Het HEAT bordspel was een van de verrassingen uit het bordspellenjaar 2023. Het sleep een nominatie voor de Speelgoed van het Jaar in de wacht en won zelfs de Nederlandse Spellenprijs in de categorie kenner. In 2024 werd de eerste uitbreiding een feit: HEAT Heavy Rain.
In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, vertel ik wat het toevoegt én geef ik mijn HEAT Heavy Rain review.
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij de uitbreiding Heavy Rain voor HEAT zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je op menig formule 1 parcours meerdere raceauto’s vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Naam: HEAT: Heavy Rain
- EAN: 0824968091524
- Soort spel: Uitbreiding voor HEAT
- Aantal Spelers: 1-7 Personen
- Speelduur: 60 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: Days of Wonder
- Spelauteur: Asger Harding Granerud & Daniel Skjold Pedersen
- Illustrator: Vincent Dutrait
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij HEAT Heavy Rain:
- 1 Dubbelzijdig speelbord (met circuits Japan en Mexico)
- 45 Extra kaarten:
- 5 Stresskaarten
- 15 Heatkaarten
- 7 Sponsorkaarten
- 12 Gevorderde upgradekaarten
- 4 Gebeurteniskaarten (Kampioenschap 1964)
- 2 Circuitkaarten
- Speelmateriaal voor een 7e speler in de kleur oranje:
- 12 Basiskaarten
- 3 Startupgradekaarten
- 1 Spelersbord
- 1 Raceauto
- 1 Versnellingspion
- 1 Scoreblok
- 1 HEAT Heavy Rain spelregels
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
Dit is de achterkant:
En dit is de binnenkant:
Je vindt de HEAT Heavy Rain spelregels terug in een boekje van (slechts!) 4 bladzijden:
Je krijgt een nieuw, dubbelzijdig speelbord met 2 racebanen. Eentje van Japan:
En eentje van Mexico:
Je krijgt speelmateriaal voor een 7e speler in de kleur oranje:
Daarnaast krijg je nog wat extra kaarten. Denk daarbij aan extra stress- en heatkaarten:
Je krijgt nieuwe upgradekaarten (2 van elke soort):
Je krijgt een nieuwe sponsorkaart (7 stuks):
Voor het kampioenschap van 1964 krijg je 4 nieuwe gebeurteniskaarten:
En voor elke baan 2 circuitkaarten:
Tot slot is er nog een nieuw scoreblok:
3 – HEAT Heavy Rain: Wat voegt het toe?
Wat voegt deze uitbreiding toe?
Met HEAT Heavy Rain worden de volgende elementen toegevoegd:
- Nieuwe racecircuits
- Nieuwe kaarten
- Speelmateriaal voor 7e speler
3.1 – Nieuwe racecircuits
Met HEAT Heavy Rain krijg je een dubbelzijdig speelbord met twee nieuwe racebanen, namelijk Japan en Mexico. Los van nieuwe banen om over te racen, worden er hiermee 3 nieuwe elementen geïntroduceerd: Wateroverlast, Chicanes en Agressieve Legendarische Coureurs.
Wateroverlast vind je terug in bochten van Japan. Sta je aan het begin van de beurt op een vak met water en wil je terugschakelen? Dan betaal je 1 of 2 heatkaarten extra als je respectievelijk 1 of 2 versnellingen lager wil schakelen.
NB: Wateroverlast is alleen van toepassing als je naar een lagere versnelling gaat!
Chicanes vind je terug in de bochten van Japan en Mexico. Chicanes zijn eigenlijk 2 bochten kort na elkaar die een soort S-vorm creëren. In HEAT herken je deze bochten aan blauwe randen aan beide zijden van het circuit.
Speel je zonder de module Weer- en wegomstandigheden? Dan zijn chicanes normale bochten.
Speel je met de module Weer- en wegomstandigheden? Dan trek je 1 wegomstandighedenfiche voor elke chicane. Heeft dit fiche een sectorsymbool? Dan geldt het effect voor de sector NA de chicane. Anders heeft het effect op beide bochtmarkeringen. Je legt het fiche op het blauwe veld bij de chicane.
De Agressieve Legendarische Coureurs vind je ook terug bij de bochten van Japan en Mexico. De term ‘agressief’ betekent puur dat de coureur 2 bochten in 1 beurt kan nemen. Dit mag als de legendarische coureur aan het begin van zijn beurt op een veld staat met een zwarte lijn boven de ruit naast het circuit.
NB: Je kunt de Agressieve Legendarische Coureurs ook toepassen op het circuit van Groot-Brittannië. In dat geval moet je een zwarte lijn boven het veld 0 tekenen voor de bochten met een snelheidslimiet van 6, 5 en 4.
3.2 – Nieuwe kaarten
Met de uitbreiding Heavy Rain krijg je ook enkele nieuwe kaarten.
Je krijgt zeven stuks van 1 nieuwe sponsorkaart (E. Mercury Air System) en twee stuks van 6 nieuwe upgradekaarten (Luchtinlaat). Deze kaarten bevatten symbolen die je al kent uit het basisspel en één nieuw symbool: Superafkoeling.
Je kunt gespeelde kaarten met superafkoeling gebruiken in stap 5. Je mag dan je aflegstapel bekijken en het aangegeven aantal heatkaarten uit je aflegstapel terug in de motor leggen. Mag je meer heatkaarten terug in de motor leggen dan er in de aflegstapel liggen? Jammer dan. Het voordeel blijft wel dat je je aflegstapel mag bekijken. Ook als er 0 heatkaarten in liggen.
Daarnaast krijg je 4 nieuwe gebeurteniskaarten voor het kampioenschap van 1964 en 2 circuitkaarten van Japan en Mexico. De laatste kun je gebruiken als overzichtskaart van de baan of als je een eigen, randomized kampioenschap wil creëren.
3.3 – Speelmateriaal voor 7e speler
Last but not least is er speelmateriaal voor een 7e speler:
- 12 Basiskaarten
- 3 Start upgradekaarten
- 1 Spelersbord
- 1 Raceauto
- 1 Versnellingspion
Aanvullend krijg je nog wat extra stress- en heatkaarten.
4 – HEAT Heavy Rain: Review
Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze HEAT Heavy Rain recensie elk van de toevoegingen apart.
Nieuwe racecircuits
De nieuwe racecircuits bieden meer variatiemogelijkheden, maar je moet geen baanbrekende veranderingen verwachten.
Japan heeft wateroverlast, veroorzaakt door hevige regenval (Heavy Rain), en dat kost je extra heatkaarten.
Japan en Mexico kennen beide chicanes. Bochten die relatief bij elkaar liggen en op een S-vorm lijken. Het is lastiger (maar niet onmogelijk) om hier snel doorheen te komen. Je kunt de moeilijkheid nog verder verhogen door Legendarische Coureurs agressief te maken (als je hiermee speelt). En holy shit, dat is inderdaad een stuk lastiger, haha.
Mexico is ook nog eens het eerste circuit met 6 bochtmarkeringen.
Je kunt dus concluderen dat Heavy Rain 2 racecircuits brengt die ietsje uitdagender zijn dan de voorgaande circuits. Echter, de toevoegingen zijn dusdanig summier dat het spelregels behapbaar blijven en het vloeiende spelverloop overeind blijft.
Nieuwe kaarten
De nieuwe sponsor- en upgradekaarten bieden ook weer net wat meer variatie (oké, de sponsorkaart miniaam). Niet alleen door andere combinaties van bekende symbolen, maar ook door de komst van een nieuw symbool: Superafkoeling.
Dit vind ik een toffe toevoeging. Ten eerste biedt het een extra mogelijkheid om heatkaarten terug in je motor te leggen. Ten tweede biedt het je een kans om je aflegstapel te bekijken. Wil je weten wat er nog in je trekstapel zit? Dan moet je de inhoud van je aflegstapel weten. Met spoedafkoeling kom je die te weten. Daardoor kun je beter bepalen hoe groot de kans is dat je een specifieke kaart kunt krijgen.
De gebeurteniskaarten bieden simpelweg extra variatie. Net als de circuitkaarten. Die zijn naar mijn mening verder niet zo spannend.
Speelmateriaal voor 7e speler
Ik moet toegeven: ik zal HEAT niet snel met 7 spelers doen (laat staan met 6). Dat komt enerzijds doordat ik weinig spelersgroepen heb waarbij we met die aantallen een spel van dit kaliber spelen. Anderzijds kost het – met het speelbord en afzonderlijke spelertableaus – best wat ruimte op tafel.
Uiteraard is het wel fijn voor groepen die wél met 7 spelers zijn dat ze HEAT nu met z’n allen kunnen spelen. Oja, én de spelerskleur oranje is beschikbaar. Een vriend van wil altijd oranje zijn, dus voor hem is dat mooi meegenomen. Ook bij kleinere spelerstaantallen.
Bovendien kun je de wagen toevoegen als je legendarische coureurs gebruikt. Jij of een van je medespelers zult alleen wel met oranje moeten spelen. Deze kleur staat namelijk niet op de kaarten uit het basisspel.
Final thoughts…
Ik wil deze HEAT Heavy Rain review besluiten met onderdelen die losstaan van de vorige punten.
Ten eerste: past het speelmateriaal van Heavy Rain in de doos van het basisspel? Het antwoord is Ja. Al komt de doos wel iets omhoog door het extra speelbord. En je moet ervoor zorgen dat spelregelboekjes en spelertableaus goed in het midden liggen voordat je de deksel sluit (anders vouwen ze misschien).
Ten tweede: je krijgt er speelmateriaal voor een 7e speler bij. Leuk, maar het nieuwe scoreblok dat je erbij krijgt heeft maar plek voor 6 spelers. Dat vind ik een beetje gek.
Ten derde: de circuits Japan en Mexico hebben zwarte lijntjes bij bepaalde ruiten staan zodat legendarische coureurs in 1 beurt door 2 bochten kunnen scheuren. In de spelregels staat dat je zelf met een stift een lijntje kunt zetten op de kaart van Groot-Brittannië. Ik snap het, maar het voelt wel erg makkelijk om hier niet gewoon een aantal stickers voor te hebben bijgevoegd.
Ten vierde: de titel Heavy Rain klinkt alsof je met zware weersomstandigheden te maken krijgt. Er is echter maar één element dat daarbij aansluit: wateroverlast. En dat kom je alleen op het circuit van Japan tegen. Een discutabele naam als je het mij vraagt.
Tot slot: het voelt alsof je weinig krijgt in vergelijking met wat je voor deze uitbreiding betaalt. Ik kan me voorstellen (dit is complete speculatie van mij) dat Vincent Dutrait’s artwork, het dubbelzijdige speelbord en de extra miniaturen relatief veel kosten en de prijs opvoeren. Vind ik HEAT Heavy Rain te duur? Dat durf ik niet te zeggen, omdat ik niet weet wat alle kosten en overgebleven winst zijn.
Mijn HEAT Heavy Rain review in het kort?
Ik vind HEAT Heavy Rain een prima uitbreiding voor als je geen baanbrekende veranderingen zoekt, maar wel meer uitdaging en variatie wil binnen het bekende. Heavy Rain voelt voor mij – door wat productiedingetjes – niet als een goed doordachte uitbreiding. Los daarvan: de 2 nieuwe racecircuits Japan en Mexico zijn iets uitdagender dan de circuits uit het basisspel (helemaal i.c.m. agressieve legendarische coureurs). Het speelmateriaal voor een 7e speler is leuk om te hebben, al gebruiken wij de extra speler alleen met legendarische coureurs. De leukste toevoeging vind ik het symbool van Superafkoeling. Niet zozeer omdat het een extra optie biedt om HEAT terug in je motor te leggen, maar vooral omdat je er je aflegstapel mee kunt bekijken en soms dus wat tactischere keuzes kunt maken.
5 – HEAT Heavy Rain: Waar te koop?
Je kunt HEAT Heavy Rain online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over Heavy Rain, de eerste uitbreiding voor het bordspel HEAT. Deze expansie werd bedacht door Asger Harding Granerud & Daniel Skjold Pedersen en geïllustreerd door Vincent Dutrait. Days of Wonder is de internationale uitgever, doch Asmodee voorziet de distributie van de Nederlandse versie.
Als je nog vragen hebt over deze uitbreiding, stel ze dan gerust in een reactie.
Wil je graag jouw recensie geven? Deel je mening dan in een reactie. Dan hebben andere lezers er ook wat aan :).