De 10 Leukste GROTE Bordspellen voor 2 Personen!

Er zijn veel spellen die specifiek worden gemaakt voor 2 spelers. Maar meestal zijn dit kleinere en kortere spellen, zoals Jaipur, Hive en Patchwork.

Maar ik weet van mezelf, vrienden en familie dat het vaak ook leuk is om een groot, strategisch bordspel met z’n tweetjes te doen.

Speciaal daarom heb ik in dit blog 10 strategische bordspellen gezet die uitermate geschikt zijn om met 2 personen, vooral volwassenen, te spelen!

Uiteraard zijn de spellen ook geschikt voor (solo en) 3 of meer personen.

Dit zijn de 10 bordspellen voor 2 personen in dit blog:

 1. The Isle of Cats
 2. Taveernen van de Oude Stad
 3. Kwakzalvers van Kakelenburg
 4. It’s a Wonderful World
 5. Stenen Tijdperk
 6. Rovers van de Noordzee
 7. Terraforming Mars
 8. The Castles of Burgundy
 9. Marco Polo II
 10. Maracaibo

Zoek je juist kleinere spelletjes voor 2? Check dan mijn blogs Spellen voor 2 Personen of Kaartspellen voor 2 Personen.

#1 – The Isle of Cats

Bordspel voor 2 Spelers: The Isle of Cats
 • Uitgever: City of Games
 • Soort spel: Card Drafting & Tile Placement
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar

Lang ben ik fan geweest van Berenpark. Totdat ik kennis maakte met het Engelstalige The Isle of Cats. Mijn vrouw en ik vinden katten leuk (en honden ook trouwens!) en dat maakte dat we dit spel hebben gekocht. Maar katten zijn niet de reden waarom ik dit zo’n tof spel vind.

Tijdens The Isle of Cats moeten jij en je tegenstander katten redden van een eiland dat na 5 rondes belaagd wordt door Lord Vesh. Je draft elke ronde kaarten waarmee je acties kunt uitvoeren. Één van die acties is het redden van katten en ze in je boot plaatsen. Maar doe dit efficiënt, want dankzij speciale kaarten kun je daar weer extra punten mee verdienen!

The Isle of Cats is een puzzelspel, net als Berenpark. Het is alleen wat geavanceerder door het toegevoegde draften van kaarten. Daarbij kun je voor missiekaarten kiezen, die zorgen voor unieke manieren van punten scoren. Wederom een titel die mijn vrouw en ik vaak met z’n tweetjes spelen. Leuk bordspel voor 2 volwassenen, al zit er ook een kindvriendelijke versie bij!

Je kunt The Isle of Cats online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Hieronder zie je wat er op tafel ligt als je dit bordspel met 2 spelers doet:

Bordspel voor 2 Personen: The Isle of Cats

#2 – Taveernen van de Oude Stad

Bordspel voor 2 Personen: De Taveernen van de Oude Stad
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Dice Placement
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar

Als ik zeg ‘Wolfgang Warsch’ dan zeg je misschien “wie”? Dan zeg ik: de auteur van Clever, Kwakzalvers van Kakelenburg, The Mind én De Taveernen van de Oude stad. Na menig potje met mijn vrouw, kan ik concluderen dat ook dit een leuk bordspel is voor 2 personen!

In dit spel ben jij de eigenaar van een taveerne. Het is jouw taak om de juiste investeringen te doen, vakkundig personeel aan te nemen en je gasten zo goed mogelijk te bedienen. Daar verdien je namelijk geld én punten mee. Verleid daarnaast nieuwe klanten met jouw speciale bier voor nog meer punten!

Oké. Ik drink geen alcohol en ik houd niet van stappen. Maar wat een lekker spel is De Taveernen van de Oude Stad. Een vloeiend spelverloop en prachtig speelmateriaal. Vooral je eigen spelerstableau dat maar liefst uit meer dan 10 delen bestaat. Als mijn vrouw en ik deze uit de kast pakken, betekent gegarandeerd plezier!

Meer weten? Lees mijn De Taveernen van de Oude Stad review!

Je kunt Taveernen van de Oude Stad online bestellen bij o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Wehkamp.nl, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit bordspel er uit ziet:

De Taveernen van de Oude Stad: Startopstelling

#3 – De Kwakzalvers van Kakelenburg

Bordspel voor 2 Personen: De Kwakzalvers van Kakelenburg
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Push Your Luck
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar

Als ik zeg ‘Wolfgang Warsch’ dan zeg je: “Oh, die auteur van De Taveernen van de Oude Stad”! Juist. Je leert snel, heel goed! Wolfgang heeft ook De Kwakzalvers van Kakelenburg bedacht. Dit bordspel won in 2019 de Speelgoed van het Jaar en heeft mij heel erg verrast.

Tijdens dit bordspel ga je jouw eigen drankje brouwen in een ketel. Je hebt ingrediënten in je buidel en die plaats je één voor één in de ketel. Des te verder je komt, des te meer geld en punten je krijgt. En met geld kun je weer nieuwe ingrediënten kopen. En met punten kun je winnen (joh). Maar pas! Ben je te hebberig en trek je teveel knalerwten? Dan explodeert je ketel! Wie na 9 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Over het algemeen houd ik niet van spellen met een hoge geluksfactor. Maar De Kwakzalvers van Kakelenburg behoort tot de uitzonderingen. Het is makkelijk, het is snel én het ziet er mooi uit. En elke keer is het weer spannend wat er uit je buidel komt. Je kunt het tot 4 spelers doen, maar ik vind dit een perfect gebalanceerd bordspel voor 2 volwassenen. Ook geschikt voor kinderen!

Meer weten? Lees mijn De Kwakzalvers van Kakelenburg review!

Je kunt Kwakzalvers van Kakelenburg online bestellen bij o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Wehkamp.nl, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit bordspel er uit ziet:

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Startopstelling bij 2 Spelers

#4 – It’s a Wonderful World

Bordspel voor 2 Personen: It's a Wonderful World
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: Card Drafting & Engine Building
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 14 Jaar

Het aantal spellen dat dankzij Kickstarter het licht ziet, is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ook It’s a Wonderful World heeft zijn bestaan aan het crowdfunding platform te danken. Je kunt het spelen in je eentje en tot 4 spelers, maar het is absoluut een goed bordspel voor 2 personen.

Tijdens dit bordspel sta jij aan het roer van een dystopia dat zichzelf weer moet opbouwen na een 10 jarige oorlog. Tijdens elke ronde kies je zorgvuldig kaarten uit die bepalen waarin jij investeert. Daarna start je bouwprojecten en tot slot ontvang je grondstoffen. Met grondstoffen kun je weer bouwprojecten afronden om vervolgens meer grondstoffen te produceren. Wie na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

De prachtige doos van It’s a Wonderful World trok direct m’n aandacht. Tijdens het spelen stelde ook de artwork en het spelverloop me niet teleur. Sterker nog, ik was bijzonder aangenaam verrast. Zelfs zo erg, dat dit voor mij tot de beste spellen van 2020 behoort. En na menige potjes kan ik concluderen dat het heerlijk wegspeelt met 2 personen!

Meer weten? Lees mijn It’s a Wonderful World review!

Je kunt It’s a Wonderful World online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit bordspel er uit ziet:

It's a Wonderful World: Startopstelling voor 4 Spelers

#5 – Stenen Tijdperk

Bordspel voor 2 Spelers: Stenen Tijdperk
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Worker Placement
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar

Stenen Tijdperk is, van alle bordspellen voor 2 personen in dit blog, het oudste spel. En dat Stenen Tijdperk en Oud hier samenvallen is puur toeval 😉. Het werd in 2009 genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs en in 2012 won het de Speelgoed van het Jaar.

Tijdens Stenen Tijdperk moet iedere speler zijn of haar stamleden plaatsen om acties uit te voeren. Denk daarbij aan grondstoffen winnen, voedsel verzamelen, hutten bouwen en innoveren. Zelfs voortplanten hoort erbij! En dat is handig, want meer werkers betekent meer acties. Houd er alleen wel rekening mee dat je nieuwe werkers ook te eten moet geven. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ik weet het, ik weet het. Stenen Tijdperk is al best oud, dus de kans is groot dat je het al kent. Maar ik heb Stenen Tijdperk zo vaak met 2 spelers gedaan en dat beviel elke keer weer. Zie het als een klassieker die eigenlijk gewoon niet mag ontbreken in dit overzicht met grote bordspellen voor 2 spelers! (zowel volwassenen als oudere kinderen!)

Je kunt Stenen Tijdperk online bestellen bij o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Wehkamp.nl, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Hieronder zie je nog een vrij recente foto waarbij we Stenen Tijdperk op tafel hadden liggen (gecombineerd met de Stenen Tijdperk Talisman uitbreiding):

Bordspel voor 2 Spelers: Stenen Tijdperk (Speelmateriaal)

#6 – Rovers van de Noordzee

Bordspel voor 2 Personen: Rovers van de Noordzee
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Worker Placement
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar

In 2019 won Rovers van de Noordzee de Nederlandse Spellenprijs in de categorie Expert Spel. En dat is niet voor niets. Internationaal krijgt de auteur Shem Phillips veel lof voor zijn spellen. Rovers is er daar eentje van.

Met dit bordspel stel je jouw bemanning samen en ga je op rooftocht in het noorden. Je plundert o.a. havens, kloosters en forten en zult mannen verliezen door strijdlustige Walkuren. Met buitgemaakte goederen kun je investeren in een sterkere bemanning, nieuwe rooftochten organiseren en offers te brengen. De speler die de meeste punten haalt, wint het spel!

Wat maakt dat ik dit spel zo tof vind… Is het de grote hoeveelheid speelmateriaal, het prachtige artwork of het vloeiende spelverloop die spelers geboeid houdt? Allemaal natuurlijk! En het leuke is dat je dit een goed bordspel is voor 2 personen!

Meer weten? Lees mijn Rovers van de Noordzee review! De uitbreiding Helden uit het Noorden is ook een aanrader!

Je kunt Rovers van de Noordzee online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit bordspel er uit ziet:

Rovers van de Noordzee: op Tafel

#7 – Terraforming Mars

Bordspel voor 2 Personen: Terraforming Mars
 • Uitgever: Intrafin Games
 • Soort spel: Card Drafting
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar

Op dit moment van schrijven staat Terraforming Mars op #4 van BoardGameGeek. Daarmee heeft dit bordspel de hoogste notering in dit blog met bordspellen voor 2 spelers. Oh, en had ik al verteld dat dit spel talloze prijzen in de wacht heeft gesleept?

Tijdens Terraforming Mars zijn jij en je tegenstander ieder een coöperatie die probeert Mars bewoonbaar te maken. Jullie verhogen de temperatuur, het zuurstofgehalte én leggen oceanen aan. Dat doe je allemaal door kaarten te spelen en sterke combinaties te maken. Lever jij de grootste bijdrage? Dan win je het spel!

Weet je wat ik zo ontzettend knap aan Terraforming Mars vind? Dat het thema en alle details kloppen zonder ook maar enige afbreuk te doen aan het spelverloop. Ik speel dit bordspel vaak met 2 spelers en dat bevalt goed. Zeker als je een wat groter bordspel voor 2 op tafel wil!

Meer weten? Lees hier mijn Terraforming Mars review.

Je kunt Terraforming Mars online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder zie je de voorbereiding voor een spel met 2 spelers:

Terraforming Mars Bordspel: Startopstelling voor 2 Spelers

#8 – The Castles of Burgundy

Bordspel voor 2 Personen: The Castles of Burgundy
 • Uitgever: Ravensburger
 • Soort spel: Dice Placement
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar

Van alle bordspellen voor 2 personen in dit blog, behoort The Castles of Burgundy tot de oudste. In 2020 bracht Ravensburger het spel uit in een vernieuwde editie. Wel alleen in het Engels, maar dat mag de pret niet drukken. Je krijgt er namelijk talloze uitbreidingen bij.

In dit bordspel ben jij een aristocraat die een gebied beheert. Elke beurt mag je 2 dobbelstenen inzetten om acties uit te voeren. Denk daarbij aan het plaatsen van nederzettingen en kastelen in je jouw rijk en het kopen en verhandelen van goederen. Je kunt op talloze manieren punten scoren en de speler die na 5 rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

The Castles of Burgundy is een bordspel met een matig thema en een geweldig spelmechanisme. Er zijn veel verschillende acties die je kunt doen, maar door je 2 dobbelstenen worden de keuzes beperkt. Hierdoor kun je blijven puzzelen zonder dat het ten koste gaat van een vloeiend spelverloop!

Meer weten? Lees mijn The Castles of Burgundy review!

Je kunt The Castles of Burgundy online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit bordspel er uit ziet:

The Castles of Burgundy: Startopstelling voor 3 Spelers

#9 – Marco Polo II

Bordspel voor 2 Personen: Marco Polo II
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Dice Placement
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar

In 2015 kwam Marco Polo I uit. In een mum van tijd had het diverse spellenprijzen op z’n naam staan, waaronder de Nederlandse Spellenprijs. Het spel ontving veel lof, maar kreeg ook de nodige kritiek. Veel van die kritiekpuntjes lijken te zijn verholpen in Marco Polo II!

Dit bordspel speelt zich af in Azië, waar Marco Polo het grootste deel van zijn reizen verbleef. Door dobbelstenen te plaatsen kun je acties doen, zoals reizen, handelen, zegels verdienen en nog veel meer. Het doel is uiteindelijk om je dobbelstenen zo efficiënt mogelijk te plaatsen, zodat je de meeste punten kunt halen en het spel wint.

Waarom noem ik hier Marco Polo II en niet I? Omdat ik zelf deel 2 net iets leuker vind (lees: verschil tussen Marco Polo 1 en 2). En hoewel ik dit bordspel ook met meer mensen heb gespeeld, heb ik ‘m het meeste met z’n tweeën gespeeld. En dat beviel erg goed! Het is echt een waardig bordspel voor 2 personen.

Meer weten? Lees mijn Marco Polo 2 review.

Je kunt Marco Polo II online bestellen bij o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe de startopstelling er uit ziet als bordspel voor 2 personen:

Marco Polo 2 Spel: Startopstelling voor 2 Spelers

#10 – Maracaibo

Groot Bordspel voor 2 Spelers: Maracaibo
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: Race & Hand Management
 • Speelduur: 120 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar

Maracaibo is by far het grootste en meest uitgebreide spel in dit overzicht met bordspellen voor 2 personen. Internationaal wordt er vol lof over gesproken en het kreeg niet voor niets een Seal of Excellence van Tom Vasel.

In Maracaibo zijn jij en je tegenstander zeelui en avonturiers die hun reputatie willen verhogen bij diverse landen. Je reist met je schip door het Caribische Gebied, verbetert je schip, breidt je bemanning uit, vecht met landen, kunt op avontuur gaan en nog veel meer. Wie na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

I won’t lie: Het zal je echt wat tijd kosten om de Maracaibo spelregels eigen te maken. Maar je kunt op zo ontzettend veel verschillende manieren punten scoren. Dat zorgt voor veel variatie en een grote herspeelbaarheid. Dus zoek je een extreem strategisch bordspel om met z’n tweeën te doen? Probeer dan zeker eens Maracaibo!

Je kunt Maracaibo online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder zie je de voorbereiding voor een potje met 2 spelers:

Maracaibo Bordspel: Startopstelling voor 2 Spelers

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog deelde ik 10 grote bordspellen die uitermate geschikt zijn om met 2 personen te spelen. Even geen Patchwork, Jaipur of Hive… Nee. Gewoon lekker grote spellen.

Zoek je juist kleinere spelletjes voor 2? Check dan mijn blogs Spellen voor 2 Personen of Kaartspellen voor 2 Personen.

Wat zijn jouw ervaringen met deze bordspellen voor 2 personen? En heb jij nog aanraders?

Laat het weten in een reactie!

1 reactie

 1. Heel erg bedankt voor dit blog! Ik ben recentelijk into bordspellen geraakt en ik wil nu constant spellen spelen, maar vanwege spelletjes-gelimiteerde vrienden schiet dit niet op! Maar ik blijf zoeken. Ik houd vol. En al die tijd zal dit blog er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *