Als ik aan bordspellen met dinosauriërs denk, kom ik al snel bij Draftosaurus, Happy Little Dinosaurs en Raptor. Relatief eenvoudig allemaal. Herbivores is daarentegen een iets zwaardere titel.
Voordat je begint met lezen: MNKY Entertainment gaf mij het spel Herbivores zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Herbivores kruipen spelers in de huid van een kudde, plantenetende dinosauriërs.
Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt moet je verplicht:
- Je vitaliteitsmarker met 2 verhogen als je op een schuilplaats staat.
- Je eten- en drinkenmarkers met 1 verlagen.
- Je nestmarker verwijderen en een nieuwe generatie te beginnen.
Daarna mag je onderstaande acties uitvoeren in een volgorde naar keuze:
- Twee keer verplaatsen
- Eten en drinken
- Groeien
- Generatie achterlaten
- Nestelen
- Intimideren
Als je (1) twee keer wil verplaatsen mag je jouw dino-miniatuur twee keer verplaatsen over het bord. Dit kan naar een aangrenzende tegel (lopen) of naar een onontdekt veld (migreren). Elke stap kost je 1 water.
Ontdek je een nieuwe tegel? Draai deze dan open, leg er eventueel de aangegeven hoeveelheid voedselblokjes op en trek een migratiekaart. Hier kunnen 3 scenario’s op staan:
- Er gebeurt niks.
- Verlaag je vitaliteit met 1.
- Je komt een carnivoor tegen.
In het laatste geval kan het zijn dat de carnivoor je aanvalt. Daarover later meer.
Je mag per beurt maximaal 2 verplaatsingen doen.
Als je (2) wil eten en drinken dan kijk je of je dino-miniatuur op een tegel met voedselblokjes óf water staat. Verwijder zoveel voedselblokjes als mogelijk en verhoog je Etenmarker met zoveel stappen. Sta je op water? Dan mag je de Drinkenmarker weer vol zetten.
Je mag deze actie zo vaak doen als je wilt en kunt. Ook tussen andere acties door.
Als je (3) wil groeien mag je 2 voedsel en 2 water betalen om een generatiekaart iets omhoog te schuiven. Je generatie wordt ouder én je maakt je kudde soms sterker.
Je mag deze actie zo vaak doen als je wilt en kunt.
Als je (4) een generatie wil achterlaten plaats je één van je vier generatiefiches op de tegel waar je dino staat. Verwijder vervolgens de meest linkse generatiekaart (die volwassen moet zijn!), draai ‘m om en leg deze rechts van je tableau. Je kudde is nu weer sterker.
Als je (5) wil nestelen dan moet je dino op een bepaalde tegel staan, betaal je 1 voedsel en 2 water, leg je het nestelfiche op je spelersbord en eindigt je beurt direct. De volgende beurt verwijder je dit fiche en leg je een nieuwe generatiekaart rechts van je laatste generatie. Dit is een jonge generatie die weer kan groeien.
Als je (6) wil intimideren betaal je 1 voedsel en 1 water om dino’s van (één of meer) andere spelers weg te jagen óf om één carnivoor weg te jagen.
Om andere kuddes te intimideren gooien zowel de actieve als passieve spelers (die geïntimideerd worden) met zoveel dobbelstenen als hun intimidatie-waarde. De hoogst gegooide waarde telt. De speler met de hoogste waarde wint en mag de verliezende kudde verplaatsen naar een aangrenzend (ook diagonaal) veld.
Om carnivoren te intimideren vergelijk je jouw hoogste waarde met de intimidatie-waarde van de carnivoor. Is jouw waarde hoger? Verplaats de carnivoor dan 2 stappen. Is die van de carnivoor hoger? Dan gebeurt er niks.
Je mag deze actie zo vaak doen als je wilt en kunt.
Na je beurt verplaats je de seizoensmarker 1 vakje vooruit. Dit kan gebeurtenissen tijdelijk activeren, voedsel laten aanvullen óf carnivoren op jacht laten gaan.
Carnivoren zetten 1 stap in de richting van de kudde die het dichtst bij is, mits ze deze in het zicht hebben. Zijn er meer kuddes in zicht? Dan bepaalt de camouflage-waarde van deze kuddes naar welke kudde de carnivoor loopt.
Bereikt een carnivoor een kudde? Dan kan deze aanvallen. Maar alleen als het zicht, de massa én intimidatie waarde gelijk of hoger zijn dan die van jou. Is dit het geval? Dan verlies je zoveel vitaliteit als op de carnivoorkaart staat aangegeven.
Wordt je vitaliteit 0? Dan sterft je laatste, actieve generatie. Daarna maximaliseer je je vitaliteit weer.
Het spel eindigt zodra een speler zijn of haar 4e generatiefiche heeft geplaatst. Alle andere spelers krijgen nog één beurt.
Daarna wint de speler met 4 generatiefiches op het bord.
Zijn er meer spelers met 4 generatiefiches? Dan wint de speler met de hoogste vitaliteit.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Herbivores is – voor de prijs die je betaalt – een mooie productie. Het heeft een duidelijk thema, fraai artwork en een nette iconografie. Daarnaast krijg je dikke spelersborden en landschapstegels, prima kwaliteit kaarten én natuurlijke vette dino-miniaturen.
Oké, als je goed kijkt zie je wel dat de miniaturen niet de allerbeste kwaliteit zijn. Ze ontlenen zich echter goed om een ‘Jurassic Park’-achtige setting op tafel te creëren.
Mijn enige kritiek op de productie betreft de miniaturen van de carnivoren. Ze zijn tof, maar hebben geen onderscheidende kleur en sommigen lijken best op elkaar (en er is geen T-Rex!).
Het voetje heeft weliswaar een aparte kleur. Toch ondervonden mijn medespelers en ik dat we tijdens het spel best vaak moeite moesten doen om te kijken welke carnivoor het nou betrof. En hadden we eenmaal door om welke het ging? Dan moesten we weer opzoeken wat zijn statistieken waren.
Daarmee maak ik een bruggetje naar het spelverloop. Die vorderde niet echt. Nou moet ik zeggen dat ik aardig wat geduld heb. Mijn medespelers iets minder. Ik merkte dat de spanningsboog bij het afhandelen van beurten alsook het afhandelen van carnivoren die aanvielen, bij hen niet lang gespannen was.
En hoewel alle acties verder logisch voelen, is er één dingetje dat ik gek vond. Je zou denken dat je – thematisch gezien – niet wil sterven als dino. Toch waren er meermaals momenten in het spel dat we liever een generatie dood liet gaan, dan meerdere beurten moeten te wachten op nieuwe vitaliteit. Sterven was sneller.
Dit was niet iets waar we ons aan stoorden. Het voelde als een tactische keuze. Maar het voelde wel wat gek.
Over tactiek gesproken.
Ik heb ook geleerd dat het slim is om bij andere spelers in de buurt te blijven. Als je meerdere carnivoren krijgt die achter je aan gaan – en er zijn geen andere spelers in de buurt – dan wordt het lastig om ze af te schudden.
En blijf je in de buurt bij je tegenstanders? Dan zorgt dat voor spelersinteractie die het spel interessanter maakt.
Het leukste van Herbivores vind ik het mini-engine-builden. Door dinosaurussen te laten groeien en generaties achter te laten, doe je nieuwe krachten op die je groter maken, betere camouflage geven of korting geven op voedsel en/of water.
Bovendien is het in mijn optiek een pré dat je zes dino’s krijgt met unieke eigenschappen. Ieders doel is hetzelfde, maar de start is wat asymmetrisch. Plus, je speelt het met maximaal 4 spelers. Dit betekent dat je best veel kunt variëren.
Resumée!
Met Herbivores leg je een mooi spel op tafel (dat met 1-0 voor staat bij dino-liefhebbers). Het spelverloop komt wat traag op gang en kan tot voorbij de helft wat lange beurten opleveren. Geduld is dus wel vereist. Heb je dat geduld? Dan is er met Herbivores – dankzij asymmetrische eigenschappen, mogelijke spelersinteractie en een speelbord dat altijd anders is – genoeg te ontdekken in het Jura tijdperk.
Algemene informatie
- Naam: Herbivores
- EAN: 8720828407219
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 2-4 Personen
- Speelduur: 45-60 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: MNKY Entertainment
- Spelauteur: René Groen
- Illustrator: Joan Redondo
Waar te koop?
Je kunt Herbivores o.a. bestellen bij deze webshops:
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Herbivores al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!