Ik ken niet veel spellen met een sarcastische titel, maar It’s a Wonderful World van Geronimo Games is er eentje van. Als leider van een imperium bouw je de ideale wereld. Althans, dat denk je. Want de bevolking bevindt zich in een ware dystopie…
Hoewel het thema op de achtergrond blijft (zoals bij de meeste eurogames), ben ik aangenaam verrast door de spelervaring die dit bordspel biedt.
Meer weten? Bekijk dan de foto’s van al het speelmateriaal, bekijk de speluitleg én lees m’n It’s a Wonderful World review in dit blog!
Voordat je begint met lezen: Geronimo Games gaf mij het bordspel It’s a Wonderful World zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals onze mooie wereld uit diverse werelddelen bestaat, heb ik dit blog opgedeeld in verschillende onderdelen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-5 Personen
- Speelduur: 45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 14 Jaar
- Uitgever: Geronimo Games
- Spelauteur: Frédéric Guérard
- Illustrator: Anthony Wolff
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com – Spellenwinkel.nl – Valhallaboardgames.nl – Spelhuis.be
2 – Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij It’s a Wonderful World:
- Speelbord (2 onderdelen)
- 1 Tableau Crystallium
- 1 Tableau Financiers
- 1 Tableau Generaals
- 1 Rondeteller
- 5 Dubbelzijdige Imperiumkaarten
- 150 Ontwikkelingskaarten
- 170 Grondstofblokjes
- 35 Bouwmateriaal
- 30 Energie
- 30 Kennis
- 30 Goud
- 30 Onderzoek
- 15 Crystallium
- 80 Personenfiches
- 40 Generaals
- 40 Financiers
- 1 Scoreblok
Tijd voor wat foto’s nietwaar? Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
De zijkant ziet er zo uit:
De binnenkant, en dus de inlay, ziet er zo uit:
De It’s a Wonderful World spelregels vind je terug in een boekje met 8 bladzijden.
Het speelbord bestaat uit 2 delen die je als een pijl in elkaar zet:
Onder het speelbord leg je 3 tableaus neer, namelijk die van Financiers, Crystallium en Generaals:
Op deze tableaus leg je respectievelijk de Personenfiches Financiers en Generaals en op de onderste leg je de rode Crystallium Blokjes:
Je krijgt ook een dubbelzijdige rondeteller. Hierop staat aangegeven in welke richting je de kaarten doorgeeft in de rondes 1 t/m 4. Hieronder zie je de groene kant voor rondes 1 en 3. De achterkant is paars voor rondes 2 en 4.
Er zijn 5 Imperiumkaarten met 2 kanten (A en B). Dit zijn de startkaarten.
Dan zijn er nog 150 ontwikkelingskaarten. Hier wordt het spel vooral mee gespeeld. Op de kaarten staan ontwikkelingen afgebeeld die je kunt bouwen als je de blokjes aan de linkerkant op de kaart betaalt. Door deze kaarten produceer je meer en/of krijg je zegepunten.
Je bouwt dus kaarten met onderstaande mooie grondstofblokjes. Respectievelijk zijn het Bouwmateriaal, Energie, Kennis, Goud en Onderzoek:
Tot slot kun je aan het einde van het spel de punten noteren op het scoreblokje:
3 – Hoe speel je It’s a Wonderful World?
In It’s a Wonderful World belichaamt men een groeiend imperium en moet men zich sneller en beter ontwikkelen dan zijn concurrenten!
Een spel bestaat uit 4 rondes. In elke ronde trekt men kaarten die men gebruikt om grondstoffen te produceren en zijn rijk te ontwikkelen. Men kan ervoor kiezen om enkele kaarten te recyclen om meteen grondstoffen te krijgen of ze gebruiken om te bouwen om zo elke ronde grondstoffen te produceren en/of zegepunten te winnen.
Aan het einde van ronde 4 wint de speler met de meeste overwinningspunten het spel.
Uitgebreide It’s a Wonderful World speluitleg
Hieronder vind je mijn uitgebreide It’s a Wonderful World speluitleg. Ik deel deze op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het Spel
3.1 – Voorbereiding
Schuif de 2 stukken speelbord in elkaar. Leg daaronder de tableaus van Financiers, Crystallium en Generaals met hun corresponderende fiches en blokjes. Leg ook de grondstofblokjes op de 5 voorraadvelden (kleur bij kleur). Plaats de rondeteller met de groene zijde omhoog midden boven op het speelbord op de 1.
Schud alle Ontwikkelingskaarten en plaats deze gesloten als trekstapel links boven het speelbord. Rechts boven komt de aflegstapel. Geef elke speler een Imperiumkaart en bepaal met welke zijde (A of B) jullie spelen. Alle spelers moeten met dezelfde zijde spelen!
Zorg tot slot dat er voor dat elke speler voldoende ruimte voor zich heeft. Je hebt dan een startopstelling voor It’s a Wonderful World die er ongeveer zo uit ziet:
3.2 – Spelverloop
It’s a Wonderful World wordt gespeeld in 4 rondes en elke ronde bestaat uit 3 fases:
- Ontwerpfase
- Planningsfase
- Productiefase
In de ontwerpfase krijgt elke speler 7 ontwikkelingskaarten, kiest er 1 en geeft de rest door naar links of rechts (afhankelijk van de ronde). Dan kies je er weer 1 en geef je de rest weer door. Dit doe je totdat elke speler 7 kaarten heeft gekozen. Je legt elke gekozen kaart tegelijk met elkaar open!
In de bouwfase ga je de kaarten inzetten. Dat kan op twee manieren. Ten eerste kun je een kaart bouwen. Je legt deze kaart dan open in je bouwgebied. Ten tweede kun je een kaart afleggen in ruil voor één grondstofblokje (welke staat aangegeven op de kaart).
In de productiefase worden de 5 grondstoffen na elkaar geproduceerd. Dus eerst grijs, dan zwart, dan groen, enzovoorts. Op je Imperium- en gebouwkaarten staat aangegeven hoeveel grondstoffen je per kleur produceert.
Zodra je een kleur blokjes produceert kun je deze naar gelieven (1) op een open gebouw leggen of (2) op je Imperiumkaart.
Wanneer je blokjes op een gebouw legt kan het voorkomen dat je het gebouw bouwt. In dit geval leg je de blokjes terug in de voorraad en plaats je het gebouw boven je Imperiumkaart. Vanaf nu levert dit nieuwe gebouw je ook grondstoffen en/of punten op.
Wanneer je blokjes op je Imperiumkaart legt kun je er nog maar één ding mee: Crystallium maken. Daarvoor ruil je 5 blokjes in voor 1 rood blokje Crystallium. Dit blokje mag je als joker op een gebouw leggen wanneer je maar wil. En soms heb je ‘m ook nodig als ‘grondstof’ om een gebouw te betalen.
De speler die van een grondstof de meeste blokjes produceert krijgt ook een Macht-bonus in de vorm van een Personenfiche (Financier of Generaal). Deze fiches zijn elk 1 punt waard én heb je soms naast grondstoffen ook nodig om gebouwen mee te bouwen. Je legt deze op je Imperiumkaart.
NB: Bij een gelijkstand krijgt niemand de bonus!
Na de productiefase draai je de rondeteller om en schuif je deze 1 plaats door. En voor het geval dat: alle blokjes op je Imperiumkaart en gebouwen in aanbouw blijven liggen!
3.3 – Einde van het Spel
Na de productiefase van de 4e ronde eindigt het spel direct.
3.4 – Puntentelling
Pak het scoreblok erbij en noteer voor elke speler hoeveel punten hij of zij per onderdeel krijgt. Je krijgt punten voor de volgende onderdelen:
- Directe Punten op de kaarten in je Imperium.
- Variabele Punten op de kaarten in je Imperium.
- 1 Punt voor elke Financier en/of Generaal in je Imperium.
De speler met de meesten punten wint het spel. Bij een gelijkspel wint de speler met de meeste kaarten in zijn of haar imperium. Nog steeds gelijk? Dan wint de speler met de meeste personenfiches. Nóg steeds gelijk? Dan deel je de winst.
5 – It’s a Wonderful World: Review
Deze It’s a Wonderful World review deel ik op in een aantal onderdelen. Zo geef ik mijn mening over:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
Let’s get it over with. Als ik in mijn It’s a Wonderful World review negatief moet zijn over iets, dan is het ’t thema. Gedurende het spel bouw je a Wonderful World. Jouw ideale wereld. Als ik heel eerlijk ben, ben ik daar totaal niet mee bezig. Ik probeer vooral slimme combinaties te maken. Met welk type ontwikkeling of gebouwen ik dat doe? Geen idee.
Just for the record: dit is mierenne***** want de meeste eurogames hebben een matig thema. Laten we snel naar the good stuff gaan!
Het artwork. Wauw. Werkelijk prachtig. Ik denk zelfs dat ik de doos tot de mooiste dozen van 2020 vind behoren. Dit komt enerzijds door het botsende, warme oranje en koele blauw. Anderzijds door de gedetailleerde afwerkingen van de afbeeldingen.
Het speelmateriaal zelf is van goede kwaliteit. Eenmaal uitgedrukt, buigt het speelbord lichtjes, maar dat heeft geen negatieve invloed op het spel. De blokjes voelen goed en de personenfiches zijn écht übervet. Letterlijk en figuurlijk. Zo dik en stevig. Dat maakt ze echt nice!
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik vind de spelregels van It’s a Wonderful World een bepaalde schoonheid hebben. Je krijgt precies de informatie die je nodig hebt. En dat gebeurt met niet teveel tekst, maar juist met illustraties als voorbeelden. En tja, één beeld zegt meer dan 1.000 woorden, toch?
Mijn punt is: je leert It’s a Wonderful World echt snel.
Daarnaast heeft dit spel een ontzettend mooie eigenschap: iedereen voert gelijktijdig dezelfde acties uit. Je hoeft dus niet op je beurt te wachten (behalve als iemand veel langer nadenkt dan jij). In potentie geeft dit het bordspel een lekker vlot spelverloop en weinig ‘downtime’.
Kortom, naar mijn mening is It’s a Wonderful World zeer toegankelijk.
Strategie of Geluk?
It’s a Wonderful World maakt gebruik van card drafting. Dat betekent dat je deels afhankelijk bent van de kaarten die je trekt. Geluk speelt hier een rol bij. En ondanks dat je kaarten naar links en rechts gaat doorgeven en daarmee de geluksfactor verkleint… blijft geluk aanwezig.
Maar strategie voert absoluut de boventoon. Je moet een koers bepalen en daar niet van afwijken (of ballen hebben en het tóch doen). Vervolgens is het afwegen welke ontwikkelingskaarten bij jouw strategie passen.
Dus…
Welke kaart houd je zelf? Welke geef je weg? Kun je dit gebouw nog bouwen of red je dat niet? Welk gebouw moet ik als eerste bouwen? Moet ik nu deze kaart recyclen voor een grondstof? Je zult continu moeten afwegen wat de juiste keuze is. Laat die hersenen dus maar kraken!
Interactie
Er zijn twee vormen van van interactie bij It’s a Wonderful World.
De eerste is bij het doorgeven van kaarten. Als je weet dat je buurman een bepaalde kaart goed kan gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om deze kaart zelf te houden. Daarmee naai je in feite de buurman.
De tweede vindt plaats bij de productie van grondstoffen. De speler die de meeste blokjes produceert van één kleur, kan een personenfiche verdienen. Elke speler wil dus meer dan de ander produceren en zo een fiche voor zijn of haar neus wegkapen.
Dit zijn milde vormen van spelersinteractie. En ik denk dat dit goed aansluit bij de toegankelijkheid van het spel.
Herspeelbaarheid
Met 150 ontwikkelingskaarten en 5 dubbelzijdige imperiumkaarten zal geen enkel potje hetzelfde zijn. Bijna iedereen die van bordspellen houdt, zal It’s a Wonderful World leuk vinden om te doen. En het is dus elke keer anders.
De uitbreiding Corruption & Ascension is nu ook verkrijgbaar!
Maar echte die-hard boardgamers die van lange, strategische spellen houden zullen It’s a Wonderful World minder vaak uit de kast pakken. Spelers die van kortere (,doch uitdagende) bordspellen houden, zullen het juist wel vaker op tafel leggen.
Mijn It’s a Wonderful World review in het kort?
It’s a Wonderful World ziet er mooi uit, is zeer toegankelijk, heeft een vloeiend spelverloop, biedt veel uitdaging én is elke keer weer anders. Wat kan ik zeggen? It’s a Wonderful World is een eurogame pur sang en behoort voor mij tot de toppers van 2020!
Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!
6 – It’s a Wonderful World: Waar te koop?
Je kunt It’s a Wonderful World online bestellen bij Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel It’s a Wonderful World van Geronimo Games. Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, deelde de speluitleg en gaf mijn mening in de It’s a Wonderful World spel review.
Heb je nog vragen over dit spel? Ken je het zelf al en wat vind jij er van? Ik hoor graag van je in een reactie!