Great Plains Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Great Plains Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

999 Games brengt met regelmaat spelletjes uit die specifiek voor 2 personen zijn ontworpen. Het eerste spel van 2022 die in dat straatje past is Great Plains. Een spel dat haar inspiratie vond in de grotschilderingen van onze voorvaderen.

Maar eens kijken of het de moeite waard is. In dit blog vind je VEEL foto’s, de speluitleg én mijn Great Plains bordspel review!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het 2 speler spel Great Plains zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je vroeger meerdere stammen op de grote vlaktes vond, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Great Plains:

 • 7 Dubbelzijdige tableaus
 • 6 Grotfiches:
  • 3 Blauwe
  • 3 Oranje
 • 40 Stampionnen:
  • 20 Blauwe slangen
  • 20 Oranje vossen
 • 9 Totemfiches
  • 3 Paarden
  • 3 Beren
  • 3 Adelaars
 • 1 Great Plains spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Great Plains Bordspel: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

Great Plains Bordspel: Achterkant Doos

De binnenkant bevat geen insert:

Great Plains Bordspel: Binnenkant Doos

Je vindt de Great Plains spelregels terug in een boekje van 4 bladzijden:

Great Plains Bordspel: Spelregels

Het speelbord wordt gevormd met de dubbelzijdige tableaus:

Great Plains Bordspel: Dubbelzijdige Tableaus voor Speelbord

Elke speler kiest een kleur (blauw en oranje) en krijgt bijbehorende grotfiches en stampionnen:

Great Plains Bordspel: Grotfiches
Great Plains Bordspel: Stampionnen

Tot slot zijn er tijdens het spel diverse totemfiches te verzamelen:

Great Plains Bordspel: Totemfiches

3 – Great Plains: Speluitleg

Hieronder lees je eerst mijn korte Great Plains speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Great Plains?

Great Plains is een abstract spelletje voor 2 personen waarbij spelers zoveel mogelijk grondgebied proberen te bezitten.

Elke beurt plaats je een stamtoken op het bord. Deze moet aan een van je hutten of andere stamtokens grenzen. Je kunt paard-, beren- en adelaarsfiches vinden waarmee je grotere stappen kunt zetten én zelfs de ander letterlijk kunt verstoten uit een gebied.

Zodra het laatste stamtoken is geplaatst krijgen de spelers punten voor de steppen waar zij de meerderheid aan stamtokens hebben. De speler met de meeste punten wint.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Great Plains. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Schud de 7 tableaus door ze willekeurig te keren en te draaien. Leg daarna 1 tableau in het midden en de andere 6 er met één zijde grenzend omheen. Dit is het speelbord. Plaats de 9 totemfiches er naast. Elke speler kiest een kleur en neemt bijbehorende grotfiches en stampionnen.

Je hebt nu zoiets als hieronder op tafel liggen:

Great Plains Bordspel: Startopstelling

3.2 – Spelverloop

Een spelletje Great Plains bestaat uit 2 fasen.

In de 1e fase plaatsen spelers om de beurt (de startspeler begint) één grotfiche op een grot op het speelbord. Zodra beide spelers 3 grotten hebben geplaatst, eindigt deze fase.

In de 2e fase plaatsen spelers om de beurt (de speler die als laatste een grotfiche plaatste begint) een eigen stampion op een veld dat direct grenst aan een eigen grotfiche of eigen stampion. Zodra beide spelers al hun stampionnen hebben geplaatst, eindigt deze fase.

Great Plains Bordspel: Beginnen vanuit Grot

Er zijn een aantal soorten velden:

 • Gebergte:
  • Kale berg
  • Berg met een grot
  • Berg met een bron
 • Laagland:
  • Steppe
  • Paard
  • Adelaar
  • Beer

Je mag stampionnen alleen in Laagland plaatsen, nooit in Gebergte.

Plaats je een stampion op steppe? Dan kan deze aan het einde van het spel punten opleveren. Daarover vertel ik zo meer.

Plaats je een stampion op een paard, adelaar of beer? Dan neem je het overeenkomstige totemfiche uit de voorraad (indien beschikbaar) en leg je dat voor je neer. Een speler mag dit totemfiche in een latere beurt gebruiken. Per beurt mag je maximaal 1 totemfiche inzetten.

Great Plains Bordspel: Totemfiches naast Speelbord

De totemfiches doen het volgende:

 • Paard: Zet je stampion één veld verder dan normaal (je mag niet over gebergtes).
 • Adelaar: Til je stampion over één gebergteveld heen en plaats deze op laagland aan de andere kant.
 • Beer: Zet je stampion op een bezet veld van je tegenstander dat direct grenst aan een eigen grotfiche of eigen stampion.

Schuif bij een beer de pion van de tegenstander in een rechte lijn naar achter. Dit mag niet als het veld erachter bezet is. Is het veld erachter gebergte óf het einde van het speelbord? Dan verdwijnt deze stampion uit het spel. Schuif je andermans stampion op een veld met een dier? Dan krijgt niemand daar het totemfiche van.

Verder geldt altijd: zet je je eigen stampion met een totemfiche op een veld met een dier? Dan krijg je altijd het bijbehorende totemfiche (indien beschikbaar).

3.3 – Einde van het spel

Het spel eindigt zodra alle spelers 20 stampionnen hebben geplaatst. Spelers krijgen nu punten voor hun jachtvelden. Een jachtveld bestaat uit één of meer gele steppevelden.

Great Plains Bordspel: Vossen Vertrekken vanuit Grot

De speler die meer stampionnen in een jachtgebied heeft, krijgt voor elk steppeveld én elke bron in dat jachtgebied 1 punt. Staan er evenveel stampionnen in een jachtgebied? Dan krijgt niemand punten voor dat gebied.

De speler met de meeste punten wint het spel!

4 – Great Plains: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Great Plains recensie op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Spelmechanisme
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Het thema van Great Plains wordt getekend in het stenen tijdperk. Hier proberen twee stammen om uitgestrekte vlaktes te beheersen met een meerderheid van stamleden. Daarbij kunnen ze de hulp inschakelen van paarden, adelaars en beren.

Great Plains Bordspel: Slangen Vertrekken vanuit Grot

Hoewel ik het thema niet heel sterk vind, legt het wel een goede basis om het spel makkelijker uit te leggen en er een opvallend, leuk kleurenpalet aan te hangen.

Het speelmateriaal is van goede kwaliteit. Geen hoogstandje hoor. Gewoon goed. Zoals je van 999 Games kunt verwachten.

Al met al ziet Great Plains er leuk uit, maar onder aan de streep voelt het voor mij als een abstract spelletje voor 2 personen.

Spelregels & Toegankelijkheid

Het grootste voordeel van Great Plains is dat je het spel echt supersnel hebt uitgelegd.

Great Plains Bordspel: Spelregels (in Detail)

De spelregels zijn, met uitzondering van het stukje over totemfiches, aangenaam beknopt. Hier zitten ook de meeste ‘haken en ogen’ aan, dus wat meer uitleg is prima.

Feit blijft dat je geen studie hoeft te maken van de spelregels. Daar komt ook nog eens bij dat je Great Plains in pak ‘m beet 20 minuten (misschien red je zelfs 15 minuten) kunt spelen.

Als je het mij vraagt is het dus een zeer toegankelijk spel voor 2 personen. Met name voor duo’s en koppels die van korte spelletjes houden. Maar nogmaals: houd rekening met een abstract tintje.

Strategie of Geluk?

In Great Plains draait het niet om strategie. Een lange termijn aanpak is namelijk niet te doen. Wel kun je tactische keuzes maken. Elke beurt weer kun je uitdenken wat voor jou de meest vruchtbare zet is. Bijvoorbeeld om jezelf te verzekeren van een groot gebied of om ervoor te zorgen dat een andere speler geen beer kan inzetten tegen je (door je stampion goed achter een andere te zetten).

Great Plains Bordspel: Afhankelijk van Tegenstander

En geluk?

Als je het mij vraagt zit er niet echt een geluksfactor in. Je bent namelijk niet afhankelijk van het lot of toeval, maar van een tegenstander. Een mens van vlees en bloed. En dan is het puur een kwestie van hoe goed jij iemand kunt voorspellen.

Je kunt dat onder geluk scharen, maar ik zie dat eerder als een competitie of vaardigheid, genaamd mensenkennis.

Spelmechanisme

Het voornaamste spelmechanisme in Great Plains is area majority. Spelers plaatsen na elkaar een pion (grenzend aan een bestaande pion) en proberen zo de meeste pionnen in een bepaald gebied te zetten.

Great Plains Bordspel: Area Majority

Dat doet me vooral denken aan bijvoorbeeld El Grande (meeste meeples per Spaanse regio), Carcassonne (meeste meeples in de weide, op de stad of op een straat) en Avonturenland (meeste ridders in een stad).

Niet alle velden leveren punten op. Sommige velden leveren juist een bonus op. Met die bonus kun je sneller verplaatsen (de ketting van je stampionnen doorbreken) of een andere speler dwarsbomen. Deze bonussen maken het mechanisme in Great Plains misschien net iets origineler.

Interactie

In Great Plains zit aardig wat interactie.

Zo ben je voortdurend je tegenstander in de gaten aan het houden. Welk gebied wil hij claimen? Waar heeft zij al bijna de meerderheid? Kan hen mij nog ergens dwarsbomen? Deze vorm van interactie valt voor mij onder de noemer passieve interactie. Je let wel op elkaar, maar meestal doe je acties voor jezelf.

Great Plains Bordspel: Beer Slaat Toe

De meest agressieve vorm van interactie komt door de totemtegel, de Beer. Hiermee kun je een stampion van een andere speler letterlijk uit het veld slaan. Deze pion wordt naar achteren geduwd óf zelfs verwijderd als daar een berg of de rand van het speelbord zit.

Houd er dus rekening mee dat je elkaar af en toe moet naaien in Great Plains. Doe je dat liever niet? Dan is Great Plains niet iets voor jou.

Herspeelbaarheid

Dankzij 7 verschillende, dubbelzijdige borden die samen het speelbord vormen, zal geen enkel potje Great Plains hetzelfde zijn. Dat klinkt als voer voor een hoge herspeelbaarheid. En in theorie is dat het ook.

De praktijk zal denk ik anders uitwijzen. Waar de charmes van Great Plains in haar eenvoud zitten, schuilt daar ook een gevaar. Het voelt voor sommigen op den duur misschien toch te saai. Puur omdat je elke keer hetzelfde doet (maar dan op een ander bord).

Al met al besluit ik mijn Great Plains review met het gegeven dat de herspeelbaarheid matig is.

Great Plains Bordspel: op Tafel

Mijn Great Plains review in het kort?

Ik vind Great Plains ideaal voor duo’s die een makkelijk spelletje zoeken, geen zin hebben in teveel regels en gewoon iets korts willen voor ‘ff’ tussendoor. Je moet er alleen niet vies van zijn om je tegenstander soms actief tegen te werken. Houd er ook rekening mee dat het spel, ondanks de fraaie look&feel, een abstract karakter heeft.

5 – Great Plains: Waar te koop?

Je kunt het spel Great Plains online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be, Spellenwinkel.nl en 999Games.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het bordspel voor 2 personen, Great Plains. Het werd bedacht door Trevor Benjamin & Brett J. Gilbert en internationaal uitgegeven door Lookout Games. 999 Games verzorgt de uitgave in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Great Plains spel review met je.

Als je nog vragen hebt over dit dobbelspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van EstudioWebDoce via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *