Fun Facts Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Fun Facts Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Fun Facts is de nieuwste toevoeging aan de lijn van veelgeprezen, coöperatieve gezelschapsspellen van Repos Productions: Just One en So Clever! Het is een snel spel waarin je elkaar beter leert kennen.

In dit blog vind je VEEL foto’s, de speluitleg én mijn Fun Facts review!

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het partyspel Fun Facts zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in ieder personen meerdere leuke weetjes vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Fun Facts:

  • 195 Kaarten met vragen
  • 8 Pijlen
  • 8 Uitwisbare stiften
  • 1 Ster
  • 1 Scorelijst
  • 1 Fun Facts spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Fun Facts Spel: Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

Fun Facts Spel: Achterkant Doos

En dit is de binnenkant:

Fun Facts Spel: Binnenkant Doos

Je vindt de Fun Facts spelregels terug in een boekje van 4 bladzijden:

Fun Facts Spel: Spelregels

Elke speler krijgt een pijl. Op de ene kant schrijf je je naam en op de andere kant kun je antwoorden schrijven:

Fun Facts Spel: Pijlen

Dat doe je met deze uitwisbare viltstiften:

Fun Facts Spel: Uitwisbare Stiften

Je krijgt 195 kaarten met vragen:

Fun Facts Spel: Kaarten met Vragen

Hieronder zie je enkele voorbeelden van vragen:

Fun Facts Spel: Kaarten met Vragen (Voorbeelden)

Voor de startspeler is er een ster om de tussentijdse scores bij te houden:

Fun Facts Spel: Ster

En als jullie willen kunnen jullie de eindscores elke keer invullen op de scorelijst:

Fun Facts Spel: Scorelijst

3 – Fun Facts: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Fun Facts? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Fun Facts speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Fun Facts?

Fun Facts is een coöperatieve partygame waarin spelers elke ronde een persoonlijke vraag heimelijk beantwoorden door een cijfer op hun bordje (een pijl) te schrijven. Spelers leggen hun pijl om de beurt gedekt op tafel en moeten zo een oplopende rij vormen. Je moet dus inschatten wat je medespelers hebben geantwoord en jouw pijl daar voor of achter plaatsen. Als alle pijlen op tafel liggen draai je ze om en kijk je hoeveel punten je hebt. Jullie doel is om na 8 vragen zoveel mogelijk punten te hebben.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Fun Facts. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Schud alle kaarten, trek er 8 en vorm daar een gedekte stapel mee. De andere kaarten doen niet mee. Geef elke speler een pijl (bordje) en een stift in dezelfde kleur. Schrijf je naam op de ene zijde van de pijl. Op de achterkant ga je antwoorden formuleren. Bepaal de startspeler, geef hem of haar de ster en je kunt beginnen:

Fun Facts Spel: Startopstelling voor 6 Spelers

3.2 – Spelverloop

Je speelt Fun Facts in 8 rondes. Elke ronde bestaat uit 3 fasen:

  1. Antwoorden
  2. Plaatsen
  3. Onthullen
Fun Facts Spel: Stelling Voorlezen

Eerst trekt de startspeler een kaart en leest de vraag hardop voor. Daarna noteren alle spelers in het geheim hun antwoord op hun pijl. Je noteert altijd een cijfer en soms een eenheid (seconden, meters, jaren, enzovoorts). Je mag geen informatie delen over je antwoord.

Daarna legt de startspeler zijn of haar pijl gedekt midden op tafel. Met de klok mee plaatsen ook de andere spelers hun pijl gedekt op tafel en leggen deze tegen een andere pijl aan. Dit kan boven, onder of tussen de pijlen van andere spelers zijn.

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Je plaatst de pijl:

  • Bovenaan als je denkt dat jouw antwoord het hoogst is
  • Onderaan als je denkt dat jouw antwoord het laagst is
  • Tussen twee pijlen als je denkt dat je antwoord tussen 2 spelers valt

Nadat alle spelers hun pijl hebben geplaatst, mag de startspeler, indien gewenst, zijn of haar pijl nog één keer verplaatsen.

Fun Facts Spel: Score Tonen

Tot slot worden alle pijlen omgedraaid. Verwijder pijlen die niet goed zijn neergelegd en vorm met de overige pijlen een oplopende rij. Als 2 pijlen tegen elkaar aan liggen en eenzelfde waarde hebben, tellen ze allebei mee. Je ontvangt 1 punt per correct geplaatste pijl. De startspeler noteert de score op de ster en geeft de ster door aan de speler links. Dit wordt de nieuwe startspeler.

Leg de vragenkaart af, geef ieder zijn of haar pijl terug, wis de antwoorden en je kunt een nieuwe ronde beginnen.

3.3 – Einde van het spel

Het spel eindigt na de 8e vraag.

Fun Facts Spel: Eindscore

Op de ster staat wat jullie uiteindelijke score is. Je kunt deze noteren op de scorelijst en vergelijken met eerdere plays of je kunt proberen een zo hoog mogelijke score te halen.

In de spelregels staat een tabel met slechte en goede scores.

4 – Fun Facts Spel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Fun Facts spel recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Fun Facts heeft geen thema. De naam fun facts komt van het idee dat je leuke feitjes over elkaar te weten kunt komen. En toegegeven, ik heb zelfs nieuwe dingen geleerd over m’n moeder en een van m’n broers. Ook al lijken de vragen soms niet bijzonder, ze kunnen toch gedachtewisselingen en/of discussies teweeg brengen.

Fun Facts Spel: Potje met 5 Spelers

Qua vormgeving en kwaliteit ben ik tevreden. De ster en pijlen zijn van degelijk kunststof, de stiften gaan al een tijdje mee en de wissers doen het goed. Pluspunt bij de kaarten vind ik dat ze een witte rand hebben. Mochten kaarten worden opgeraapt van tafel, dan gebruikt men vaak nagels met als resultaat dat de randjes beschadigen. Door de witte randjes valt dat niet op.

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik vind de Fun Facts spelregels heel aangenaam. Ze zijn kort, to the point en duidelijk. Zeker als je met een spellengroep speelt die niet van lange speluitleg houdt, dan zit je goed.

Fun Facts Spel: Spelregels (in detail)

Fun Facts is te definiëren als partyspel en coöperatief spel. Hoewel de eenvoudige spelregels Fun Facts toegankelijk maken, weet ik ook uit ervaring dat niet iedereen van deze genres houdt. Je speelt dit echt meer voor de gezelligheid.

Al vind ik Fun Facts ook te definiëren als ‘vragen kaartspel’. Dit zijn spellen waarbij je vragen aan elkaar stelt (die je normaliter niet zo snel stelt) om een gesprek te starten of elkaar beter te leren kennen. Dit kan ook met Fun Facts. En dan hoef je niet eens de hilariteit erbij te krijgen die partygames te bieden hebben.

Houd er wel rekening mee dat je Fun Facts pas goed kunt spelen vanaf 4 personen. Daar staat wel tegenover dat je het met maximaal 8 spelers kunt doen. Ideaal voor grote groepen dus.

Fun Facts Spel: Potje met 6 Spelers

Al met al vind ik Fun Facts veelzijdig. Je kunt het spelen als partyspel of meer als spel om elkaar beter te leren kennen.

Strategie of Geluk?

In Fun Facts moeten alle antwoorden in oplopende volgorde worden neergelegd. Je weet alleen je eigen antwoord zeker en zult dus moeten inschatten wat je tegenstanders invullen.

Tactiek en strategie komt er mijns inzien niet bij kijken. Geluk eigenlijk ook niet. Het hangt er vooral van af hoe goed jij andere spelers kunt voorspellen en welke interpretatie zij hebben bij bepaalde vragen.

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Daarbij moet ik ook zeggen dat ik het niet erg vind als we een slechte beurt hebben. Dan starten namelijk discussies en gedachtewisselingen en leer je weer wat meer over de ander. Dat vind ik persoonlijk het leukste aan Fun Facts.

Spelmechanisme

Er is niet echt een mechanisme dat er bij Fun Facts uit springt. Je beantwoordt gewoon vragen en probeert, zonder elkaars antwoorden te weten, om de antwoorden in een oplopende volgorde te leggen.

Fun Facts Spel: Oplopende Scores

Het is een coöperatief partyspel. Je werkt samen met de hele groep. Dat is anders dan bijvoorbeeld 30 Seconds en Codenames, waar je in met meerdere teams speelt. Ook is het anders dan bijvoorbeeld What Do You Meme, Exploding Kittens en Dixit Odyssey, waar slechts 1 persoon de winnaar kan zijn.

Andere coöperatieve partyspellen zijn bijvoorbeeld So Clover, Just One en Mysterium.

Interactie

Het hele spelletje Fun Facts draait grotendeels om interactie. Op het moment dat de vraag wordt gesteld letten spelers op, beginnen ze verbale en non-verbale signalen te geven en wordt er naar elkaar gekeken. Je denkt na over je eigen antwoord en vervolgens moet je nagaan wat andere spelers bij zichzelf hebben ingevuld. Op basis daarvan kun je bepalen hoe jij ten opzichte van andere spelers scoort.

Fun Facts Spel: Score Opschrijven

Zodra alles wordt omgedraaid is er euforie of frustratie. En interessanter: er ontstaat vaak gesprekken.

  • “Waarom heb je jezelf zo laag gegeven?”
  • “Hoezo ligt jouw pijl zo hoog?”
  • “Dacht je echt dat jouw antwoord het laagst zou zijn?”

Deze vragen zijn echt conversatie-starters in Fun Facts. Je wil jezelf vaak verklaren (of verdedigen) en soms ben je gewoon reuze benieuwd wat de motivatie van andere spelers is geweest.

Zoals je ziet zijn spelers bijna het volledige spel met elkaar in interactie :).

Herspeelbaarheid

Hoewel Fun Facts maar liefst 195 unieke kaarten (en vragen) bevat, kun je daar als fanatiek groepje best snel doorheen gaan. Je speelt 8 vragen per spel. Doe je dit een 2-3 keer op de wekelijkse spellenavond? Dan ben je er met 2-3 maanden doorheen.

Fun Facts Spel: Stellingen

Tip: Sowieso raad ik je aan om de volgorde van kaarten vast te houden. Welke kaarten pak je en welke leg je af? Zodra je gaat schudden heb je namelijk kans dat bepaalde vragen opnieuw op tafel komen, terwijl de antwoorden nog vers in het geheugen staan.

Voor de herspeelbaarheid was het misschien beter geweest om de kaartjes dubbelzijdig te maken, zodat je 390 vragen had.

Echter, ik denk dat de meeste spelers Fun Facts niet zó vaak zullen spelen. Ofwel, speel je af en toe een partyspelletje met een vaste groep? Dan is Fun Facts daar prima voor.

Bovendien kun je natuurlijk ook gewoon met verschillende groepen spelen.

Fun Facts Spel: op Tafel

Mijn Fun Facts spel review in het kort?

Ik vind Fun Facts een leuk coöperatief partyspelletje dat je ook als vragenspel kunt gebruiken. Je kunt het fanatiek als team spelen om de hoogste scoren te halen of juist als conversatie-starter. Niet alleen voor mensen die je (nog) niet kent, maar ook voor mensen die je al wel goed kent. Ik ben bijvoorbeeld diverse malen verrast door de motivaties achter keuzes die m’n moeder en broer maakten. Het is hoe dan ook een gezellig spel dat niet veel ruimte inneemt. Ideaal dus voor als er hapjes en drankjes op tafel staan ;).

5 – Fun Facts spel: Waar te koop?

Je kunt het spel Fun Facts online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Fun Facts. Het werd bedacht door Kasper Lapp en internationaal uitgebracht door Repos Production. Asmodee verzorgt de distributie in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Fun Facts review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *