Ilos Bordspel: Review, Uitleg, Unboxing en Meer!

999Games Ilos Bordspel: Review, Unboxing, Uitleg en Meer!

Dacht je na mijn vorige blog genoeg op zee te zijn geweest? Think again! Het verloren archipel ‘Ilos’ is ontdekt en heeft bij velen de lust naar rijkdom aangewakkerd.

Deze eilandengroep puilt uit van het goud en zeldzame grondstoffen die jou avontuur en welvaart kunnen brengen.

Smaakt dat naar meer? Lees dan snel verder en ontdek mijn speluitleg, unboxing en review over Ilos!

Voordat je begint met lezen: 999Games gaf mij het bordspel Ilos zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Dit blog heb ik weer opgedeeld in een aantal onderwerpen:

  1. Ilos Spel: Algemene Informatie
  2. Ilos Spel: Spelregels
  3. Ilos Spel: Uitleg
  4. Ilos Spel: Unboxing
  5. Ilos Spel: Review
  6. Ilos Spel: Waar Te Koop

1 – Ilos Spel: Algemene Informatie

Hieronder vind je een overzicht van de algemene Race to the New Found Land informatie:

  • Speelduur: 45 minuten
  • Aantal Spelers: 2 tot 5 Spelers
  • Leeftijd: Vanaf 10 jaar
  • Soort Spel: Bordspel
  • Standalone of Uitbreiding: Standalone
  • Uitgever: 999Games
  • Auteur: Frédéric Guérard
  • Illustraties: Paul Mafayon
  • Te koop bij: 999Games.nl – Spellenrijk.nl – bol.com

2 – Ilos Spel: Spelregels

Je kunt hier de Nederlandstalige spelregels van het Ilos bordspel downloaden in PDF formaat. Helaas heeft 999Games mij vriendelijk gevraagd geen spelregels meer op mijn blog te plaatsen.

3 – Ilos Spel: Uitleg

Ik begin eerst maar weer even met een korte speluitleg van Ilos. Jij staat aan het hoofd van een machtige handelsvloot en gaat op reis om het onlangs ontdekte archipel ‘Ilos’ te verkennen. Tijdens je reis vallen niet alleen de eilandgroepen als puzzelstukjes in elkaar, maar merk ook dat je hier eeuwige rijkdom kunt verkrijgen. De stukken land zijn namelijk een bron van goud en zeldzame grondstoffen.

Aan jou de taak om plantages te stichten, grondstoffen te winnen en handelsposten op te zetten. Tegelijkertijd vind je een overvloed aan goud in de aanwezige ruïnes, moet je jouw gebouwen beschermen tegen piraten én kun je als machtig kooplied de koers van de grondstoffen manipuleren om bepaalde soorten grondstoffen meer waard te maken. Elke grondstof is namelijk goud waard en de speler die aan het einde van het bordspel Ilos het meeste goud heeft, wint het spel!

Dan is het nu tijd voor een langere speluitleg!

Wat ligt er op tafel?

Het bordspel Ilos wordt gespeeld op een speelveld dat bestaat uit diverse eilandtegels. Op deze tegels staan zee en stukken eiland. Spelers kunnen gedurende het spel nieuwe eilanden ontdekken. Zo worden er nieuwe tegels toegevoegd en ontstaat uiteindelijk het “Ilos-archipel”. Hier speelt het spel zich dus op af. En goed om te weten: dit speelveld is dus elke keer weer anders!

Naast het speelveld komt een koersentabel, een trek- en aflegstapel én gebouwenfiches te liggen.

Tot slot krijgt elke speler een zichtscherm, productietableau, 5 kaarten, 5 schepen en 10 pioniers in een eigen kleur.

Hoe ziet een beurt eruit?

Zo. Nu de fundering ligt, kan ik uitleggen hoe de beurt van een speler er uitziet. Een beurt bestaat uit 3 fasen:

  1. Kaarten spelen (of niet)
  2. Grondstoffen produceren
  3. Nieuwe Kaarten trekken

3.1 – Kaarten spelen (of niet)

Als je een kaart uit je handen speelt kun je een actie doen. Maar om deze kaart te mogen spelen moet je wel het aantal kaarten uit je hand afleggen dat op de kaart die je speelt staat. Dus stel je hebt 5 kaarten op handen, speelt 1 actiekaart die 3 kaarten kost, dan houd je dus 1 kaart op handen over.

Dit zijn de kaarten die je kunt spelen (en bijbehorende acties):

Schip:

  • Verplaats of zet een schip naar een piratennest dat al in het spel is.
  • Verplaats of zet een schip naar een kust van een eiland dat al in het spel is.
  • Verplaats of zet een schip naar een kust van een eiland op een nieuwe tegel.

Door een schip op een piratennest te zetten, wordt het in de meeste gevallen duurder voor je tegenstanders om op de aangrenzende eilanden te bouwen.

Plantage:

  • Zet een pionier op een beschikbaar grondstoffensymbool om een plantage te stichten.

Je kunt kiezen uit ebbenhout (bruin), specerijen (rood) en kleurstoffen (blauw).

Goudmijn:

  • Zet een pionier op een beschikbaar goudsymbool om een goudmijn te stichten.

Ruïne:

  • Zet een pionier op een beschikbare ruïne en neem 3 goudfiches.

Gebouw:

  • Bouw een fort en zet er een pionier op.
  • Bouw een handelspost en zet er een pionier op.

Met een fort bescherm je jezelf tegen piraten. Gebouwen zijn voor jou dan niet duurder. Ook krijg je tijdens het kaarten trekken aan het einde van je beurt 1 kaart extra. Met een handelspost mag je een één plantage kopiëren die zich op datzelfde eiland bevindt. Zo kun je dus een extra grondstof produceren.

Markt:

  • Lever een door jou verdiend grondstoffenfiche in om de prijs van die soort te verhogen.

Aan het begin van het spel is elk fiche ebbenhout, specerijen en kleurstoffen 1 punt waard. Door de Markt te spelen, kun je bijvoorbeeld een ebbenhout uit je eigen voorraad inleveren om de waarde per ebbenhoutfiche te verhogen naar 2. Dit kan tot een maximum van 5. Of de Markt moet al acht keer zijn gespeeld, dan kun je niet verder manipuleren. Goud heeft overigens een startwaarde van 2, met een maximum van 10.

3.2 – Grondstoffen produceren

Als je in je beurt geen kaarten meer wil spelen (en dus geen acties meer wil uitvoeren), dan kun je grondstoffen produceren. Zodra jij een plantage sticht moet je op je productietableau een fiche leggen die overeenkomt met die plantage. Dat kan dus ebbenhout, specerijen en kleurstoffen zijn. Als je een Goudmijn bouwt leg je dus een goudfiche neer op je productietableau. En als je een handelspost bouwt leg je dus ook een extra fiche op het tableau.

Tijdens de productiefase mag je dezelfde fiches uit de algemene voorraad pakken als er op jouw productietableau liggen. De zojuist gepakte fiches leg je achter je scherm (zodat het einde spannend blijft). De fiches op je productietableau blijven voor de rest van het spel leggen en worden dus elke beurt weer opnieuw geproduceerd!

3.3 – Kaarten trekken

Tot slot mag je nieuwe kaarten trekken. Standaard mag je je hand aanvullen met 3 kaarten. Daarnaast mag je voor elk van jouw schepen op het speelveld 1 kaart extra pakken. Én voor elk fort dat je hebt gebouwd mag je nóg een kaart pakken.

Einde van het spel

Als iemand zijn 10e pionier op het speelveld zet, wordt de ronde nog afgemaakt. Iedereen komt dus even vaak aan de beurt. Na de beurt van de laatste speler wordt per grondstof gekeken hoeveel deze waard is. Vervolgens telt elke speler de waarde van de door hem of haar geproduceerde grondstoffenfiches bij elkaar op. De speler met de hoogste waarde wint het spel!

4 – Ilos Spel: Unboxing

Na zo’n speluitleg vraag je jezelf natuurlijk af: “Hoe ziet het er dan uit!?” Dat zie je hieronder!

Te beginnen met de voorkant van de doos…

999Games Ilos Bordspel: Voorkant Doos

…en de achterkant:

999Games Ilos Bordspel: Achterkant Doos

Het boekje spelregels (8 bladzijden, ben je best snel doorheen!):

999Games Ilos Bordspel: Spelregels

De zichtschermen (zijn er dus 5 in totaal) met aan de binnenkant een kort en bondig overzicht van mogelijke acties:

999Games Ilos Bordspel: Zichtschermen

En de productietableaus (ook 5):

999Games Ilos Bordspel: Productietableaus

En zo ziet de combinatie van zichtscherm, tableau en grondstoffenfiches eruit:

999Games Ilos Bordspel: Zichtscherm met Productietableau en Grondstoffenfiches

En natuurlijk pioniers en schepen in de kleuren rood, groen, blauw, geel en antraciet (voor elke kleur zijn er 10 pioniers en 5 schepen):

999Games Ilos Bordspel: Schepen en Pioniers

De 6 soorten actiekaarten (in totaal 90 stuks):

999Games Ilos Bordspel: Actiekaarten

Zo zien de eilandtegels eruit (20 stuks in totaal):

999Games Ilos Bordspel: Eilandtegels

De koersentabel met 10 fiches die naast het bord komt te liggen:

999Games Ilos Bordspel: Koersentabel met Fiches

Dan nog de 152 grondstoffenfiches Ebbenhout, Specerijen, Kleurstoffen en Goud:

999Games Ilos Bordspel: Grondstoffenfiches

En tot slot 10 gebouwenfiches:

999Games Ilos Bordspel: Gebouwen

5 – Ilos Spel: Review

Met mijn Ilos bordspel review wil ik het spel niet afbranden of de hemel in prijzen. Mijn doel met de Ilos review is om jouw handvatten te geven waarmee jij kunt bepalen of dit spel iets voor jou kan zijn. Daarom geef ik ook geen cijfer, maar behandel ik voors en tegens in mijn Ilos bordspel review. Zo kun je zelf kijken of het spel je wat lijkt!

Wat vind ik goed aan Ilos het bordspel?

Ik begin met de uitstraling van het spel. De artwork ziet er werkelijk schitterend uit en ik vind oprecht de doos fijn en degelijk aanvoelen. De pioniers en schepen zijn anders vormgegeven dan in veel spellen, dus dat is leuk voor de verandering. En tot slot vind ik het heel lekker aanvoelen dat de grondstoffiches dikker zijn. Daarmee heb je, zeg maar, ook écht iets in je bezit. De look & feel is voor mij dus echt een groot pluspunt!

Daarnaast is Ilos een bordspel met weinig spelregels, een eenvoudig spelmechanisme en het duurt niet al te lang. Je bent snel ingelezen en het is makkelijk uit te leggen. Het enige dat je even moet weten is dat je in het begin moet investeren in extra actiekaarten óf grondstoffen. Maar de fervent bordspelspeler (is dat een woord?) weet dat wel. De eenvoudige gameplay maakt Ilos in mijn optiek zeer toegankelijk.

Tot slot vind ik het echt tof dat je iets kunt opbouwen. Het krijgen van kaarten en grondstoffen werkt cumulatief. Je krijgt dus steeds hetgeen dat je in de vorige ronde ook kreeg + extra verdiensten. En dan denk je misschien, maar je kunt in meer spellen wel iets opbouwen toch? Dat is waar. Maar een onderscheidend vermogen zit in de korte spelduur van Ilos. Je bent er niet lang mee bezig (gemiddeld 45 minuten) en tóch bouw je iets op. Doet het ook niet zo’n zeer als je het naderhand weer af moet breken ;).

Wat vind ik minder goed aan Ilos het bordspel?

De grootste tegenvaller is voor mij van persoonlijke aard. Er zit niet al teveel interactie in het spel. Ja. Je kunt het je tegenstanders iets moeilijker maken met piraten. Ja. Je kunt grondstoffen die je tegenstanders niet hebben meer waard maken. Maar that’s it. Je bent vooral veel met je eigen spel bezig. Ik vind dat zelf minder leuk, maar ik ken genoeg mensen die dit juist fijn vinden. Niet abrupt worden genaaid door een van je tegenstanders :).

De herspeelbaarheid vind ik iets minder. Kijk. In principe is het speelbord wel elke keer anders. Maar omdat je het spel best snel speelt en er niet al teveel verschillende acties zijn om uit te voeren, vind ik dat de herspeelbaarheid eronder lijdt. Je zorgt dat je extra actiekaarten krijgt, je gaat zoveel mogelijk grondstoffen produceren en vervolgens ga je de koersen manipuleren. En that’s it. Na een aantal keer gaat dit wel vervelen denk ik.

Het kan voorkomen dat je gewoon écht niet de actiekaarten krijgt die je nodig hebt. En als je aan het begin van het spel Ilos geen schip of plantage krijgt, kan dat best vervelend zijn. Het is tijdens de potjes Ilos die ik deed niet vaak voorgekomen (toevallig ook niet bij mijzelf). Maar bij de personen waar het wél voorkwam, ontstond toch wel een lichte irritatie omdat het hun beurt teniet deed. Dat stukje ‘geluk’ wat in het spel zit vind ik dus wat minder.

Aan wie zou ik Ilos aanraden?

Ik zou Ilos aanraden als je:

  • Een relatief eenvoudig bordspel zoekt.
  • Niet genaaid wil worden tijdens spelletjes.
  • Een spel zoekt om zo nu en dan eens te spelen (bijvoorbeeld met het gezin!).

6 – Ilos Spel: Waar Te Koop?

Je kunt Ilos bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik geprobeerd om jou zoveel mogelijk nuttige informatie over het bordspel Ilos te geven. Heb je nou nog vragen? Heb ik iets verkeerd uitgelegd? Of heb je zelf nog een mening over dit spel? Deel deze dan in de reacties! Bij vragen zal ik natuurlijk proberen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

4 reacties

  1. Hee Hans,

    Mooi artwork heeft Ilos. Op de een of andere manier doet het me zowel aan 7Wonders duel als aan Catan denken…

    En wat tof trouwens dat je van 999Games een spel mag reviewen! Maar je mag geen spelregels plaatsen? Waarom is dat dan?

    Groetjes,
    Max

    1. Beste Max,

      Bedankt voor je bericht!

      Ik heb begrepen dat bepaalde mensen uit de spellenbranche ‘bang’ zijn dat die spelregels worden gebruikt om het spel na te maken en dat het niet meer wordt gekocht. Niet iedereen in de spellenbranche is het hiermee eens, maar blijkbaar is het eerst genoemde perspectief wel leidend…

      Groet!
      Hans

      1. Oh wow, daar had ik nog nooit aan gedacht. Zeker niet bij een spel met zulk mooi artwork als dit.

        Bij simpelere spellen snap ik het wel. Ik heb Secret Hitler bijvoorbeeld ook wel eens met een pak speelkaarten gespeeld (niet doorvertellen 😉 ).

  2. Wat leuk om hier reviews over bordspellen te lezen. Ik ben zelf ook een grote fan van spellen, maar door het grote aanbod tegenwoordig, vind ik het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Vroeger speelde ik klassieke spellen zoals mahjong. Nu vind ik spellen waar strategie voorop staat heel interessant. Ik ga je blog verder verkennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *