Interview met Rowdy van Lieshout (As a Board Gamer)

Interview met Rowdy van Lieshout (As a Board Gamer)

Hij speelt ontzettend veel bordspellen (echt veel) en schrijft duidelijke reviews op As a Board Gamer. Hij begon samen met zijn vrouw Sélène de bijzonder populaire bordspellen podcast ‘De Startspelers’. En hij mag zich tot één van de jongste juryleden van de Nederlandse Spellenprijs rekenen.

Ik heb het natuurlijk over Rowdy van Lieshout. Hij heeft in redelijk korte tijd veel facetten van de bordspellenbranche aangeraakt. Daarom leek het mij interessant hem eens te interviewen.

Rowdy was zo vriendelijk om 21 vragen van mij te beantwoorden. Veel leesplezier!

1 – Kun je eens iets over jezelf vertellen?

Ik ben in 1985 geboren in Breda en heb daar gewoond tot ik in Utrecht ging studeren (Aardwetenschappen en Hydrologie). Ik heb, eerst in een studentenhuis, daarna samen met Sélène in een appartementje, in Utrecht gewoond.

Huis ter Heide

Tot vijf jaar geleden Esben werd geboren. Toen verhuisden we naar Huis ter Heide, waar we nu nog steeds wonen. In 2020 werd Lasse geboren. Nu is ons gezin compleet.

Ik werk al een aantal jaar als IT-er bij ING. In mijn vrije tijd, dat vrij beperkt is met twee jonge kinderen, lees ik graag (fantasy, jeugdliteratuur en graphic novels), en kijk wat series op Netflix o.i.d, maar de meeste tijd gaat toch in de spellenhobby zitten.

2 – Hoe ben je in de bordspellenwereld gerold?

Op een bepaald moment in mijn studententijd wilde ik wat anders doen dan voor de tv hangen, ik keek toen vrij veel films en series, en ik had iemand iets horen zeggen over Dominion. Dat kocht ik dan maar. Eens kijken of dat leuk was.

Vanaf dat moment werd ik al langzaam het bordspelwereldje in getrokken. Ik ging steeds meer op onderzoek uit. Wat waren de oude en nieuwe spellen die ik moest spelen? Op het moment dat een internetwinkel een opheffingsuitverkoop deed, ik kocht via die weg volgens mij Le Havre, Morgenland en Maharadja, was ik verloren.

Ik kan zelfs zeggen dat mijn masterscriptie eronder heeft geleden, want ik was op sommige dagen meer bezig met het bekijken van video’s op Youtube en het luisteren naar podcasts, dan dat ik bezig was met onderzoek. Het was een erg slecht moment om verslaafd te raken.

3 – Wanneer heb je As a Board Gamer opgericht en waarom heb je dat gedaan?

In 2013 schreef ik mijn eerste review op Boardgamegeek. Het ging over Tzolkin. Waarom schreef ik die? Dit kwam vooral omdat ik was bevangen door het bordspel virus, ik daarom veel recensies las en dacht ‘dit kan ik ook’.

Vrij snel daarna startte ik een blog op Blogspot, omdat het mij leuk leek om aan anderen te vertellen wat leuke spellen waren en wat niet. Deze blog heeft verschillende titels gehad, ‘My Life As a Board Gamer’ of ‘As a Board Gamer Would Say’. Dit is uiteindelijk gewoon As a Board Gamer (punt com) geworden.

Op BGG begon ik destijds in het Nederlands, toen ik As a Board Gamer begon ben ik overgestapt op Engels en later (weer terug) overgestapt op het Nederlands. In de jaren heb ik erg veel uitgeprobeerd en veranderd, maar de naam is wel gebleven.

4 – Je schrijft ontzettend veel reviews. Hoeveel heb je er momenteel al op zitten?

Ik houd het niet precies bij, maar volgens mij (of eigenlijk meer volgens mijn websitesite statistieken) zit ik op meer dan 600.

5 – Wanneer heb je de Startspelers Podcast opgericht en waarom?

We,  Sélène en ik, zijn in januari 2018 begonnen met De Startspelers. Dit kwam eigenlijk voort, als ik het me goed herinner, uit een gesprek dat we hadden. Sélène wilde iets creatiefs gaan doen, iets maken. Wat precies, dat wist ze nog niet.

We houden beide erg van bordspellen. Ik speelde al wat langer met een podcast idee. En het leek ons leuk om iets samen te maken. Een kleine investering later was De Startspelers Bordspel Podcast geboren.

Rowdy tijdens Opname van de Podcast

6 – Als je terugkijkt op alle (bijna 100!) podcasts, welke zijn je dan bijgebleven?

In het algemeen vind ik het altijd erg leuk om mensen te spreken uit de industrie, of gewoon te kletsen met andere spellenliefhebbers. De eerste drie afleveringen hebben we in één keer uitgebracht. Dat was wel spannend, zo je eigen stem de wereld in slingeren.

Ook de eindejaarsafleveringen zijn toch altijd een hoogtepunt. Mooi om even terug te blikken op het spellenjaar in verschillende lijstjes.

En dan heb je ook nog de afleveringen waar iets mis ging, die blijven helaas ook bij. Zo hadden we een keer per ongeluk de verkeerde microfoon geselecteerd en moeten we de hele aflevering opnieuw opnemen, en gaat er wel eens wat mis met het editen natuurlijk.

7 – Wat vind je leuker om te doen: As a Boardgamer of De Startspelers Podcast? En waarom?

Ik vind het maken van een podcast veel leuker. Lekker met elkaar en soms met anderen kletsen over je gezamenlijk passie. Wat wil je nog meer?

Schrijven, tenminste zoals ik het op de site doe, is wat droger, wat minder gezellig. Video’s maken vond ik ook leuk om te doen, maar ik kwam er al snel achter dat dat meer tijd kost dan schrijven en op dit moment heb ik ook geen plek om dit ongestoord te doen.

8 – Hoe heb je de namen van As a Board Gamer en De Startspelers Podcast bedacht?

As a Board Gamer is uiteindelijk een verkorting van My Life As a Board Gamer of As a Board Gamer Would Say. Ik wilde gewoon een titel die weer gaf dat ik stukjes schreef vanuit het perspectief van een bordspeler.  

De Startspelers in ontstaan vanuit een brainstormsessie. We hadden eerst Aan Tafel!!, maar we wilden toch meer iets wat op ons als spellenspelers zou slaan en wat een bekende term in bordspellen land was. Bijna ieder spel heeft een startspeler natuurlijk. In de podcast hebben we er nu twee.

9 – Als mede blogger weet ik hoeveel tijd het kost om content te creëren. Hoeveel tijd ben jij er gemiddeld per week mee bezig?

Er gaat erg veel tijd in zitten, maar dat komt ook doordat ik mezelf bepaalde doelen stelde. Ik vond dat ik op regelmatige basis nieuwe content moest hebben. Dan zit je op een schema.

Je moet steeds maar nieuwe spellen spelen (Wie zit er te wachten op elke week nieuwe content over Scrabble? Ik niet.).

Niet een keer spelen, maar meerdere malen.

Je moet je gedachten op papier zetten en die omzetten naar een bepaalde vorm.

Website As a Board Gamer

Dan heb je nog het visuele aspect. In het begin maakte ik nog zelf foto’s, maar dat doe ik niet meer, omdat het mij gewoon te veel tijd kost. Maar dan nog moet je die plaatjes wel allemaal verzamelen en omzetten naar de vorm die voor jouw site geschikt is.

Dan heb je nog de podcast. Die moet je voorbereiden, maken en ook nog editen. Vooral in het editen gaat erg veel tijd zitten, meestal een veelvoud van de tijd die het maken kost. Daarnaast wil je, tenminste ik denk dat iedere content maker dat wil, ook dat mensen jouw stukjes lezen, bekijken, of beluisteren. Dan komen de tijd slurpende social media om de hoek kijken.

Kortom, bijna al mijn vrije tijd gaat in As a Board Gamer en De Startspelers zitten.

10 – Heb je ooit overwogen om te stoppen?

Meerdere malen. Ik heb ook vaker een AaBG sabbatical gehad, maar helemaal stoppen is mij nog niet gelukt. Ik vind het praten over spellen toch erg leuk. Uiteindelijk komt het moment dat ik definitief stop ooit wel, misschien sneller dan ik denk, maar zo’n site of podcast is toch een beetje je kindje, dus zomaar stoppen is wel lastig.

11 – Verdien je geld met je blog en podcast?

Er komt wat binnen via advertenties op de site, maar dat is vooral om de kosten van hosting en apparatuur te dekken. Geld verdienen is dus een groot woord.

12 – Heb je ooit overwogen om je eigen bordspel te ontwikkelen?

Het is wel eens bij me opgekomen, ook omdat het me vrij vaak gevraagd wordt, maar ik moet hier toch ‘nee’ op antwoorden. Ik vind het spelen van spellen, het nadenken of spellen leuk zijn en waarom, en het praten erover erg leuk, maar het bedenken en ontwikkelen ervan is heel andere koek. Dat laat ik over aan anderen.

13 – Je bent een van de jongste juryleden van de Nederlandse Spellenprijs. Supergaaf natuurlijk. Hoe is dit op je pad gekomen?

Simpel. Niek, de voorzitter, vroeg of ik de jury wilde komen versterken, en toen zei ik ‘ja’.

Rowdy interviewt tijdens Uitreiking Nederlandse Spellenprijs 2020

14 – Moest je er over nadenken of zei je volmondig “Ja!”?

Ik heb er niet heel lang over na hoeven denken. Het leek me leuk om te doen. Het enige waar ik benieuwd naar was over er beperkingen werden opgelegd met betrekking tot de uitingen op de site, maar buiten het logische niet delen van interne aangelegenheden was dat niet zo, dus ik was er snel uit.

15 – Spreek je wel eens af met andere fanatiekelingen uit de branche?

Eigenlijk zelden. We zijn door corona al een tijdje niet meer bij elkaar gekomen, en online is ook niet helemaal mijn ding na een dag achter mijn laptop zitten, maar ik heb mijn vaste (wekelijkse) spellengroepje. Ik ga wel eens naar spellendagen.

Maar wie hoeft de deur uit als je samenwoont met de leukste spellengek die er is?

16 – Begin 2021 heb je een ‘break’ genomen. Wat was de reden van die pauze?

Het ging voornamelijk om social media en het had eigenlijk al wat eerder moeten gebeuren. Hierboven vertelde ik al dat het maken van content en het bezig zijn met spellen bijna al mijn vrije tijd op slurpt.

Rowdy met Lasse

De combinatie van een baby die elke nacht (een paar keer) wakker werd, de impact die een jaar thuis leven en werken toch stiekem op je heeft, en het tijd vrij willen maken voor een ander doel dat ik mij dit jaar heb gesteld, heeft ervoor gezorgd dat ik, of eigenlijk wij,  AaBG en De Startspelers op een lager pitje hebben gezet.

17 – Welke mensen uit de bordspellenwereld bewonder je?

Ik heb altijd, eigenlijk sinds het begin van de site, opgekeken naar Tom Vasel. Ik luister al jaren met veel plezier naar The Dice Tower podcast en in het begin van mijn stappen in de spellenwereld keek ik ook nog erg veel video’s van hem.

Bordspel video’s kijk ik niet heel veel meer, verschillende andere bordspel podcasts zijn gekomen en gegaan, maar The Dice Tower Podcast is altijd gebleven. Hoewel ik nu maar een keer in de twee weken naar Tom en Eric kan luisteren.

Ik bewonder vooral hoe Tom ervoor heeft gezorgd dat The Dice Tower, hoewel er natuurlijk nog veel meer goede makers zijn, toch de standaard is geworden voor bordspel content, en ook hoe Tom ervoor heeft gezorgd dat The Dice Tower echt een (keur)merk is geworden (met beurzen, awards, enzovoorts).

18 – Wat zijn je favoriete spellen en waarom?

Rowdy met Favoriete Spellen

Tien van mijn favoriete spellen zijn; Anachrony, Everdell, Orléans, Viticulture, Race for the Galaxy, In de voetsporen van Marco Polo (II), The Castles of Burgundy, Thunderstone Quest, Terraforming Mars en Rovers van de Noordzee.

Waarom? Dan moet je de jaarlijkse top 100 op As a Board Gamer maar lezen. 😉

19 – Wie zijn je favoriete spelauteurs?

Iedere spelauteur maakt wel eens minder leuke spellen, zo ook mijn favorieten. Vier auteurs waar ik altijd in geïnteresseerd ben als ze een nieuwe spel uitbrengen zijn:

  • Alexander Pfister (die ken je misschien van Great Western Trail en Maracaibo)
  • Stefan Feld (alhoewel ik zijn recentere spellen wat minder vind dan bijvoorbeeld Castles of Burgundy)
  • Phil Walker-Harding (bekend van bijvoorbeeld Cacao of Berenpark)
  • Reiner Knizia (hij maakt heel veel spellen, en er zit ook erg veel tussen wat een variatie is van iets anders wat hij heeft gemaakt, maar ik vind bijvoorbeeld El Dorado, High Society en Eufraat en Tigris wel erg leuk).

20 – Heb je weleens vals gespeeld tijdens een spelletje?

Zeker. Ik geloof je ook niet als je zegt dat je dat nog nooit gedaan hebt. Ik doe het meestal niet expres of met slechte bedoelingen. Het komt wel voor dat ik denk: ‘Heb ik die goederen nou ingeleverd of niet?’ of ‘Volgens mij heb ik vijf beurten geleden een regel verkeerd geïnterpreteerd.’

Ik speel met Esben wel eens vals, maar dat is meer om mijn zoontje een leuke spelervaring te geven. Dan zet ik een stapje minder dan zou moeten, of ik pak een muntje minder. Dat is toch ook valsspelen. Met een goed doel. Dat wel.

Soms moet je ze leren wat verliezen is, maar het gaat ook gewoon om het hebben van plezier toch? Ik merk wel dat dit, nu hij ouder wordt, steeds minder gebeurd. Soms moeten we alle zeilen bijzetten om van hem te winnen namelijk.

21 – Heb je een foto van je spellenkast?

Spellenkast 1 van Rowdy
Spellenkast 2 van Rowdy

Nu ben jij aan beurt!

Allereerst wil ik graag Rowdy bedanken voor de tijd en welwillendheid die hij heeft genomen om input voor dit blog te leveren. Je hebt zelfs nog wat foto’s gemaakt. Thanks man, word gewaardeerd!

Daarnaast wil ik benoemen dat ik Sélène natuurlijk ook als een drijvende kracht zie achter De Startspelers Podcast. Echter was het voor dit format niet zo handig om 2 personen te interviewen en heb ik mijzelf tot Rowdy gericht.

Heb jij na het lezen nog vragen? Stel ze gerust in een reactie! Dan ga ik m’n best doen om er antwoord op te krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *