Toegegeven, ik heb niet veel met Formule 1. Maar er zijn momenten dat ik er wel door geënthousiasmeerd wordt. Bijvoorbeeld tijdens het zien van de film ‘Rush’ of tijdens het zien van de race waarin Max Verstappen voor het eerst kampioen werd. Zelfs het bordspel HEAT: Pedal to the Metal wist mij weer enthousiast te maken.
In dit blog vind je VEEL foto’s, de speluitleg en mijn HEAT bordspel review!
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het bordspel HEAT: Pedal to the Metal zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je op circuits meerdere formule 1 wagens vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Bordspel (racespel)
- Aantal Spelers: 1-6 Personen
- Speelduur: 30-60 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: Days of Wonder
- Spelauteurs: Asger Harding Granerud & Daniel Skjold Pedersen
- Illustrator: Vincent Dutrait
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij HEAT Pedal to the Metal:
- 1 Dubbelzijdig speelbord met racecircuits USA & Italië
- 1 Dubbelzijdig speelbord met racecircuits Frankrijk & Groot Brittannië
- 6 Spelersborden
- 6 Raceauto’s
- 6 Versnellingspionnen
- 72 Basis-kaarten (12 per speler)
- 18 Startupgrade-kaarten (3 per speler)
- 48 Heat-kaarten
- 37 Stresskaarten
- Speelmateriaal voor Module Garage:
- 34 Gewone upgrade-kaarten
- 62 Gevorderde upgrade-kaarten
- Speelmateriaal voor Module Legendarische Coureurs:
- 1 ‘Legendarische Coureurs’ bord
- 10 ‘Legendarische Coureurs’ kaarten
- Speelmateriaal voor Module Weer & Wegomstandigheden:
- 6 Weerfiches
- 12 Wegomstandighedenfiches
- Speelmateriaal voor Kampioenschap:
- 1 Kampioenschapsbord
- 2 Persfiguren
- 10 Gebeurteniskaarten
- 4 Circuitskaarten
- 35 Sponsorkaarten
- 1 Scoreblok
- 1 Heat spelregels voor basisspel
- 1 Heat spelregels voor expertspel & kampioenschap
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Dit is de achterkant:

En dit is de binnenkant leeg:

Alsook gevuld (zonder speelborden en spelregels):

Je vindt de Heat spelregels terug in 2 boekjes. Het eerste boekje is 8 pagina’s en bevat de uitleg voor het basisspel. Het tweede boekje, genaamd Expertspel & Kampioenschap, is 12 bladzijden en beschrijft de regels voor 4 extra modules.


Je krijgt 2 dubbelzijdige speelborden. Hierop staan racecircuits afgebeeld. Het ene speelbord bevat de Verenigde Staten en Italië:


Het andere speelbord bevat Frankrijk en Groot Brittannië:


Voor elke speler is er een raceauto:

Een pook om te schakelen (schakelpion):

Een spelersbord:

En een deck met startkaarten:


De basiskaarten bestaan uit de snelheidskaarten 1 t/m 4 (3 per stuk) en de start upgradekaarten 0, 5 en Heat (1 per stuk):

Dan krijg je ook nog losse Heat kaarten:

En Stress kaarten:

Bij de module ‘Garage’ horen Gewone Upgradekaarten en Gevorderde Upgradekaarten.
Dit zijn de Gewone Upgradekaarten:

En dit zijn de Gevorderde Upgradekaarten (daar zijn wat meer soorten van):

Voor de module ‘Legendarische Coureurs’ krijg je een bord en kaarten.
Dit is het ‘Legendarische Coureurs’ bord:

En dit zijn enkele ‘Legendarische Coureurs’ kaarten:

Bij de module ‘Weer & Wegomstandigheden’ horen weerfiches en wegomstandighedenfiches.
Dit zijn enkele Weerfiches:

En dit zijn enkele wegomstandighedenfiches:

Dan is er nog het speelmateriaal voor de module ‘Kampioenschap’.
Te beginnen met het kampioenschapsbord:

Persfiguren:

Gebeurteniskaarten:

Circuitkaarten:

Sponsorkaarten:

En een scoreblok:

3 – HEAT: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van HEAT: Pedal to the Metal? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Hieronder lees je eerst mijn korte HEAT speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je het bordspel HEAT?
Elke ronde hebben alle spelers 7 handkaarten. Ze zetten tegelijkertijd hun pook in de gewenste versnelling en spelen zoveel kaarten als de versnelling aangeeft. De speler wiens raceauto aan kop staat speelt eerst, daarna de tweede plaats, enzovoorts.
Door kaarten te spelen racet je auto over het circuit. Schakel wel tijdig terug, want je wil niet te hard door de bocht. Je kunt heat kaarten aan je deck toevoegen om eenmalig nét iets harder te gaan. Echter, dit komt met een prijs. Deze kaarten vullen je hand want je mag ze niet spelen. Je kunt ze alleen afleggen in een lagere versnelling.
Je hebt 4 racecircuits en meerdere modules waarmee je o.a. je auto kunt pimpen, kunstmatige spelers kunt toevoegen, het weer van invloed kunt laten zien én zelfs een kampioenschap kunt spelen.
Voor elk circuit geldt: zodra een speler over de finish geraakt, wint de speler die in deze ronde het verst over de finish komt.
Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van HEAT: Pedal to the Metal. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Soorten kaarten
- Spelverloop
- Einde van het spel
- Modules
Ik geef vooral de handleiding van het basisspel. Voor de extra modules geef ik een kortere gebruiksaanwijziging.
3.1 – Voorbereiding
Leg het gewenste circuit midden op tafel. Elke speler kiest een kleur en neemt bijbehorend spelersbord, raceauto en schakelpion. Bepaal de beurtvolgorde voor de eerste ronde en zet de auto’s in die volgorde op het circuit, vóór de finish. Vervolgens zet iedereen zijn of haar schakelpion op de eerste versnelling van hun spelersbord.

Geef elke speler zijn of haar basiskaarten (bestaande uit snelheids- en upgrade kaarten) en het aangegeven aantal stress- en heatkaarten (verschilt per circuit). Iedereen legt de heat kaarten op het middelste veld van hun spelersbord, schudt alle andere kaarten en vormt daar een trekstapel mee op het linker veld van hun spelersbord.
Iedereen trekt 7 kaarten en de race kan beginnen!
3.2 – Soorten kaarten
Voordat ik het spelverloop aan je uitleg, wil ik even toelichten welke soorten kaarten er zijn.
Ten eerste zijn er snelheidskaarten. Dit zijn de kaarten met getallen 1 t/m 4 die altijd in je startdeck zitten. De getallen op deze kaarten bepalen hoeveel vakjes je raceauto vooruit moet. Deze kaarten mag je spelen en afleggen.

Ten tweede zijn er upgrade kaarten. Dit zijn kaarten met getallen en/of specifieke effecten. Deze effecten worden tijdens je beurt afgehandeld. Je voegt altijd maximaal 3 upgrade kaarten aan je startdeck toe. Voor het basisspel zijn er ‘start upgrade kaarten’ (de 0, 5 en Heat kaart). De module ‘Garage’ brengt nieuwe upgrade kaarten in het spel voor de variatie. Deze kaarten mag je spelen en afleggen.

De derde zijn stress kaarten. Deze kaarten mag je niet afleggen, maar alleen spelen. Voor elke stress kaart die je speelt, trek je de bovenste kaart van de trekstapel. Trek je een upgrade-, stress- of heat kaart? Leg deze dan af en trek er nog één. Trek je een snelheidskaart? Leg ‘m dan op de stresskaart. Deze kaart heeft nu de snelheidswaarde van de kaart die erop ligt.

Tot slot zijn er heat kaarten. Deze kaarten mag je niet spelen en niet afleggen. Ze liggen op je motor (het middelste veld van je spelersbord). Op enkele momenten tijdens je beurt kun je heat betalen. Je legt dan een heat kaart vanaf de motor op je aflegstapel. Schud je later je aflegstapel? Dan kun je ze dus op handen krijgen. De enige manier om ze uit je hand te krijgen is om ze via het effect ‘afkoeling’ terug op de motor te leggen. Wanneer je heat betaalt en afkoeling gebruikt komt in 3.3 aan bod.
3.3 – Spelverloop
Met Heat Pedal to the Metal gaan spelers een X aantal laps op het gekozen circuit rijden. Je speelt een onbepaald aantal rondes en elke ronde bestaat uit de volgende stappen:
- Verander van versnelling (of niet)
- Speel kaarten
- Verplaats auto
- Adrenaline
- Reactie
- Slipstream
- Bochtcontrole
- Leg Kaarten af
- Vul je hand aan
Stappen 1 en 2 voert iedereen tegelijk uit. Vervolgens handel je stappen 3 t/m 9 per speler af. Te beginnen bij de speler die aan kop staat, gevolgd door de nummer twee, enzovoorts. Bovendien zijn stappen 1, 2, 3, 7 en 9 verplicht. Stappen 4, 5, 6 en 8 zijn optioneel.
1. Verander van versnelling (of niet)

De stand van je versnelling bepaalt hoeveel kaarten je in stap 2 moet spelen. Dit kunnen 1, 2, 3 of 4 kaarten zijn. Je mag je pook laten staan of ‘m verschuiven. Wil je één stap omhoog of omlaag? Dat mag gratis. Wil je een extra stap omhoog of omlaag? Dan moet je daar één heat voor betalen. Je mag niet meer dan 2 stappen schakelen.
2. Speel kaarten
Elke speler kiest zoveel kaarten uit zijn of haar hand als de versnelling aangeeft en legt deze gedekt voor zich neer. Je mag snelheidskaarten, upgrades en stress kaarten spelen.
3. Verplaats auto

Vanaf hier gaan spelers om de beurt verder. De speler wiens raceauto vooraan staat gaat eerst, gevolgd door de #2, #3, enzovoorts.
De speler die aan de beurt is draait de gespeelde kaarten open en telt de waarde van alle kaarten bij elkaar op. Let op, voor elke stress kaart die je neerlegt moet je de bovenste kaart van de trekstapel opendraaien. Dit brengt dus enige onvoorspelbaarheid met zich mee.
Zet je raceauto zoveel vakjes vooruit als de totale waarde van je kaarten.

NB: Het circuit bestaat uit 2 banen naast elkaar. Als je een auto verplaatst zet je deze altijd op het vakje van de baan die aan de circuitrand (dikke witte streep net buiten de baan) grenst. Eindigt een tweede auto op hetzelfde vakje? Dan zet je de tweede auto op het vakje naast de eerste auto. De auto die het dichtst bij de circuitrand staat, staat altijd vóór de andere auto en leidt dus in positie.
4. Adrenaline
Sta je achteraan en verplaats je jouw auto als laatste? Dan mag je 1 extra stap zetten.
Daarnaast krijg je ook een ‘afkoeling’. Voor elke afkoeling die je ontvangt mag je 1 heat kaart uit je hand terug op de motor leggen. Zo maak je dus weer ruimte vrij in je hand.
In een spel met 5 of 6 spelers krijgen de laatste twee spelers de extra stap en afkoeling.
5. Reactie
In deze stap mag je verkregen symbolen in een volgorde naar keuze activeren. Deze symbolen staan op kaarten, je spelersbord en langs het circuit. In het basisspel kun je alleen de volgende symbolen activeren:
- Afkoeling: Je kunt 3 of 1 heat kaarten uit je hand op de motor leggen als je in respectievelijk de 1e of 2e versnelling zit.
- Boost: Je mag 1 heat kaart betalen om de bovenste kaart van de trekstapel open te draaien. Trek je een upgrade, stress of heat kaart? Leg ze dan op je aflegstapel. Trek je een snelheidskaart? Leg die dan in je speelgebied en zet je auto het aangegeven aantal vakjes vooruit.
6. Slipstream

Eindig je jouw verplaatsing direct achter of naast een andere auto? Dan mag je slipstream inzetten om jouw auto 2 vakjes verder te zetten.
Je kunt maximaal 1 slipstream per beurt uitvoeren en zijn de velden waar je na de slipstream kunt eindigen bezet door andere auto’s? Dan kun je de slipstream niet doen.
7. Bochtcontrole
Passeer je tijdens je beurt de bochtmarkering? Kijk dan of je totale snelheid (=de som van alle kaarten in je speelgoed +1 als je adrenaline gebruikt) niet de aangegeven snelheidslimiet (het getal in de bocht) passeert.
- Is deze gelijk of lager dan de snelheidslimiet? Dan gebeurt er niets.
- Is deze hoger dan de snelheidslimiet? Dan moet je het verschil met heat kaarten betalen.

Heb je niet genoeg heat kaarten? Dan vlieg je uit de bocht en volg je de volgende stappen:
- Zet je raceauto op het eerste beschikbare veld vóór de bochtmarkering.
- Neem 1 of 2 stresskaarten in je hand als je respectievelijk in de 1e en 2e of 3e en 4e versnelling stond.
- Schuif de pook naar de 1e versnelling.
NB: Slipstream verhoogt je snelheid niet bij de bochtcontrole!
8. Leg kaarten af
Vervolgens mag je een gewenst aantal kaarten uit je hand op de aflegstapel leggen. Je mag alleen snelheids- en upgradekaarten afleggen. Stress kaarten en heat kaarten mag je niet afleggen.
9. Vul je hand aan
Tot slot vul je je hand aan tot 7.
Daarna is de volgende speler die vanaf stap 3 verder gaat.
Is de laatste speler geweest? Voer dan allemaal weer de stappen 1 en 2 uit en daarna begint de speler in pole position met stap 3. Enzovoorts.
3.4 – Einde van het spel

Zodra een speler tijdens zijn of haar beurt over de finish lijn schiet (en het aantal afgesproken laps is daarmee behaald) wordt het einde van het spel geactiveerd.
De ronde wordt afgemaakt en de speler die deze ronde het verst over de finish komt, wint het spel. Daarbij geldt:
- Je mag geen slipstream gebruiken om over de finish te komen.
- Je negeert snelheidslimieten in bochten en zet je auto gewoon zo ver vooruit als mogelijk is.
Je kunt de auto’s in volgorde op de eregalerij op het speelbord plaatsen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om andere spelers, die de finish nog niet bereikt hebben, door te laten spelen totdat ze ook de finish bereiken. Puur om te zien wie van de achterblijvers het snelste is. Dit hoeft niet.
3.5 – Modules
Bovenstaande beschreef de basisregels van HEAT. Je kunt hier naar wens de volgende modules aan toevoegen:
- Module Garage
- Module Legendarische Coureurs
- Module Weer- en Wegomstandigheden
- Kampioenschap
- Toernooimodus
1. Module Garage
Met de module Garage krijgt het HEAT bordspel een licht asymmetrisch karakter. Spelers beginnen het spel niet allemaal met dezelfde 3 upgrade-kaarten, maar kiezen of pakken willekeurig (je kunt zelf kiezen welke manier je gebruikt) 3 andere upgrade-kaarten. Door deze upgrade-kaarten komen er meer effecten in het spel. Denk daarbij aan:

- Kaarten met meerdere snelheidswaardes waar je er één van mag kiezen.
- Mogelijkheden om stresskaarten af te leggen.
- Opties om je slipstream langer te maken.
- Middelen om de snelheidslimiet in de bocht te verhogen of verlagen.
- Enzovoorts…
2. Module Legendarische Coureurs
Met deze module voeg je een X aantal automatische spelers aan het spel toe. Ze zijn onmisbaar in een solo spel en ook uitermate wenselijk in spellen met 2-4 spelers. Drukte op de baan maakt het spel in mijn optiek namelijk leuker. Zeker omdat je dan slipstream vaker zou kunnen gebruiken.

Enfin, elke ronde draai je, zodra de eerste automatische speler aan de beurt is, een Legendarische Coureurs kaart open. Deze kaart bepaalt voor elke AI speler hoeveel stapjes deze naar voren gaat en waar deze eventueel voor een bocht moet eindigen.
3. Module Weer- en Wegomstandigheden
Met deze module voeg je één weerfiche (het is meer een kaart) en meerdere wegomstandighedenfiches toe aan het speelbord.
Het weer heeft invloed op de samenstelling van ieders deck en/of de voorbereiding van kaarten. Zo kan het voorkomen dat je stresskaarten aan je deck moet toevoegen of aan het begin alvast 3 heat kaarten moet afleggen.

De wegomstandigheden hebben invloed op verschillende delen van het circuit. Je hebt effecten voor bochten (zoals hogere of lagere snelheidslimieten) en voor volledige sectoren tussen bochten in (zoals extra slipstream).
4. Kampioenschap
Je kunt alle modules combineren en daar gebeurtenissen, sponsorkaarten en persfiguren aan toevoegen. Met bepaalde gebeurtenissen kun je de kampioenschappen van de seizoenen 1961 (3 races), 1962 (3 races) en 1963 (4 races) nabootsen. Je kunt gebeurtenissen ook gewoon schudden en random toevoegen om een uniek kampioenschap te creëren.
Je begint de eerste race met 1 upgradekaart. Elke volgende race krijg je er eentje bij. Je auto wordt dus steeds beter. Aan het einde van een seizoen mag je één upgrade kaart bewaren en meenemen naar het volgende seizoen.
Tijdens het kampioenschap kun je sponsorkaarten krijgen. Dit zijn eigenlijk gewoon upgrade-kaarten, maar je kunt je slechts eenmalig gebruiken. Ook zijn er 2 pershoeken langs het circuit. Passeer je de bocht met een slipstream en/of overschrijd je de snelheid er met 2 of meer? Dan krijg je een extra sponsorkaart.

Na een race schrijf je de behaalde punten per speler op het scoreformulier. De speler die na het seizoen de meeste punten heeft, wint het seizoen! De tiebreaker is het beste resultaat in de laatste race van het seizoen.
5. Toernooimodus
De toernooimodus maakt het spel gewoon iets moeilijker en minder voorspelbaar voor elkaar. Zo speel je wel kaarten, maar pas je de versnelling pas aan als je de kaarten in je beurt opendraait. Schakel je 2 versnellingen hoger of lager? Dan moet je direct bij het opendraaien een HEAT kaart betalen.
4 – HEAT Bordspel: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze HEAT bordspel recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
Met HEAT: Pedal to the Metal reizen we terug naar de jaren 60. De tijd dat Formule 1 minder veiligheidsmaatregelen kende dan nu. Zo stevende Wolfgang von Trips in 1961 op een kampioenschap af, maar botste met zijn Ferrari tegen een andere auto en crashte in de tribune. Hij en 15 toeschouwers overleden. Uiteindelijk werd Phil Hill kampioen door de laatste 2 races te winnen.
Hoewel snelheid en raceauto’s nog steeds gevaarlijk kunnen zijn, is Formule 1 een stuk veiliger geworden. Maar de meest veilige vorm is natuurlijk gewoon HEAT: Pedal to the Metal spelen. Vanuit je luie stoel, aan tafel met een hapje en een drankje.

En oké, dat klinkt misschien saai. Echter, HEAT heeft mij aangenaam verrast.
Ik ben geen die hard Formule 1 fan, dus kan moeilijk aangeven of het thematisch echt goed in elkaar steekt. Wat ik wel weet is dat ik het écht een spannend race-spel vind waarbij je je voertuig soms tot het maximale moet dwingen met alle mogelijke gevolgen van dien. En dat zal tijdens een echte race net zo spannend zijn.
Vooral op detailniveau voelen veel elementen kloppend.
Neem de stress die coureurs soms kunnen ervaren waardoor ze onvoorspelbaar kunnen handelen. Of de weersomstandigheden die van invloed zijn op het wegdek. Of een upgradekaart met vierwielaandrijving waarbij je ineens heel snel kan, maar de auto wat onvoorspelbaar wordt. Dat soort dingen voelen logisch aan en dat vind ik goed gekozen.
Het artwork is van Vincent Dutrait. Hem ken je misschien wel van De Zoektocht naar El Dorado (die 999 Games heeft uitgegeven), Jaipur en Robinson Crusoe. Het is een kleurrijke, doch herkenbare strip-achtige stijl. Het jaren 60 gevoel wordt goed overgebracht. Een leuk detail van zijn werk zie je terug op de kaarten. Zo staan de raceauto’s op kaarten met een lage snelheid wat verder weg en met een hoge snelheid dichterbij.

De iconografie vind ik wat tegenvallen. Dat komt vooral omdat het niet allemaal vanzelfsprekend is denk ik. Op je spelersbord staat bijvoorbeeld wel een mooi overzicht van ieders beurt. De iconen die daarbij worden gebruikt hielpen mij echter niet echt. Nouja, de slipstream misschien wel. Het was meer dat ik gewoon herhaaldelijk die stappen elke beurt doorliep wat maakte dat het vanzelfsprekend werd.
De doos is een stuk hoger dan de meeste vierkante dozen. En dat is niet voor niets, want je krijgt veel speelmateriaal bij het spel. Gave miniaturen van auto’s, versnellingspoken, meerdere modules en maar liefst 4 racebanen. En de kwaliteit van het speelmateriaal is goed. Over de inhoud heb ik dus niks te klagen.
Ik twijfel alleen of Days of Wonder zichzelf hier in de vinger snijdt. Door de doos zo goed te vullen wordt de prijs natuurlijk opgekrikt. En ook al vind ik €59,95 heel goed te verantwoorden voor wat je krijgt, ik kan me voorstellen dat de prijs veel mensen afschrikt.
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik vind de HEAT spelregels niet zo goed uitgevoerd. Ik weet niet wat het precies was, maar ik kon tijdens het lezen van de regels moeilijk een beeld vormen van het spel. Ondanks dat de regels eigenlijk supereenvoudig zijn. Toen ik enkele rondes had gespeeld had ik ‘m helemaal door en dacht ik: “Huh, waarom was dit niet gewoon duidelijk tijdens het lezen van de spelregels?”

Mijn grootste feedback op de spelregels zou zijn om sommige dingen iets specifieker te maken.
Bij 5. Reactie had ik bijvoorbeeld in plaats van ‘verschillende manieren’ graag expliciet gelezen waar je de symbolen kan terugvinden. Je spelersbord, je kaarten, het circuit, enzovoorts.
Bij de uitleg over upgradekaarten vind ik RPM ook onduidelijk. Volgens mij mag je hier, mits deze kaart in je speelgebied ligt, tijdens fase 6 altijd twee extra stapjes zetten met een sliptstream. Echter, de zin ‘Ze bieden over het hele parcours slipstream…‘ maakt het voor mij onduidelijk. Slipstream heb je toch gewoon als je achter (of naast) een speler eindigt?
Dus, de HEAT spelregels laten te wensen over. Maar dat neemt niet weg dat ALS je het eenmaal doorhebt, het helemaal niet moeilijk is.
En als je er met de spelregels niet helemaal uitkomt, heb je nog altijd de uitleg in mijn blog (die hopelijk beter is) en behulpzame video’s, zoals deze van Spelle Jelle:
Dus, HEAT is niet per se moeilijk. Je kunt de complexiteit (en dus niet de gameplay) vergelijken met spellen als:
- Calico
- PARKS
- Vrijdag
- Cubitos
- Elfenland
- Flamecraft
- Flash Point
- Living Forest
Zijn bovenstaande spellen qua niveau goed te doen voor jou en je medespelers? Dan zit HEAT: Pedal to the Metal ook wel goed.
Voor mijn gevoel is HEAT gewoon toegankelijk voor een breed publiek bordspelers, al kan het voor beginners wat ‘imposant’ overkomen.
Het helpt als je Formule 1 leuk vindt. Ik zelf heb daar niet zoveel mee, maar ik vind HEAT wel leuk om te doen. Er zijn dus ongetwijfeld uitzonderingen op de regel, zoals ik.
Verwacht trouwens geen deckbuilder. Je bouwt tijdens een race niks op. Je begint met een aantal kaarten en daar moet je de hele race mee doen. De kunst is vooral om de juiste kaarten op de juiste momenten te spelen. Hoewel de term engine builder dus goed had gepast, is HEAT dat niet.
Je moet ook van een racespel houden. Je verzamelt geen grondstoffen, handelt niet met elkaar en scoort geen punten (behalve in de kampioenschap dan). Je racet en probeert als eerste (en als verste) over de finishlijn heen te komen. That’s it.

En hoezeer je ook relatief veel controle over je deck hebt, er blijven momenten waarop je afhankelijk bent van je draw. Ofwel, de kaarten die je trekt. Het gaat voorkomen dat je door een mindere (of zelfs slechte) draw verliest. Houd je daar niet van? Dan zou ik HEAT: Pedal to the Metal niet direct aan jou adviseren.
Strategie of Geluk?
In mijn optiek is HEAT een tactisch spel waarbij je zo nu en dan geluk moet hebben.
De geluksfactor zit vooral in het trekken van de kaarten. Kom je uit de bocht en wil je kaarten met een snelheid van 3, 4 of 5, maar trek je vooral kaarten met een 0, 1 of 2? Dan heb je pech. Of nader je een bocht en trek je lage kaarten terwijl je in een hoge versnelling zit? Dan heb je juist geluk. En heb je 3 heat kaarten in je trekstapel en trek je ze alle 3 tegelijk in een hoge versnelling? Dan heb je weer pech.
Je moet ook een beetje geluk hebben met wat andere spelers kunnen doen (ze moeten immers de juiste kaarten hebben). Eindigt jouw verplaatsing vaak achter of naast een andere speler? Dan heb je geluk omdat je veel slipstreams kunt doen. Maar eindig je er nooit? Dan heb je weer pech. Datzelfde geldt met de volgorde waarin legendarische coureurs worden opengedraaid.
Oja, nog iets waar je geluk mee moet hebben: stress kaarten (en boosts). Hiermee moet je de bovenste kaart van de trekstapel pakken, net zolang totdat je een snelheidskaart hebt. Soms pak je een goede, soms een slechte. Soms kun je met stress kaarten ongewenste heat kaarten linea recta naar je aflegstapel verplaatsen in plaats van je hand. En soms ook niet.
En toch… Toch vind ik HEAT een tactisch bordspel. En dat heeft allemaal te maken met de timing van het spelen en afleggen van je kaarten. Er zijn genoeg slimme keuzes te maken. Helemaal als je kaarten in je aflegstapel onthoud (je mag deze namelijk niet bekijken).

Je kunt altijd uitrekenen hoeveel kaarten je maximaal moet spelen – en dus in welke versnelling je moet gaan staan – om een bepaalde afstand af te leggen. Hierdoor heb je best veel grip op het spel (en hoe hard je over het wegdek scheert).
Je kunt daarnaast ook goed anticiperen op volgende beurten. Komt er een bocht aan? Dan wil je meestal lage kaarten hebben en terugschakelen. Komt er een lang stuk aan? Dan wil je meestal hoge kaarten hebben en omhoog schakelen.
Meestal is het ’t veiligste om stress kaarten te spelen op lange stukken. Al is het risico dan natuurlijk wel dat je lage kaarten trekt. Maar trek je juist hoge kaarten? Dan vlieg je in ieder geval niet zo snel uit de bocht. Heb je nog een paar lage kaarten in je trekstapel (omdat je alles in je aflegstapel hebt onthouden)? Dan kun je stress kaarten ook prima in bochten gebruiken.
En laten we wel zijn: je moet heat kaarten gebruiken. Wees vooral niet bang om iets harder door de bocht te gaan of een boost te gebruiken. Het enige wat je wil voorkomen is dat je geen heat kaarten meer in je motor hebt. Dan kun je geen heat kaarten meer betalen als je te hard door de bocht gaat en dat beperkt je wel heel erg.

Tot slot wil ik het afleggen van kaarten benoemen. Ja, je bent afhankelijk van de kaarten die je trekt. Het feit dat je elke ronde bepaalde kaarten mag afleggen (hoog of laag) maakt echter dat je je kansen op nieuwe, goede kaarten wel kunt maximaliseren. En dat maakt het mijns inzien weer tactisch.
De geluksfactor is er, maar het is aan jou om te plannen, kansberekening toe te passen en de juiste balans te vinden tussen een veilig of agressieve speelstijl.
Toegegeven, het gaat ongetwijfeld voorkomen (dat gebeurde bij mij ook een paar keer) dat de winnaar wordt bepaald door de laatste draw. Daarmee bedoel ik dat de ene speler net wat betere kaarten trok dan de ander. Sommigen zullen dit verschrikkelijk vinden. Anderen zullen dit het gevolg vinden van een slechte planning.
Spelmechanisme
Ik zie een aantal opvallende mechanismen terug in HEAT: Pedal to the Metal.
De eerste is Race. In de brede zin van het woord betekent dit mechanisme dat de speler die als eerste een bepaald doel behaald, het spel wint. In HEAT wil je – in de ronde dat een speler over de finish gaat – zover mogelijk over de finish komen. Niet de speler die als eerste over de finish racet wint, maar de speler die het verste komt. Voor de rest race je letterlijk over een baan.
Je ziet het mechanisme Race ook terug in de spellen Zoektocht naar El Dorado, Splendor, Flamme Rouge, Anno 1800, Karuba, Steampunk Rally en zelfs de klassieker Catan.
Het tweede mechanisme dat ik wil uitlichten is Hand Management. Bij dit mechanisme is het moment, de volgorde en/of de combinatie waarin je kaarten speelt belangrijk. Je kunt er acties mee uitvoeren, bonussen vrijspelen of punten scoren. Bij HEAT: Pedal to the Metal bepalen kaarten vooral hoeveel vakjes je mag verplaatsen. Juist doordat je niet te hard door de bocht mag en er zowel stress- als heatkaarten in je stapel zitten, wordt het momentum waarin je kaarten speelt belangrijk.

Hand Management ken je misschien wel uit spellen als Brass: Birmingham, Ark Nova, Terraforming Mars, Wingspan, Everdell, De Crew: Missie Diepzee en 7 Wonders.
Het derde element is Catch the Leader. Dit betekent simpelweg dat spelers die achteraan staan in bijvoorbeeld beurtvolgorde en score, een klein voordeel krijgen dat andere spelers niet krijgen. Zo blijf je vaak wat meer betrokken bij het spel en hoef je niet direct op te geven onder het mom van “Tja, ik kan toch niet meer winnen”. In HEAT mag de coureur die achteraan staat één stapje en één verkoeling extra doen.
Wellicht heb je dit mechanisme weleens ervaren in De Kwakzalvers van Kakelenburg, Cubitos, Hoogspanning, My City en Charterstone.
Er zijn 2 mechanismen die ik deels terug zie. Spelers voeren bepaalde acties tegelijk uit (Simultaneous Action Selection) maar zijn grotendeels gewoon na elkaar aan de beurt. Daarnaast kun je met de module ‘Garage’ 3 unieke kaarten aan je deck toevoegen (soort van Deckbuilding), maar tijdens de race bouw je niet meer verder aan je deck.
Verwacht dus niet alleen maar simultane beurten en een echte deckbuilder, want dat is het HEAT bordspel dus niet.
Interactie
De interactie in HEAT: Pedal to the Metal is veelal passief.
Ik bedoel, je racet tegen elkaar dus er is sowieso interactie. Maar het is niet zoals in Super Mario Kart dat je een bananenschil voor de wielen van je tegenstanders kunt droppen of een doelzoekend schild op ze af kunt schieten. Nee, je kunt de ander gewoon geen pijn doen.
Wel beweeg je over dezelfde baan en daar haal je elkaar geregeld in. Het kan zelfs voorkomen dat een speler 1 of 2 vakjes minder ver naar voren kan, omdat die velden al bezet zijn door andere auto’s. Dat is pech, maar is meestal niet iets dat je tegenstanders expres hebben gedaan.

De meest voorkomende vorm van interactie zit ‘m in de slipstream. Eindig je jouw verplaatsing direct achter een andere auto of er pal naast? Dan mag je (mits er plek is) 2 vakjes vooruit. Je gebruikt de zuigkracht die door de speler voor je is ontstaan, passeert deze, maar dat kost hem of haar niets.
Door de slipstream vind ik het zelf ’t leukst om HEAT met 6 raceauto’s te spelen. Lekker een volle baan. En dankzij de ‘legendarische coureurs’ (automatische spelers) is dit altijd haalbaar. Ook als je niet voldoende echte spelers hebt. Overigens vind ik die modus erg geslaagd omdat het niet zo bewerkelijk aanvoelt. Ik speel denk ik niet snel meer met minder auto’s.
Herspeelbaarheid
HEAT: Pedal to the Metal biedt veel variatie.
Met 4 circuits die ieder een eigen vorm hebben, kun je jezelf al best goed vermaken met alleen het basisspel. En zelf zou ik ook zeker de kunstmatige ‘Legendarische Coureurs’ toevoegen. Des te voller de baan, des te leuker ;).
Wil je het ietwat asymmetrischer maken? Dan voeg je 3 van de (maar liefst!) 96 upgradekaarten toe aan je deck. Hier kun je ook onwijs veel mee variëren.

Zoek je juist wat meer uitdaging op de baan? No problem! Dan voeg je het weer en wegomstandigheden toe. Deze externe invloeden maken dat je met meer elementen rekening moet houden.
En wil je de luck of the draw minimaliseren? Speel dan meerdere potjes in één van de kampioenschappen. Eindig je een keer laatste? Dan kun je nog steeds kampioen worden als je in de volgende races wel beter presteert en de andere spelers slechter.
Dus afgaande op het speelmateriaal kan ik niet anders dan concluderen dat HEAT de middelen heeft om veel variatie en dus een hoge herspeelbaarheid te bieden. Maar als je liever iets meer op een speelbord doet dan enkel kaarten spelen, dan bestaat wel degelijk de kans dat je – ondanks de diversiteit – toch snel bent uitgekeken op HEAT: Pedal to the Metal.

Mijn HEAT bordspel review in het kort?
Ik vind HEAT: Pedal to the Metal een verrassend leuk race spel over Formule 1 in de jaren 60′. Vincent Dutrait slaagt er met zijn warme illustraties goed in om het sixties gevoel over te brengen. De spelregels hadden van mij duidelijker (lees: specifieker) gemogen, maar ondanks dat is het spel relatief eenvoudig. Hoewel je wat geluk moet hebben met de ‘draws’, was ik verbaasd over hoeveel grip je tijdens het spel op je deck kunt houden én tactisch kunt spelen. Ik vind HEAT het leukst met 6 raceauto’s op de baan omdat zo de kans op onverwachte slipstreams wordt vergroot. En dankzij de (totaal niet bewerkelijke) kunstmatige coureurs hoef je niet eens 6 spelers te hebben. Tot slot biedt HEAT veel variatie-mogelijkheden. Echter, als je meer wil doen dan enkel kaarten spelen en een figuurtje verplaatsen, bestaat de kans dat HEAT – ondanks de diversiteit – toch te eentonig voor je is.
5 – HEAT Bordspel: Waar te koop?
Je kunt het bordspel HEAT online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel HEAT: Pedal to the Metal. Het werd bedacht door Asger Harding Granerud & Daniel Skjold Pedersen en internationaal uitgebracht door Days of Wonder. Asmodee verzorgt de distributie in Nederland.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn HEAT: Pedal to the Metal review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!
Dank je wel voor deze mooie, uitgebreide maar vooral heel duidelijke uitleg!
Beste Franky,
Bedankt voor je lieve woorden bij m’n HEAT: Pedal to the Metal review.
Graag gedaan!
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl