10 Tips die je helpen het bordspel Het Dorp te winnen!

Het Dorp Tips & Strategieën

In 2012 won het spel “Het Dorp” van Inka en Markus Brand:

  • De 1e plaats bij de Deutscher Spielepreis;
  • De Gouden Ludo bij de Vlaamse Spellenprijs;
  • En de Kennerspiel des Jahres bij de Kritiekerpreis.

Veel prijzen, maar niet iedereen vindt dit bordspel zo boeiend. De hoofdreden, zoals ik het begrijp, is gebrek aan originaliteit.

Persoonlijk vind ik Het Dorp een uitdagend spel waarbij je steeds weer een andere strategie kunt uitproberen.

Benieuwd welke strategieën dit zijn? In dit blog lees je 10 tips waarmee jij je eigen strategie kunt vormen!

Tip 1: Wees startspeler!

In sommige bordspellen maakt het niet uit wie startspeler is. Bij Het Dorp echter, maakt dat wel uit.

Het Dorp Tips: Wees Startspeler!

Dit hoofdzakelijk vanwege de volgende reden.

Elke speler heeft in basisopstelling evenveel acties (lees: evenveel invloedstenen) die hij of zij kan uitvoeren. Mocht een andere speler ervoor kiezen om gebruik te maken van de Waterput en zo een afgesloten actieveld opnieuw te activeren, dan ben jij als startspeler de eerste die nóg een actie mag uitvoeren. Er blijft dan namelijk één invloedsteen op een actieveld over. En die is voor jou :).

Een andere reden is dat je simpelweg de meeste keuze hebt om een actie te kiezen. Dat is met name fijn bij de Markt met 1 invloedsteen en Reizen met 2 invloedstenen.

Tip 2: Open de Markt altijd met minimaal één groene invloedsteen op zak

Als je ervoor kiest om de Markt zelf te openen, zorg er dan voor dat je zelf altijd één groene invloedsteen hebt. Het aantal handelswaren dat er ligt is namelijk altijd aantal spelers + 1.

Dit betekent dat als elke speler iets heeft kunnen kopen, dat jij nóg een keer mag. En dat kan betekenen dat je 3-6 punten uitloopt op je tegenstanders (mits je de goederen hebt natuurlijk).

Tip 3: Behaal minimaal 2 bestemmingen met reizen

Probeer tijdens het spel door te reizen op zijn minst de twee bestemmingen met 3 punten te halen.

Het Dorp Tips: Reis naar 2 Bestemmingen

Dat betekent dat je 6 punten + 3 punten voor de twee bereikte bestemmingen haalt.

En dat niet alleen, als je slim bent behaal je één van die bestemmingen al vroeg in het spel.

Zo kun je namelijk snel een familielid met waarde 1 laten doodgaan tijdens het reizen en één van de schaarse, groene plekken opeisen in de dorpskronieken.

Tip 4: Betreed de Kerk en Dorpsraad altijd met een #2!

Is het ronde 1 en heb je je hoop gevestigd op de punten die je aan het einde van het spel krijgt bij de Kerk of de Dorpsraad? Kies dan eerst het actieveld Familie om een familielid met waarde 2 te krijgen en plaats die in de Kerk of Dorpsraad.

De kans dat dit familielid moet sterven is klein. Je hebt eerst nog vier familieleden met waarde 1 die je dood kunt laten gaan. En indien nodig zijn er ook nog twee andere familieleden met waarde 2 die eerst het loodje kunnen leggen.

Zo kun je het eerste familielid met waarde 2 gedurende het spel bewaren en 6 punten laten opleveren op de hoogste positie in de Kerk of de Dorpsraad.

Tip 5: Kom samen in de Kerk

Hoewel het aantal gelovigen en kerkbezoekers de afgelopen decennia in de werkelijkheid zijn afgenomen, raad ik je bij Het Dorp juist aan om meerdere familieleden de Kerk te laten betreden.

Het Dorp Tips: Kom Samen in de Kerk

Het liefst met een waarde van 2, zodat ze langer in leven blijven. De voornaamste argumenten zijn dat je elke ronde 2 punten kunt scoren als je de meeste kerkbezoekers hebt en dat ieder veld aan het einde van het spel je ook nog eens punten oplevert (de laatste zelfs 6).

En waarom zou je er niet drie of vier inzetten? Als je voldoende graan binnenkrijgt (met koe en ploeg vier per keer) kun je ook veel upgraden. Met een beetje geluk bereikt één familielid de 6 punten en een aantal andere familieleden de 4 punten. Probeer het maar eens.

Tip 6: Word lid van de Dorpsraad

Je kunt er ook voor kiezen om meerdere familieleden in de Dorpsraad te brengen.

Niet alleen krijg je zo aan het einde van het spel 6 punten als je familielid op het achterste veld staat, maar je kunt er ook vanaf veld 3 (herhaaldelijk) voor kiezen om een gratis goederenfiche te nemen.

Dit biedt je vervolgens óók de optie om te handelen op de markt en dus zo extra punten te krijgen.

De Dorpsraad biedt je ook de optie om makkelijk wagons te maken of twee invloedstenen te krijgen. Zo wordt ook het Reizen een stuk aantrekkelijker.

Het Dorp Tips: Ga in de Dorpsraad

Tip 7: Neem afscheid van minimaal 4 familieleden

Laat gedurende het hele spel minstens 4 familieleden doodgaan en zorg ervoor dat ze een plek krijgen in de dorpskronieken. Je krijgt er namelijk 7 punten voor en die kun je simpelweg niet missen.

Daarnaast bezet jij 4 graven, wat betekent dat je het andere spelers moeilijker maakt om ook de nodige graven te vullen.

Bovendien bepaal jij in zekere zin het spel als jij dreigt deze te beëindigen. Tegenspelers met een lange termijnstrategie zullen al gauw zetten tekort komen. Voer de druk dus maar eens lekker op ;).

Het Dorp Tips: Minimaal 4 Dood

Tip 8: Houd focus, maar blijf flexibel

Het is verleidelijk om van elk gebied te profiteren. De Ambacht, de Kerk, het Dorpshuis, Reizen en de Markt. Stuk voor stuk strelen ze jouw verlangen om bij elk van hen punten te halen.

De ervaring met Het Dorp leert echter dat je meer punten scoort als je een (flexibele) focus houdt.

Ga dus niet direct spreiden, maar kies juist twee of drie actievelden om op in te zetten. Maken andere spelers het je dan moeilijk? Switch dan naar een ander actieveld en focus daarop.

Wat je ook doet, doe niet alles tegelijk.

Tip 9: Wees zuinig op je acties

Als je met 4 spelers speelt, dan liggen er in totaal 24 invloedstenen voor het oprapen. Dat zijn 6 invloedstenen per persoon en dus 6 acties per ronde. In een spel met 5 rondes heb je dus 30 acties.

Het Dorp Tips: Wees Zuinig op je Acties

Eigenlijk zijn dat er niet zo heel veel. Zorg daarom dat je bij zoveel mogelijk gepakte invloedstenen ook de bijbehorende actie kunt uitvoeren.

Voorbeelden waar dit fout gaat:

  • Als je graan pakt, maar geen familielid op je boerderij hebt staan (Je krijgt dan geen graan).
  • Als je gaat reizen, maar de reis niet kunt betalen (of geen familielid kunt inzetten).
  • Als je een invloedsteen bij de Kerk pakt, maar geen familielid bekeert en in de Kerk zet.

Een van de belangrijkste tips voor Het Dorp is dus om zuinig te zijn op de acties die je hebt!

Tip 10: Snel doodgaan? Creëer goederen als ambachtsman

Als je één van je familieleden snel dood wil hebben, dan kun je natuurlijk zwarte invloedstenen pakken. Daarmee lever je toch weer twee tijd in.

Maar je levert hiermee ook een te besteden actie in. En zoals de vorige tip al aangaf, acties zijn schaars.

Kijk daarom of je als ambachtsman goederen kunt produceren creëren waarvoor je vier of zelfs zes tijd betaalt.

Het Dorp Tips: Ambacht voor Tijd

Op deze manier benut je daadwerkelijk nog een actie en krijg je goederen die je kunt verhandelen op de markt. Kun je ook daarmee nog wat punten verdienen.

Nu ben jij aan de beurt!

Veel van bovenstaande spel tips voor Het Dorp kunnen je de ene keer een enorme overwinning opleveren. Een andere keer kunnen ze je genadeloos laten verliezen. Bij Het Dorp is er geen overheersende tactiek of strategie waarmee je altijd wint. Dat vind ik zelf zo leuk aan dit spel.

Je moet altijd meegaan met de ‘flow’ en op basis van andermans tactieken bijsturen. Met bovenstaande speltips voor Het Dorp hoop ik je hiermee wat handvatten te hebben gegeven.

Heb je zelf nog tips of tactieken voor het bordspel Het Dorp? Deel ze dan hieronder!

1 reactie

  1. Ik heb al veel goede verhalen gehoord over dit spel! Heb Het Dorp gister dan ook online besteld en kan niet wachten om het te spelen. Ik ga de tips zeker meenemen en inzetten als mijn strategie om te winnen. Ik ben benieuwd of het gaat werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *