7 Tips om Het Verboden Eiland te winnen!

Het Verboden Eiland Strategie

Ik vind Het Verboden Eiland er altijd eenvoudig uit zien. Qua spelregels is het ook niet moeilijk, maar om daadwerkelijk dit spel te winnen… dat is toch iets lastiger.

Daarom deel ik in dit blog 7 tips waarmee jij een strategie kunt vormen voor Het Verboden Eiland. Hopelijk heb je zo wat handvatten om dit coöperatieve spel te winnen!

1 – Ken één schat toe aan elke speler

Over het algemeen is een raadzame tactiek om elke speler achter een andere schat aan te laten gaan. Door te spreiden kun je meer behalen in dezelfde tijd. En aangezien tijd nogal kostbaar is…

Bepaal op basis van de eerste Schatkaarten die je krijgt dus wie achter welke schat aangaat. Je zult eerst misschien wat bij elkaar moeten blijven om te ruilen, maar daarna kun je opsplitsen.

2 – Ga eerst voor de ver weg gelegen schatten

Als je eenmaal alle schatten hebt, moet je via Dwazenlandplaats ontsnappen. Kijk daarom of je eerst de schatten kunt halen die het meest ver weg liggen. Wanneer je die hebt, is het makkelijker om terug te komen bij Dwazenlandplaats. Ook hoef je daarna met een minder groot gedeelte van het eiland rekening te houden, wat ook in je voordeel kan werken.

Het Verboden Eiland Eiland Ver Weg Gelegen Schatten

3 – Weet dat er slechts 5 kaarten van elke schat zijn

Waarom is dit relevant? Je komt op een punt dat je de handlimiet van 5 kaarten hebt bereikt en dan kaarten moet afleggen. Leg je 1 schatkaart af? Dan is dat niet zo erg.

Maar leg je een 2e kaart van dezelfde schat af? Dan kun je die schat sowieso pas de volgende ronde, nadat de aflegstapel opnieuw is geschud, halen. Wees dus voorzichtig met het weggooien van schatten.

4 – Probeer schatten te halen vóórdat de deck wordt geschud

Als je een schat haalt, moet je 4 schatkaarten inleveren en op de aflegstapel leggen. Elke kaart extra in deze stapel zorgt ervoor dat je minder snel een “Het Water Stijgt” kaart krijgt. Idealiter haal je dus een schat vóórdat de stapel wordt geschud. Je hebt dan namelijk weer extra kaarten in de volgende stapel en een kleinere kans op “Het Water Stijgt” kaarten.

Het Verboden Eiland Eiland Schatkaarten Schudden

5 – Leg zoveel mogelijk landtegels droog

Als een landtegel volledig is gezonken, verdwijnt de betreffende Overstromingskaart uit het spel. Dat betekent niet alleen dat andere Overstromingskaarten sneller aan de beurt komen, maar ook dat het volledige eiland sneller gaat zinken. Leg daarom zoveel mogelijk eilandtegels droog. Behalve als er een situatie ontstaat waar je in zou verliezen.

6 – Red eerst de belangrijkste landtegels

Je komt op een punt dat je moet kiezen tussen welke landtegels je laat zinken. Maar welke moet je dan niet laten zinken? Dat zijn eigenlijk alle tegels, behalve Dwazenlandplaats, Tegels met niet-opgehaalde schatten én de tegels die een pad naar beide soorten tegels vormen. Zonder deze tegels kun je de missie niet volbrengen en überhaupt niet ontsnappen.

7 – Gebruik actiekaarten op het juiste moment

Er zijn 2 soorten actiekaarten: Zandzakken (2) en Helikopters (3). Zodra je ze de eerste keer op handen krijgt, probeer ze dan snel te spelen. Omdat de aflegstapel van Schatkaarten sowieso nog een keer terug in het spel komt, betekent dit dat je beide zandzakken en helikopterkaarten nóg een keer kunt gebruiken.

Het Verboden Eiland Helikopterkaart en Zandzakkaart

Bij een tweede keer op handen zou ik ze trouwens bewaren. Bijvoorbeeld om Dwazenlandplaats droog te leggen, iemand uit een benarde situatie te helpen ontsnappen óf met z’n allen van het eiland te ontsnappen.

Nu ben jij aan de beurt!

De tips in dit blog kunnen soms samen worden gebruikt, maar zullen niet altijd te combineren zijn. Kijk dus goed wat voor jou en je team werkt en wat niet. Ook is zijn er vast meer tips te noemen om Het Verboden Eiland te winnen. Weet jij er nog wat? Deel ze in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *