Interview met Bastiaan Nox van Nox Spellenzolder!

Interview met Bastiaan Nox van Nox Spellenzolder

Een van de bekendste gezichten uit de Nederlandse bordspellenwereld is onmiskenbaar Bastiaan van Nox Spellenzolder.

Hij heeft al talloze video’s over spellen gemaakt waarin hij het speelmateriaal laat zien, vertelt hoe je het spel speelt en zijn mening geeft. Zó ontzettend veel mensen hebben al baat gehad bij zijn video’s.

Ik vond het tijd om eens wat meer over ‘Nox’ te weten te komen. Hij was zo vriendelijk mij te woord te staan en in dit blog lees je zijn antwoorden op mijn 17 vragen!

1 – Wil je eens iets over jezelf vertellen?

Ik ben Bastiaan Nox, 40 jaar. Ik heb meer hobby’s dan vrije tijd, maar ik geniet enorm van verhalen. Verhalen in de vorm van boeken, strips, films, computerspellen en bordspellen. Ik heb drie kippen als “huis”dieren, vooral omdat ze in ruil eitjes leggen.

2 – Mensen kennen je natuurlijk van Nox Spellenzolder. Wanneer ben je dit eigenlijk begonnen?

Ik ben hiermee begonnen in mei 2011.

3 – En wat was je eerste video?

Nox z'n eerste video over Family Business

Dat was Family Business van Mayfair Games.

4 – Waarom ben je Nox Spellenzolder begonnen?

Omdat ik toen vond dat er weing filmpjes waren die ingingen op de inhoud van het spel, je een idee gaven wat je kon verwachten. Het waren vooral meningen en daar was ik niet naar op zoek. Dus ben ik toen zelf maar filmpjes gaan maken.

5 – Als blogger weet ik dat contentcreatie veel tijd kost. Hoeveel tijd ben jij gemiddeld bezig met een video?

Dat varieert uiteraard, voornamelijk afhankelijk van de complexiteit van een spel. Maar een goede manier om een idee te krijgen is de duur van het filmpje keer 5 te doen. Dus een filmpje van 15 min kost me ongeveer 75 min om te maken (opnames & monteren). Het spelen zit daar niet bij.

6 – Heb je ooit overwogen om te stoppen met Nox Spellenzolder?

Nee. Ik zie het maken als een hobby, dus ik doe het wanneer ik tijd & zin heb. Op die manier blijf ik het leuk vinden.

7 – Hoeveel reviews heb je er momenteel al op zitten?

Volgens Youtube zit ik op 2076, maar het zijn er nog iets meer.

Nox Spellenzolder Youtube Kanaal

8 – Heb je weleens wat verdiend aan Nox?

Ik krijg ondertussen heel veel spellen opgestuurd vanuit aangevers. Qua geld verdien ik sinds de laatste 2 jaar vanuit Google, dat is ongeveer 100 euro per maand en via mijn website kunnen mensen doneren, waardoor ik soms specifieke verzoekjes kan kopen.

9 – Ik denk dat jij voor veel Nederlanders een van de meest herkenbare figuren uit de bordspellenwereld bent. Word je weleens herkend op straat?

Zo heel af en toe is dat weleens gebeurd *zei hij met een glimlach*. Dat is best een vreemde gewaarwording, omdat ik nooit als doel had “beroemd” te worden. Wel heel tof, de waardering die ik ontvang voor mijn werk.

10 – Heb je weleens overwogen om zelf een bordspel te ontwikkelen?

Ik heb er weleens over nagedacht, maar aan de ene kant heb ik er simpelweg geen tijd voor en aan de andere kant vind ik het spelen en reviewen leuker.

11 – Wat waren jouw eerste spellen die je gespeeld hebt?

De allereerste waren kaartspellen, Monopoly, Spookslot en Cluedo. Hobby-matig is het begonnen met Magic, Runebound 2nd, Cartagena, Carcassonne en Puerto Rico.

12 – Heb je weleens valsgespeeld tijdens een spelletje?

Ja, ik heb weleens een dobbelsteen een tikje gegeven. En bij Monopoly was het meer wie kon het beste valsspelen.

13 – Wat zijn jouw favoriete bordspellen?

Spellen die een beleving genereren. Dat als ik een potje gespeeld heb ik een verhaal beleefd heb. Star Wars: Armada is zo’n spel waarbij ik elke Battle nog kan herinneren:

Een van Nox z'n favoriete spellen: Star Wars - Armada

Ook het spel Nemesis geeft mij zo’n gevoel:

Een van Nox z'n favoriete spellen: Nemesis

Ik houd van een tof verhaal en als ik dan zelf een hoofdrol daarin kan pakken, dat is helemaal goud.

14 – Hoeveel spellen speel je gemiddeld per week?

Veel, ik ben niet zo van de cijfers. Maar er komen aardig wat spellen voorbij per week.

15 – Welke mensen uit de bordspellenwereld bewonder je heel erg?

Rodney Smith van Watch it Played vind ik een fantastische kerel. Zowel als persoon als de manier waarop hij spellen presenteert.

Erwin Broens van Bordspeler.nl is ook iemand die ik enorm kan waarderen vanwege zijn heerlijke recht-voor-de-raap manier van bewoorden, zijn historie in de bordspelwereld van Nederland en ik kan enorm lachen om zijn droge/scherpe humor.

16 – Wie zijn je favoriete spelauteurs?

Ik heb niet echt een favoriete spelauteur. Eric M. Lang en Vlaada Chvatil zijn auteurs die over het algemeen goede spellen maken, maar ik let daar primair niet zo op.

17 – Heb je een foto (of foto’s) van je spellenkast/zolder?

De Zolder van Nox Spellenzolder

Nu ben jij aan de beurt!

Heb je nog een vraag voor Bastiaan? Heb ik een interessante vraag gemist? Deel ‘m in een reactie en wie weet kan ‘Nox Spellenzolder’ ‘m voor je beantwoorden!

Ik wil graag Bastiaan bedanken voor de tijd en moeite die hij nam om mijn vragen te beantwoorden: Thanks Bastiaan! Jouw onzelfzuchtigheid kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen :). Ga zo door!

23 reacties

 1. Heel benieuwd als Bastiaan ook in zijn beroepsleven iets met spellen doet 🙂

 2. Met wie speelt en test hij die spelletjes allemaal?
  Wat vinden zijn gezinsleden van zijn hobby en spelen die soms mee?

  1. Met heel veel verschillende mensen. Ik heb een vaste groep vrienden waar ik regelmatig mee speel, maar door mijn hobby heb ik veel mensen leren kennen waar ik een spelletje mee speel.
   Ik ben vrijgezel, dus mijn “gezin” (voor het gemak zijn dat de kippen in de achtertuin) vinden het prime.

 3. Heb je ook alle spellen die je reviewt in huis (behalve Risk dan haha)? Hoe naak je een keuze uit al die spellen welke je gaat spelen?

  1. Nee, dat is niet te doen. Ondertussen is mijn collectie zo groot dat ik, als ik elke dag 1 spel zou spelen, 2 jaar bezig ben om alles een keer op tafel te krijgen. Dus wat je achter mij ziet is de kastruimte die ik mag gebruiken. Wil ik een spel graag houden, moet een ander spel eruit.
   Dat zijn lastige keuzes soms.

 4. Ondanks dat je collectie steeds groter word, gaan er ook spellen uit?
  Verkoop je die dan of geef je ze kado bijv aan mede spelers?
  Of gaan ze ook terug naar uitgevers als je de review erop hebt zitten?

  1. Zoals ik tegen Debbie zei, verlaten spellen mijn collectie ook. Af en toe verkoop ik een reeks, zodat ik weer nieuwe kan kopen die op de verzoekjes lijst staan.
   En soms schenk ik ze of gebruik ik ze om weg te geven.

 5. Is in de loop der jaren zijn smaak qua bordpellen veranderd ? En hoe kwam dat?

  1. Ja, met name omdat ik kritischer ben geworden. Ik heb ondertussen zo’n 2.500 verschillende spellen gespeeld, waarvan ik dus ook de regels min of meer heb onthouden en daardoor zoek ik vooral spellen die mij positief triggeren. Een nieuw concept presenteren of bestaande mechanismes creatief gebruiken, denk aan de Crew bijvoorbeeld. Klassiek slagenspel, met een coop & missie element.

 6. Ik houd erg van worker placement spellen. Wat is jouw favoriete spelmechanisme? En welk spel zou je niet of niet meer op tafel leggen?

  1. Mijn favoriete spelmechanisme is engine-building (of dat nou met kaarten, fiches of iets anders gebeurt maakt niet zoveel uit). Het zoeken naar combinaties vind ik erg leuk.
   Spellen die nooit meer op tafel komen, Risk/Monopoly/Mens-erger-je-niet en zo zijn er nog wel meer. Ook nu nog komen er af & toe spellen voorbij die ik zo de kliko in smijt.

 7. Is er een spel uit jouw jeugd die je vandaag de dag nog steeds speelt?

  1. Ik speel Magic The Gathering al sinds mijn twaalfde.
   Spellen van daarvoor, niet veel. Maar Cluedo zo af en toe & kaartspellen zoals BoerenBridge (wat heel veel lijkt op het spel Piraten Bridge) en toepen doe ik ook nog steeds.

  1. Beste Ekna,

   Bedankt voor je vraag!

   Die kan ik wel even beantwoorden: dat is zijn achternaam :).

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 8. Hoe vaak speel je een spel gemiddeld voordat je een recensie maakt voor je video’s?

  En wil je ons vertellen wat voor werk je doet?

  1. Dat is een beetje afhankelijk van het soort spel. De wat eenvoudigere spellen vaak 1x en de complexere spellen vaker, omdat ik verschillende opties wil uitproberen/het verhaal wil ontdekken of de ontwikkeling wil ervaren.

   Mijn werk houd ik graag privé.

 9. Ik ben een beetje laat op het feestje, maar zit toch met een prangende vraag.

  Als je een spel introduceert bij je genodigden doe je dat door het spel toe te lichten of kijken jullie gezamenlijk naar de uitleg van jouw eigen Nox Spellenzolder-filmpje? Ervan uitgaande dat het spel al eerder door jou gereviewed is.

  Verder wil ik je graag laten weten dat ik altijd met enorm veel plezier kijk naar je filmpjes. Je bent inmiddels een begrip geworden in mijn familie/vriendengroep. “Gewoon even Nox(xie) kijken en dan kunnen we spelen” zijn leuzen die we met regelmaat noemen. Heel erg bedankt voor al die mooie content.

  1. Ik ben dan gewoonlijk de sjaak en mag het uitleggen. Naar mijzelf kijken voor de uitleg doe ik niet zo vaak.
   Wat tof dat ik een begrip ben, hopelijk kan ik jullie nog van vele filmpjes voorzien.

 10. Hoi Hans en Bastiaan,

  Ik kan niet zien van wanneer deze blog is, dus geen idee of ik te laat ben met mijn vraag, maar bij deze mijn poging!

  – wat zijn je favoriete fillers?
  – welke spellen zullen je nooit vervelen?
  – is er een spel wat je eerst fantastisch vond, maar je beu bent gespeeld?
  – ben je nog wel eens in een spellenwinkel te vinden (als kopende klant)?
  – speel je ook veel spellen in je eentje?

  Thx voor je antwoorden en voor al je fijne filmpjes!

  1. Mijn favoriete Fillers (dat zijn er best veel), maar ik grijp snel naar Take 5, Spicy, Fuse, Nessos, Deep Sea Adventure.

   Spellen die mij nooit vervelen, dat zijn ondertussen ook veel. Legendary (Marvel), Magic, PiratenBridge, Telos, Ticket to Ride, Descent, Nemesis, Red Dragon Inn, om er eens wat te noemen.

   Ik heb wel een aantal spellen die over de jaren minder zijn geworden door de concurrentie, zoals Runebound 2nd Edition, Pathfinder The Card Game, Heroquest. Iets wat ik beu ben, ik vrees dat ik door de constante aanwas moeite heb om spellen grijs te spelen. 😉

   Zeker, ik snuffel graag rond in een winkel. Er is zoveel en je mist gemakkelijk het eea. En ik help de spellenwinkeliers graag, dus vaak neem ik wat mee.

   Nope, ik heb al tijden een paar solo-spellen liggen. Ik moet mijzelf echt dwingen om daar aan te beginnen. Ik vind in mijn eentje spelen (van bordspellen) niet leuk. Dan ga ik liever video’s maken voor jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *