Harmonies Bordspel: Review (Libellud)

Harmonies Bordspel: Review

Ik denk dat Harmonies één van de snelst stijgende bordspellen is in de BoardGameGeek ranking. Is het goede marketing van Libellud (i.c.m. Asmodee) of heeft het echt veel te bieden?

In dit blog deel ik mijn Harmonies review en vertel ik je of dit spel iets voor jou is.

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het bordspel Harmonies zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog vind je algemene informatie én mijn recensie van het bordspel Harmonies. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Klaar voor de review? Let’s go!

Harmonies Bordspel: op Tafel

Mijn Harmonies review in het kort

Ik vind Harmonies niet per se origineel, maar wel weer een heerlijk spel waarbij je tegels moet plaatsen en patronen moet vormen. Het artwork vind ik oké, maar het zijn vooral de kleuren en houten ‘steentjes’ die ik mij aanspreken. Qua gameplay is dit zo’n typisch spel dat zich kenmerkt door simpele regels en veel tactische diepgang. Interactie zit veelal in concurrentie om steentjes en kaarten en niet in elkaar dwarsbomen. Dankzij 2 verschillende leefgebieden om mee te spelen, dierenkaarten met ieder een uniek patroon om punten te scoren én een extra, kleine module ligt de herspeelbaarheid erg hoog. Enfin, Harmonies deed mij denken aan andere, relatief abstracte spellen zoals Cascadia, Azul en Reef. Cascadia is sowieso een favoriet, maar eerlijk is eerlijk. Ik waardeer Harmonies net iets meer omdat die wat gevarieerder aanvoelt en er qua looks letterlijk en figuurlijk meer uit springt.

Meer weten? Scroll verder voor:

  • Algemene informatie
  • Korte uitleg
  • Is Harmonies iets voor jou?
  • Met welke spellen kun je het vergelijken?
  • Mijn uitgebreide review
  • Én webshops waar je het spel kunt kopen.

Algemene informatie

  • Naam: Harmonies
  • EAN: 3558380117797
  • Soort spel: Tile placement
  • Aantal Spelers: 1-4 Personen
  • Speelduur: 30-45 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
  • Uitgever: Libellud
  • Spelauteur: Johan Benvenuto
  • Illustrator: Maëva da Silva
  • Te koop bij: bol.comSpellenrijk.nlSpellenwinkel.nlSpelhuis.be

Korte speluitleg

In Harmonies plaats je terreinen op je spelersbord om landschappen te creëren waar dieren kunnen wonen. Tijdens je beurt moet je 3 terrein-stenen van een vak op het centrale bord pakken en op je spelersbord leggen. Daarna mag je één dierenkaart pakken (met een X-aantal dierenblokjes erop) en/of dierenblokjes op terreintegels op je bord plaatsen. Op dierenkaarten staan landschappen afgebeeld die je met terrein-stenen probeert na te bouwen. Elke keer dat dit lukt mag je een blokje van de kaart op de aangegeven terrein-steen plaatsen. Je krijgt punten voor elk afzonderlijke terreinsoort (die scoren op hun eigen manier) én geplaatste dierenblokjes. Het spel eindigt als de zak met stenen leeg is of een speler 2 of minder lege vakjes op zijn of haar spelersbord heeft. De speler die de meeste punten heeft wint het spel.

Is Harmonies iets voor jou?

Ik kan Harmonies aanraden als je…

  • van kleurrijke spellen houdt.
  • het leuk vindt om lekker te puzzelen (patronen maken).
  • een niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk spel zoekt.

Ik zal Harmonies afraden als je…

  • een relatief zwaar, strategisch spel zoekt.
  • niet van bordspellen over de natuur houdt.
  • klaar bent met puzzelspellen of iets origineels zoekt.

Vergelijkbare spellen

De kern van Harmonies is dat je steentjes verzamelt en die op je spelersbord legt om patronen te vormen. Daarbij kun je sommige steentjes stapelen en de hoogte in gaan. Dat soortgelijke principe zie ik ook terug in onderstaande titels (van makkelijk naar moeilijk). Mocht je een of meer van onderstaande spellen leuk vinden? Dan denk ik dat je Harmonies ook leuk vindt.

  • Reef
  • Akropolis
  • AQUA: Biodiversiteit in de Oceanen

Het puzzelelement zit ook in onderstaande spellen, maar dan zonder dat je de hoogte in gaat:

Uitgebreide review

Wil je meer lezen over mijn ervaringen en bevindingen van Harmonies? Dan lees je hieronder mijn volledige review. Ik doorloop de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In Harmonies gaan spelers als Moeder Natuur leefgebieden creëren voor dieren. Elk dier vraagt om een specifieke omgeving en verblijft het liefst op een bepaald terrein. Zodra een omgeving klaar is kan het dier er huisvesten. Daarbij kunnen dieren uiteraard naast elkaar leven, maar niet in hetzelfde terrein. Zo leven ze in ware harmonie met elkaar.

Harmonies Bordspel: Spelersgebied

Oké, het mag zich een thema noemen, maar het is natuurlijk heel abstract allemaal. Het thema zorgt er voor dat het spel er mooi uit ziet. Kijk je naar details? Dan verklaart het thema niet zoveel. Waarom pak je 3 stenen? Waarom bouwt iedereen aan een eigen gebied? Waarom kun je alleen maar een paar diersoorten een woongebied geven? Enzovoorts.

Ik ben wel aan het muggenziften hoor. Al denk ik dat de boodschap duidelijk is. Een thema dat de look&feel ondersteunt en niet zozeer het spel.

Dan de kwaliteit van het speelmateriaal. Nadat de eerste (Nederlandse) druk in de schappen verscheen kwamen er al snel berichten over een aantal fouten in de productie (zie bijvoorbeeld hier). Het stiksel van de linnen buidel liet los aan de onderkant, kaarten waren krom en de punten van de ooievaar (natuurgeest) kloppen niet.

Persoonlijk heb ik deze problemen niet ervaren. Behalve de ooievaar dan. Maar hier kun je bij Asmodee een nieuwe kaart voor aanvragen. Even mail naar info.nl@asmodee.com. En verder is bij mij is de buidel na pak ‘m beet 15 potjes nog steeds intact en ook de kaarten zijn gewoon recht.

Blijkbaar zijn er exemplaren mét- en exemplaren zonder productiefoutjes. Wat ik van Asmodee begreep was dat de tweede druk eraan komt. Hopelijk bevat deze de productiefouten dus niet meer.

Los van deze productiefouten ben ik zelf erg te spreken over het speelmateriaal. Het artwork is ontzettend kleurrijk en spreekt mij wel aan. Tijdens een familiefeest wilde diverse mensen die het spel niet meespeelden, herhaaldelijk even wat kaarten bekijken, puur omdat ze zo mooi vonden. Misschien niet verwonderlijk, omdat Maëva da Silva het artwork voor haar rekening heeft genomen. En die heeft ook When I Dream, Stella: Dixit Universe en Mysterium Park (deels) op haar naam staan.

Harmonies Bordspel: Scoreformulieren niet dubbelzijdig

Wat ik wel jammer vind is dat de scoreformulieren niet dubbelzijdig zijn. Harmonies is namelijk echt een spel waarbij ik de scoreformulieren echt gebruik. Dit in tegenstelling tot spellen met een scoreblok die ik nooit gebruik ;).

En in een spel met 4 spelers zijn er simpelweg te weinig dierenblokjes. Dat zou naar mijn mening niet mogen gebeuren.

Tot slot liggen de (houten) steentjes lekker in de hand én ze zijn dubbel bedrukt. Fraai detail dat ik zeker waardeer.

Spelregels & Toegankelijkheid

De spelregels zijn netjes opgezet. De volgorde is logisch, de opmaak is gebruiksvriendelijk en de voorbeelden met illustraties namen (al mijn) vragen weg.

Harmonies Bordspel: Spelregels in Detail

Tijdens het lezen vond ik een paar dingen onhandig opgebouwd. Er staat bijvoorbeeld groot dat je ‘1 dierenblokje mag plaatsen’. Vervolgens staat er later in het klein onder dat je dit meermaals mag doen. Dit werkte voor mij wat verwarrend en ik ging er eerst van uit dat je maar 1 blokje mocht plaatsen. Dankzij het voorbeeld van een beurt werden alle vragen eigenlijk wel weggenomen.

Het kon dus misschien beter omschreven worden, maar ik wil ook wel de zelfreflectie toepassen dat ik iets beter had kunnen lezen.

Harmonies is een toegankelijk bordspel. Ik zou het geen gateway game noemen (zoals Catan, Carcassonne, Ticket to Ride en Cascadia) maar heel moeilijk is het ook niet. Je kunt de complexiteit (en dus niet de gameplay!) vergelijken met titels als:

Het is eigenlijk een iets geavanceerder puzzelspel. Wat ‘m iets uitdagender maakt zijn de diverse mogelijkheden tijdens het spel. Je moet diverse opties afwegen. De regels zijn namelijk gewoon eenvoudig.

Strategie of Geluk?

Harmonies is een combinatie van geluk, tactiek en strategie.

De geluksfactor zit in de beschikbare sets steentjes op het spelersbord en de open kaarten waar je uit kunt kiezen in de markt. Je kunt geluk hebben met een aanbod dat je nodig hebt óf pech hebben omdat het aanbod niet aan je wensen voldoet. En in het geval van steentjes voldoet het soms ook gewoon niet helemaal. Dan ben je wel blij met een bruine en groene, maar met die rode kun je niks.

Harmonies Bordspel: Kaart Kiezen

Ondanks de geluksfactor kun je wel tactisch spelen. Incidenteel heb je echt schijtbeurten, al kun je meestal wel iets. En dan is het vooral de kunst om de beste optie te kiezen. Dat kan betekenen om een bepaald steentje te pakken en iets af te ronden of juist aan iets nieuws beginnen en je kansen spreiden.

Persoonlijk houd ik vaak – niet altijd! – één plek voor een dierenkaart open. Zeker als je bord al aardig gevuld is. Mocht er dan een mooie kaart in het aanbod komen? Dan kun je die in ieder geval pakken, relatief eenvoudig dieren plaatsen én punten scoren.

Het strategische aspect zit in een stukje lange termijnvisie. Je kunt bijvoorbeeld proberen om zoveel mogelijk ‘plat’ te bouwen en het spel snel einde te maken. Dat kan een zinnige strategie zijn als andere spelers de hoogte in gaan met bijvoorbeeld bomen. En speel je met natuurgeesten? Ook dan kun je natuurlijk richting geven aan je spel omdat bepaalde bouwwerken extra punten opleveren.

Maargoed. Je blijft wel deels afhankelijk van de beschikbare steentjes en kaarten. Ondanks dat je wel een strategie kunt kiezen, is de kans aanwezig dat je halverwege toch iets anders moet doen. Daarom vind ik Harmonies vooral tactisch van aard.

Spelmechanisme

Ik zie de volgende, noemenswaardige mechanismen in Harmonies.

Het eerste mechanisme is Open Drafting. Ofwel, spelers pakken iets uit een open aanbod. Je kunt dus altijd van elkaar zien wat iemand spaart. In Harmonies zie je dit terug bij de steentjes en dierenkaarten die je pakt. Deze zijn altijd open. Je mag zelfs geen steentjes uit de buidel halen of een dierenkaart van de trekstapel pakken (wat ik snap).

Open drafting zit ook in spellen als Wingspan, Everdell, Ticket to Ride Europe en Splendor.

De tweede mechanic is Tile Placement. Simpelweg vertaald: Tegelplaatsing. Met dit mechanisme plaatsen spelers tegels of steentjes op een algemeen- of eigen spelersbord. Meestal om bonussen, acties of punten vrij te spelen. In Harmonies plaats je vooral steentjes op je eigen spelersbord om een natuurgebied vorm te geven en punten te scoren. Je plaatst ook dierenblokjes natuurlijk.

Dit mechanisme ken je misschien wel uit bijvoorbeeld Carcassonne, Patchwork, Kingdomino en Hive.

Harmonies Bordspel: Speelgebied van Einde Spel

Tot slot noem ik Pattern Building. Dit betekent dat je patronen moet creëren (wederom op een algemeen- of eigen spelersbord). Niet verwonderlijk dat dit mechanisme vaak samenhangt met tile placement. In Harmonies probeer je met steentjes patronen te creëren die overeenkomen met patronen op je dierenkaarten. Daar scoor je immers punten voor.

Wellicht heb je pattern building ooit ervaren in Sagrada, The Isle of Cats, Tiny Towns en Calico.

Titels die alle 3 deze elementen bevatten en waarbij je ook omhoog bouwt zijn o.a. Reef, Akropolis en AQUA: Biodiversiteit van de Oceanen. Daar kun je het dus goed mee vergelijken. Qua complexiteit is het beter vergelijkbaar met AQUA. Persoonlijk vind ik Harmonies beter gestroomlijnd.

Interactie

De meeste interactie in Harmonies zit in de concurrentie om steentjes en kaarten. Spelers pakken vaak iets weg wat de ander wil hebben. Alleen dat doen ze meestal niet om de ander te dwarsbomen, maar om er zelf beter van de worden. Dat maakt deze interactie passief van aard.

Harmonies Bordspel: Steentje Pakken

Dan is er nog het einde van het spel. Die kan op 2 manieren worden ingeluid. Ten eerste als de zak leeg is (dat gebeurt eigenlijk alleen in potjes met 4 spelers). Ten tweede als een speler nog maar 2 of minder lege vakjes op zijn of haar spelersbord heeft.

Door dat laatste element kun je als speler het einde dus proberen te forceren of juist uit te stellen. En daarmee heb je automatisch weer invloed op de andere spelers. En dus, interactie. Meestal eindig je het spel onbewust. Ik heb echter twee keer meegemaakt dat iemand agressief speelde en het spel snel wilde eindigen. Puur omdat de andere spelers de hoogte in gingen bouwen.

Je doet er dus sowieso goed aan om je tegenstanders in de gaten te houden.

Tot slot wil ik benoemen dat je Harmonies prima met 2, 3 of 4 spelers kunt doen. Bij 4 heb je wel een iets langere downtime omdat je op je beurt moet wachten. Daar tegenover staat wel dat steentjes en kaarten in het aanbod sneller verversen. Bij 2 spelers ben je weliswaar sneller aan de beurt, maar kan het dus wel voorkomen dat de markt met kaarten wat vastloopt.

Met 3 spelers zit je daar mooi tussenin en dat vind ik – ondanks dat elk spelersaantal prima is – de sweet spot.

Herspeelbaarheid

Ik vind de herspeelbaarheid van Harmonies goed.

Je kunt binnen het bekende veel variëren. Steentjes komen niet altijd in dezelfde volgorde uit de zak en dierenkaarten komen ook altijd in andere volgordes in het spel. Dit betekent dat je nooit hetzelfde gebied gaat bouwen.

En oké. De leefgebieden die je bouwt (dus bos, berg, gebied, stad en rivier) zijn in principe altijd hetzelfde.

Behalve als je met de achterkant van je spelersbord speelt. Dan scoor je niet voor een rivier, maar voor eilanden die je creëert. Geeft toch weer een andere ervaring. En dan zijn er ook nog natuurgeestkaarten die specifieke leefgebieden anders laten scoren.

Harmonies Bordspel: Natuurgeest Kiezen

Voor dit kaliber spel is er dus veel variatie mogelijk. Het enige dat misschien jammer is, is dat de stapel dierkaarten niet heel groot is. Op een gegeven moment kom je dezelfde dieren dus vaker tegen. Niet dat je er dan wat mee moet. Dat hangt namelijk weer af van de steentjes die je verzamelt.

Waar kun je Harmonies kopen?

Je kunt het bordspel Harmonies in het Nederlands o.a. online bestellen op:

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog gaf ik je mijn recensie over het bordspel Harmonies. Het werd bedacht door Johan Benvenuto, internationaal uitgegeven door Libellud en in het Nederlands verzorgt Asmodee de distributie.

Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van Christelle PRIEUR via Pixabay.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *