weer beter voor kinderen om de fijne motoriek te oefenen. Dus no biggie.
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik vind de Foto Fish spelregels goed opgezet. Ze zijn dusdanig kort, daar kun je ook niet veel fout aan doen. Vooral de bijgevoegde illustraties zijn fijn en scheppen veel duidelijkheid.
Foto Fish is een eenvoudig spel. Het zijn simpele regels en een spelletje duurt niet lang. Dit is altijd goed voor jonge kinderen. Bijkomend voordeel is dat je bij dit spel niet per se hoeft na te denken. Je moet gewoon zoeken totdat je de combinatie vindt die de dobbelstenen weergeven. Ook dit is goed te doen voor jonge kinderen.
Wat ik wel merk is dat dit voor mijn zoontje (en vriendjes) van 4 jaar een leuke uitdaging is. Voor mijn dochter van 7 jaar is dit te makkelijk. Voor haar is de lol er snel van af. Sterker nog, als zij meespeelt is ze zoveel sneller dan m’n zoontje dat de lol er voor hem ook snel afgaat.
Je hebt weliswaar een moeilijkere variant, maar ook daar is m’n dochter (en ikzelf trouwens ook) veel sneller dan m’n zoontje.
Dus volgens mij kan ik concluderen dat Foto Fish vooral leuk is voor kinderen van (misschien 3), 4 en 5 jaar. Veel ouder zou ik ‘m niet aanraden. En de moeilijkere variant is vooral handig om te gebruiken bij de meer ervaren spelers van dezelfde leeftijd. Het maakt ’t spel namelijk niet zoveel uitdagender.
Strategie of Geluk?
Geen van beide. In Foto Fish draait het puur om inzicht en reactiesnelheid. Of specifieker: hoe snel je een patroon kunt vinden. Het is dus vooral een vaardigheid die tot de winst leidt.
En het leuke is; die vaardigheid kun je trainen. Ik zie ook dat mijn zoontje er beter in wordt. Datzelfde geldt ook voor enkele vriendjes van ‘m. Sterker nog, ze worden er snel beter in.
Dat heeft iets positiefs en iets negatiefs. Het is positief omdat een kind ervaart ergens beter in te worden. Zoiets geeft volgens mij altijd een fijn gevoel. Het negatieve is alleen dat de uitdaging er ook weer sneller van af is.
Spelmechanisme
Ik noem Foto Fish een reactiespel of een zoekspel. Daarbinnen zijn 2 mechanismen te benoemen.
De eerste is Dice Rolling. Dit betekent niets meer dan het gooien van dobbelstenen. In Foto Fish wordt op deze manier de opdracht bepaald van hetgeen je moet zoeken met het fototoestel.
Tweede mechanisme is Real-Time. Dit betekent dat spelers geen eigen beurten hebben. Iedereen is elke beurt aan de beurt. Dat is precies wat in Foto Fish ook gebeurd. Er wordt gedobbeld en daarna zoekt iedereen, zo snel als hij of zij kan, de juiste combinatie.
Andere Real-Time spellen zijn bijvoorbeeld Stella: Dixit Universe, Ubongo en Dobble. Zwaardere real-time spellen zijn bijvoorbeeld Pendulum en Galaxy Trucker.
Tot slot wil ik benoemen dat het langer worden van de vis mij deed denken aan Kroko Loko. Alleen in dat spel maak je een krokodil langer en puzzelstukjes die je aanlegt verzamel je door memory.
Interactie
De interactie die in Foto Fish voorkomt ontstaat uit concurrentie. Iedereen wil de snelste zijn en als eerste een foto maken van de vissen die de dobbelstenen weergeven.
Het zal je niet verbazen dat dit bij sommige kinderen ook voor frustratie kan zorgen. Vooral als een ander je steeds voor is en als eerste Klik! roept.
Gelukkig is Foto Fish een vriendelijk kinderspel, want zelfs de verliezers krijgen een dun puzzelstukje om hun vis langer mee te maken. Dit tempert de frustratie wellicht.
Herspeelbaarheid
De herspeelbaarheid van Foto Fish is redelijk. Ik noemde al eerder dat kinderen hier snel te goed in kunnen worden. En als ze dat niveau bereiken, dan vinden ze de vissen vaak al in slechts 2 seconden (of minder). Je kunt je voorstellen dat de lol er dan snel af gaat.
Er is overigens een spelmodus waarin je na elke worp de aquariumborden naar links doorgeeft. Dit maakt het lastiger om te onthouden waar bepaalde viscombinaties zitten en zal het dus iets langer leuk houden. Het is wel wat meer ‘administratie’ tussen beurten door, maar het is fijn om te weten dat je dit zou kunnen doen.
Al met al zou mijn advies zijn om Foto Fish niet in één week ‘kapot’ te spelen, maar het gewoon af en toe op tafel te leggen. En als het even kan, altijd met dezelfde groep. Want iemand die dit voor het eerst speelt, zal altijd onder doen voor de ervaren speler en dat is natuurlijk niet leuk.
Mijn Foto Fish review in het kort?
Ik vind Foto Fish een toegankelijk reactie- en zoekspel voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het speelmateriaal is kleurrijk en de regels zijn eenvoudig. Iedereen speelt tegelijkertijd dus niemand hoeft op zijn of haar beurt te wachten. Houd er wel rekening mee dat kinderen hier snel TE goed in kunnen worden. Dat is niet verkeerd, maar het kan wel maken dat de uitdaging er voor sommigen wat sneller af is. Ondanks dat je de moeilijkheid iets kunt verhogen met verschillende speelborden en het rouleren daarvan, zou ik adviseren om dit spel niet ‘kapot’ te spelen, maar gewoon zo nu en dan op tafel te leggen.
5 – Foto Fish: Waar te koop?
Je kunt het spel Foto Fish online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het spel Foto Fish. Het werd bedacht door Michael Kallauch en internationaal uitgebracht door LOGIS. Jumping Turtle Games verzorgt de uitgave in het Nederlands.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Foto Fish review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog is gebruik gemaakt van een foto van Michal Jarmoluk via Pixabay.