Glasgow Bordspel: Uitleg, Unboxing & Review!

Glasgow Spel: Review, Uitleg & Unboxing

In 2011 ben ik met mijn vrouw naar Schotland geweest. We hebben genoten van de prachtige, robuuste natuur in de Highlands, gezocht naar een monster in de kille, donkere wateren van Loch Ness en menig architectuur bewonderd in de hoofdstad Edinburgh.

En de zware industrie, grote scheepswerven en drukte van Glasgow?

Die hebben we gemist… Maar we gaan sowieso nog een keer terug. Tot die tijd bezoek ik Glasgow wel als ik het bordspel van 999 Games op tafel leg. Is dat de moeite waard? Dat lees je in mijn Glasgow spel review!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het 2 speler spel Glasgow zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Via onderstaande inhoudsopgave kun je snel naar het stukje informatie dat je zoekt!

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. Speluitleg
  5. Review
  6. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Bordspel
  • Aantal Spelers: 2 Personen
  • Speelduur: 30 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
  • Uitgever: 999 Games
  • Spelauteur: Mandela Fernández-Grandon
  • Illustrator: atelier198
  • Te koop bij: 999Games.nlSpelhuis.be

2 – Kort Speloverzicht

“Glasgow is tegenwoordig de grootste stad van Schotland en de op twee na grootste van het Verenigd Koninkrijk. Sinds de 18e eeuw is Glasgow enorm geherstructureerd. Kooplieden uit de omgeving namen de leiding bij het ontwikkelen van wat nu het moderne Glasgow is, één van de eerste steden in Europa met een plattegrond met een schaakbordpatroon.

In dit competitieve spel voor 2 spelers ben jij één van die kooplieden, die contracten in de haven tekent en onroerend goed opkoopt om de grootste bijdrage aan de nieuwe stad Glasgow te leveren.”

3 – Wat zit er in de doos?

Bij het 2 speler spel Glasgow krijg je het volgende speelmateriaal:

  • 2 Spelerstableaus
  • 2 Kooplieden
  • 25 Goederenstenen
    • 10 Bakstenen
    • 8 Staal
    • 6 Goud
    • 1 Vat Whisky
  • 37 Gebouwtegels
  • 4 Architecttegels
  • 14 Contracttegels
  • 1 Boekje Glasgow Spelregels

Nou zijn we klaar voor foto’s? Daar gaan we!

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Glasgow Spel: Voorkant Doos

En zo ziet de achterkant er uit:

Glasgow Spel: Achterkant Doos

Er zit geen inlay in de doos, maar je krijgt wel zakjes om alles te sorteren en fijn op te bergen:

Glasgow Spel: Binnenkant Doos

De Glasgow spelregels staan beschreven in een boekje van 6 pagina’s:

Glasgow Spel: Spelregels

Elke speler krijgt dus een spelerstableau:

Glasgow Spel: Spelerstableaus

Daarnaast krijgt elke speler een koopman:

Glasgow Spel: Koopmannen

Op tafel wordt een route gelegd van Architecten (eerste foto) en Contractkaarten (tweede foto):

Glasgow Spel: Architecttegels
Glasgow Spel: Contracttegels

Door je koopman over de Contracttegels te verplaatsen kun je speciale acties, maar vooral goederenstenen verdienen. Dat zijn Bakstenen, Staal, Goud en Whisky:

Glasgow Spel: Goederenstenen - Bakstenen
Glasgow Spel: Goederenstenen - Staal
Glasgow Spel: Goederenstenen - Goud
Glasgow Spel: Goederenstenen - Whisky

Zodra je goederen hebt en met je koopman op een architecttegel komt, mag je gebouwtegels bouwen die bij de architect liggen. De gebouwtegels zien er zo uit:

Glasgow Spel: Gebouwtegels

4 – Glasgow Spel: Uitleg

Laat ik maar eens beginnen met een korte Glasgow speluitleg:

Je verplaatst je koopman door de haven van Glasgow om zo goederen te verzamelen. Daarmee kun je gebouwen in het stadsplan leggen. De juiste combinatie en ligging van gebouwen leveren punten op. De speler met de meeste punten wint het spel!

Dat dus. Behoefte aan een langere speluitleg? Lees dan verder! De lange Glasgow speluitleg deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

4.1 – Voorbereiding

Geef elke speler een spelerstableau, één baksteen en één staal. Vorm vervolgens een cirkel op tafel met 4 architecttegels en 12 contracttegels. Binnen die cirkel moet een veld gebouwtegels van 5 bij 4 passen. Zet het dus wat ruim op!

Je creëert de cirkel door willekeurig het volgende neer te leggen: 1 architecttegel – 4 contacttegels, 1 architecttegel – 4 contracttegels – 1 architecttegel – 4 contracttegels – 1 architecttegel. De laatste architecttegel grenst aan de eerste.

Schud de gebouwentegels, leg er 2 boven elke architectkaart open en de rest gedekt als trekstapel naast de cirkel. Leg ook de goederen als algemene voorraad naast de cirkel. Bepaal de startspeler. Hij of zij zet de koopman linksonder op de eerste architecttegel. De andere speler zet de koopman rechtsonder.

Je zou nu ongeveer een startopstelling moeten hebben als hieronder:

Glasgow Spel: Startopstelling

4.2 – Spelverloop

In Glasgow ben je niet om en om aan de beurt. De speler wiens koopman achteraan staat, is aan de beurt. Dat betekent dat je dus meerdere beurten achter elkaar kunt hebben. Net als het Patchwork spel.

Als je aan de beurt bent doorloop je onderstaande 2 acties:

  1. Koopman verplaatsen langs de rivier.
  2. Actie van de tegel uitvoeren.

De eerste actie is verplicht. De tweede is optioneel.

Als je jouw koopman verplaatst langs de rivier, schuif je deze met de klok mee naar een tegel van jouw keuze. Je mag niet op dezelfde contracttegel eindigen als je tegenstander. Je mag wel op eenzelfde architecttegel eindigen.

Glasgow Spel: Langs de Rivier Lopen

Zodra je stopt op een tegel mág je bijbehorende actie uitvoeren. Eindig je op een contracttegel? Dan ontvang je meestal goederen. Eindig je op een architecttegel? Dan mag je één van de twee gebouwen bouwen die boven de architecttegel liggen.

Op elke gebouwtegel staat aan één zijde een wit pijltje aan de rand. Als je een gebouwtegel bouwt, leg je hem zo neer dat het pijltje jouw kant op wijst. Aan het einde van het spel leveren de gebouwen namelijk punten op. Dankzij het pijltje weet je wie de punten krijgt ;).

4.3 – Einde van het spel

Zodra binnen de cirkel een veld van 4 bij 5 of 5 bij 4 gebouwtegels is ontstaan, eindigt het spel direct. Alleen geactiveerde fabrieken worden nog afgehandeld. Daarna begint de puntentelling.

Glasgow Spel: Einde van het Spel

Elk gebouw kan je standaard- en/of bijzondere punten opleveren. De standaardpunten krijg je door een gebouw alleen maar neer te leggen. De bijzondere punten krijg je als je aan specifieke voorwaarden voldoet.

Hieronder zie je bijvoorbeeld links (op de kop) een fabriek. Die levert standaard 1 punt op. De woonhuizen rechts leveren standaard 1 punt op. Daarnaast leveren de woonhuizen 3 punten op voor elk horizontaal- en verticaal aangrenzende woonhuis. De middelste tegel levert dus 7 punten op.

Glasgow Spel: Punten Scoren

Tel alle punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten, wint het spel!

5 – Glasgow Spel: Review

Ik deel mijn Glasgow spel review op in de volgende onderdelen:

  • Vormgeving & Thema
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Vormgeving & Thema

Het speelmateriaal vind ik er mooi uit zien en is van prima kwaliteit. Enkele symbolen vond ik niet direct duidelijk, maar na een vluchtige blik op de spelregels wel. Het spelmechanisme past in het thema, maar ik moet bekennen dat ik tijdens het spel niet echt bezig ben met de stad Glasgow.

Spelregels & Toegankelijkheid

De Glasgow spelregels zijn erg aangenaam. Het is een kort boekje met veel illustraties. En een groot deel betreft simpelweg extra uitleg voor bepaalde tegels. Je hebt Glasgow dus best snel onder de knie en uitgelegd.

Glasgow Spel: Spelregels (Opengeslagen)

Daarnaast speel je Glasgow snel (max 30 minuten). Één van de grootste pluspunten is voor mij het soepele spelverloop. Je hoeft nooit echt lang te wachten op je tegenstander. Al met al vind ik Glasgow dus zeer toegankelijk.

Strategie of Geluk?

Naar mijn mening bevat Glasgow een gezonde mix van strategie en geluk. Je kunt met een doel voor ogen over de contracttegels bewegen, goederen nemen en gebouwen bouwen. Zeker bij het efficiënt plaatsen van fabrieken komt wat planning kijken.

Maargoed. Soms zal je tegenstander jou proberen te dwarsbomen en zul je jezelf moeten aanpassen. Het stukje geluk zit vooral in de gebouwtegels. Ik heb een paar keer meegemaakt dat voor een speler precies de goede tegel op het juiste moment valt.

Tja, dan kun je nog zo strategisch bezig zijn… er gebeuren nu eenmaal dingen waar je niet echt iets aan kunt doen.

Interactie?

Er zit stiekem best wat interactie in Glasgow. Ten eerste kun je iemands contracttegel blokkeren door er op te gaan staan. Ten tweede kun je een gebouw voor iemands neus wegkapen. Bovendien kun je iemands bouwplannen dwarsbomen door het 5 bij 4 veld te ‘forceren’. Immers, het veld mag niet groter worden.

Glasgow Spel: op Tafel

Het leukste blijft denk ik wel dat de achterste speler aan de beurt is. Dat maakt dat je jezelf elke keer weer moet afvragen of je kleine stapjes- of een grote sprong gaat maken. Met kleine stapjes bereik je misschien alleen niet je doel… en met een grote sprong geef je je tegenstander veel te veel contracttegels om te bezoeken. Zo’n afweging vind ik altijd wel leuk in een spel.

Herspeelbaarheid?

De contracttegels liggen elke keer weer anders, de gebouwtegels komen steeds in een andere volgorde in het spel én ze worden steeds anders in het stadsplan gelegd. Kortom, geen enkel spelletje Glasgow is hetzelfde!

Mijn Glasgow spel review in het kort

Mooi vormgegeven bordspel voor 2 personen dat elke keer weer anders is en waarin snelle beurten en lastige dilemma’s voor een soepel, doch uitdagend spelverloop zorgen.

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Glasgow Spel: Waar te koop?

Je kunt het spelletje Glasgow online bestellen op o.a. 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over Glasgow, een bordspel van 999 Games voor 2 personen. Ik gaf je de speluitleg, liet je foto’s van het speelmateriaal zien én deelde mijn Glasgow spel review.

Wat vind jij van dit spelletje voor 2? Heb je er nog vragen over? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *