HINT (Partyspel): Uitleg, Unboxing & Review!

HINT Partyspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Op dit moment van schrijven zijn aardig wat versoepelingen doorgevoerd tijdens de corona-crisis. Familie en vrienden kunnen eindelijk weer wat vaker samen komen om te kletsen, te drinken en ach, ook om een partyspel op tafel te leggen.

Asmodee kwam onlangs met (Geef een) HINT. Een nieuwe partygame die ongetwijfeld voor plezier zorgt. Maar ik hoor je denken: Hint? Is dit spel niet gewoon ‘hints’?

Niet helemaal. In dit blog vertel ik je er alles over. Ik laat je zien wat er in de doos zit, geef de speluitleg én besluit het verhaal met mijn HINT spel review!

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel HINT zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Om dit blog wat overzichtelijk te houden, vind je hieronder de inhoudsopgave van dit artikel:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. HINT: Speluitleg
  5. HINT: Review
  6. HINT: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Partygame
  • Aantal Spelers: 4-10 Personen
  • Speelduur: 45-60 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 15 Jaar
  • Uitgever: Bezzerwizzer (Asmodee)
  • Spelauteur: Jesper Bülow & Jonas Resting-Jeppesen
  • Illustrator: Jonas Resting-Jeppesen
  • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.com

2 – Kort Speloverzicht

“Dus…

  • Kun jij beroemde schilderijen uitbeelden?
  • Kun jij bekende duetten neuriën?
  • Kun jij over gefrituurde snacks praten?
  • Kun jij koosnaampjes tekenen?

HINT is een partyspel waarbij je jouw teamgenoten begrippen laat raden door middel van praten, tekenen, uitbeelden of neuriën. Speel HINT om een hint te krijgen, een hint te geven en als je echt goed bent, een hint te stelen!”

3 – Wat zit er in de doos?

Het volgende speelmateriaal zit in de doos van HINT:

  • 1 Afdekbord
  • 1 Kaartwiel
  • 2 Pionnen
  • 450 Kaarten
  • 1 Uitwisbaar Tekenbord
  • 1 Stift
  • 1 Wisdoekje
  • 1 Zandloper
  • 1 Stickervel
  • 1 Instructiekaart

Tijd voor wat foto’s niet waar? Laten we maar eens beginnen met de doos:

HINT: Voorkant Doos

De achterkant ziet er zo uit:

HINT: Achterkant Doos

En ditmaal ook een foto van de zijkant. Gewoon omdat ik de zijkant van HINT smaakvol vind vormgegeven:

HINT: Zijkant Doos

De binnenkant van de doos ziet er zo uit:

HINT: Binnenkant Doos

In het midden van de doos zit een rondje. Daar moet je een sticker overheen plakken. Je krijgt er overigens ook een reservesticker bij. Ook staat op datzelfde vel uitgelegd hoe je de doos in elkaar zet:

HINT: Stickervel inclusief Reserve

Je krijgt er ook een dubbelzijdige kaart met speluitleg bij:

HINT: Spelregels

Je speelt HINT met twee teams en daarom zijn er twee pionnen. Deze zet je op de rand van de doos en schuif je verder naar gelang de score toeneemt:

HINT: Pionnen op de Rand van de Doos

Je krijgt 450 kaarten waar zes woorden op staan. Vijf moet je omschrijven, de zesde is het verboden woord en moet vermeden worden! Ik laat trouwens geen woorden zien omdat het als spoilers gezien kan worden:

HINT: Kaarten met Woorden

Je krijgt 90 seconden om hints te geven. Lang leve de klassieke zandloper die de tijd aangeeft. Heb je alleen wel tegenstanders nodig die ongeremd hard STOP!! roepen als de laatste korrel is gevallen.

HINT: Zandloper

Er zijn meerdere manieren om hints te geven. Voor tekenen zijn echter hulpmiddelen nodig, daarom krijg je bij HINT een uitwisbaar tekenbord, een stift en doekje:

HINT: Uitwisbaar Tekenbord, Stift en Doekje

4 – HINT: Speluitleg

Ik deel mijn HINT speluitleg op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het Spel

4.1 – Voorbereiding

Maak twee teams. Leg de tekenspullen naast het speelbord, plaats de zandloper op tafel en zet het speelbord in elkaar zoals hieronder:

HINT: Het Speelbord

Plaats de twee pionnen op de rand en jullie kunnen beginnen! Dat was snel hè ;).

4.2 – Spelverloop

Een beurt ziet er als volgt uit.

Eerst kies je als team een kaart van het wiel. Aan de zwarte zijde van de kaart staat het thema in het blauw en de manier van hints geven in het wit. De manieren zijn Tekenen, Praten, Uitbeelden en Neuriën. Afhankelijk van jullie teamkwaliteiten kun je daar dus een keuze op baseren.

Kies je een kaart die bij de blauwe +1 of zwarte +1 ligt, dan mag je jullie pion direct één vakje vooruit zetten op het scorespoor. Als er kaart bij de zwarte +1 ligt, dan MOET je deze zelfs kiezen!

Bepaal daarna wie uit jullie team de hints gaat geven.

Vervolgens wordt de zandloper omgedraaid en heeft de hintgever 90 seconden de tijd om zijn of haar team vijf woorden te laten raden. Er staat ook een verboden woord op elke kaart. Als je team deze noemt, krijgen jullie 2 strafpunten. Voor elk goed geraden woord krijg je 1 punt.

Als de tijd op is en er zijn nog woorden niet geraden, dan mag (hoeft dus niet) de tegenpartij overleggen en één woord noemen dat nog niet genoemd is. Is dit goed? Dan krijgen ze 1 punt. Is het fout? Dan krijgen ze 1 strafpunt. Raden ze het verboden woord? Dan krijgen ze 2 punten!

Houd de score bij door de pionnen vooruit te schuiven op de rand van het bord.

Draai daarna het wiel één slag opzij en leg een nieuwe kaart bij het blauwe vakje met de zwarte pijl.

HINT: Nieuwe Kaart bij de Pijl Leggen

4.3 – Einde van het Spel

Zodra een pion in het zwarte gedeelte van het scorespoor komt, mag de tegenpartij de kaart kiezen. Behalve als er een kaart bij de zwarte +1 ligt. Deze kaart moet altijd worden gekozen.

Elk team komt even vaak aan de beurt. Eindigt een team na evenveel beurten als enige in het laatste zwarte vakje? Dan wint dat team.

Staan beide teams op dit vakje? Dan kiezen beide teams een kaart uit de stapel en worden er nog één keer hints gegeven. Ook mag de tegenpartij weer één ongeraden woord raden. Het team dat na die twee kaarten de meeste punten heeft, wint. Is het weer gelijk? Dan wordt dit herhaald totdat de winnaar bekend is.

5 – HINT: Review

Hmm… een spel met de titel HINT. Klinkt niet echt origineel. Moet je ‘m dan afschrijven? Dan vertel ik je in deze HINT review!

Laat ik eens beginnen met de vormgeving. Deze vind ik mooi, modern en slim. Kijk, de stijl van al het speelmateriaal én de doos. Ik vind het gewoon mooi. De stijl spreekt me aan. Het past goed in de huidige tijdsgeest.

Maar voor een partygame vind ik de vormgeving ronduit slim. Het speelbord (en dus de doos) is slechts 25 bij 25 cm en neemt niet veel ruimte in op tafel. Ideaal dus als er hapjes en drankjes op tafel staan. Oké, je moet dan nog wel het tekenbord, de stift en zandloper kwijt, maar die zijn relatief klein.

Ook de pionnen die je op de rand van de doos zet vind ik goed bedacht. Want ook dit zorgt ervoor dat het speelbord compact kan blijven en je dus minder ruimte op tafel nodig hebt.

HINT: Pion op het Laatste Vakje

Dan is het nu tijd om in deze HINT review even naar de spelervaring te kijken. Want zoals gezegd… HINT klinkt niet echt origineel. En heel eerlijk, dat is het ook niet. Het is niets meer dan een mix tussen de klassieke partygames 30 Seconds, Party & Co en Hints.

Maar dat maakt HINT niet minder leuk!

Sterker nog, het bevat alle facetten die je van een partygame verwacht. Het is makkelijk, je kunt met een grotere groep spelen, er ontstaan humoristische settings en felle discussies. Als je dat zoekt in een partygame, dan zal HINT het prima doen op tafel.

En vind je 30 Seconds en Hints al leuk, maar ben je wel een beetje toe aan iets nieuws? Dan durf ik je HINT zeker aan te raden.

HINT bevat woorden voor elke generatie. Dus als je het met verschillende leeftijdsgroepen speelt, kan iedereen meedoen. Wel denk ik dat er net wat meer woorden zijn die de oudere generaties wel weten en de jongere generaties niet.

Daarnaast zou een verbeterpuntje zijn om op elke kaart woorden te zetten voor elke generatie. Nu is een hele kaart bijvoorbeeld toegewijd aan de oudere generatie. Omdat de jongere generatie hier niet veel van weet, zijn tijdens deze ‘hintsessie’ vooral de ouderen dus aan het woord. Bij andere kaarten is dit weer andersom.

Door een betere mix te vinden in de woorden, en niet zozeer de kaarten, zal elke generatie voortdurend betrokken blijven.

Tot slot wil ik nog een slimmigheidje benoemen in het spelontwerp. Elk team kiest zelf hun kaart. Ze zullen de kaart kiezen met het thema en de categorie waarvan ze verwachten dat ze er veel punten me kunnen scoren.

Dat betekent dat de moeilijke kaarten blijven liggen. En wat ik speltechnisch goed vind bedacht, is dat die moeilijke kaarten uiteindelijk een extra punt waard worden. Dat wilde ik gewoon nog even benoemen :).

Mijn HINT spel review in het kort: Geen originele partygame, maar wel een mooie partygame met succesformule die bij liefhebbers van het genre voor plezier, gezelligheid en een ‘feestje’ zal zorgen!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – HINT: Waar te koop?

Je kunt de partygame Geef een HINT online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het partyspel Geef een HINT. Het spel werd bedacht door Bezzerwizzer Studio en in Nederland uitgegeven door Asmodee. Ik liet je zien wat er in de doos zit, gaf de speluitleg én deelde mijn Geef een HINT review.

Wil je nog iets weten over dit spel of deel je ook graag je mening? Let me know in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *