Interview met Erwin Broens van Bordspeler.nl

Interview met Erwin Broens van Bordspeler.nl

Vandaag zijn de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2020 bekend gemaakt in de categorieën Familie, Kenner en Expert.

Maar er was nóg een categorie: ‘Bijzondere Prijs’. Dit jaar werd de prijs voor het eerst toegekend en wel aan niemand minder dan Erwin Broens van Bordspeler.nl.

Het feit dat hij zonder onderbreking zijn webactiviteiten nu precies 25 jaar voor iedereen toegankelijk maakt, heeft de jury unaniem aangegrepen om hem deze Bijzondere Prijs 2020 toe te kennen.” Aldus de jury van de Nederlandse Spellenprijs.

Ik wilde wel wat meer weten over Erwin en hij was bereid om 14 vragen van mij te beantwoorden.

Benieuwd naar het interview? Lees snel verder!

De hoofdfoto van dit blog is gemaakt door Henk Rolleman!

Nederlandse Spellenprijs Bijzondere Prijs 2020

1 – Je hebt zojuist de “Bijzondere Prijs 2020” in ontvangst mogen nemen van de Nederlandse Spellenprijs. Van harte gefeliciteerd met deze prachtige blijk van waardering. Misschien moet het nog even landen, maar wat doet deze prijs met je?

“Toen ik het telefoontje van de voorzitter van de Nederlandse Spellenprijs kreeg, moest het inderdaad even landen.

Ze hebben me mooi verrast. Ik ben erg blij met en dankbaar voor deze waardering, vooral ook omdat deze afkomstig is van mensen met passie en kennis van zaken op spelgebied, van mensen die ik zeer waardeer en die me dierbaar zijn.”

2 – Veel spellenliefhebbers kennen je ongetwijfeld al. Maar zou je toch eens iets over jezelf willen vertellen?

“Ik ben van het bouwjaar 1961 en dus een krasse speelse knar. Ik ben in 1984 afgestudeerd als jurist. Mijn afstudeerrichting was een mengelmoes van recht en economie. Ik werk sinds de jaren ’80 met plezier en trots voor de Belastingdienst (ook een mengelmoes van recht en economie), de laatste tijd vooral in de medezeggenschap op concernniveau.

Ik ben geboren in Groningen, maar woon vanaf 1965 in het midden van het land, eerst Amersfoort, tegenwoordig Leusden. Ik deel momenteel mijn woning met mijn jongere broer. Ik ben sinds kort huisdierloos, mijn negentienjarige kater Boeboe heeft vorige maand helaas zijn negende leven verbruikt.

Naast de spellenhobby speel ik wat gitaar, fiets ik graag, lees ik Engelstalige fantasy, maak ik graag lekker eten in de keuken of op de BBQ en stream ik zo nu en dan een film of serie.”

3 – Hoe ziet jouw gemiddelde dag er uit?

“Ik heb sinds maart nagenoeg volledig thuis gewerkt. Alleen voor een paar vertrouwelijke Haagse besprekingen, een rondgang door mijn eigen kantoorpand voor de beoordeling van de 1,5 meter inrichting en een arbeidsjuridische cursusdag, ging ik fysiek op pad.

Ik werk normaliter in Utrecht. Mijn werkdagen worden op dit moment gevuld met bergen leesvoer, verslagen schrijven, besprekingen en vergaderingen. Ik trap de werkdagen graag af met een fietstocht langs weilanden, bos en hei.”

4 – Hoe ben je destijds in aanraking gekomen met de spellenwereld?

“In mijn kinderjaren speelde ik al veel gezelschapsspellen met familie en vrienden. Toen ik in ’79 mijn eerste studieboeken afhaalde bij de Utrechtse boekhandel Broese Kemink, viel mijn oog op een kast met intrigerende Amerikaanse spellen van uitgevers als Avalon Hill en SPI.

Enige tijd later had ik o.a. Freedom in the Galaxy, Magic Realm en Third Reich in huis. Alle drie taaie rakkers met een forse speelduur en soms onbegrijpelijke spelregels. De eerste helft van de jaren ’80 stond in het teken van dergelijke zware Amerikanen.

Eind 1985 ontdekte ik het Oog des Meesters, een Nederlandstalig rollenspel waar ik met mijn vriendengroep jaren plezier van heb gehad. Na een contact met de uitgever kreeg ik in het voorjaar van 1987 informatie over een spellendag in Utrecht, het Sputtakel. Daar ontmoette ik een OdM-liefhebber die Duits materiaal bij zich had. We hadden meteen een klik, hij nodigde me die zomer uit voor een weekendje spelen in Leeuwarden en strikte mij als schrijver voor zijn OdM-fanzine.

Twee jaar later vroeg hij me mee naar een spellenbeurs in Essen. Daar maakte ik kennis met het betere Duitse gezelschapsspel. Deze spellen begon ik vervolgens met anderen op Nederlandse speeldagen te demonstreren. Daardoor kwam ik op de radar van het Ducosimbestuur en werd ik gevraagd om het bestuur te versterken.

Ducosim Logo

Ik organiseerde in de jaren ’90 de Ducosimbeurzen, regelde de verhuizing naar de Jaarbeurs en begon een rubriek over Duitse spellen in het verenigingsblad.”

5 – Welk moment, spel-gerelateerd, is jou altijd bij gebleven? (De Bijzondere Prijs 2020 even niet meegerekend ;))

“De kennismaking met Bob Schubert op het Sputtakel van 1987 was een bepalende speelse gebeurtenis. Dit heeft me niet alleen een dierbare vriend opgeleverd (om over de Leeuwardense achterban nog maar te zwijgen), maar ook de kennismaking met al het moois dat Duitsland de spelende mens heeft te bieden en uiteraard mijn eerste stapjes als schrijver.

999 Games Logo

De start van 999 Games was ook een belangrijke gebeurtenis. Ik vond het prachtig dat een echte spelliefhebber als Michael Bruinsma het lef en de passie had om dit bedrijf te beginnen. We hebben veel samen gedaan en beleefd in die eerste jaren, tot aan het tv-programma Hoge Ogen en de gezamenlijke organisatie van de eerste Spellenspektakels toe. Ik heb rond de eeuwwisseling zelfs de eerste eenvoudige websites van 999 Games en het Spellenspektakel gemaakt.

Een andere dierbare herinnering is de interactie met Dominique Metzler, de organisator van Spiel. Ik vind het op zich al geweldig dat zo’n sterke, gedreven vrouw aan het roer staat van het belangrijkste evenement van onze hobby. Daarnaast is ze naar mij toe altijd gastvrij en vriendelijk, hoort graag wat ik van het evenement vind, laat weten dat ze mijn aandacht voor haar beurs waardeert. Deze wederkerige waardering doet me goed.

En laat ik Bert Calis niet vergeten. Hij was jarenlang de eigenaar van de lokale Amersfoortse spellenspeciaalzaak, tegenwoordig werkt hij voor 999 Games. Hij is een gouden combo van vriendelijkheid, vrolijkheid, enthousiasme en een toefje stuiterbal. Ik word al jaren vrolijk van onze interactie.”

6 – Bordspeler.nl is je kindje en de grootste spellen-nieuwssite van Nederland. Hoe kwam je met het idee om deze website op te richten en wanneer is deze in de lucht gegaan?

“Ik won in december 1995 een gratis internetabonnement. In dezelfde maand heb ik een simpele homepage gemaakt, gewoon omdat ik benieuwd was naar dit nieuwe medium en er op het web nauwelijks iets over spelletjes was te vinden. Daarop plaatste ik mijn Oostenwind columns uit het Ducosimblad, aangevuld met links en af en toe wat nieuwtjes.

Via de namen Spelweb en Bordspel.com ontwikkelde de site zich tot een belangrijke nieuwsbron over spellen. In 2012 ben ik overgestapt naar de huidige WordPress website Bordspeler.nl.”

Bordspeler.nl 2020

7 – Uit ervaring weet ik dat het onderhouden van een blog veel tijd kost. Hoe combineer je dit met bijvoorbeeld je werk?

“Er zijn periodes geweest waarin de website heel veel tijd kostte, vooral in de jaren dat ik grote Spiel previews en dito verslagen schreef. Dat was alleen te combineren door er vrije dagen voor op te nemen. De laatste jaren kost het me veel minder tijd, bijvoorbeeld omdat ik korte nieuwsberichtjes meestal via Twitter publiceer. Een korte tekst met een link en een plaatje is zo gemaakt.

Ik vind Spiel nog steeds erg belangrijk, maar door het extreme overaanbod aan nieuwe releases heb ik mijn aandacht verschoven van de spellen naar het evenement zelf. Dit bevalt me inhoudelijk goed en kost ook nog eens veel minder tijd.”

8 – Heb je ooit overwogen om te stoppen met Bordspeler.nl?

“Dat heb ik inderdaad overwogen. Ik stak veel tijd, energie en wat geld in de site, en daarmee in de promotie van commerciële producten. De meeste Nederlandse uitgevers waren echter niet of nauwelijks bereid om een beetje mee te werken en informatie aan te leveren. Hierdoor kostte de site veel meer tijd dan nodig. Ik heb wel met de gedachte gespeeld om de stekker eruit te trekken.

Gelukkig zijn er ook uitgevers en auteurs die blij zijn wanneer ik aandacht aan hun spellen besteed. Die me informatie aanleveren en me af en toe zelfs een primeurtje gunnen. Voor deze doelgroep, en voor de spelers die op zoek zijn naar informatie, heb ik de site met plezier in de lucht gehouden.

Ik ga sinds 2020 niet meer actief achter de informatie van onwillige uitgevers aan, ik beperk me tot leuke info die actief wordt aangeleverd. Bevalt me prima.”

9 – Naast Bordspeler.nl ben je ook betrokken geweest bij diverse projecten in de bordspellenwereld. Wat voor projecten waren dit zoal?

Nederlandse Spellenprijs Logo

“Ik heb al een paar dingen aangestipt. Ik heb in de jaren ’90 ruim vijf jaar de Ducosimbeurzen georganiseerd, was medeorganisator van de eerste Spellenspektakels, coördineerde de spellendemo’s op de Spellenspektakels van 1997-1999, was een van de oprichters van de Nederlandse Spellenprijs, zat een paar jaar in de jury van de International Gamers Awards, ben nu een van de kiesmannen bij de Kartenspielpreis en was de afgelopen 25 jaar als vertaler, tester en/of redacteur betrokken bij honderden spelprojecten.”

10 – Hoe vaak leg je per week een spelletje op tafel?

“De pandemie is niet goed voor de speelfrequentie. Ik denk dat ik nu nog maar tot gemiddeld één speelmoment per week kom. En dat zijn meestal tweepersoonsspellen binnen de huiselijke bubbel. Om de paar weken heb ik een speelse dag met mijn broer en zijn zoontje.

Ik kijk uit naar de periode wanneer dat rottige virus dusdanig onder controle is dat er weer spellendagen en andere externe afspraken mogelijk zijn.”

11 – Voor welke spellen mogen we je ’s nachts wakker maken ;)?

“Mijn topfavorieten zijn El Grande, Puerto Rico, en het kaartspelletje Wizard. Recentere favorieten zijn Azul, Gentes, Clever en Renature.”

12 – Wie zijn je favoriete spelauteurs?

“Wolfgang Kramer en Michael Schacht, omdat ze prachtige spellen hebben bedacht en omdat het prettige en vriendelijke mensen zijn. Met Michael en zijn vrouw heb ik al jaren een bijzondere leuk contact. Wanneer de agenda’s het toelaten, proberen we rond een beurs ook samen een hapje te eten.”

13 – Heb je een foto van je spellenkast(en)?

“Ik waag een poging om iets bruikbaars aan te leveren. Mijn kasten zijn niet fotogeniek. Het overgrote deel ligt namelijk op zolder (in verrijdbare Ikeakasten en daarachter een kleine honderd verhuisdozen), een deel op mijn werkkamer (waar ze moeten dringen met de boeken) en een handvol in de woonkamer (waar de kast meer en meer wordt geclaimd door spel- en kookboeken).”

Erwin Broens Spellenkast Zolder
Erwin Broens Spellenkast Werkkamer
Erwin Broens Spellenkast Woonkamer

14 – De Nederlandse Spellenprijs heeft jou in 2020 de “Bijzondere Prijs” toegekend vanwege je ongekende online- en offline bijdrage. Zijn er mensen in de branche waar jij juist veel bewondering voor hebt?

“Michael Bruinsma, de grondlegger van de moderne spellenhobby in Nederland, Dominique Metzler, de topper achter Spiel, en ten slotte Niek Ederveen.

Hij is niet alleen een dierbare vriend, maar ik bewonder hem zeer voor zijn enorme inzet voor de spellenhobby. Hij is de hoofdredacteur van het mooie spellenblad Spel!, levert aan de lopende band hoogwaardige recensies af en is ook nog eens de trekker van de Nederlandse Spellenprijs.”

Nu ben jij aan de beurt!

Via deze weg wil ik Erwin bedanken voor de tijd die hij heeft genomen en de uitgebreide antwoorden die hij heeft gegeven.

Naar mijn mening wist hij een persoonlijk verhaal te vertellen en tegelijkertijd een stukje Nederlands historie van de bordspellenwereld te schetsen.

Erwin, hartelijk bedankt voor je tijd en moeite en ga zo door!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

1 reactie

  1. Wat superleuk om dit interview te lezen. Ik bevind me ook al wat jaren in de spellenwereld.(maar niet zooo lang, ik pas ’n beetje vanaf 2014)
    Ik ben vaak de naam Erwin tegengekomen. En toen heb ik me heel vaak afgevraagd wie is die man. Pas veel later kwam ik erachter dat hij een website had. En toen later zag ik ook een keer een foto van hem. Altijd leuk om beeld bij een naam te zien.
    Wat leuk en interessant om via dit interview deze man te leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *