Jaipur Spel: Uitleg, Unboxing & Review!

Jaipur Spel: Uitleg, Unboxing & Review

De hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan is Jaipur. Deze stad staat o.a. bekend om het indrukwekkende Windpaleis (Hawa Mahal) en de hoeveelheid handel die plaatsvindt op de talloze bazaars.

Niet verwonderlijk dat het spel Jaipur van Space Cowboys naar deze hoofdstad is vernoemd. Immers, in dit spel draait ook alles om handel. En het ziet er werkelijk prachtig uit met al haar kleuren.

Maar is het spel Jaipur net als het Windpaleis? Mooi aan de buitenkant, maar stelt het van binnen niet veel voor? Of heeft het meer te bieden dan alleen haar looks?

Dát en meer lees je in mijn Jaipur spel review!

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Jaipur zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Markten in Jaipur zijn druk. Je kunt er nogal snel de weg kwijtraken. Om ervoor te zorgen dat je niet de weg kwijtraakt in mijn blog, vind je hieronder een handige ‘kaart’:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Jaipur Spel: Uitleg
 5. Jaipur Spel: Review
 6. Jaipur Spel: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Kaartspel
 • Aantal Spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Uitgever: Space Cowboys (Asmodee)
 • Spelauteur: Sébastien Pauchon
 • Illustrator: Vincent Dutrait & Alexandre Roche
 • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.comAmazon.nl

2 – Kort Speloverzicht

In het spel Jaipur hoop je de persoonlijke handelaar van de Maharadja te worden door aan het einde van de week rijker te zijn dan je tegenspeler. Om dit te realiseren verzamel en ruil je goederen op de markt, en vervolgens verkoop je deze voor roepies.

Voor een grote verkoop ontvang je een beloning. De kamelen hebben geen verkoopwaarde, maar zijn erg handig om mee te handelen. Zeker als je veel goederen van de markt nodig hebt.

Aan het einde van de week ontvangt de rijkste handelaar een Zegel van Uitmuntendheid. De eerste speler die twee zegels verzamelt, wint het spel!

3 – Wat zit er in de doos?

Hieronder zie je de voorkant van de doos. Een leuk detail: Jaipur wordt ook wel de Roze Stad genoemd. Dit komt door de grote hoeveelheid roze gebouwen. En wat zien we achterin op het doosje? Juist. Roze gebouwen!

Jaipur Spel: Voorkant Doos

En de achterkant:

Jaipur Spel: Achterkant Doos

En iets wat ik supergaaf vind aan dit Jaipur spel is de inlay. Deze is perfect gemaakt voor de fiches en kaarten:

Jaipur Spel: Binnenkant Doos

Je krijgt er natuurlijk de Jaipur spelregels bij. In het Nederlands en Frans. Het boekje is niet zo groot en bestaat uit 6 bladzijden met spelregels. Weinig tekst, veel afbeeldingen!

Jaipur Spel: Spelregels

Bij de Jaipur editie die ik heb, zit een speciale metalen munt. Deze munt wordt bij de eerste oplagen toegevoegd, maar daarna (waarschijnlijk) niet meer. Zie het als een limited edition. Ik gebruik de munt om de startspeler mee aan te duiden, maar veel voegt het niet toe:

Jaipur Spel: Munt voor Startspeler

Er zijn 6 soorten goederenkaarten: Diamant, Goud, Zilver, Stof, Kruiden en Leder:

Jaipur Spel: Goederenkaarten Voorkant

Daarnaast krijg je er kamelen bij:

Jaipur Spel: Kamelenkaarten

De achterkant van deze kaarten ziet er zo uit:

Jaipur Spel: Goederenkaarten Achterkant

Voor elke goederentype, zijn er ook een aantal fiches. Op deze fiches staat een bepaalde waarde. De hoogste waarde leg je bovenop. Dat betekent dat áls er fiches van een soort worden weggepakt, dit soort daarna minder punten oplevert.

Jaipur Spel: Diamantfiches
Jaipur Spel: Goudfiches
Jaipur Spel: Zilverfiches
Jaipur Spel: Stoffiches
Jaipur Spel: Kruidenfiches
Jaipur Spel: Lederfiches

Op het moment dat je 3 of meer dezelfde goederen in één keer verkoopt, krijg je een bonusfiche. Een bonusfiche van 3 kan 1 t/m 3 punten waard zijn, van 4 kan 4 t/m 6 punten waard zijn en van 5 kan 8 t/m 10 punten waard zijn:

Jaipur Spel: Bonusfiches voor 3 Kaarten Verkopen
Jaipur Spel: Bonusfiches voor 4 Kaarten Verkopen
Jaipur Spel: Bonusfiches voor 5 Kaarten Verkopen

Tot slot krijgt de speler die de meeste kamelen heeft verzameld als bonus het kamelenfiche. Deze is 5 punten waard:

Jaipur Spel: Kameelfiche

4 – Jaipur Spel: Uitleg

In deze Jaipur speluitleg omschrijf ik de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van een Ronde
 4. Einde van het Spel

Met Jaipur speel je maximaal 3 rondes. De speler die 2 rondes wint, wint het spel. De voorbereiding en het spelverloop van hieronder gelden voor elke ronde.

4.1 – Voorbereiding

Leg 3 kamelen open op tafel. Schud alle andere kaarten. Leg daarna nog 2 kaarten naast de kamelen. Zo vormt zich op tafel De Markt. Geef elke speler vervolgens 5 gedekte kaarten. Eventueel gekregen kamelen legt elke speler voor zich. Dit is je Kudde.

Leg dezelfde soort goederenfiches op een stapel met de hoogste waarde bovenaan. Schud de bonsufiches met 3, 4 en 5 kaart erop. Leg deze stapels naast de goederenfiches. Plaats het kamelenfiche en de Zegels van Uitmuntendheid ernaast. Bepaal een startspeler en je bent er klaar voor.

Je hebt nu ongeveer onderstaande startopstelling voor het Jaipur spel:

Jaipur Spel: Startopstelling

4.2 – Spelverloop

Als je aan de beurt bent kun je één van onderstaande opties kiezen:

 1. Kaarten nemen
 2. Kaarten verkopen

Neem je kaarten? Dan kun je één van onderstaande acties kiezen:

Jaipur Spel: Één Kaart Nemen
 1. Neem 1 goederenkaart van de markt en vul deze aan met een kaart van de trekstapel.
 2. Neem alle kaarten die je wil en leg hetzelfde aantal handkaarten en/óf kamelen ervoor terug.
 3. Neem alle kamelen van de markt en vul de lege plekken aan met kaarten van de trekstapel.

Let op: Aan het einde van je beurt mag je nooit meer dan 7 kaarten op handen hebben!

Verkoop je kaarten? Dan voer je één keer onderstaande acties achter elkaar uit:

 1. Leg van één soort zoveel kaarten af als je wil.
 2. Pak hetzelfde aantal fiches als afgelegde kaarten van de goederensoort.
 3. Pak, indien je 3 of meer kaarten aflegt, een bonusfiche.
Jaipur Spel: Vier Diamanten Verkopen

Van de duurste goederen (diamant, goud en zilver) moet je minimaal 2 kaarten afleggen!

4.3 – Einde van een Ronde

Een ronde eindigt direct als één van onderstaande situaties ontstaat:

 1. De trekstapel is leeg.
 2. Er zijn 3 soorten goederenfiches op.
Jaipur Spel: Drie Soorten Goederen Zijn Op

De speler nu de meeste kamelen in zijn of haar kudde heeft, krijgt het kamelenfiche (en dus 5 extra punten). Is de stand gelijk? Dan krijgt niemand deze punten.

Daarna gaat elke speler de punten tellen die achterop de goederenfiches en bonusfiches staan. De speler met de meeste punten wint de ronde en krijgt een Zegel van Uitmuntendheid.

Bij een gelijke stand wint de speler de ronde die de meeste bonusfiches heeft. En anders de speler die de meeste goederenfiches heeft.

Is er nu nog geen speler met 2 Zegels van Uitmuntendheid? Dan ga je naar de volgende ronde.

4.4 – Einde van het Spel

Zodra een speler zijn of haar 2e Zegel van Uitmuntendheid krijgt, wint deze het spel.

5 – Jaipur Spel: Review

Jaipur is zo’n spel dat je zó doorhebt, lekker vloeiend loopt en ook snel afgelopen is. Ideaal dus om even tussen grotere spellen door te doen óf als je net wat minder tijd hebt.

Het doosje is compact en heeft een mooie inlay. Daarnaast voelen zowel de kaarten als fiches erg stevig aan. Wel viel het me op dat de kaartjes snel buigen in de warmte van de zon. Ze buigen overigens ook weer snel terug hoor, dus no harm done.

Nog een positief aspect in deze Jaipur spel review: het uiterlijk van het speelmateriaal streelt de ogen. Alsof je echt over een levendige markt in Jaipur loopt. Met dit spel leg je echt kleinschalig, maar kleurrijk spektakel op tafel. Ik vind het heerlijk om naar te kijken.

Wat Jaipur naar mijn mening vooral interessant maakt, zijn de kamelen. Zonder deze beestjes zou je alleen goederen aan het pakken zijn, incidenteel iets ruilen en zoveel mogelijk verkopen. Maar die kamelen… die zorgen voor keuzestress en meer dynamiek tussen jou en je tegenstander.

Jaipur Spel: Alle Kamelen Pakken

Bijvoorbeeld.

Eigenlijk wil je niet maar 1 of 2 kamelen van de markt pakken. Want elke kameel die je pakt, is een goederenkaart minder om te verkopen. Behalve als je 3 of meer kamelen pakt. Dan betaalt zich dat wel terug.

Maar pak je 3 of meer kamelen? Dan komen er ook ineens veel nieuwe goederenkaarten op de markt. En de eerste persoon die uit die kaarten mag kiezen, is je tegenstander.

Gun je hem of haar die grote kans op dure, zeldzame grondstoffen? Of weet je het zó te timen dat je tegenstander precies 7 kaarten op handen heeft en dan toch niets mag nemen?

Hmm… keuzes keuzes keuzes!

Feit blijft wel; Jaipur heeft een hoge geluksfactor. Als jij steeds een relatief slechte goederenkaart pakt en er komt een relatief goede goederenkaart voor terug… dan profiteert je tegenstander al snel meer dan jij.

Meestal is het spelletje wel in balans, maar je moet er rekening mee houden dat je soms een uitschieter hebt. En deze uitschieter kan een ronde voor één speler net wat minder leuk maken.

Mijn Jaipur spel review in het kort: Mooi en eenvoudig, compact spel voor 2 personen dat lekker vloeiend loopt, snel speelt en je tóch voor dilemma’s kan laten staan!

Waar het Windpaleis slechts een indrukwekkende buitenkant heeft, ziet Jaipur er mooi uit én heeft het wel degelijk inhoud ;)!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Jaipur Spel: Waar te koop?

Je kunt het Jaipur spel online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het 2 speler spel Jaipur van het merk Space Cowboys, dat in Nederland is uitgebracht door Asmodee. Ik gaf je de speluitleg, liet je zien wat er in de doos zat en deelde mijn Jaipur spel review.

Kende jij Jaipur al? Wat vind jij er van? Heb je nog vragen?

Ik hoor graag van je in een reactie!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van H. Hach van Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *