Keep Exploring Games staat bekend om coole, strategischere titels zoals Tikal, Monuments en Bitoku.
Ice Floes & Foes is het eerste bordspel dat zich meer focust op het jongere publiek, namelijk kinderen vanaf 6 jaar.
In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien van het speelmateriaal, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Ice Floes & Foes review!
Voordat je begint met lezen: Keep Exploring Games gaf mij het bordspel Ice Floes & Foes zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je meerdere ijsschotsen richting de Noordpool en Zuidpool vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Familiespel
- Aantal Spelers: 2-6 Personen
- Speelduur: 15-30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 6 Jaar
- Uitgever: Keep Exploring Games
- Spelauteur: Kees Meis & Dennis Merkx
- Illustrator: Thijs Rozema
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Ice Floes & Foes:
- 1 Speelbord
- 70 IJsschotsen:
- 10 IJsschotsen met Zeehond
- 10 IJsschotsen met Jager
- 5 IJsschotsen met Startsymbool
- 45 Standaard IJsschotsen
- 10 Zeehonden
- 15 Jagers
- 10 Vissersboten
- 10 Walvissen
- 1 Ice Floes & Foes spelregels
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
En de binnenkant:
Je vindt de Ice Floes & Foes spelregels terug in een boekje van 4 bladzijden. Echter, 2 bladzijdes zijn voor het Nederlands en 2 pagina’s voor de Engelse taal. Weinig regels dus :)!
Je krijgt een rond speelbord:
Dan zijn er nog ijsschotsen in allerlei vormen. Op de meeste staat niks:
Op sommige staan jagers:
Op sommige staan zeehondjes:
En op 5 stuks staat het startsymbool (deze tegels leg je midden op het speelbord):
Naast ijsschotsen zijn er ook vissersboten:
En walvissen:
Dan zijn er ook nog wat houten speelfiguren, namelijk jagers:
En zeehondjes:
3 – Ice Floes & Foes: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van Ice Floes & Foes? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Hieronder lees je eerst mijn korte Ice Floes & Foes speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je het bordspel Ice Floes & Foes?
In Ice Floes & Foes draait het om ruimtelijk inzicht. Elke beurt moet je 3 ijsschotsen, één voor één, vanaf de zijkant op het speelbord schuiven. Het doel? Zorgen dat jagers en vissersboten van het speelbord vallen.
Maar pas op! Je wilt geen zeehonden en walvissen van het bord laten vallen, anders is je beurt direct voorbij. De speler die als eerste 5 ‘vijandige’ speelstukken (jagers & vissersboten) van het bord weet te schuiven, wint het spel!
Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Ice Floes & Foes. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Leg de deksel midden op tafel en plaats het ronde speelbord erop. Leg de 5 kleine ijsschotsen met het startsymbool middenin. Plaats daar vervolgens 10 ijsschotsen met jagers, 5 ijsschotsen met zeehonden, 10 walvissen en 10 vissersboten willekeurig omheen. Vul de rest aan met gewone ijsschotsen, totdat het bord lekker vol is. Normale ijsschotsen mogen zelfs uitpuilen.
Vorm een algemene voorraad met overige ijsschotsen, jagers en zeehonden. Zet de groene jagers en bruine zeehonden op de corresponderende schotsen op het bord. Kies tot slot een startspeler. Nu heb je zoiets liggen als hieronder:
3.2 – Spelverloop
Ice Floes & Foes heeft een onbepaald aantal rondes en spelers zijn na elkaar aan de beurt.
Je beurt bestaat uit 2 fasen:
- IJsschotsen pakken
- IJsschotsen schuiven
Met je eerste actie pak je 3 ijsschotsen. Je kunt zelfs dus geen ijsschotsen kiezen die door jouw toedoen in fase 2 van het bord vallen.
Met je tweede actie ga je de ijsschotsen één voor één op het speelbord schuiven. Je begint altijd vanaf de zijkant en je moet duwen richting het midden. Daarbij mag je de ijsschots niet verder duwen dan de rand, moet de schots volledig op het bord komen én je mag een ijsschots tijdens het duwen niet terughalen.
Valt er een jager of vissersboot? Dan houd je deze als trofee (van de jager houd je de groene meeple, de ijsschots gaat terug in de voorraad).
Valt er een walvis of zeehond? Dan is je beurt direct voorbij. Valt er tegelijkertijd een jager en/of vissersboot? Dan krijg je deze niet. Jagers en vissersboten die in dezelfde beurt bij vorige ijsschotsen waren gevallen mag je wel houden. Leg overige ijsschotsen terug in de voorraad.
Heb je nieuwe ijsschotsen met het symbool van een jager of zeehond op het bord geschoven? Zet daar dan aan het einde van je beurt de bijbehorende speelfiguren op.
3.3 – Einde van het spel
Zodra een speler een combinatie van 5 jagers en/of vissersboten voor zich heeft liggen, eindigt het spel. Deze speler wint.
Je kunt ook net zolang doorspelen totdat er geen jagers en vissersboten meer op het bord liggen. De speler die dan de meeste speelstukken heeft, wint het spel.
4 – Ice Floes & Foes: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Ice Floes & Foes bordspel recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Ice Floes & Foes bescherm je als een soort Moeder Natuur de zeehonden en walvissen in het Poolgebied. Aangezien er vast land ontbreekt, zet ik in op de Noordpool ;). Je laat ijsschotsen in een richting drijven die een einde moet maken aan jagers en vissersboten.
Dit is zonder meer een ehm, rechtvaardig en natuurlijkvriendelijk thema. Persoonlijk vind ik het altijd mooi om zoiets met m’n kinderen te spelen. Zo kan ik ze vertellen of laten zien wat goed en slecht is.
Toegegeven, blauw behoort tot m’n lievelingskleuren. De vormgeving en het artwork spreekt mij dus zeker aan. De opdruk van de groene jagers en bruine zeehondjes vind ik ook erg netjes. Leuk dat er van elk 3 soorten zijn. Niet boeiend voor het spel, wel tof dat daar aandacht aan is besteed.
Een spel waarbij ruimtelijk inzicht en behendigheid een rol spelen, is een hoge kwaliteit een must. Helemaal als er speelstukken vallen (de speelstukken vallen toch van ruim 5 centimeter hoogte op tafel).
En ik ben erg tevreden over de kwaliteit. Het karton is lekker dik en kan tegen een stootje. Ook de houten speelstukken lijken met een val niet te beschadigen. Misschien dat daar zelfs nog een soort coating overheen zit, maar dat weet ik niet zeker.
Dus al met al. Ice Floes & Foes heeft een duidelijk en leerzaam thema, een mooie look&feel en hoge kwaliteit speelmateriaal!
NB: Er is ook een Deluxe versie met ijsschotsen van acryl.
Spelregels & Toegankelijkheid
De spelregels zijn heel toegankelijk. Het zijn slechts 2 bladzijden die je even moet doornemen. En daarvan staan de belangrijkste regels eigenlijk maar op 1 pagina. Het zijn niet veel regels en wat is er beschreven is zo helder als glas.
Ik vind Ice Floes & Foes een uitermate toegankelijk familiespel. Het spelverloop is eenvoudig, de meeste kinderen kunnen vanaf 6 jaar (soms al eerder) goed meedoen en beurten zijn kort.
Het helpt natuurlijk wel als je een goed ontwikkelde fijne motoriek en een goed ruimtelijk inzicht hebt. Al moet ik zeggen. Bij mij is dat het geval. En tóch schat ik sommige bewegingen vaak verkeerd in. Maar ach, dat maakt het onvoorspelbaar en dat geeft weer een vorm van spanning. Dat vind ik ook leuk.
Mijn zoontje van 4 jaar wil ook vaak meedoen (die vind die walvissen tof). Hoewel het niet tegenvalt, heeft hij wel beduidend meer moeite om die ijsschotsen goed op het bord te schuiven dan m’n dochter van 6,5 jaar.
Strategie of Geluk?
Geen van beide. In Ice Floes & Foes draait het vooral om ruimtelijk inzicht en behendigheid.
Met ruimtelijk inzicht kun je enigszins voorspellen hoe het speelmateriaal op het bord gaat bewegen zodra je er een ijsschots bij schuift. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar deze vaardigheid helpt.
Dan is er nog een kunst: zorgen dat de ijsschotsen met uiterste precisie op het speelbord worden geschoven. En daar heb je dus behendigheid, je fijne motoriek, bij nodig. Ice Floes & Foes is dus ook deels een behendigheidsspel.
Uiteraard zijn er een aantal slimme dingen die je wel of niet moet doen.
Zo wil je niet het risico nemen dat een jager of vissersboot door jouw 3e ijsschots aan de rand eindigt. Daar profiteert immers de volgende speler van.
En schuif je een ijsschots met een jager op het speelbord? Dan wil je die als eerste op het bord schuiven, gevolgd door andere ijsschotsen (misschien zelfs met zeehonden). Schuif je een schots met jager als laatste op het bord? Dan ligt ook deze weer aan de rand en dat is een makkelijk doelwit voor… precies, de speler na jou.
Spelmechanisme
Ice Floes & Foes heeft maar één spelmechanisme, en dat is Slide & Push. Je schuift of duwt een object een richting om direct een korte termijn doel te verwezenlijken. Zo simpel is het.
Ik ken eigenlijk alleen maar het spelletje Hive, waar dit ook in voorkomt.
Interactie
Ik vind dat er geen noemenswaardige interactie in Ice Floes & Foes zit.
Het enige wat er kan gebeuren, is dat door jouw toedoen een aantal speelstukken precies goed (of slecht) aan de rand liggen voor de volgende speler. Dit geeft vaak wel een momentje waarbij spelers naar elkaar lachen (of boos kijken haha).
Herspeelbaarheid
Voor mij is Ice Floes & Foes een prima spel om af en toe op tafel te leggen. Mijn zoontje en dochter doen dat liever vaker. Dat is 2 tegen 1, dus zij winnen ;).
Oké, maar ff serieus. De herspeelbaarheid is goed. Dit komt niet alleen doordat het bord steeds anders is, maar ook doordat je een vaardigheid gebruikt die je best wel kunt trainen. Ik zie bij m’n dochter dat zij steeds iets beter wordt met de behendigheid en het ruimtelijk inzicht. En zolang die verbetering zichtbaar is, werkt het belonend voor kinderen om het spel vaker te doen.
Persoonlijk denk ik dat Ice Floes & Foes niet vaak achter elkaar gespeeld zal worden. Wel zal het verspreid over een langere periode met regelmaat uit de kast worden gepakt. Behalve als je liever een strategisch spel speelt natuurlijk.
Mijn Ice Floes & Foes review in het kort?
Ik vind Ice Floes & Foes een uitermate toegankelijk familiespel. Het draait niet zozeer om tactiek, maar vooral om behendigheid en ruimtelijk inzicht. Het schuifmechanisme zien we niet vaak en dat maakt dit spel ook wat unieker in z’n soort. Combineren we dit gegeven met de hoge productiewaarde, dan denk ik dat Ice Floes & Foes een waardevolle toevoeging is voor de spellenkast van het hele gezin!
5 – Ice Floes & Foes: Waar te koop?
Je kunt het bordspel Ice Floes & Foes online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Ice Floes & Foes. Het werd bedacht door Kees Meis & Dennis Merkx en uitgebracht door de Nederlandse uitgever Keep Exploring Games.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Ice Floes & Foes bordspel review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!